Trujące jedzenie

Odpowiedzi w temacie (6)

studentP

4.10.2016

Witam. Przedmiotem rozważań będzie trujące jedzenie - to, które zakupione w sklepie, po spożyciu może nam zaszkodzić. Do kogo mamy się z tym zgłosić, kogo zaskarżyć? Sklep, który nie dopilnował daty ważności, czy producenta, który nie ma wspływu na to, że jego produkty z przedawnioną datą stoją na pułkach sklepowych?

Nie znalazłeś odpowiedzi?

DawidPotul

2016-10-19 16:07:28

Dlaczego uciekamy daleko. Wystarczy kebab z colą albo pepsi i już może nosić znamiona zatrucia. Wystarczy nie świeże mięso, a już o coli można poczytać sobie.... jako dobry odkamieniacz :)

studentP

2016-10-20 08:55:22

Chodziło mi o jedzenie na pułkach sklepowych i poruszona przeze mnie kwestie, takze Pana odpowiedz w 100% nieadekwatna do pytania ;)

Muszu

2017-10-02 12:07:14

Na pewno najpierw trzeba sprawdzić czy to kwestia daty ważności czy sposobu przechowywania danego produktu. Jeśli sklep nie popełnił w tym żadnego błędu, to trzeba się zgłosić do producenta.

mikolaj222

2017-10-31 08:43:53

Jeśli produkt jest niezgodny z umową, reklamacje trzeba zgłosić niezwłocznie. Sprzedawca musi ja przyjąć i rozpatrzyć.

MrJasiek

2017-12-15 16:51:50

Zgadzam się z Muszu. Podłożę problemu może być różne i wtedy kto inny za nie odpowiada. Jeżeli problem wynika z tego, ze data ważności nie była kontrolowana, to raczej odpowie za to sprzedawca.

ElaElzbieta

2018-03-06 18:06:51

Sprzedawca powinien dopilnować, aby produkty na półkach sklepowych miały ważną datę, producent nie odpowiada za to.

DODAJ POST W TEMACIE

Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!

Potrzebujesz porady prawnej?

PODOBNE TEMATY NA FORUM

ZOBACZ TAKŻE:

  • 24.3.2018

    Nowe zadania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

    W ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych pojawią się wkrótce w rozdziale 3 nowe zadania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

  • 22.8.2017

    Ruszają paczki żywnościowe...

    Rusza Podprogram 2017 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. W tej edycji paczka jest większa i droższa – każdy uczestnik otrzyma 19 produktów o wartości 269 zł. 

  • 22.4.2017

    Zaostrzenie kontroli jakości żywności w UE

    Przepisy wprowadzające skuteczniejsze inspekcje żywności podczas kolejnych etapów podroży od producenta na stoły konsumentów mają poprawić możliwość śledzenia żywności, ułatwić (...)

  • 2.6.2017

    Będzie jedna Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności?

    Utworzona zostanie Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności, podlegająca ministrowi rolnictwa. Nowo powstała inspekcja przejmie wszystkie zadania Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji (...)

  • 13.5.2018

    Pułapki w menu dla turysty

    Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką – takie dania serwowały restauracje, bary czy smażalnie w miejscowościach turystycznych. Inspekcja (...)