Forum prawne (strona 450)

niepełna umowa o pracę

Tak. Liczy Ci się do lat pracy - tak w zakresie świadczeń emerytalnych, jak i stażu urlopowego.

Żeby udzielić Ci odpowiedzi na pytanie o urlop, musisz podać przebieg Twojego dotychczasowego zatrudnienia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.16 12:55:32

Dzień dobry! W sądzie niedawno odbyła się rozprawa spadkowa po ojcu, który umarł w 1997 r. Spadkobiercy

Dzień dobry!
W sądzie niedawno odbyła się rozprawa spadkowa po ojcu, który umarł w 1997 r. Spadkobiercy (3 os.) zgodnie zrzekają się spadku na rzecz jednej osoby (czyli mnie).
W trakcie spisywania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.16 12:52:50

Osoba małoletnia

Czesto zastanwiamy sie kim jest osoba maloletnia?
Otoz jest nia osoba, która nie osiągnęła jeszcze pełnoletności, czyli osoba poniżej 18-tego roku życia. Czynności prawnych w imieniu małoletniego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.16 11:24:26

karana i chora

Witam mam taki pytanie moja siostra w 2009 dostała wyrok za współudział w kradzieży i niszczeniu mienia tj. za wykroczenie z art. 119 & 1 kw. Po upływie ilu lat zostanie to wymazane z akt ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.16 11:18:32

złamanie przepisów prawa budowlanego

Nowe regulacje prawa budowlanego, z tego co właśnie się dowiedziałem, wprowadzą zmiany w przypadku samowoli budowlanych. Po zmianach opłata legalizacyjna ma wynosić 50 % wartości domu czy garażu!! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.16 10:48:44

Remont mieszkania będzie prostszy w uzyskaniu pozwolenia.

Projektowane przez ministerstwo dotyczą robót budowlanych innych niż budowa. Czyli renowacje, przybudówki czy zakładanie instalacji.
Prawo budowlane jako zasadę przyjmować teraz będzie, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.16 10:46:17

2012.5.16 10:28:2

Wyłączność korzystania z wjazdu i działki

Witam serdecznie! To mój pierwszy post tutaj więc proszę o wyrozumiałość. Opiszę mój problem. Rok temu kupiłem od gminy połowę domu a połowę działki mam na wieczyste użytkowanie wraz z wjazdem. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.16 9:54:32

2012.5.16 9:48:0

Rozwód 2012

Nie separacja nie jest konieczna. Aby nastąpił rozwód musi nastąpić trwały i ciągły rozpad pożycia i ustanie więzi materialnej, fizycznej ale przede wszystkim duchowej. Co ułatwia rozwód, brak ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.16 9:47:8

Gotowość do pracy i choroba.

Dobrze jest też od razu telefonicznie uprzedzić o utracie gotowości do pracy. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.5.16 9:44:53

Gdzie sprawdzić czy jestem w BIK-u?

Informacje o danych osobowych przetwarzanych w bazie BIK udostępnia się na pisemny wniosek. Wnioski składane drogą korespondencyjną należy przesyłać do siedziby Biura Obsługi Klienta listem poleconym. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.16 9:43:30

spozniona wyplata

słucham? czyli może w ogóle jeszcze nie pracuje tylko zleceniuje? sam mam sporządzić rachunek? to może pracodawca/zleceniodawca wykona za mnie moja pracę w takim razie? W pracy/miejscu zlecenia ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.5.16 9:40:2

Farmaceuta odmówił sprzedania leku.

Osobiście nie rozumiem zachowania tej pracownicy apteki.
Nie łamie ona prawa, więc powinna sprzedać lek. Swoje odczucia w czasie pracy powinna schować do kieszeni. Tabletki antykoncepcyjne nie są ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.16 9:26:59

Spadek z długiem

hmmmm... na wszelki wypadek mogą razem z panem zrzec się spadku i sprawa jasna, prawda, to chyba żaden problem żeby dzieci poszły z panem lub uczyniły pana osoba pełnomocną do przekazania ich decyzji. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.16 9:23:23

Ślub w bliskiej rodzinie.

Zgodnie z Polskim prawem  istnieje zakaz zawierania małżeństwa między krewnymi w linii prostej i rodzeństwem między sobą tak długo, jak długo pokrewieństwo i stosunek rodzeństwa wynika z aktów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.16 9:22:5

Sprzedaż biletów na Euro 2012.

oczywiscie ze mogą być nie przyjemności, za bycie konikiem grozi ci nawet 5 tysiecy złotych!! bielt mozna poza tym odsprzedac na platformie autoryzowanej przez uefa. jak pozbedziesz sie biletu po cenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.16 9:20:32

Legalizacja związków partnerskich.

Szczerze, ten projekt nie jest zły, to jest tylko regulacja takich rzeczy jak dziedziczenie, odliczenie podatku i informacja o drugiej chorej i bliskiej osobie. Do tego śmiało dorzucam swój głos na ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.16 9:14:48

Zatrudnienie niepełnoletniej osoby.

Pracodawca ma obowiązek niezwłocznie rozwiązać stosunek pracy. Nie wiem czy nie będzie musiał pan wypłacić odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia.

Z gorszych wiadomości, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.16 9:13:7

odrzucenie spadku po mamie

proszę o pomoc dostałam pismo z Sądu,Wniosek o stwierdzenie spadku,w którym jest Akt Zgonu Mojej mamy,niestety od pięciu lat nie utrzymywałyśmy kontaktu i dopiero teraz dowiedziałam się,że nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.15 20:59:46

samochód-oszustwo

Witam.
Dnia 6 kwietnia kupiłem samochód. Po tygodniu opłaciłem sprawy skarbowe i chciałem przerejestrować go, jednak okazało się, że pieczątka przeglądu jest podrobiona. Co za tym idzie, muszę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.15 17:1:41

Proszę o pomoc nie wiem o co tu chodzi

Dostałam takie pismo i nie rozumiem go wcale proszę o pomoc. WEZWANIE
Sąd Rejonowy w ... I Wydział Cywilny w sprawie z wniosku ... Sp.zoo z udziałem ... Nadzór nad egzekucją z nieruchomości wzywa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.15 15:47:30

Czy Bank przekroczył uprawnienia.

Podczas wyborów powołany został Zarząd i Zarządca Wspólnoty Mieszkaniowej - osobne uchwały z podpisami 80% udziałów każda. Zarządca przejął po poprzednim zarządcy konto. W wyniku "rewolucji" ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.15 15:15:22

Alimenty na syna 18 lat

Dzień Dobry. Nie można jednoznacznie stwierdzić czy będzie jedna, czy kilka rozprawa. Alimenty ich wysokość zostanie ustalona po przeprowadzeniu postępowania dowodowego. NA postępowanie dowodowe ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2012.5.15 14:55:25

Czy mogę wystąpić o badanie dna na ustalenie ojcostwa?

Czy mogę wystąpić o badanie dna na ustalenie ojcostwa? Moja sprawa jest taka dwa lata temu ojciec syna bez mojej wiedzy podobno pobrał próbke synowi i wyszło że nie jest jego ojcem przez prokurature ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.15 14:33:45

Czy należy się renta socjalna? Witam. Chodzi tutaj o kobietę, 50 lat, 21 lat przepracowanych w

Czy należy się renta socjalna?

Witam. Chodzi tutaj o kobietę, 50 lat, 21 lat przepracowanych w zakładzie pracy chronionej.

W 2009r została orzeczona całkowita niezdolność do pracy

W 2007 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.15 14:1:10

kiedy przedawnia sie opłata za rtv ?!

Można również starać się o umorzenie zaległości abonamentowych. W tym celu trzeba złożyć odpowiedni wniosek, wzór takiego wniosku można pobrać tutaj. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.5.15 12:28:38

jazda bez tablic rejestracyjnych

Wczoraj straciłem obydwie tablice rejestracyjna do mojego pojazdu, nie stac mnie na wyrobienie nowych. Dopiero za tydzień dostane wyplate i wtedy je wyrobie. Czy pomimo to mogę jeździć samochodem? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.15 10:50:25

Wyższe zasiłki na dziecko.

Od listopada zmienią się kryteria przyznawania zasiłków na dzieci, zmieniłoby się też kryterium dochodowe i wzrosłoby o 14 %. Mam pytanie czy o taki zasiłek trzeba się starać ponownie jak już ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.15 10:26:5

Odpracowanie spóźnienia do pracy.

Moja szefowa, mówi że ile się spóźniamy tyle odpracowujemy po godzinach jak to możliwe, jak nie to zawsze się znajdzie jakaś praca do domu za kogoś. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.5.15 9:40:54

Jazda na rowerze i punkty karne.

Obecnie jeszcze takie prawo obowiązuje, jak pan popełni wykroczenie, to policja sprawdzi czy ma pan prawo jazdy, jezeli tak to bedzie grzywna i punkty. jezeli nie to tylko grzywna... jest to nie sprawiedliwe ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.15 9:39:34

nielegalny handel

dlaczego? bo ktoś zrobił błąd.. zajęty towar trzeba zapakować i zinwentaryzować na miejscu... to wymaga współpracy kilku patroli i pracy na czasami 8 godzin... dlatego straż woli dawać mandaty ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.15 9:38:6

2012.5.15 9:34:15

ZUS żąda zwrotu części wypłaconych świadczeń.

ZUS jest w błędzie, radze skontaktować się kancelarią. ZUS łatwo nie odpuszcza, jednak działanie jest bezprawne. ZUS jest instytucją publiczną z szerokim polem zaufania. Błąd ZUS pozostaje błędem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.15 9:30:50

Wykaz zwierząt zakazanych do trzymania w domu.

Nie proszę panią, jeżyk pigmejski nie jest pod ochroną, tak więc można go spokojnie kupić. Wykazu nie podaje w tym wypadku ob nie ma sensu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.15 9:24:36

Napaść na dziennikarza - jaka kara?

Szczerze, takie sytuacje są ciągle, nie tylko w śród polityków, każda interwencja z kamerą kiedy ciśnienie jest wysokie, kończy się w ten sposób. Chodzi o ciśnienie społeczne, a tutaj ciśnienie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.15 9:23:54

przestój w pracy i przymusowy urlop.

[cytat]

Zgadzam się z tym, że pracodawca nie musi nikogo zatrudniać, ale nikt też nie musi u niego pracować.

[/cytat]

To oczywiste, że praca nie jest obowiązkowa.
Dlatego też uważam, ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2012.5.14 23:38:36

testament i inne sprawy

Witam Nie ma przepisu, który zabraniałby sporządzenia testamentu dopiero na emeryturze. Testament może sporządzić każda osoba, która posiada pełną zdolność do czynności prawnych ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.14 22:59:7

jakie są róznice i podpobieństwa wynikające z wezwania wykonawcy do wyjśnienia tresci oferty na

jakie są róznice i podpobieństwa wynikające z wezwania wykonawcy do wyjśnienia tresci oferty na podstawie art.87 ust. 1 zdanie 1 a art. 26 ust.4 ustawy Prawo zamówień publicznych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.14 21:27:9

Gminna zbiórka pieniędzy

Witam,
nie ma na forum niestety działu prawo administracyjne, gdzie ten temat najlepiej by się nadawał. Zadam pytanie tutaj:

Czy Urząd Gminy bądź Sołectwo ma prawo zorganizować obowiązkową ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.14 19:48:17

__ Ugoda a eksmisja - ciekawy przypadek

Witajcie forumowicze, istnieje taka sytuacja, proszę serdecznie o Waszą opinię:

Sąd pierwszej instancji po rozprawie wydał niesłuszny wyrok eksmisji bez lokalu socjalnego synowi który mieszka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.14 18:9:41

polskie alimenty i niemiecki zasiłek

witam mam problem. Mianowicie mój chłopak ma dziecko z inna (nie byli małżeństwem) ona ma polskie i niemieckie obywatelstwo. W trakcie ciąży wyjechała do Niemczech. Tam urodziła i pobiera niemiecki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.14 17:35:15

Proszę o pomoc, kara pieniężna

witam,
jestem nowym użytkownikiem, nie wiem czy umieściłem temat w odpowiednim dziale, jeżeli nie to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie w odpowiedni dział.

Mój problem jest taki: ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.5.14 15:4:24

umowa na czas nieokreślony a brak pracy i wynagrodzenia

Należy się zwolnić i poszukać sobie innego pracodawcy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.14 14:33:12

dodatek za pracę w nocy

Art. 151^7, art. 151^8 kodeksu pracy. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.5.14 14:27:40

2012.5.14 14:17:29

Zadłużenie czynszowe.

Witam.

Moi rodzice nie płacili czynszu i jest teraz zadłużenie.Mamy teraz komornika a że ja jestem u rodziców zameldoana z synem i nieraz tam przebywamy to klauzula wykonalności jest również ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.14 12:47:45

Rozwod, a kredyt hipoteczny w przypadku utraty pracy i terenu objetego ochronem zloz naturalnych. Skomplikowana sytuacja rodzinna

Dodam, ze matka jest bardzo przestraszona. Ojczym grozi, ze ja wyrzuci z domu, ze jesli jej sie cos podoba to niech sie wyprowadzi, ze jest potworem, ze robi problemy z niczego (np. kiedy chce wyegzekwowac ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.5.14 12:43:32

Nabycie prawa własności przez zasiedzenie

Szukałem ostatnio czegoś na temat zasiedzenia, znalazłem niezly artykuł na początek http://dom.money.pl/wiadomosci/poradniki/artykul/nabycie;prawa;wlasnosci;przez;zasiedzenie,19,0,406547.html

jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.5.14 11:12:23

Deregulacja 2012

Resort chce utrzymać dotychczasowe egzaminy przeprowadzane przez komisję powołaną przez ministra finansów. Jednocześnie w zamian zamierza umożliwić uznanie wiedzy teoretycznej uzyskanej na studiach. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.5.14 10:31:23

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika