Forum prawne (strona 327)

Zmiany w kracie nauczyciela.

Prosze wytłumaczcie mi jakie zmiany mają wejść w karcie nauczyciela. Moja dziewczyna, jest na UP, szkoli sie na nauczyciela, nie długo konczy studia, wiem ze chciała by pracowac w zawodzie. Ja jednak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.31 9:42:6

Kwestia odpowiedzialności zawodowej w budownictwie ;/

Odpowiedział sobie pan w pytaniu. "Tylko osoby samodzielnie wykonujące jakieś techniczne sprawy", nikt ponad to. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.31 9:22:48

2013.1.31 9:20:47

Sposób na fotoradar?

... chyba sobie pan jaja robi, to prawie tak genialny pomysł jak Palikota z maską Tuska. Powiedzmy sobie szczerze, jak pana nie widać wyraźnie na zdjęciu nie ważne z jakiego powodu to nie musi pan ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.31 9:20:20

Jak trudne i jak długo trwa upoważnienie do konta?

Jak trudne i jak długo trwa upoważnienie do konta? Pytanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.31 9:1:2

Praca w systemie ciągłym

Na pełnym etacie jest 5 osób, pracujemy w systemie 12 godzinnym, w miesiacu pracujemy po 144 lub 156 . Jak widać nie przepracujemy norm czasowych w miesiącu .Podczas urlopów przez 4 miesiące pracujemy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.31 7:18:11

2013.1.31 3:18:3

Czy sad w EPU moze uchylic postanowienie o przekazaniu sprawy, jesli powod zmodyfikuje pozew?

Czy sad w elektronicznym postepowaniu upominawczym (EPU) moze uchylic postanowienie o przekazaniu sprawy do sadu wg wlasciwosci ogolnej i wydac nakaz zaplaty, jesli powod zmodyfikuje pozew w taki sposob, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.31 2:6:5

Brak zaplaty i nieuczciwy pracodawca

Moja sytuacja wyglada tak : Znalazlam pracodawce u ktorego mialam robic staz, jednak po zlozeniu wniosku okazalo sie ze urzad pracy nie ma juz funduszy, wiec pracodawca zaproponowal prace na czarno do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 22:37:35

Czy mogę odliczyć czesne od podatku ? Studiuję zaocznie na II stopniu, pracuję z umową na czas nieokreślony.

Czy mogę odliczyć czesne od podatku ? Studiuję zaocznie na II stopniu, pracuję z umową na czas nieokreślony. Czy mogę odliczyć czesne od podatku ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 22:17:51

Sad stwarza problem z odsetkami - czy za okres niezwrocenia nadplaty za towar z przesylka naleza sie odsetki?

Referendarz sadowy wydal postanowienie w elektronicznym postepowaniu upominawczym (EPU) o braku podstaw do wydania nakazu zapłaty i przekazaniu rozpoznania sprawy do sądu rejonowego w zwiazku z tym, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 21:41:25

Stłuczka w rodzinie

Witam mam pytanie... W Weekend moja mama mi obrysowała całe auto , a mamy ubezpieczenie OC w tych samych punktach w PZU , chciałbym się zapytać czy dostanę odszkodowanie... dodam że mamy inne nazwiska ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 21:5:14

Pomoc w odplatnym przekazaniu instalacji wodno kanalizacyjnej

Witam
Chcialbym ponowic zapytanie w sprawie ewentualnej pomocy przy odzyskaniu srodkow wlasnych zainwestowanych od gminy za wykonanie instalacji wodno-kanalizacyjnej?
Pozdrawiam
Damian M ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.1.30 20:14:57

Jak odzyskać Auto

Sprawa wygląda następująco Pożyczyłem mamie pieniądze na samochód 2 tysiące i za nie zakupiła samochód pieniądze miały być na poczatku grudnia a zbliża się luty i właścicielem samochodu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 19:4:20

zajęcie środków na poczet alimentów

Ludzie help!!!
Płacę ex alimenty. W tym miesiącu zamiast 10 zapłaciłem 22 stycznia. jak się okazało 17 stycznia ex zgłosiła się do komornika w sprawie egzekucji długu!!!! Komornik jako, że ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.1.30 18:53:10

wysługa lat a najniższa krajowa

wysługa lat a najniższa krajowa Pracuję jako opiekunka środowiskowa .Mam tytuł magistra oraz wiele szkoleń i kursów za sobą.Niestety moje wynagrodzenie brutto to 1612zł.Ostatnio okazało sie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 18:30:11

Czy do wynagrodzenia na zwolnieniu lekarskim w ciaży i na urlopie macieżyńskim wliczają się nadgodziny

Czy do wynagrodzenia na zwolnieniu lekarskim w ciaży i na urlopie macieżyńskim wliczają się nadgodziny za soboty (umowa o pracę od pn do pt)? Witam,
jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 18:22:17

witam mam pytanie obecnie prowadze własna dzialalnosc gospodarcza i place skladki zus ale chcialabym

witam mam pytanie obecnie prowadze własna dzialalnosc gospodarcza i place skladki zus ale chcialabym przejsc na krus jak to zrobic i co mi jest potrzebne by byc platnikiem krus. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 17:52:16

czy mozna unieważnić umowę z bankiem z powodu braku karty debetowej, która jest częścia pakietu?

czy mozna unieważnić umowę z bankiem z powodu braku karty debetowej, która jest częścia pakietu? umowę podpisałam na lokatę z kontem w grudniu. Do konta wydawana jest karta ,za pomocą której ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 17:33:12

Witam. Moge dostać mieszkaniekomunalne bedąc zameldowanym w innej gminie?

