Art.244 KK - forum prawne
Art. 244. Kto nie stosuje się do orzeczonego przez sąd zakazu zajmowania stanowiska, wykonywania zawodu, prowadzenia działalności lub prowadzenia pojazdów albo nie wykonuje zarządzenia sądu o ogłoszeniu orzeczenia w sposób w nim przewidziany, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Czy ten art.można zastosować w doniesieniu do Prokuratury o popełnieniu przestępstwa w odniesieniu do KRiO i KC jeśli chodzi o zawarta Ugodę i Postanowienie o wydaniu dzieci ,jeśli druga strona tego nie respektuje?
(Roman25)
Odpowiedzi w temacie: Art.244 KK (19)
Jerzeli ktoś już złamał ten zakaz, czy może coś zrobić aby uniknąć więzienia? Bardzo proszę o pomoc
czy jestem przestepca jezeli kolega ktory jest nie pelnosprawny poprosil mnie zeby go zawiesc do szpitala bo cewnik mu sie zatkal a z tego powodu mial naprawde takie obiawy ktore mi nie pozwolily czekac ani sie zastanawiac pomimo zakazu prowadzenia pojazdow pojechalem z nim i zostalem zatrzymany przez patrol policji.
i jakie konsekwencje miales z tego tytułu ?
Raczej nie można.Sąd wydaje raz zakaz sądowy by go przestrzegać i za drugim razem daje wyrok bezwzględny(czyli kare więzienia)No chyba widzi szanse oskarżonego na poprawe i w ostateczności da wyrok z warunkowym zawieszeniu.Wszystko zależy od sądu.
a co dostałes w sondzie
JAK CI POMOC
mogłes sie nie zatrzymac
[cytat]
Jerzeli ktoś już złamał ten zakaz, czy może coś zrobić aby uniknąć więzienia? Bardzo proszę o pomoc
[/cytat]
[cytat]
czy jestem przestepca jezeli kolega ktory jest nie pelnosprawny poprosil mnie zeby go zawiesc do szpitala bo cewnik mu sie zatkal a z tego powodu mial naprawde takie obiawy ktore mi nie pozwolily czekac ani sie zastanawiac pomimo zakazu prowadzenia pojazdow pojechalem z nim i zostalem zatrzymany przez patrol policji.
[/cytat]
[cytat]
i jakie konsekwencje miales z tego tytułu ?
[/cytat]
[cytat]
a co dostałes w sondzie
[/cytat]
u mnie sąd zasądził 6 mies. w zawieszeniu na 4 lata 800zł. kary ,zakazu nie przedlużył i dozór kuratora trzeba się dobrze tłumaczyć
witam,
może ktoś znalazł się w podobnej sytuacji i wie jak można sobie pomóc aby zminimalizować konsekwencje.
mój chłopak w listopadzie 2009 został zatrzymany przez policję jadąc po alkoholu ( 0,85 promila), w czerwcu(18) sąd umorzył warunkowo postępowanie dał zakaz kierowania pojazdami na rok (czyli do listopada 2010) i karę grzywny 3000zł, po tygodniu od wydania wyroku mój chłopak złamał zakaz
(został zatrzymany przez policję bo ktoś zadzwonił ze jeździ pijany- był trzeźwy)teraz będzie sądzony na podstawie art.244 kk co może zrobić aby uniknął więzienia? co mu grozi?
bardzo proszę o pomoc..
ja mam podobną sytłacje moge wiedzieć jaki został postawiony wyro pani chłopakowa
2 lata w zawieszeniu i kurator, ale prawko odzyskał
[cytat]
[/cytat]
Witam narzeczony miał 2 wyroki i siedział za złamanie zakazu pod wpływem wyszedł w listopadzie 2014. Miał zawiasy na dwa lata moja choroba nowotworową i źle samopoczucie dnia 16.10.2016 zmusiły go aby pojechać po córkę wsiadł do auta trzeźwy ale zatrzymała go policja zawiasy dołączyły mu się w 11.2016 a sprawę z mamy z parafrazując 244kk 64&1 jak się bronić aby znów go nie zamknęli nie pije zmienił się to była nadzwyczajną sytuacji chyba sam nie myślał jak wsiadam do auta
Serdecznie polecam panią adwokat Magdalenę Rymkiewicz-Aranowską z Gdańska. Jej profesjonalizm i pełne zaangażowanie pomogły mi pomyślnie zakończyć sprawę karną. Zawsze można na nią liczyć ? rzetelna, kompetentna i skuteczna. Dodatkowo, oferuje płatne porady online, co jest dużym ułatwieniem. Gorąco polecam! Kontakt: 509 393 129 https://adwokat-rymkiewicz-aranowska.pl/
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Masz inne pytanie do prawnika?