Forum prawne (strona 736)
Jak przeprowadzić spadek?
Rodzina składająca się z męża, żony i dwójki dorosłych dzieci kupiła dom. W Księgach Wieczystych oboje małżonkowie widnieli jako współwłaściciele. Umarł mąz i pozostała matka z dwójką ... Zobacz wątek2010.7.29 15:6:44
Spadek, spłata kredytu
moja ciotka wzieła przed smiercia kredyt o czym nie wiedział jej maz czyli mój wujek. Czy jeśli wujek odrzuci spadek to uchroni sie przed spłata tego kredytu? prosze o rade, co zrobić, żeby wujek ... Zobacz wątek2010.7.29 14:53:39
Jakie ma prawa obywatel amerykański narodowości polskiej?
Jakie ma prawa obywatel amerykański narodowości polskiej? ... Zobacz wątek2010.7.29 14:48:18
Walka o mieszkanie pozostawione w spadku
mam taki problem, że dziadek zmarł półtorej roku temu. Miał dwóch synów ( jedynym z nich jest mój tata) Ja obecnie mieszkam w mieszkaniu dziadka, nie spisał on testamentu, bo zmarł nagle. Mieszkając ... Zobacz wątek2010.7.29 14:47:9
Dziedziczenie po dziadkach
Moim zdaniem można jeszcze dochodzić części spadku po dziadkach. Jeśli nie zostawili testamentu, to mamy do czynienia z dziedziczeniem ustawowym i tu spadek należy się synom w równych częściach, ... Zobacz wątek2010.7.29 14:39:16
Plagiat a odpowiedzialność karna
Dowiedziałam się, że już 67 uczelni korzysta z systemu antyplagiatowego w serwisie plagiat.pl, który umożliwia kontrolę prac pisemnych pod względem ich podobieństwa z innymi dokumentami znajdującymi ... Zobacz wątek2010.7.29 14:21:39
Spłata części spadku
Jeśli współwłaściciele nie mogą się porozumieć w kwestii korzystania z wspólnego majątku, to pozostaje zwrócić się do sądu z wnioskiem o uregulowanie tej kwestii. Są właściwie trzy możliwe ... Zobacz wątek2010.7.29 14:21:18
Bankowa dyspozycja
Witam, moje pytanie jest takie czy jeśli złożyłam lokaty na wypadek śmierci w kilku bankach, to moi spadkobiercy będą mogli je odebrać wszystkie naraz czy trzeba to jakoś napisać specjalnie w ... Zobacz wątek2010.7.29 14:20:1
kwota zachowku w pozwie
Zakwestionowanie naliczenia zachowku jest po stronie pozwanego i może on podważyć jedynie sposób naliczenia a nie sam pozew. Pozew jest nadal ważny i będzie rozpatrzony przez sąd. Powód też może ... Zobacz wątek2010.7.29 14:7:58
Spadek ? pomocy!!!
Dzień dobry. Moja mama miała jednego brata, który wyjechał do Niemiec i tam się ożenił. Nie miał dzieci, nie dawno zmarł pozostawiając tzw. testament wspólny. W nim małżonek, który umiera ... Zobacz wątek2010.7.29 13:56:49
zwolnienie z podatku od spadku ? jak to zrobić?
dzień dobry, pisze w imieniu mojej babci. Czy jest jakaś szansa na zwolnienie z zapłaty podatku za spadek po rodzicach babci , którzy zmarli w latach 70-90, skoro jest ona emerytką, jakie sa ewentualnie ... Zobacz wątek2010.7.29 13:49:28
Posiadacz samoistny
Mój ojciec rok temu kupil od samotnego sasiada działkę, której ten był samoistnym posiadaczem od 15 lat. Sam ją kupił równiez od samoistnego posiadacza. Obie te umowy były ustne przy obecności ... Zobacz wątek2010.7.29 13:42:6
Zachowek ? komu się należy?
Witam. Mój ojciec przepisał 4 lata temu na moją siostrę mieszkanie aktem notarialnym, kilka miesięcy temu zmarł nie pozostawiwszy testamentu. Mam stwierdzenie sądu, ze należy mi się połowa spadku, ... Zobacz wątek2010.7.29 13:37:57
ślub
Witam, od kilku lat jestem związana z mężczyzną, który w Polsce odbywa karę pozbawienia wolności, chcemy się pobrać ale do końca kary więzienia pozostaje jeszcze kilka lat. Obecnie mieszkam ... Zobacz wątek2010.7.29 13:33:31
Zachowek i spadek naraz
Dzień dobry, moja mama zmarła w 1997 roku. Pozostawiła mieszkanie, którego była głównym najemcą, w kilka lat później ojciec wykupił to mieszkanie notarialnie na siebie. W tym roku zmarł, a ... Zobacz wątek2010.7.29 13:29:46
Spadek po mamie i jego podział
dzień dobry. Zmarła moja mama, która z pierwszego małżeństwa miała dwójkę dzieci, a z drugiego mnie. Ten jej pierwszy mąż zmarł jeszcze zanim ja się urodziłam. W każdym razie mój tata odziedziczył ... Zobacz wątek2010.7.29 13:15:19
Spadek po zmarłej
Dzień dobry. Umarła moja mama, oprócz mnie miała jeszcze 3 córki. Spisała testament, ale nie własnoręcznie. Pisała go moja siostra zapisując jej słowa, a mama go podpisała. Było dwóch świadków- ... Zobacz wątek2010.7.29 12:58:54
Sadek a zachowek
WitamMój ojciec przepisał wszystko co miał swojej żonie, nam i naszej mamie nic nie przepisał bo uważał że my jesteśmy jego przeszłością. Czy należy nam się zachowek? Jak się go liczy? ... Zobacz wątek
2010.7.29 12:58:53
Zrzeknięcie się spadku.
WitamW jaki sposób zrzec się spadku? Ile to może trwać, czy wiążą się z tym jakieś koszty? ... Zobacz wątek
2010.7.29 12:56:9
List polecony
WitamCzy jest jakaś kara za nie odbieranie listów poleconych? Bardzo proszę o szybką informację! ... Zobacz wątek
2010.7.29 12:52:38
Darowizna mieszkania a spadek
Dzień dobry. Może najpierw przedstawię sytuację: mianowicie matka mojego męża, w tajemnicy przed nim, zapisała drugiemu synowi dom z działką w akcie darowizny. Pytanie brzmi czy mój mąż czegoś ... Zobacz wątek2010.7.29 12:48:58
Spadek a mieszkanie
Dzień dobry, 15 lat temu zmarła matka mojego męża. Wówczas mieli jeszcze mieszkanie spółdzielcze, ale ojciec wykupił je parę lat temu. W mieszkaniu tym obecnie mieszka brat mojego męża, drugi ... Zobacz wątek2010.7.29 12:40:29
Przepisanie mieszkania ? zachowek
Witam ,mam takie pytanie: moi kochani dziadkowie chcą dać mi w darowiźnie mieszkanie własnościowe w bloku. Zastanawiamy się co należy wpisać w takim akcie u notariusza, aby reszta cześć rodziny ... Zobacz wątek
2010.7.29 12:30:30
Apelacja od rozwodu
WitamSąd okręgowy orzekł rozwód obarczając całą winą męża. Mąż wniósł apelację. Czy jest jakaś szansa, że tym razem wygra? Boję się, że zada ciosy poniżej pasa. ... Zobacz wątek
2010.7.29 12:28:40
Bark testamentu a zachowek
Dzień dobry, moja mama niedawno zmarła. Juz na samym pogrzebie dowiedziałam się, że w 2007 roku zapisała mojej siostrze mieszkanie wraz z garażem aktem notarialnym darowizny. Chciałabym się w ... Zobacz wątek2010.7.29 12:25:40
przedawnienie długu a prawo spadkowe
02010-07-29 10:29:11 | helszc
roszczenie spadkobierców dlugu przeterminowanego [0]
Miałam firmę/sklep SC.50 na 50%/Wspólnik nie rozliczyl się odchodząc .Sama spłacałam
należności aby ... Zobacz wątek
2010.7.29 12:24:34
Zrzeczenie się spadku
Dzień dobry. Rodzice mi zapisali w testamencie majątek wraz z długami, oni jeszcze żyją, ale ja już chce zrzec się tego spadku. Jak tego mogę dokonać? I czy jeśli się zrzeknę to moje dzieci ... Zobacz wątek2010.7.29 12:10:21
samochód używany
WitamSprzedałem używany samochód, teraz po miesiącu czasu nowy właściciel dręczy mnie że nie powiedziałem mu o wszystkich defektach auta. Ja nim jeździłem i nie miałem większych problemów. ... Zobacz wątek
2010.7.29 12:4:37
Zgubiłem paragon
Witam,Kupiłam bardzo drogie buty, po przymierzeniu w domu okazało się, że się nie nadają. Jest problem bo zgubiłam paragon. Czy jest jakaś możliwość żeby je oddać bez paragonu.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.7.29 11:58:38
Zwrot nabytego produktu
WitamCzy jest możliwość oddania lodówki? Kupiłem lodówkę, podłączyłem ją do prądu i chwile używałem ale jestem z niej bardzo niezadowolony. Czy mogę ją oddać? Jak to wygląda z prawnego ... Zobacz wątek
2010.7.29 11:6:57
odstąpienie od umowy kupna samochodu, czy warto? czy można przerejestrować?
WitamKupiłem używane auto od osoby prywatnej, kiedy chciałem je zarejestrować okazało się, że numery silnika są sfałszowane. Czo ja mam teraz zrobić? Sprzedawca zapadł się pod ziemie. Ja ... Zobacz wątek
2010.7.29 10:56:15
Kiedy pracodawca powinien mnie poinformować?
Kiedy pracodawca powinien mnie poinformować? Mam taką sytuację... 31 lipca kończy mi się umowa terminowa (2 lata) i teraz pytanka:1. Czy pracodawca ma obowiązek poinformowanie mnie odpowiednio ... Zobacz wątek
2010.7.29 10:43:38
zasiłki rodzinne 2009/2010
WitamWiecie może jakie są kryteria przyznania zasiłków rodzinnych?
... Zobacz wątek
2010.7.29 10:36:2
Jazda rowerem w stanie nietrzeźwym
WitamCo grozi za jazdę rowerem w stanie nietrzeźwości? Prosiłbym o opisanie największej i najmniejsze kary za ten czyn. Z góry dziękuję za odpowiedź
... Zobacz wątek
2010.7.29 10:1:50
Uzasadnienie wyroku na piśmie
WitamCzy osoba pokrzywdzona może prosić sąd o pisemne uzasadnienie wyroku? ... Zobacz wątek
2010.7.29 9:59:35
Zawyżony mandat
WitamJaki jest najwyższy mandat za wyprzedzanie na podwójnej ciągłej? Proszę o szybką odpowiedź, wydaje mi się, że policja zbyt surowo mnie potraktowała!
... Zobacz wątek
2010.7.29 9:57:59
Kłopot z żoną
Postanowiliśmy się z żoną rozstać - początkowo wydawało się, że nie będzie to aż tak kłopotliwe, jednak żona coraz bardziej utrudnia tę całą sprawę. Ostatnio natomiast zaczęła wybierać ... Zobacz wątek2010.7.29 9:49:19
kłopotliwa sąsiadka
witam, mam problem z sąsiadką - wyprowadza ona psa, który nieustannie załatwia się na mojej wycieraczce pod drzwiami. wiem, że może nie jest to temat dla forum prawnego, ale czy jest jakiś administracyjny ... Zobacz wątek2010.7.29 9:44:34
niepoczytalność ojca
Czy jeśli uważam, że mój ojciec jest nie w pełni poczytalny, to czy jest jakaś sądowa droga, aby wpłynąć na zarządzanie jego majątkiem? Mój ojciec jest już starszym człowiekiem i ma dość ... Zobacz wątek2010.7.29 9:39:31
Zmiana sędziego prowadzącego sprawę
Mam wrażenie, że sędzia który prowadzi moją sprawę, jest mi bardzo, bardzo nieprzychylny. Czy jest jakakolwiek możliwość, żeby zmienić sędziego w trakcie rozprawy? ... Zobacz wątek2010.7.29 9:13:32
Pomocy!!!
Witam,piszę do was w dość dziwnej sprawie, ale mega, mega ważnej. Dlatego błagam o pomoc, bo nie wiem jak mam tę sprawę rozwiązać. Dziewczyna z którą się kiedyś spotykałem spodziewa się ... Zobacz wątek
2010.7.29 9:7:30
Złośliwy sąsiad
Mam pewien problem. Mieszkam w dużym mieście, w starej kamienicy. Mieszkam z kolegą, żeby było taniej. Każdego dnia nasza sąsiadka, starsza kobieta, codziennie wyzywa mnie i współlokatora od 'pedałów', ... Zobacz wątek2010.7.29 8:50:4
Nielegalne prawko
Mój znajomy "załatwił" sobie prawo jazdy niezbyt oficjalną drogą... Ma teraz mały stres, bo używa go codziennie w ramach obowiązków w pracy. Zastanawiamy się, co może mu grozić, jeśli złapie ... Zobacz wątek2010.7.29 8:38:54
Zmiana adwokata
Witam, toczy się przeciwko mnie postępowanie sądowe, a reprezentuje mnie w sądzie adwokat z urzędu. Czy jeśli nie jestem zadowolony z jego usług, to mogę zmienić obrońcę? W jaki sposób powinienem ... Zobacz wątek2010.7.29 8:33:38
Czy wynajmujac mieszkanie odpowiadam w jakis sposob za najemce (Panstwa X) i ich psa? Czy na wniosek
Czy wynajmujac mieszkanie odpowiadam w jakis sposob za najemce (Panstwa X) i ich psa? Czy na wniosek WM/zarzadcy mam obowiazek wskazac wlasciciela psa i przekazc jego dane osobowe zarzadcy/WM. Jestem wlascicielem ... Zobacz wątek2010.7.28 23:3:13
2010.7.28 22:2:59
Czy prawo w Polsce działa skutecznie?
Prawo dziala bardzo skutecznie, az nad wyraz skutecznie. Szkoda, ze dotyczy tylko tych ktorzy nie maja o nim pojecia i nie potrafia sie nim poslugiwac. ... Zobacz wątek2010.7.28 22:1:34
Jakie jest dokładne tłumaczenie dura lex, sed lex?
Wikipedia mówi \"Twarde prawo, ale prawo ? rzymska zasada prawnicza wyrażająca absolutną supremację norm prawa, zgodnie z którą należy bezwzględnie stosować się do przepisów ustawy niezależnie ... Zobacz wątek2010.7.28 21:58:52
Jak można pobrać aktualny wniosek o urlop na poratowanie zdrowia dla nauczyciela? Nauczyciela nie akademickiego.
Jak można pobrać aktualny wniosek o urlop na poratowanie zdrowia dla nauczyciela? Nauczyciela nie akademickiego. ... Zobacz wątek2010.7.28 18:8:52
wygasniecie pozwolenia na budowe
chyba nie czytałes dokłądnie, z tego co sie orientuje to jesli budynek nie został odebrany przez inspektora nadzoru budowlanego to formalnie nie istnieje ... Zobacz wątek2010.7.28 17:55:47
Masz inne pytanie do prawnika?