Forum prawne (strona 180)
Blokada połączeń w sieci Plus przy spłacie zadłużenia na raty
Witam serdecznie,Piszę z pytaniem w sprawie blokady połączeń wychodzących w sieci Plus. Otóż miałem jedną zaległą fakturę na kwotę ponad 400 zł, jednakże przez chwilowa niezdolność do ... Zobacz wątek
2015.12.6 17:19:4
Wniosek o odrzucenie spadku przez syna po rozwodzie
Witam.Składam w sądzie wniosek o odrzucenie spadku przez syna.Chodzi o spadek po pradziadku (moja mama odrzuciła, ja również, teraz mój syn- Majątku nie ma są długi ).
We wniosku mam wpisać ... Zobacz wątek
2015.12.5 20:9:33
Krótkie pytanie bez treści
Tak to prawda wyzwalem cie a to dlatego ze nie jestes wstanie zaczac i zakonczyc jednego tematu skaczesz z jednego tematu do drugiego i to mnie wkurz i tylko dlatego cie zwyzywalem zemna jak sie rozmawia ... Zobacz wątek2015.12.5 18:22:5
Zameldowanie u babci w mieszkaniu komunalnym - zachowanie prawa po śmierci
dziendobry mam problem.Moja babcia mieszka samotnie w mieszkaniu komunalnym.ALE TO NIEJEST MIESZKANIE WLASNOSCIOWE.Z tego co sie orientuje ta kamienica juz jest prywatna bo znalazl sie wlascisiel.czy moglbym ... Zobacz wątek2015.12.5 16:56:55
Sprzedaż samochodu - odpowiedzialność za ukryte wady mechaniczne
Witam. Mam następujący problem: 3 dni temu sprzedałem samochód, o czym wiedziałem to powiedziałem kupującemu z czystym sumieniem. Zadzwonił do mnie dziś, że chce samochód zwrócić, ponieważ ... Zobacz wątek2015.12.5 15:58:5
Zwrot kosztów remontu po krótkim wynajmie mieszkania
Witam,wynajmowałam meszkanie z umową na czas nieokreślony z miesięcznym wypowiedzeniem(mój błąd). Chciałam na dłuższy okres i właścicielka zapewniała mnie, że będzie to wynajem na minimum ... Zobacz wątek
2015.12.5 12:57:42
Upadłość z układem jednego wspólnika spółki cywilnej
Witam.Czy jest możliwość ogłoszenia upadłości z możliwością zawarcia układu tylko przez jednego wspólnika spółki cywilnej ?
Poza zaległościami spółki, ów wspólnik ma również zaległości ... Zobacz wątek
2015.12.4 20:54:34
Opłata sądowa za sprawę o dziedziczenie całości posiadłości
Mam umowe o prace 3/4 etatu. Przez 2 pierwsze tygodnie miesiaca wyrobilem ok. 130h tyle ile mam w umowie. Pozostale 2 tyg. Bylem na urlopie. Czy pracodawca powinien wyplacic mi 100% pensji bo wyrobilem ... Zobacz wątek2015.12.4 14:7:18
Odszkodowanie za podrobiony podpis listonosza - utrata pomocy PROW
Czy mogę się ubiegać o odszkodowanie za podrobiony podpis przez listonosza i w jakiej wysokości.Nie doręczenie listu z ARIMR spowodowało odmowę przyznania pomocy z PROW w wysokości 100000zl ... Zobacz wątek2015.12.4 13:50:59
Zajęcie wynagrodzenia za mandat ZTM bez otrzymania wezwania
Witam, proszę o pomoc w sprawie zajęcia wynagrodzenia. W maju 2009r dostałam mandat z ztm za brak biletu ( jestem pewna że został oplacony). Nigdy nie dostałam żadnego upomnienia zawiadomienia itd. ... Zobacz wątek2015.12.3 21:49:29
Zachowek od domu przekazanego w darowiźnie - ochrona przed roszczeniami
Proszę o poradę w sprawie zachowku:Rodzice otrzymali do dom od rodziców ojca na podstawie aktu darowizny w 2005r z prawem dożywotniego mieszkania przez nich.
Ojciec ma brata, który zgodził się ... Zobacz wątek
2015.12.3 19:45:10
Status prawny dziecka z kazirodczego związku siostry z ojcem
Witam, mam dylemat. Otóż nurtuje mnie bardzo, co byłoby, gdyby moja siostra (mamy tego samego ojca) i mój ojciec urodzili ze sobą chłopca (oczywiście to, że jest to nielegalne, nie oznacza, że ... Zobacz wątek2015.12.2 23:55:31
Groźby słowne w mediach społecznościowych - dowody i zgłoszenie
Witam,mam pytanie, ponieważ wiem już (po przeglądzie poprzednich tematów), że groźba słowna musi być realna do spełnienia, to jednak mam trochę inny problem. Chodzi mianowicie o wiadomości ... Zobacz wątek
2015.12.2 13:15:15
Przymusowe leczenie psychiatryczne brata bez podstaw prawnych
Brat moj ma schizofrenie na ktora nigdy sie nie leczyl a ma juz 58 lat.Wystapilem do sadu z wnioskiem o cofniecie jego ubezwlasnowolnienia a nowy opiekun oprawny nie czekajac na prawomocny wyrok zlozyl ... Zobacz wątek2015.12.2 4:1:36
Hipoteka przymusowa a wycena licytacyjna - odpowiedzialność za całość długu
Witam! Moj problem wyglada nastepujaco... w ksiegach wieczystych mojego domu rodzinnego zostala wpisana hipoteka przymusowa na czesci mojego ojca ktory ma udzialy 3/20 (babcia 17/20 - bez zadluzenia) w ... Zobacz wątek2015.12.1 23:51:11
Przegrana sprawa sądowa za sprzedaż auta po wypadku - sens apelacji?
Witam. Kupiłem auto od handlarza za 18.500PLN, nie spisując z nim umowy tylko przez niego bezpośrednio z komisem z Francji.- Człowiek uczy się na błędach. Kupiłem auto oczywiście w całości gotowe ... Zobacz wątek2015.12.1 21:22:42
Podwójna umowa zlecenie i o dzieło na tę samą pracę - czy to legalne?
Witam,Jestem studentem i czasami poszukuję pracy na parę dni. Najczęściej pośrednikiem jest agencja pracy. Ostatnio podczas podpisywania umowy na pracę w sklepie odzieżowym zaproponowano mi ... Zobacz wątek
2015.12.1 20:49:26
Wybór studiów artystycznych - grafika czy charakteryzacja
Niech sama wybierze, żeby później nikogo nie obwiniała za wybór :) ... Zobacz wątek2015.12.1 10:25:54
Budowa wyspy drogowej blokuje wjazd na posesję - co mogę zrobić?
Witam.Mam problem z wjazdem na działkę. Gmina przebudowała wysepke na drodze tworząc ogromny trojkat pozostawiając 2 wąskie wjazdu jednokierunkowe a moja brama znajduje się ok. 3m od krawężnika ... Zobacz wątek
2015.11.30 0:58:23
Firma zniknęła bez śladu - jak odzyskać należności od dłużnika?
Ja również proponuję odwiedzić stronę crefo.pl. Po wpisaniu nazwy firmy otrzymasz informacje o wiarygodności firmy. Często sprawdzam tam moich kontrahentów. ... Zobacz wątek2015.11.29 21:26:38
Wykup mieszkania funkcyjnego od Policji przez syna
Witam mam pytanie odnośnie wykupu mieszkania funkcyjnego od Policji.25lat temu mój tata otrzymał od Policji mieszkanie funkcyjne. Teraz w nim nie przebywa . Czy ja mogę jako syn starać sie o jego ... Zobacz wątek2015.11.29 13:23:1
Zwrot wkładu mieszkaniowego w spółdzielni przy zamianie lokalu
Witam!Po pierwsze nie jest możliwe zbycie Spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu, ponieważ jest ono niezbywalne.
Po drugie - chociaż należałoby się temu głębiej przyjrzeć - to zwroty ... Zobacz wątek
2015.11.28 15:46:3
Zabranie banera i sprzętu z wynajmowanego lokalu po rozwiązaniu umowy
Postaram się jak najjaśniej i w skrócie opisać mój dylemat. Jeżeli utworzyłem temat w nieodpowiednim dziale proszę o przeniesienie i z góry przepraszam.Otóż prowadziłem działalność powiedzmy ... Zobacz wątek
2015.11.28 2:3:58
Niewypłacone stażowe przez 15 lat - odzyskanie należności sprzed 3 lat
Od sierpnia 1983 roku do sierpnia 1997 roku pracowałem w Lidze Obrony Kraju.Od września 1997 roku pracuję w szkole jako nauczyciel gdzie pracuję nadal.
Od 2000 roku podjąłem dodatkowo pracę na ... Zobacz wątek
2015.11.27 20:36:41
Rozwód w Niemczech - właściwość sądu i zabezpieczenie finansowe
witam serdecznie Wszystkich.Chciałbym wziąść rozwód z żoną. Ja mam podwójne obywatelstwo pl i de a żona zrobiła se też niemieckie za moimi plecami. Ślub wzielismy w polsce a teraz mieszkamy ... Zobacz wątek
2015.11.27 20:29:20
Zmiana przepisów urlopu rodzicielskiego - czy trzeba składać nowy wniosek?
Czy jesli pracodawca udzielil we wrzesniu 2015 roku urlopu macierzynskiego ktory trwa do 03.02 2016 nastepnie dodatkowego urlopu od 03 lutego a nastepnie rodzicielskiego t w pelnym wymiarze na wniosek ... Zobacz wątek2015.11.27 12:19:42
Odmowa wypłaty OC za szkody od kamieni z pobocza - co robić?
Wymijalem sie na waskiej drodze z innym samochodem, ktory byl zmuszony zjechac na pobocze, niestety zrobil ta z taka prędkością, ze kamienie z pobocza polecialy wprost na moj samochod. Kierowca tego ... Zobacz wątek2015.11.27 10:9:17
Ulga mieszkaniowa przy sprzedaży dziedziczonego domu - rozliczanie faktur
Witam, otrzymałam w spadku po ojcu dom. Chcę go sprzedać, ale nie minęło jeszcze 5 lat od nabycia i w związku z tym mam kilka pytań dotyczących podatku 19% od sprzedaży. Wiem, że można skorzystać ... Zobacz wątek2015.11.26 20:14:0
Ukrycie konta bankowego spadkobierczyni przed zrzeczeniem się spadku
Witam,Sprawa wygląda następująco: mój ojciec ma dwoje rodzeństwa: brata i siostre. Bracia pozakladali własne rodziny, siostra całe życie mieszkała z rodzicami. Po ich śmierci poprosiła spaadkobierców ... Zobacz wątek
2015.11.26 9:52:58
Kolizja na parkingu bez mandatu - czy mogę mieć problemy?
Witam. Cofając samochodem stuknołem inny pojazd natychmiast wróciłem na miejsce z którego cofałem i zacząłem szukać kartki aby zostawić na samochodzie swój numer ponieważ nikogo w nim nie było. ... Zobacz wątek2015.11.25 21:54:56
Zerwanie umowy zlecenia z klauzulą wypowiedzenia dni
"Okres wypowiedzenia umowy zlecenie wynosi 7 dni roboczych od dnia zlozenia przez Zleceniobiorce takiego wypowiedzenia. W przypadku choroby Zleceniobiorcy w okresie wypowiedzenia okres ten zostaje odlozony ... Zobacz wątek2015.11.25 17:28:5
Ugoda windykacyjna bez zapisów o odsetkach - czy muszę je płacić?
Witam. Mam problem z firmą windykacyjna. Jakis czas temu podpisalam ugodę dostalam też harmonogram spłat w ratach. Ostatnio splacilam juz całość zgodnie z harmonogramem. Teraz oni chcą ode mnie ... Zobacz wątek2015.11.25 9:56:20
Wezwanie jako świadek do sądu na adres pracy
Dobry wieczór.Jakiś czas temu zeznawałam jako świadek na policji w sprawie kolegi z pracy. Dzisiaj otrzymałam wezwanie jako świadek do sądu. Wezwanie to przyszło oczywiście na moje imię i ... Zobacz wątek
2015.11.24 20:44:22
Wspólne rozliczenie małżonków z PIT-8C od wyrównań zasiłków
Tak sobie myślę, że gdybym usiadła przed gotowym drugiem to nigdy bym nie uzupełniła PITu tak jak trzeba. Dla mnie jedyną możliwością są rozliczenie sie online. W zeszłym rozliczeniu użyłam ... Zobacz wątek2015.11.24 13:17:40
Dobudowa bez zgłoszenia z 1991 roku - jakie konsekwencje po latach?
Witam,Moi rodzice w 1991 roku dobudowali przylegajaca do domu komórkę i palarnię, w sumie ok.12 m2. Nie zgłosili jednak tego do odpowiednich organów przez niedopatrzenie. Czy teraz mogą to nadrobić? ... Zobacz wątek
2015.11.24 10:9:36
Formularz PIT-28 - gdzie dostać
Też widziałam na stronie ministerstwa ;) Ja wszystko rozliczam przez internet, do ostatniego rozliczenia znalazłam program Fundacji Rosa. Bardzo prosty i intuicyjny ;) Raczej nie będę już niczego ... Zobacz wątek2015.11.23 14:12:35
Nazwisko dla bliźniąt - łączone czy pojedyncze rozwiązania
Ostatnio coraz częściej dzieciomdaje się łączone nazwiska po obu rodzicach. Nie uważam to za złe,ani dobre. To tylko od ciebie zależy ... Zobacz wątek2015.11.23 10:7:18
Testament z zapisem windykacyjnym - czy spadkobierca może odrzucić tylko część?
Proszę o wyjaśnienie, jak to jest. Jeśli jest sporządzony testament, a do niego zapis windykacyjny. Czy w przypadku odrzucenia przyjęcia spadku wg testamentu jednocześnie odrzuca się to co jest ... Zobacz wątek2015.11.21 22:11:24
Dyskryminacja pracownika na zastępstwo przy podwyżkach
Witam, jestem zatrudniona na umowę na zastępstwo. W zakładzie są podwyżki, ale pracodawca twierdzi, że osobie zatrudnionej na zastępstwo nie przyznaje się podwyżek. Jak to jest? Czy można podciągnąć ... Zobacz wątek
2015.11.21 16:32:52
Ustalenie adresu żony na wznowienie procesu zagranicznego
Witam,Piszę z zapytaniem.
Założyłem dwie sprawy swojej byłej żonie, jedną cywilną i drugą rodzinną. Jako adres korespondecyjny podała adres swoich rodziców. Wyjechała za granicę i obecnie ... Zobacz wątek
2015.11.21 14:44:18
Spadkobierstwo w spółce cywilnej i aneks o dziedziczeniu
Witam Serdecznie , Prowadzę z ojcem 2 osobową spółkę cywilna w oparciu o umowę spółki w którym podział udziału jest ojciec 1% ja 99%. W związku z tym że ojciec jest już osobą w podeszłym ... Zobacz wątek2015.11.20 14:17:3
Nieudokumentowana gotówka jako majątek odrębny w małżeństwie
Czy gotówka: nieudokumentowana, nigdzie nie mająca śladu, nie będąca na rachunkach bankowych, ani w umowach darowizny, pojawiająca się po 27 lat małżeństwa w ustnych zeznaniach ludzi (mających ... Zobacz wątek2015.11.20 12:55:23
Odzyskanie środków po włamania na konto bankowe
W ostatnich dniach z naszego konta zniknęły środki. Dokonano włamania i przelania środków na rachunek w innym banku. Z historii widzimy numer rachunku i nazwę tej niby "firmy" (istniejącej w CEiDG). ... Zobacz wątek2015.11.19 14:19:38
Rozliczanie alimentów - uprawnienia komornika po upadku zabezpieczenia
Witam, mamy pytanko dotyczące rozliczania alimentów. Sąd tytułem zabezpieczenia orzekł alimenty. Dłużnik nie płacił. Sprawa została skierowana do komornika (postanowienie prawomocne z klauzulą ... Zobacz wątek2015.11.19 13:21:14
2015.11.19 11:18:8
Odmowa ZUS wypłaty zasiłku chorobowego - czy mogę podjąć pracę na zlecenie?
Dzien dobry. W 3 miesiacu ciazy podjelam prace w firmie mojej Mamy. Pracowalam 3 miesiace - praca glownie w terenie - po czym lekarz uznal, ze dla bezpieczenstwa malenstwa mam isc na chorobowe. Zatem w ... Zobacz wątek2015.11.19 10:8:36
Przekazanie danych osobowych bez zgody - obowiązek zwrotu informacji
Witam,pierwszy raz dodaję tutaj post więc z góry przepraszam jeśli coś źle robię :)
taka sytuacja... pracuje w firmie działającej na rzecz obywateli Naszego kraju, gromadzimy dane osobowe ... Zobacz wątek
2015.11.19 7:18:54
Orzeczenie winy w rozwodzie przy zaburzeniu osobowości
Nie będzie czegoś takiego... Jeżeli nie było wiadomo o zaburzeniach osobowości przed ślubem, to nie powinno być problemów z rozwodem i powinno być bez winy, chyba, że osoba z zaburzeniami celowo ... Zobacz wątek2015.11.18 13:16:53
Zgarnięcie majątku przez konkubenta a groźby córki
Witam jest taki problem,otóż moja żona zmarła 3 lata temu.Mamy dwie córki,obie w momencie śmierci żony pracowały w anglii.Ja pozostałem sam ,nie było przy mnie nikogo kto mógłby wspierać mnie ... Zobacz wątek2015.11.18 0:53:5
Niedopłata za umowę zlecenie - czy mogę odzyskać należną kwotę?
Z góry przepraszam gdyby temat był umieszczony tu gdzie nie trzeba.Witam. Ja również mam problem z otrzymanym wynagrodzeniem. Umowa zlecenie od 1.10 do 31.10 jednak zacząłem pracować od 22.09. ... Zobacz wątek
2015.11.17 23:18:46
Masz inne pytanie do prawnika?