Forum prawne (strona 913)

Struktura sprzedaży i VAT nieodliczalny!

Witam! Oczywiście nie stosuję stawki 0% tylko "zwolnioną". Co do firm to żeczywiście nie odsprzedają internetu. Juz im wystawiłem korekty z 22% na zwolnioną (chyba słusznie ?). MAm jeszcze ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.24 0:53:19

Jak sporządzić pozew?

W jaki sposób sam mogę sporządzić pozew przeciwko Spółce, która zalega mi z należnościami za pobrany towar na podstawie faktur? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.23 22:5:24

Jak sporządzić pozew przeciwko Spółce Cywilnej?

Chcę sporządzić pozew przeciwko Spółce Cywilnej wobec nieuregulowania należności. Oczywiście nie chcę korzystać z usług firm prawniczych wobec wysokich prowizji pobieranych przez nich na wstępie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.23 22:3:49

Czy osoba wynajmująca lokal pod działalność gospodarczą może podwyższyć czynsz?

Znalazłem Pana pytanie na Forum. Nie bardzo umiem sie poruszac na forum, a ponieważ znalazlem wątek najmu, mam pytanie. Nie wiem gdzie mogę znalesc wzory umowy najmu lokalu mieszkalnego na cele działalności ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.23 14:5:10

pytanie o umowe najmu-jak mozna od niej odstapic?

Znalazłem Pani pytanie na Forum. Nie bardzo umiem sie poruszac na forum, a ponieważ znalazlem wątek najmu, mam pytanie. Nie wiem gdzie mogę znalesc wzory umowy najmu lokalu mieszkalnego na cele działalności ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.1.23 13:47:3

Liczba godzin pracy lekarza stomatologa

Ile godzin pracy obowiązuje lekarza stomatologa na pełnym etacie (miesięcznie lub tygodniowo?) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.22 0:0:0

ALIMENTY I CHAMSKI KOMORNIK

Czy to był Komornik z II Rewiru w Olsztynie? Taki sam cham. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.21 14:36:46

Czy okres wypowiedzenia jest nie do pominięcia???

możesz rozwiązać umowe za porozuminiem stron - umowa ulegnie wówczas rozwiązaniu w ustalonym w poozumieniu terminie. Albo wypowiedzieć umowę a okres wypowiedzenia skrócić w porozumieniu z pracodawcą. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.21 10:2:29

Pracownik banku wyłudzał kredyt podrabiając podpis - czy ubiegać o odszkodowanie

art. 62 k.p.k. i art. 448 kc w związku z art. 24 § 1 kc byłby tu moim zdaniem stosowny. Pamiętaj, masz czas do czasu otwarcia przewodu sądowego, tj. wyznaczenia terminu rozprawy na której odczytany ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.1.20 7:52:51

Emerytura od 60l

TAK .wyglada to tak azeby przejsc n a emeryture od 60 trzeba przepracowac ogolem 25 lat w tym 15 w szczegolnych warunkach lub w szczegolnym charakterze.Skonczyles 56 lat a 60 w 2009 ale spelniles podstawowy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.19 17:10:47

Odszkodowanie a majątek współny

Jest majątkiem wspólnym i będzie brane pod uwagę przy podziale majątku, tylko odszkoddowanie z tytułu utraty zdrowia jest osobistą własnością. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.19 12:56:5

Nieuczciwy fachowiec-naprawa pralki

Ale chodzi o to, że za drugim razem wziął zaliczkę na dalszą naprawę i już się nie pojawił i jestem pewna, że się nie pojawi, bo nie odbiera telefonów jak mu sie wyswietla mój nr, a jak dzwonie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.19 8:10:28

Wspólny kredyt a rozwód

Mam gorącą prośbę o radę w jak mi się wydaje patowej sprawie. Czy jeśli wykreślę się z księgi wieczystej mojego kupionego do spółki z mężem (niedługo eksmężem) mieszkania, a wcześniej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.19 0:0:0

URLOP WYPOCZYNKOWY ZARAZ PRZED KOŃCEM UMOWY!!!!

Miałem umowę na czas określony do 31.12.04. 11.12.04 Wypisałem urlop wypoczynkowy na okres między świąteczny, czyli od 27.12-31.12 W dniu 16.12.04 Mój kierownik oznajmił mi, że firma nie przedłuża ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.19 0:0:0

Alimenty męża a intercyza?

przy ustalaniu alimentów sąd może brać pod uwagę Twoje zarobki ale komornik nie może ruszyć nic co należy do Twojego majątku odrębnego ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.18 22:48:2

Czy sprzedając produkt musze posiadać firmę?

Hmm ale czy przy takim rozwiazaniu to nie kolega bedzie musial rozpowszechniac oprogramowanie? Nie znam sie na tym ale chyba umowa o dzielo w moim przypadku byla by tylko zleceniem zrobienia oprogramowania, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.18 18:11:8

Samochody z UE

też chcem sprowadzić samochód, dowiadywałem sięw urzędzie celnym i nadal obowiązują stare przepisy czylii na samochody powyżej 8 lat 65 % akcyzy do odwołania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.18 13:26:35

Czy to zwolnienia grupowe???

Pracodawca w 4 oddziałach zatrudnia 570-650 pracowników (nikt nie jest pewny, ale w tych granicach zatrudnienie). W jednym oddziale pracodawca zawiadamia związki o zamiarze zwolnień 24 pracowników ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.17 22:48:51

Spółka cywilna o osoba prawna

Nie zdecydowanie spółka cywilna w obecnej postaci nie jest osobą prawną jest to umowa przedsiębiorców lub osób fizycznych. art 860KC ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.1.17 21:12:52

Informacja o stanie kredytu

Jako poręczyciel sama zaczęłam czynić kroki zmierzajace do sprawdzenia, czy kredyt zaciągniety prze firmę byłego męża (na domu jest hipoteka) spłacił kredyt. W czerwcu ubiegłego roku dowiedziałam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.17 18:53:7

Jak to orzecznictwo rozumiec?

I PKN 675/2000 W razie podjęcia przez pracodawcę indywidualnej decyzji o rozwiązaniu stosunku pracy z przyczyn organizacyjnych, wybór pracownika do zwolnienia powinien być dokonany w oparciu o porównanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.17 18:13:54

Prawo pracy - wyrok w zawieszeniu

tez mam wyrok w zawieszeniu i chce go zkreslic z listy karanych ale jak? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.16 3:14:35

Mieszkanie komunalne do rozbiórki

Bardzo proszę o poradę w następującej sprawie. Jestem najemca mieszkania komunalnego, w którym jest zameldowana moja żona i moi rodzice. Moja żona jest właścicielką polowy domu, która dostała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.16 0:0:0

Ciągłość umów zlecenia brak opłaty za godziny nadliczbowe

Zatrudniony jestem na umowę zlecenia od roku. Umowy te podpisuję, co miesiąc w charakterze innym niż w miesiącu poprzednim. Nie otrzymuję zapłaty za godziny nadliczbowe i nocne, na czym pracodawca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.15 0:0:0

Udziały w przedsięwzieciu

Do radcy prawnego, który uwzględniając wysokość planowanej inwestycji określi jaka forma będzie najlepsza. Osobiście uważam, że powinna to być spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Pozdrawiam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.14 11:5:51

Korekta faktur od maja do grudnia

Proszę o pomoc w następującej sprawie. Sprzedaję dostęp do internetu. Dla 2 firm od maja podniosłem stawkę z 7% na 22% a dla reszty osób prywatnych od maja sprzedawałem jako zwolnione z VAT. Ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.14 0:0:0

Problem prawny

Witam Mam wielka prsbe. Poniewaz potrzebuje znalezc jakis 4-5 ciekwawych problemow z dziedziny prawa karnego, wiec moze ktos juz doswiadczony w tej dziedzinie bedzie mogl mi pomoc. Bede bardzo wdzieczna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.13 18:48:36

dotyczy druku PCC

Co z tego ze obowiazuję te druki od 2001 roku. Czy pani kupując samochód poraz pierwszy tez była taka wszechwiedząca? Amoże zanim podejmie sie decyzje, trzeba bedzie sie zaopatrzec w dzienniki ustaw? ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2005.1.13 11:58:25

Jak pozbyć się udziałów w spółce z o.o.??

Stałam się przez przypadek, nie przemyślawszy współudziałowcem (jednym z dwóch) w spółce zoo...Z grzeczności, bo do tego trzeba dwojga. Teraz obawiam się, że mogę dorobić się z tego tytułu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.13 0:0:0

Tato zmarł został kredyt pomocy!!

Bank oczywiście ma prawo dochodzenia swojego. Moze umorzyć, jeśli spadkobiercy przedstawią dokumenty o dochodach.. ale to tylko dobra wola urzednika. Jeśli nie ma nic do dziedziczenia prościej jest ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.12 22:52:36

Egzekucja z wynagrodzenia - umowa zlecenie, postępowanie przed sądem

hi , dzieki za obszerna i szczegolowa wypowiedz , sad zasugerowal teraz ugode , netia ma to rozwarzyc w ciagu 7 dni... ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2005.1.12 16:43:16

ZUS - student - działalność gospodarcza

A ja mam takie pytanie : Jestem studentem zatrudnionym na umowe zlecenie. Moj szef nie placi Zusu z mojego tytulu ( dlatego przeszlismy z umowy o prace na umowe zlecenie - student do 26 roku jest zwolniony). ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.12 9:58:17

Spadek - dla osoby obcej

Dzieki za odpowiedz, a jezeli mozna prosić - to jakie jest nailepsze wyjście w takiej sytuacji (aby ewentualnie mieć tzw. "spokojną głowę") Serdecznie Pozdrawiam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.11 20:35:4

Jak wyciągnąć konsekwencje? Urzędowy kłamca

Z tego, co piszesz wynika, że ów urzędnik dopuszcza się tak zwanego fałszu intelektualnego dokumentu, a więc przestępstwa opisanego w art. 271 kk. Właściwym rozwiązaniem byłoby więc złożenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.11 19:43:45

Jazda w stanie nie trzezwym..

Witam, Im wiecej opini poznalem tym bardziej nie wiem czego moge sie spodziewac... A tak poza tym, do dzisiaj nie dostalem wezwania do sadu... Pozdrawiam ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.1.11 19:34:50

umowa pożyczki -wymogi?

umowy przenoszące właśność nieruchomości muszą być sporzadzone w formie aktu notarialnego. umowa pożyczki nie musi mieć takiej formy. Jeżeli pożyczasz pieniądze osobie obcej to umowa podlega ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.11 19:1:8

Spadek zagraniczny.

nie. Podatkowi od spadków i darowizn podlegają rzeczy i prawa majątkowe znajdujące sie w Polasce ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.11 18:56:32

2005.1.11 18:42:7

Podatek od spadku dla żony i córki - razem czy osobno?

w podatku od spadków i darowizn jest dużo ulg i zwolnień. jeżeli mieszkacie panie w tym mieszkaniu i będziecie zamieszkiwać przez najbliższe 5 lat to mieszkanie do 110m.kw. będzie zwolnione z podstawy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.11 18:39:9

Zachowek czy mi sie należy

po matce już otrzymałeś spadek. po ojcu należy przeprowadzić postępowanie spadkowe. a później dział spadku ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2005.1.11 18:31:35

Pytanie o pożyczkę

To jest uzależnione od wewnętrznych procedur Banku. Są Banki, które udzielaja tego rodzaju pożyczek z opóźnionym terminem spłaty pierwszej raty - niestety nie potrafę powiedzieć, który to dokładnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.11 12:46:47

Kradzież drzewa z lasu

Cześć! Nie masz się co martwić że zaniżyłeś koszt drzewa wg Kodeksu Karnego jest to przestępstwo.Na rozprawie przed Sądem nie zapomnij poprosić aby Sąd żądał od sprawców zadośćuczynienia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.1.11 8:12:23

Stowarzyszenie Sportowe

Standard, 15 członków. Jeśli nie prowadzicie działalności gospodarczej, a wszysctkie środki przeznaczacie na działalność statutową, to nie jesteście objęci podatkiem. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.1.10 22:57:59

Zostałem wprowadzony w błąd przy przyznaniu mi podwyżki

Dziekuje bardzo za porady!!!! Sa one dla mnie bardzo wazne. Cala sytucja jest dla mnie bardzo przykra i wszelkie slowa, szczegolnie ze strony osób kompetentnych, takich jak wy, sa dla mnie ogromnym wsparciem. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.1.10 22:23:6

Zrzeczenie się spadku - czy u notariusza można??

Witam, Sytuacja jest taka: minęło już 6 m-cy od śmierci spadkodawcy, więc spadkobiercy przyjmują spadek wprost. Lada moment sąd tylko to potwierdzi - formalnie. Spadkobierców jest trzech (żona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.10 0:0:0

Urząd Skarbowy w Sieradzu

Co ma naczelnik urzędu skarbowego do inspektora kontroli skarbowej? W US może być tylko inspektorkontroli podatkowej ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.1.8 19:37:53

Alimenty - co jesli ojciec nie pracuje?

Ech...prawniku,prawniku...Jakbyś dostał kasę,za udowodnienie marnych szns na uzyskanie pracy,to inaczej byś "zapiał". Dogrzebałbyś się do Konstytucji PRL,gdzie w art.19 pkt 1 jest zapis ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.1.8 13:54:15

Do kogo się zwócić

prosze o kontakt na meila cypis1m@o2.pl mam podobna sprawe i potrzebuje skonsultowac sie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.1.7 17:33:15

Wał ziemi w granicy działki

Witam Czy na usypanie wału ziemi w granicy działki jest potrzebne pozwolenie na budowę czy zgłoszenie. Posiadamy działkę gdzie wzdłuż jednego boku jest taki usypany wał ( 24 m dł., 1,5-2 m szer., ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.7 12:14:19

1% na śmigłowiec dla TOPR! Pomóż pomagać! Nie daj fiskusowi daj TOPR-owi!

Szanowni Koleżanki i Koledzy, Zwracam się do Was z prośbą o wsparcie akcji śmigło dla Tatr; www.smiglodlatatr.pl . W styczniu tego roku minie dwa lata od tragicznej lawiny pod Rysami, w której straciło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.1.7 0:0:0

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika