Forum prawne (strona 580)

Upadłość osoby cywilnej?

witam, posiadam dwa kredyty w bankach ale w tym momencie jetem na urlopie i nie dam rady spłacać obu. Słyszałam że mogę ogłosić upadłość i wtedy nie musze ich spłacić, czy to prawda? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 15:12:19

Przekazanie udziałów spadkowych

Nie można zrzec się spadku na rzecz innego spadkobiercy. Dziedziczenia zrzec się można jedynie na drodze umowy z spadkodawcą w formie aktu notarialnego. A po śmierci spadkodawcy można odrzucić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.29 15:7:32

Nieaktualne dokumenty

witam, ile czasu jest na zmianę dokumentów po wymeldowaniu? Jeśli wymeldowałem się z pobytu stałego ale jeszcze nie załatwiłem formalności z nowym meldunkiem czasowym to czy musze zmieniać dokumenty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 14:53:14

zmiana imienia?

witam jak najlepiej uzasadnić zmianę imienia? Chodzi mi o drugie imię nie pierwsze. Czy trzeba jakieś konkretne powody , czy jeśli napiszę osobiste to wystarczy? Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 14:45:16

Brak meldunku

witam, mam taka sytuację że wymeldowuję się z pobytu stałego bo mieszkam na wynajmowanym mieszkaniu ale najemca nie chce mnie zameldować na pobyt tymczasowy. Jestem teraz bez meldunku, czy mogę ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.29 14:40:48

można wymeldować z mieszkania?

witam, mam pytanie, w budynku komunalnym większość najemców wkupiła swoje mieszkania i założyła spółdzielnie mieszkaniową. Jeśli ja nie wykupiłam mieszkania i nie należę do spółdzielni, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 14:37:13

ulga mieszkaniowa

O prawie do zwolnienia dla osób z najbliższej rodziny nie decyduje czas po jakim spadkobiercy załatwią sprawy. Ważne natomiast aby złożyli stosowne oświadczenie w US.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.29 14:31:29

ślub William i Kate!!!

Ile to kosztowało biednych podatników!!!!!!!!!!!

Taki ślub nic rewelacyjnego!
Chociaż pocałunek był namiętny szkoda tylko, że krótki :P
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 14:26:57

Najemca chce mnie naciągnąć?

Jeżeli w umowie najmu jest zapisane, że opłata za wynajem zawiera koszty wody, to może Pan wysłać wynajmującego na drzewo. Jeśli natomiast umowa stanowi, że oprócz opłaty za wynajem najemca ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.29 14:24:3

niewypłacenie wynagrodzenia

Witam!

Czy w momencie kiedy pracodawca nie wypłaca terminowo swoim pracownikom pensji, może spotkać go kara pieniężna?

Nasz pracodawca zawsze z opóźnieniem tygodniowym wypłaca nam pensje. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 14:15:3

czy to zgodne z kodeksem pracy?

witam, czy takie postępowanie jest zgodne z kodeksem pracy? Mój pracodawca wydał oświadczenie że jeśli ktoś chce zmienić stanowisko pracy to musi znaleźć sobie zastępce na swoje stare stanowisko. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 14:12:32

ślub 16 latniej córki!

Witam,

Moja córka zaszła w ciąże. Ma 16 lat. Nie chcę się zgodzić na jej ślub z tym młodym mężczyzna.
Czy moje zdanie jest tutaj ważne?
Chciałabym aby poczekali z tym ślubem, aż dojrzeją ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 14:7:19

zwolnienie po 30 latach pracy

witam, moja mam ma już 55 lat i 30 letni staż w jednym zakładzie pracy, żadnych nagan ani kar od pracodawcy. Moje pytanie czy może zostać zwolniona z przyczyn niewydajności? Co na to kodeks pracy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 14:5:38

spadek z USA opodatkowany dwa razy??

Spadkobierca nabywający w drodze dziedziczenia prawa majątkowe wykonywane za granicą płaci od nich podatek spadkowy także w Polsce (jeśli w chwili śmierci spadkodawcy był obywatelem polskim albo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.29 13:50:0

mieszkanie w spadku dla studenta

Jeśli mieszkanie, w spadku nie ma więcej niż 110 m2 powierzchni użytkowej, to nie trzeba będzie płacić podatku. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.29 13:47:35

Darowizna na samochód zwolniona z podatku?

Wystarczy przekazanie pieniędzy na rzecz dziecka, nawet na konto bankowe dilera samochodowego, u którego syn czy córka kupi auto.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.29 13:31:13

ile czasu na zgłoszenie darowizny

zgłoszenie do US należy złożyc w czasie 1 miesiąca od momętu złożenia przez darczyńcę oświadczenia w formie aktu notarialnego, lub od chwili spoełnienia przyżeczonego oświadczenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.29 13:28:0

jak nie płacić podatku

W zeznaniu należy również wumienić długi i ciężary obciążające spadek, zmniejszaja  one znacznie polski podatek. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.29 13:5:34

ograniczenie możliwości płacenia karta w sklepach?!

Witam

Czy w jakimkolwiek sklepie mogą nie przyjąć mi możliwości zapłaty kartą?
Przy kasie w jednym ze sklepów dowiedziałam się, że nie mogę zapłacić karta za mniej niż 10 zł!!!!
Musiałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 12:50:47

Straż miejska nie może użyć fotoradaru

Witam!

Od czterech miesięcy strażnicy nie mogą ujawniać wykroczeń fotoradarami. Powodem jest brak nowych oznakowań takich urządzeń rejestrujących. Kierowcy przyłapani przez fotoradar straży ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 12:19:54

Działalność gospodarcza - nieopłacenie podatku i ZUS

W lutym 2010 została założona działalność gospodarcza. W ZUS nie zostały odprowadzone składki na ubezpieczenie. Równocześnie nie była odprowadzana zaliczka na podatek dochodowy.
Z US nie było ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 12:17:4

koszty pochówku odliczone ze spadku

witam, dowiedziałem się że koszty pochówku można odliczyć z wartości spadku i w ten sposób zapłacić mniejszy podatek od spadku. Ale kiedy to zrobić aby fiskus nie naliczał tego podatku?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 12:15:21

Można o emeryturę przez internet

system jest dopiero wdrażany, ma ruszyć dopiero na początku przyszłego roku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.29 11:55:29

gospodarstwa rolnego z inwentarzem w spadku

Witam

Moi drodzy, ja nie wiem czy się śmiać czy płakać!

Dostałem w spadku od wujka gospodarstwo rolne wraz z przebywającymi na nim zwierzątkami. Ja zupełnie się na tym nie znam i nie wiem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 11:54:34

darowizna, a roszczenia rodzeństwa

Witam!

Czy jak dostałem w darowiźnie działkę 2ha od taty, to czy moje rodzeństwo może się ruszczyć o spłacenie ich, w momencie kiedy oni nic nie dostali?

Proszę o pomoc

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 11:42:13

Ślub księcia Wiliama i Kate Middleton

witam, ktoś wie gdzie można obejrzeć transmisje na żywo z wesela? jest to gdzieś on-line?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 11:36:8

samochód z cofniętym licznikiem

Witam,

Kupiłem tydzień temu samochód z cofniętym licznikiem. Czy mogę zaskarżyć tego sprzedającego? Albo dochodzić oddania pewnej sumy pieniędzy?!

Proszę o pomoc!

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 11:35:13

intercyza a spadek po meżu

Witam!

Mam podpisaną z mężem intercyzę prze małżeńska. Mamy 3 dzieci. Kto w takim przypadku dziedziczy po nim spadek?

Czekam na odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 11:27:31

MPK Kraków

Witam.

Mój problem dotyczy MPK w Krakowie.

Bardzo fajnie, że inwestują w nowe technologie, zapewniając nam komfort, wygodę w podróży. Natomiast ta wygoda dotyczy tylko nielicznych, bo siedzących ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 10:48:53

Sprzedaż skutera bez umowy

Sprzedałem skuter znajomemu ale nie spisałem umowy bo poprosił mnie o czas gdyż zmienił miejsce zamieszkania a nie zmienił dowodu.
Ze wzgledu na koszty wydania nowego dokumentu poprosił mnie o ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 10:36:35

dzień otwarty w Urzędzie Skarbowym

Witajcie Podatnicy!

W sobotę 30 kwietnia w całym kraju, w godzinach od 9 do 13 będą czynne wszystkie urzędy skarbowe. To kolejny w tym roku dzień otwarty. Kto w tym dniu może odwiedzić urząd?

Dodatkowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 10:27:53

trudności w zaciąganiu kredytów

Witam!

Słyszeliście o nowych zmianach dotyczących kredytu???

Od przyszłego roku rata kredytu nie będzie mogła przekraczać 42 procent zarobków klienta - pisze \"Dziennik Gazeta Prawna\". To ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 10:4:49

Pracująca niedziela

Pracuję w delikatesach w systemie pracy zmianowej (6-14, 14-22),w niedzielę zmiana trwa 12h (9-21). W maju mam na grafiku 3 pracujące niedziele, z czego dwie jedna po drugiej. Czy jest to zgodne z prawem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 9:58:21

jaką mogę ponieś karę lub konsekwencje za wstawieni drzwi bez zezwolenia i powiadamiania urzędu

jaką mogę ponieś karę lub konsekwencje za wstawieni drzwi bez zezwolenia i powiadamiania urzędu wstawiłem nowe drzwi o innych wymiarach niż oryginalne były w pawilonie handlowym czy będę miał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 7:29:38

Kiedy pracodawca może zmusić pracownika do urlopu ??

Jedynie w jednym przypadku kodeks pracy przewiduje możliwość przymusowego skierowania pracownika na urlop. Reguluje to art. 167(1) kodeksu pracy, który stanowi, że w przypadku udzielenia przez pracodawcę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 0:45:4

OC w 2011 - zdrożało o 11 proc. !

Według raportu J.P. Morgan Cazenove od początku roku stawki w ubezpieczeniach komunikacyjnych OC na rynku polskim wzrosły o 11 proc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 0:30:14

Spóźnienie się z PIT - kara nawet do 27 tys. złotych !

Za spóźnienie grozi ci m.in. grzywna za wykroczenie skarbowe. W tym roku wynosi ona od 138,60 zł do 27 720 zł. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 0:26:22

Maj 2011: Rosja nie będzie eksportować produktów naftowych , w tym benzyny !!!

W związku z brakiem benzyny na krajowym rynku rosyjskie władze postanowiły wstrzymać w maju eksport produktów naftowych. Na stacjach wprowadzano ograniczenia w sprzedaży benzyny. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 0:23:49

Siatkówka: skład reprezentacji Polski na Ligę Światową - Anastasi skreślił Łomacza i Czarnowskiego !

Skład reprezentacji Polski na Ligę Światową:

* rozgrywający:
Fabian Drzyzga (Tytan AZS Częstochowa),
Paweł Woicki (PGE Skra Bełchatów),
Łukasz Żygadło (Trentino BetClic);

* atakujący: ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 0:17:6

Liga Mistrzów: mecz Real - Barcelona , a zachowanie Mourinho

UEFA nie przedstawiła zarzutów portugalskiemu trenerowi, który zasugerował, że europejska federacja od trzech lata pomaga Barcelonie w dojściu do finału LM. Komisja Dyscyplinarna zbierze się szóstego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 0:12:54

Rozliczenie podatkowe ucznia

[cytat]

Czy zatrudniając ucznia wystawiam mu PIT-11 za rok podatkowy tak samo jak dla pracownika zatrudnionego na umowę o pracę? wiem, że jeśli podpisał PIT-12 to sporządzam PIT-40, ale czy w ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.4.29 0:8:39

Kto w sejmie ma najwięcej pieniędzy ?? - ranking za 2010 rok !

1. PO

Największa część zeszłorocznych wpływów Platformy, bo aż 40,4 mln zł, to subwencja z budżetu państwa. Reszta to m.in. pieniądze ze składek członkowskich, wpłat i darowizn od sympatyków ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.29 0:5:28

Tragedia w kopalni piasku k. Tomaszowa Mazowieckiego - zwłok nie znaleziono !

Czterdziestoletni mężczyzna podczas prac w kopalni piasku k. Tomaszowa Mazowieckiego w woj. łódzkim wpadł do głębokiego zbiornika wodnego i został przysypany ziemią. Mimo kilkugodzinnej akcji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.28 23:59:10

USA: tornada pochłonęły co najmniej 230 śmiertelnych ofiar !!!

Co najmniej 230 śmiertelnych ofiar pochłonęło w środę i czwartek tornado w siedmiu południowych stanach USA. W czwartek huragany przeniosły się na północny wschód kraju. Burze szalały m.in. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.28 23:55:52

Katastrofa kolejowa pod Lęborkiem - 2 osoby nie żyją , 25 rannych !

Na niestrzeżonym przejeździe kolejowym w Mostach koło Lęborka doszło do zderzenia samochodu ciężarowego z pociągiem osobowym. Po zderzeniu wykoleiło się kilka wagonów, a do 25 osób wzrosła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.28 23:49:11

wypowiedzenie o pracę

Witam,

Czy pracownik ma prawo odmówić przyjęcia wypowiedzenia o pracę?
Jakie go konsekwencje mogłyby czekać?

Proszę o szybką odpowiedź ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.28 23:39:44

Urlopy ojcowskie 2012

Witam Państwa

Od 2012 r. urlopy dla ojców będą trwać dwa tygodnie

Z początkiem 2010 r. do kodeksu pracy wprowadzono urlopy dla ojców w wymiarze jednego tygodnia; od 2012 r. będą trwać dwa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.28 23:36:11

Stan nietrzeźwości - jaka kara ??

Zachodzi, gdy:

* zawartość alkoholu we krwi przekracza 0,5 promila albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość lub
* zawartość alkoholu w 1 dm3 wydychanego powietrza przekracza ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.28 23:30:9

ujawnienie kodu dostepu

Witam!

Zablokowałem swoim dziecim strony internetowe - Cenzurą. Mój syn chciał udowodnić mi że poradzi sobie z tą przeszkodą. Otóż napisał maila do firmy, która obsługiwała funkcje cenzury ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.28 23:27:20

Stan wskazujący na spożycie alkoholu - jaka kara ??

Mówimy o nim gdy:

* zawartość alkoholu we krwi wynosi od 0,2 do 0,5 promila
* obecność alkoholu wynosi od 0,1 mg do 0,25 mg w 1 dm sześciennym wydychanego powietrza.

Kto w takim stanie kieruje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.28 23:25:55

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika