Archiwum Forum Maj 2008
(61 tematów na forum)
-
Reklamacja telefonu z powodu usterki fabrycznej.
przez: eminem767 | 2008.5.3 18:4:4
konkretnie to po zakupie go użytkowałem,l a skrzypienie wyszło w trakcie użytkowania czytaj dalej»
-
Podział majątku obciążonego służebnością
przez: bajastruga | 2008.5.5 14:32:19
W jaki sąd może podzielić majatek po rozwodzie, obciążony służebnością osobistą, jeśli domu nie da się podzielić, żadna ze stron nie dysponuje środkami na spłatę drugiej, a osoba, której (...) czytaj dalej»
-
Pytanie odnosnie Alimentow, pomocy.
przez: marcin alimenty.pl | 2008.5.5 20:24:31
Czesc mam małe pytanie czy o alimenty mozna sie starac przed rozwodem i separacją? Przepraszam ze pytam i prosze o pomoc góry dziekuje czytaj dalej»
-
alimenty na dziecko z "banku spermy"
przez: dzdz alimenty.pl | 2008.5.6 4:19:53
przeczytalam te twoje wywody i wiesz co masz 100% racje:D czytaj dalej»
-
Zakup mieszkania w nowym związku
przez: bajastruga | 2008.5.6 10:29:9
Jeśli partner nie ma zniesionej wspólnoty majątkowej to radzę nie ryzykować!!! Jeśli separacja została orzeczona sądownie, to automatycznie wiąże się ze zniesieniem wspólnoty majatkowej. Sąd (...) czytaj dalej»
-
przez: kloszard | 2008.5.6 18:14:18
Z własnego doświadczenia wiem że takie sprawy pozwalają skorzystać z przedawnienia po 3 latach, pod warunkiem że bank rzeczywiście przez trzy lata od momentu terminu spłaty nie upomniał się o (...) czytaj dalej»
-
Porada / podział majątku - jedna strona blokuje działania
przez: rozwodka | 2008.5.6 18:14:48
własnie przechodze to samo. podział tylko przez sad. nie ma znaczenia czy 2ga strona sie zgadza czy nie. najlepiej wniesc pozew o podział z propozycją podziału na wstepie. mozna złożyc prosbę o (...) czytaj dalej»
-
Co to jest kasacja, prosze o podanie najnowszych przepisów dot. kasacji
przez: Karol | 2008.5.6 18:26:8
jak mam napisac o kasacje wyroku czytaj dalej»
-
przez: ann | 2008.5.7 11:53:49
Art. 43'. 1. Kto spożywa napoje alkoholowe wbrew zakazom określonym w art. 14 ust. 1 i 2a-6 albo nabywa lub spożywa napoje alkoholowe w miejscach nielegalnej sprzedaży, albo spożywa napoje alkoholowe (...) czytaj dalej»
-
przez: ann | 2008.5.7 12:5:20
Nie jego rodzice, tylko on sam. Ma 17 lat, odpowiada za swoje czyny jak osoba dorosła. Kara ograniczenia wolności polegająca na nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cel społeczny też jest jak najbardziej (...) czytaj dalej»
-
przez: ann | 2008.5.7 12:26:29
Należało by zacząć od tego jaki zarzut właściwie został Ci postawiony, podejrzewam, ze chodzi o popełnienie wykroczenia z: Art. 51. § 1. (56) Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem (...) czytaj dalej»
-
Czy da się uniknąć grzywny, podczas gdy nie ma się dochodów i jest uczniem?
przez: ann | 2008.5.7 12:39:1
Art. 51. § 1. (56) Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia (...) czytaj dalej»
-
przez: ann | 2008.5.7 12:57:21
Po pierwsze, pismo, które otrzymałeś z prokuratury to zawiadomienie o przesłaniu aktu oskarżenia do Sądu, czy też dopiero wezwanie Cię do Prokuratury celem złożenia wyjaśnień? Wspomniałeś, (...) czytaj dalej»
-
przez: ann | 2008.5.7 13:6:50
Być może Sąd zmieni kwalifikację prawną i skarze Cię nie za handel czy też rozprowadzanie, ale za posiadanie narkotyków. Tym odroczeniem bym się nie przejmowała, bo Sądowi, w momencie kiedy (...) czytaj dalej»
-
Comiesięczne umowy o pracę a ciąża
przez: ghnet | 2008.5.8 12:13:10
może nie podpisać kolejnej umowy o pracę ale... zgodnie z kodeksem pracy nie można zawierać umów na czas określony w nieskończoność. Trzecia umowa na czas określony z mocy prawa staje się umową (...) czytaj dalej»
-
Ojciec nie przyznaje sie do córki
przez: ilona19880516 | 2008.5.9 13:24:34
Hej! Mam na Ilona i mam podobny problem tylko tyle ze moj byly pszestal sie przyznawac do naszego dziecka po rostaniu i ulozenia sobie nowego zycia.Chciala bym mu odebrac prawa ojcowskie,zmienic jej nazwiska (...) czytaj dalej»
-
przez: hades | 2008.5.9 19:2:16
grozi jeśli zą z tą inną szcześliwi to mąż może ją zbić.Akaseta jest dowodem czytaj dalej»
-
CZYNSZ LOKALU UŻYTKOWEGO A PORZĄDEK WOKÓŁ POSESJI.
przez: eska11 | 2008.5.10 7:25:43
Witam forumowiczów. Mam następujący problem (może nie teraz). W umowie najmu lokalu użytkowego mam m.in. zapis takiej treści: " 1) W związku z wynajęciem lokali Najemca zobowiązuje się do (...) czytaj dalej»
-
przez: eska11 | 2008.5.10 7:30:46
... najlogiczniej byłoby wprowadzenie opłaty za każde następne piętro z wyłączeniem parteru, ale prościej można by wprowadzić opłatę ryczaltową, tak jak w większości. czytaj dalej»
-
ojciec za granicą .19stoletni syn w polsce
przez: ARKU alimenty.pl | 2008.5.10 13:58:8
to mało ważne że jestes nieslubnym dzieckiem o ile pisze w papierach że [nie musisz miec jego nazwiska ale wystarczy że pisze ci w papierach że on jest twoim ojcem] a po drugie (...) czytaj dalej»
-
przez: Anna prawo-cywilne.net | 2008.5.11 11:27:17
MAma pytanie .Jestem zameldowana u sowjej matki ,od 4 lat tam nie mieszkam do mojego zakładu pracy przyszło pismo komornicze o zajecie mojej pensji za zadłuzenie mieszkania gdyz moja matka a głowny (...) czytaj dalej»
-
przez: Willie | 2008.5.12 2:36:28
Witaj w klubie, chciałoby się rzec. Też prosiłem o umowę, też mi jej odmówiono tłumacząc, że nie ma takiego zwyczaju. I także mnie ten kauzyperda wprowadził w maliny przez swoją niekompetencję. (...) czytaj dalej»
-
to forum "" wscieklych samic""!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
przez: dzdz2 alimenty.pl | 2008.5.12 4:28:54
hej dzdz!!! a co to takiego ci polacy potfafia ? robic dzieci i ........ czytaj dalej»
-
Bezskuteczna egzekucja komornicza alimentów
przez: maba8 | 2008.5.13 9:15:50
witaj. ja na twoim miejscu złożył bym doniesienie karne do prokuratury na zasadzie art. 209KK,dodatkowo złozył bym wniosek do komornika by wystąpił do sadu o wyjawienie przez dłuznika majątku (...) czytaj dalej»
-
prawo do mieszkania po rodzicach
przez: mrozowskim | 2008.5.13 11:58:16
Domniemywam, że mieszkanie Pani rodziców jest mieszkaniem własnościowym i w grę wchodzi dziedziczenie ustawowe. W tej sytuacji Pani wraz z rodzeństwem jesteście współwłaścicielami nieruchomości. (...) czytaj dalej»
-
Uczciwy wobec dzieci podział majątku
przez: Monik | 2008.5.13 20:31:29
To jest prawidłowe - ich wola ,jak majatek przepiszą.Po .śmierci , gdy nie bedzie testamentu nastąpi dziedziczenie ustawowe, a jeśli będą darowizny zrobione za życia to wlicza się je w w spadek (...) czytaj dalej»
-
przez: monik | 2008.5.13 20:45:45
W przypadku braku ubezpieczenia -odpowiedniego w tej konkretnej sytuacji , kredyt staje się wymagalny i przechodzi na spadkobierców .Radzę ,a w 6 m-cy od śmierci babci odrzuciś spadek , jeśli babcia (...) czytaj dalej»
-
przez: majorgraf2 | 2008.5.15 10:31:25
Mój przedmówca ma rację - też byłam w podobnej sytuacji - nawet mi grożono, że coś złego spotka mnie i moją rodzinę. Nie bój się tego - ci panowie mocni są tylko w gębie - a policji boją (...) czytaj dalej»
-
właśnie??? zarabia sporo ale.........
przez: ptaszynaks | 2008.5.15 14:5:56
JESTEM W PODOBNEJ SYTUACJI I NIEWIEM CO ROBIC OJCIEC WOGOLE NIE INTERESUJE SIE DZIECKIEM ZA TO MA JESZCZE TROJKE INNA I TAM DAJE WSZYSTKO CO ROBIC BO JUZ SAMA NIEWIEM czytaj dalej»
-
Własnościowe spółdzielcze mieszkanie ?
przez: Adam prawo-cywilne.net | 2008.5.15 22:50:36
Poruszę jeszcze raz ten temat. Moja mama po śmierci ojca nabyła sądownie prawo do spółdzielcze własnościowe lokalu. Zdążyłem się dowiedzieć z zasobów internetowych, że nie musi zostać (...) czytaj dalej»
-
przez: Tomo_HKS | 2008.5.16 21:8:2
Witam.Mama następujący problem z firmą Netia.W zeszłym roku przysłali mi wypowiedzenie umowy o usługi telekomunikacyjne,z przyczyn technicznych.Chodziło o łącze internetowe na linii TP. W dniu (...) czytaj dalej»
-
skomlikowana sytuacja - pomocy!!!
przez: gosc258 | 2008.5.17 12:31:14
Własnie Panie Romku latwo pisac i doradzac niestety zycie czasem bywa okrutne .... a trudno zachowac emocje na wodzy w sytuacjach powiem smialo, surrealistycznych !!! Z jednym sie zgodze rozmawiac i (...) czytaj dalej»
-
przez: mepo1 | 2008.5.19 14:43:24
Witaj Peter! Jak sadze z twoich informacji złożyłes już do Sądu prowadzacego Dział Spadku wniosek o przydzielenie Ci części masy spadkowej w ramach Twoich udziałów w spadku (jeżeli nie to czyń (...) czytaj dalej»
-
Własny Dach SM z Gdyni, wzrost ceny mieszkania
przez: Zenek | 2008.5.20 8:24:51
Spółdzielnia Mieszkaniowa "Własny Dach, Gdynia ul. 3 Maja 27-31 lok. 60 podnosi ceny metra kwadratowego sprzedawanych mieszkań, pomimo tego, że umowy podpisane z przyszłymi mieszkańcami nowo (...) czytaj dalej»
-
pełnomocnictwo na zgormadzenie członków spółdzielni
przez: meloch | 2008.5.20 8:30:15
WZCz - walne zgromadzenie członków, nie właścicieli. Trzeba być członkiem spółdzielni i być osobiście na WZCz, nie ma możliwości udzielania pełnomocnictwa. czytaj dalej»
-
przedawnienie roszczeń codo darowizny
przez: 6306 | 2008.5.20 8:51:31
Czy darowiznę otrzymałeś w formie Aktu Notarialnego od obojga rodziców? - Jeśli tak,i było to 20 lat temu, to rodzeństwo nie ma prawa do spłaty, chociaż prawo w tej kwestii zmieniono wyrokiem (...) czytaj dalej»
-
przez: keczoleczo | 2008.5.22 18:59:59
Jesteś w rejestrze karnym przez 10 lat, po tym czasie wymazują cię z niego. czytaj dalej»
-
przez: nowa27 | 2008.5.23 16:42:40
czy mezczyzna który od kilku lat nie mieszka ze swoja zona, ale maja roczne dziecko ma jakiekolwiek szanse na rozwód? obecnie jest za granicą i niedawno poznał kogos. czy to moze zaszkodzić w sprawie?. (...) czytaj dalej»
-
Pomówienie w sprawie narkotyków? Co mi grozi?
przez: nieznany | 2008.5.24 14:31:48
jak jestes na pomowieniu i nic na ciebie nie maja to niemasz sie czego obawiac tylko ci kuratora dadzo czytaj dalej»
-
Mąż chce rozwód kościelny a ja nie,czy muszę wyrazić zgodę na niego?
przez: promyk21 | 2008.5.24 17:18:45
Witam.Jestem po rozwodzie cywilnym.Były mąż poinformowal mnie , że chce rozwód kościelny.Natomiast ja nie chcę rozwodu kościelnego, gdyz nie chcę przechodzić poraz kolejny przez to wszystko,chce (...) czytaj dalej»
-
ciąża w trakcie trwania małżeństwa
przez: marta alimenty.pl | 2008.5.24 22:1:59
nie chce kłamać musiałbyś poszukać w kodeksie rodzinnym ale jeżeli od rozwodu nie mineło więcej jak 300 dni to ty będziesz w pisany jako ojciec z automatu, jeżeli będzie wpisane twoje nazwisko (...) czytaj dalej»
-
przez: dorota prawo-pracy.net | 2008.5.25 21:47:56
czy mój mąż pracując w systemie 4 - zmianowym: rano, popołudniu, noc, wolne ma prawo jeszcze do innych dni wolnych w tygodniu pa za wolnym po pracy nocy. czytaj dalej»
-
Wyrok odsiadki. Szukam pomocy!!! Pilne!!!
przez: all4one | 2008.5.26 11:25:17
Witam mam bardzo podobny problem tylko ze ja juz dostalem wyrok do wykoniania 84 dni.. (chodzilo o uchylanie się od wojska)moje pytanie brzmi czy moge jeszcze odwolac się od wyroku ktory juz zapadl? (...) czytaj dalej»
-
sprzedac mieszkanie bez zgody wszystkich zameldowanych, prosze o pomoc
przez: Rzepkowska | 2008.5.26 21:42:22
Kupujący może zażadać poswiadczenia wymeldowania wszystkich osób z lokalu, wymeldowac można sie osobiście i Pan sie nie wymelduje i bedzie problem....mam jeszcze pytanko...pisze Pan, że Mama mieszka (...) czytaj dalej»
-
przez: monik | 2008.5.27 22:2:55
TYLKO ZNIESIENIE WSPÓŁWŁASNOŚCI ALBO UMOWNE POPRZEZ NOTARIUSZA , ALBO DŁUŻSZE SĄDOWE ZE SPŁATAMI I WYRÓWNIEM DŁUGÓW - ICH SPŁATA!rReszte pytaj daleJ.Postaram sie pomóc czytaj dalej»
-
Pozew cywilny przeciwko Spółdzielni Mieszkaniowej
przez: mrozowskim | 2008.5.28 12:19:48
Moim zdaniem trudno domagać się odszkodowania od spółdzielni, jeśli nikomu nic się nie stało i nie ma szkód materialnych z wyjątkiem uszkodzonego tynku sufitu,. Rozumiem, że spółdzielnia usunie (...) czytaj dalej»
-
czy mieszkanie spółdzielcze, któe dostali moi rodzice i ja otrzymałem
przez: eli | 2008.5.28 21:53:21
w sytuacji gdy mieszkanie zostalo przekazane dziecku ,mimo ,że jest ono w związku małżeńskim winno być majątkiem odrębnym ,ponieważ wkład mieszkaniowy można by traktować jako darowiznę ,chyba (...) czytaj dalej»
-
Darowizna - czy gdy ojciec przekazuje jednemu synowi, musi dać też coś drugiemu
przez: MONIK | 2008.5.29 9:11:22
darowizny są dobrowolne, ale w chwili śmierci rodziców należy się zachowek od tego , ktory np.dostał wszystko , a darowizna taka też wchodzi w rozliczenia tego zachowku.Inczej jest , gdy ktoś zostanie (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie własnościowe a współnota majątkowa
przez: anna13 | 2008.5.29 9:42:31
Jestem w podobnej sytuacji. Wiem, ze po wykupie takiego mieszkania na własnośc w jakiejś części wchodzi ono do majatku wspólnego, tylko pytanie w jakiej części? Jesli wykup mieszkania stanowi np. (...) czytaj dalej»
-
Podatek od spadku i......komornik
przez: adex2 | 2008.5.29 10:14:45
Jest postanowienie.Spadkobiercami jesteśmy ja i brat (po 1/2 części). Oświadczenie o nabyciu spadku zostało złożone do US(w skład masy spadkowej wchodzią nieruchomości,2 mieszkania,kilka działek (...) czytaj dalej»