Witam. Moge dostać mieszkaniekomunalne bedąc zameldowanym w innej gminie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 17:9:0

WYPOWIEDZENIE UMOWY POŚREDNICTWA NIERUCHOMOŚCI

Witam, mam następujące pytania dot. takiej sprawy:

Ponad rok czasu temu podpisałem 2 UMOWY z firmą zajmującą się pośrednictwem nieruchomości. Umowa 1 dotyczy pośrednictwa kupna nieruchomości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 16:34:37

Czy termin na uzupełnienie wniosku o wydanie pozwolenia na budowę ulegnie automatycznie przedłużeniu,

Czy termin na uzupełnienie wniosku o wydanie pozwolenia na budowę ulegnie automatycznie przedłużeniu, jeżeli zaproponuję przeprowadzenie w tej sprawie rozprawy administracyjnej? Otrzymałam wezwanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 15:36:29

Slub z obywatelem RPA w Polsce

Chcialabym wziac slub z obywatelem RPA w Polsce. Nie jestem pewna czy w polskim USC jest uznawane zaswiadczenie z urzedu w RPA tzw. Letter of No Impediment. Jak powinno wygladac takie zaswiadczenie, zeby ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.1.30 15:24:6

Jak uzyskać zaświadczenie o stosunku pracy w warunkach uciążliwych z zlikwidowanego zakładu pracy?

Jak uzyskać zaświadczenie o stosunku pracy w warunkach uciążliwych z zlikwidowanego zakładu pracy? Posiadam świadectwo pracy z wymienionym stanowiskiem operator sprzętu ciężkiego. ZUS wymaga odrębnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 15:9:2

Zabezpieczenie kredytu w formie ubezpieczenia na życie

Witam wszystkich.
Chciałem prosić Was o pomoc w takiej sprawie.
Dwa lata temu razem z żoną wzięliśmy wspólnie kredyt. Z racji tego że tylko ja uzyskiwałem dochody a żona była bezrobotna bank ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 14:16:40

Zasiedzenie a własność samoistna

Czy nabywa się prawa do zasiedzenia wraz zakupem działk w mieście (na której stoi garaż przylegający do domu mieszkalnego) od poprzedniego właściciela, który poprzedni właściciel użytkował ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 13:53:1

jak wyrobić książeczkę wojskową?

Urodziłąm się 1994 roku i czy mogę strać się o ksiązeczkę wojskową w WKU ? i czy kobieta może dostac taką ksiażeczke? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.30 13:12:3

Zakładanie oddziału firmy w Polsce?

Zakładanie oddziału firmy w Polsce? Prowadzę działalność gospodarczą w Wielkiej Brytanii. Chcę prowadzić sprzedaż wysyłkową towaru zakupionego w Wielkiej Brytanii na terenie Polski. Towar ten ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 12:39:27

Art. 286. § 1

Witam,
syn sprzedał coś na allegro i nie wysłał towaru. Była to kwota około 200 zł. Dostał wezwanie na policje jako "świadek". Co mu grozi? Czy jeśli zwróce pieniadze sprawa może być zakończona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 12:29:53

pracodawca nie chce wystawic zaświadczena

Witam, niedawno podpisałam umowe zlecenie na okres 3 miesięcy jednak po dwóch dniach złożyłam wypowiedzenie i przepracowałam okres wypowiedzenia. Problem zaczął sie w urzędzie pracy. Panie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 12:3:21

Problem z wykupem mieszkania

Witam

Przejdę od razu do sytuacji. Opiszę ją od początku.
Mianowicie: Mam możliwość wykupu mieszkania komunalnego. Problem polega na tym, że jako współnajemnca widnieje moja ex żona, z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 11:23:32

Witam, mam pytanie odnośnie darowizny. Zamierzam niedługo się budować. Mój tata ma zamiar przepisać

Witam, mam pytanie odnośnie darowizny. Zamierzam niedługo się budować. Mój tata ma zamiar przepisać na mnie działkę i tu nasuwa się pytanie ile czasu po przekazaniu darowizny mogę załatwiać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 10:54:31

Podpis elektroniczny 2013

Heja, wiem że jest płatny, cenę też kojarzę, teraz pytam czy wiecie coś może o wsparciu dla młodych przedsiębiorców, które pozwala na dofinansowanie nawet takiej małej pierdoły jak 100% pokrycie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 9:55:47

Postępowanie w sprawie odpowiedzialności dyscyplinarnej styczeń 2013.

cześć
kto jest uprawomocniony do wszczynania postępowania w sprawie odpowiedzialności dyscyplinarnej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 9:45:7

okręgowy rzecznik odpowiedzialności zawodowej

hej, jakieś informacje extra o osobie takiej jak okręgowy rzecznik odpowiedzialności zawodowej ktoś ma? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 9:44:0

2013.1.30 9:43:21

Polacy mogą pojechać do MALI, czyli kolejny cykl: Tam nas jeszcze nie było!

no i ma to kosztować prawie 5,5 mln złotych... 20 żołnierzy tyle kosztuje???? jacy to szkoleniowcy w takim razie.... ???? Zdaje się że KRYZYS trwa dalej!!!! Tusku półmusku. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.30 9:27:1

Myśliwi i pozwolenie na broń.

Nie chce się zblamować ale w programie internwecyjnym jakiejś super wizji czy pod napięciem widziałem reportaż o ojcu myśłiwym który zabił syna. Chodzi jednak nie o ten fakt ale, o to że była ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.30 9:24:43

jak długo po ustaniu zatrudnienia (umowa o pracę na okres próbny 3msc do 31 stycznia 2013) mam prawo

jak długo po ustaniu zatrudnienia (umowa o pracę na okres próbny 3msc do 31 stycznia 2013) mam prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 9:7:11

nie chce lub nie może dziedziczyć

Witam serdecznie. mam pytanie dot. spadku. otóż dziadek pokazał mi swój testament, cały ucieszony że wszystko będzie dla mnie. natomiast w testamencie pisze, że wszystko dziedziczy jego żona, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.1.30 8:51:35

Fundusz alimentacyjny

PO JAKIM CZASIE NIE PLACENIA ALIMENTACJI MATKA DZIECI MOZE ISC DO BIURA ALIMENTACYJNEGO????

DZIEKUJE ZA POMOC ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2013.1.30 3:20:44

praca bez umowy, z szybkim i bezpodstawnym zwolnieniem

Witam Państwa i bardzo proszę o poradę. Dnia 17.01.2013 roku byłam na rozmowie kwalifikacyjnej w pewnym hostelu, po rozmowie dostałam zaproszenie na 'szkolenie' następnego dnia. Owego dnia szkolenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.30 2:33:33

Zamiana samochodów

Witam , zalogowałem się na forum po to by uzyskać kilka rad dotyczących mojej sprawy .
Krótki opis sprawy :

Dnia 26.01.2013 umówiłem się z pewnym panem w celu wymiany aut na zasadach (auto ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.29 18:50:28

Czy komornik może zlicytować lub zrobić cokolwiek z działką która jest zapisana na cztery osoby

Czy komornik może zlicytować lub zrobić cokolwiek z działką która jest zapisana na cztery osoby na mnie(jestem dłużnikiem),żonę,brata i bratową.Działka jest bez podziału na części.
Proszę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.29 17:55:6

Nie otrzymałam wynagrodzenia

Witam.

Byłam zatrudniona w Niemczech przez polską agencję pracy, która z końcem roku zerwała umowę, ponieważ zmienił się właściciel mojej niemieckiej firmy i nie chciał zatrudniać Polaków ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.29 15:46:51

art. 267 par. 1 KK-pytania, pomocy!!!

Witam,

Art. 267 kk dotyczy uzyskania informacji bez uprawnienia czyli bez zgody w tym przypadku właściciela laptopa. Nie musi być włamanie poprzez złamanie haseł dostępu. Zadała Pani bardzo ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.1.29 15:16:28

Czy należy mi się renta z ZUS? Proszę o pomoc.

Mam 50lat

od10 lat jestem ubezpieczony w KRUS-ie

od19 roku życia do 30 byłem ubezpieczony w ZUS (pracowałem zawodowo)

obecnie na przebywam na chorobowym, w związku z poważnymi problemami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.29 15:11:53

Wymuszenie rozbójnicze... ;/

Witam,

Są różne formy egzekucji długu. Jednakże pan wybrał formę, która stanowi przestępstwo. Raczej fakt, iż nie chciał Pan wyrządzić nikomu krzywdy oraz, że takie zachowanie miało służyć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.29 14:51:51

majatek a komornik

Witam, Przy takich czynnościach proszę mieć na względzie art. 527 kc tzw. skarga pauliańska. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.29 14:29:11

Zasądzone alimenty, ale nie spełniane w formie gotówkowej.

Witam, Oczywiście z przyszłych alimentów raczej się Pan nie zwolni. Natomiast z zaległych alimentów jeżeli wykaże Pan, że ponosił koszty utrzymania całej rodziny a nie tylko dzieci ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.29 14:22:17

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika