Forum prawne (strona 737)
2010.7.28 16:1:52
Spłata majątku
Czy spłata się przedawnia? Czy od spłaty nalezy zapłacić podatek? jak wymusic spłatę od współspadkobiercy? ... Zobacz wątek2010.7.28 15:59:20
Koszty!!!
Jak mogę się bronić przed kosztami sprawy, która wytoczyli mi moi teściowie o odebranie mi darowizny, która uczynili, a w swoim pozwie wnieśli o zniesienie kosztów? Nie chce, żeby te koszta spadły ... Zobacz wątek2010.7.28 15:51:54
Spadkobiercy ustawowi
Czy należę do kręgu spadkobierców ustawowych, jeżeli mój tata miał brata, który właśnie zmarł, a nie pozostawił ani dzieci, żony, rodzeństwa, rodziców? ... Zobacz wątek2010.7.28 15:44:17
prawo spadkowe a zachowek
czy mnie jako żonie przysługuje zachowek po mężu, skoro ten zapisał cały swój majątek w testamencie jedynemu synowi, łącznie z mieszkaniem w którym razem z nim, po połowie, mieszkam?... Zobacz wątek
2010.7.28 15:30:37
prawo spadkowe a zachówek
czy mnie jako żonie przysługuje zachowek po mężu, skoro ten zapisał cały swój majątek w testamencie jedynemu synowi, łącznie z mieszkaniem w którym razem z nim, po połowie, mieszkam?... Zobacz wątek
2010.7.28 15:30:24
Długi spadkowe
Witam, nie mialem kontaktu z moim spadkodawcą, wiec skąd moge sie dowiedziec czy nie mial jakichś długów? Listy na niego żadne nie przychodza. Prosze o pomoc.... Zobacz wątek
2010.7.28 15:28:15
podział spadku i zniesienie współwłasności
Czy w sprawie o dział spadku i zniesienie współwłasności ma być obecny pełnomocnik? A czy pełnomocnikiem może być najbliższa rodzina? Np. brat, ciotka, syn, syn brata etc.? A czy pełnomocnikiem ... Zobacz wątek2010.7.28 15:18:46
szukam szukam szukam
Szukam dobrego prawnika we Włocławku, ze specjalizacją w prawie spadkowym!... Zobacz wątek
2010.7.28 15:11:59
właściciel
Dzień dobry, jak to jest możliwe, że osoba nie będąca właścicielem budynku podaje się jako zarządca nieruchomości i wynajmuje lokale? A to, że nie jest włascicielem jest pewne, bo nie posiada ... Zobacz wątek2010.7.28 15:6:49
Spadek a zaginiony brat
W czerwcu zmarł mój tata. Nie pozostawił testamentu. Pozostała mama i troje rodzeństwa. Jeden z z moich braci, najstarszy dostał od ojca część działki i mieszkania, natomiast pozostała część ... Zobacz wątek2010.7.28 15:2:35
Obywatelstwo a alimenty
Mój partner, z którym jestem kilka lat jest cudzoziemcem i od 2 lat stara się o polskie obywatelstwo, jednak cały czas jest mu odmawiają. Czy powodem tego mogą być zasądzone alimenty na jego dziecko ... Zobacz wątek2010.7.28 14:3:15
pilne INTRUM JUSTITIA
mam wazne pytanie, wczoraj otrzymałam z w/w firmy zawiadomienie ze moge sie spodziewac wizyty Inspektora terenowego, jesli nie ureguluje dlugu w wysokosci ok 170 zl. Najprawdopodobniej dlug ten jest za ... Zobacz wątek2010.7.28 14:2:50
Skarga do NIK na wójta
Postanowiłam złożyć skargę na mojego wójta, bo ten chce zamykać małe, wiejskie szkoły, dlatego że są one nieekonomiczne. Więc napisałam skargę do NIK, wczoraj otrzymałam uchwałę od Rady ... Zobacz wątek2010.7.28 13:50:54
Reklamacja z banku o zwrot środków ?
Cześć, mam do Was prośbe, bo może ktoś wie jak rozwiązać moją sytuację:mianowicie zostałem skreślony z listy studentów, 3 dni później dostałem przelew stypendium z uczelni. Teraz dostałem ... Zobacz wątek
2010.7.28 13:36:15
Czy należy się zwrot wpisowego?
czy należy mi się zwrot wpisowego, jeśli najpierw WSA zażądał 500 zł, a potem moją skarge odrzucił postanowieniem?!Przecież to skandal! Skoro wiedział, że odrzuci to po co żadał ode mnie ... Zobacz wątek2010.7.28 13:29:16
postępowanie WSA
Dostałem wezwanie na rozprawę wraz z odpowiedzią urzędu na 12 dni przed terminem rozprawy przed WSA. Nie zdążyłem zapoznać się z odpowiedzią, ani skontaktować się z adwokatem, bo był na urlopie. ... Zobacz wątek2010.7.28 13:27:26
rozprawa w WSA
Dzień dobry,niedługo mam sprawę przed WSA, bo zaskarżyłem decyzję Izby Skarbowej. Czy moge przed tym sądem powołać się na inny wyrok, który WSA wydał w podobnej sprawie czy lepiej tego ... Zobacz wątek
2010.7.28 13:23:40
Wniosek do wniesionej skargi
Witam wszystkich serdecznie,wniosłem, razem z pozostałymi spadkobiercami, skargę do WSA za pośrednictwem wojewody. Wojewoda do owej skargi sie ustosunkował i wniósł o oddalenie naszej skargi. ... Zobacz wątek
2010.7.28 13:21:24
Postanowienie sądu
W mojej sprawie sąd wydał postanowienie, a nie wyrok. Kiedy sądy wydaja wyroki a kiedy postanowienia? I czy wyrok ma taka samą moc jak postanowienie, czy postanowienie jest 'słabsze' niż wyrok?Pozdrawiam. ... Zobacz wątek
2010.7.28 13:17:28
Konsekwencje odrzucenia skargi
Złożyłem skargę do WSA na Radę Miasta, czy zostanie odrzucona jeśli moje pismo wzywające radę Miejską zostało skierowane do Przewodniczącego tej rady? Co mam zrobić, żeby nie została odrzucona ... Zobacz wątek2010.7.28 13:14:4
Konsekwencje odrzucenia skargi.
Złożyłem skargę do WSA na Radę Miasta, czy zostanie odrzucona jeśli moje pismo wzywające radę Miejską zostało skierowane do Przewodniczącego tej rady? Co mam zrobić, żeby nie została odrzucona ... Zobacz wątek2010.7.28 13:13:52
Skargi na NFZ
Dzień dobry, czy ktoś kiedyś składał skargę na NFZ do sądu administracyjnego? jak wygląda takie składanie skargi, jaki jest schemat postępowania? mógłby ktoś przytoczyć parę takich spraw? ... Zobacz wątek2010.7.28 13:11:0
Ugoda w sądzie gospodarczym
Za każdym razem, kiedy wnoszę zażalenie, a było tego już 5 razy, sędzia je odrzuca, nie doprowadzając tym samym do rozpoznania przez sąd wyższej instacji mojej sprawy. czy mogę się odwołać ... Zobacz wątek2010.7.28 13:4:18
Podział majątku a podatek
Chciałabym zapytać, czy jeśli sąd zasądzi dla mnie całość mieszkania z obowiązkiem spłaty męża, to będę musiała jakiś podatek od tego płacić?... Zobacz wątek
2010.7.28 12:55:48
odrzucony wniosek
Mój wniosek, który był rozpatrywany na posiedzeniu niejawnym w postępowaniu nieprocesowym został dorzucony. Mogę się na to zażalić za pośrednictwem Sądu Rejonowego do Sądu Okręgowego. No ale ... Zobacz wątek2010.7.28 12:49:25
Nieruchomości zajęta przez komornika za długi alimentacyjne
Witam, chciałbym kupić dom od wujka, który jest w areszcie za nie płacenie alimentów. Ów dom zajął komornik celem zapłaty zaległych alimentów, moje pytanie jest takie czy jeśli spłacę wujka ... Zobacz wątek2010.7.28 12:44:42
Zakaz wjazdu
Dzień dobry.Chciałabym się dowiedzieć na jakich zasadach dokładniej obowiązuje znak "zakazu wjazdu - nie dotyczy mieszkańców i ZGK".
Mieszkam w bloku gdzie mamy taki właśnie znak, i miałam ... Zobacz wątek
2010.7.28 12:42:25
Czy jest możliwa zmiana ojca w akcie urodzenia?
Witam,zależy mi, by, w akcie mojego urodzenia nie było czlowieka, który mnie wychował, ale jak sie później okazało, nie był moim ojcem biologicznym. Nie chcę by widniał w moim akcie urodzenia, ... Zobacz wątek
2010.7.28 12:40:35
Ubezpieczenia potrzebne w Niemczech
Jestem na emeryturze pomostowej i od trzech lat przebywam w Niemczech.Mam obywatelstwo niemieckie i polskie poniewaz zamierzam powrocic do kraju.Skladki na ubezpieczenie zdrowotne oplacam z emerytury.Posiadam ... Zobacz wątek2010.7.28 12:29:42
Po jakim czasie następuje przedawnienie długu w telefoniach komórkowych i w firmie windykacyjnej \"INTRUM
3 lata :) Jeśli nie było nakazu zapłaty ani nicz sądu czy pisemnej ugody - to już się daaaawno przedawniło.PZDR
T. ... Zobacz wątek
2010.7.28 12:18:55
żona chora psychicznie
Jakie mam prawa, żeby pomóc choremu na depresję mężowi, a on wcale nie chce się leczyć, on nie jest szczęśliwy, bo ta choroba mu to utrudnia, ja nie jestem szczęśliwa również. proszę o pomoc. ... Zobacz wątek2010.7.28 12:16:13
Co to jest aport?
Aport to taki wkład niepieniężny wniesiony do firmy tytułem pokrycia kapitału zakładowego. Generalnie jest to wartość niematerialna co do której podmiot (firma) nabywa pełne prawa. ... Zobacz wątek2010.7.28 12:16:5
Kłamstwa na rozprawie rozwodowej.
Witam serdecznie,Mój mąż jest hazardzistą, przegral dużą część naszego majątku, wnoszę sprawę o rozwód, czy sąd uzna ten fakt jego uzaleznienia jako wystarczający powod do rozstania? ... Zobacz wątek
2010.7.28 12:3:51
Darowizna ? rezygnacja z niej
Witam serdecznie,otrzymalam razem z bratem darownizne, lecz nie jestem w stanie za nią zaplacic podatku, co powinnam zrobic w takiej sytuacji? dodam, ze ta darownizna to dom z dzialką, zatem podatek ... Zobacz wątek
2010.7.28 11:59:58
Zwolnienie a sprawa rozwodowa
Witam serdecznie,od dwóch lat mam stwierdzone zaburzenie dwubiegunowe (mania-depresja), moj mąż wniósl sprawę o rozwód, czy moja choroba może być przez sąd rozpatrywana jako powód do rozstania ... Zobacz wątek
2010.7.28 11:54:33
Smsy z pogróżkami
Witajcie.Od jakiegoś czasu dostaję obraźliwe smsy z pogróżkami, nie wiem od kogo to może być. Nie jestem młodą osobą więc tym bardziej się dziwie. Czy jak pójdę na policję to ona sprawdzi ... Zobacz wątek
2010.7.28 11:50:49
Matka wywiozła dziecko za granicę
Witam serdecznie,mam pytanie, moje małżenstwo jest prawdopodobnie tylko formalnością, a mąż chce się wyprowadzić za granice i wiem,że chce wziąć tam naszego syna, Proszę o poradę gdzie ... Zobacz wątek
2010.7.28 11:46:36
wydruk z gg dowodem w sprawie
WitamCzy dane z archiwum komunikatora gadu gadu mogą stanowić dowód w sprawie? ... Zobacz wątek
2010.7.28 11:44:52
Zadłużenie żony
Mam podobny problem,Mój mąż jest nałogowym hazardzistą, wydaje wszystkie zarobione przez siebie pieniądze a także sprzedaje nasz majątek by pozyskac pieniądze na dalszą gre, czy jest możliwość ... Zobacz wątek
2010.7.28 11:40:38
Pedofilia
WitamZostałem niesłusznie posądzony o pedofilię za to że kupiłem nieznajomemu dziecku batonika bo mu zabrakło pieniędzy w sklepie, po wyjściu ze sklepu chwile z nim porozmawiałem, widzieli ... Zobacz wątek
2010.7.28 11:40:11
Dane na komputerze
WitamPolicja zabrała mojego laptopa, miałem nielegalne oprogramowanie, co mi może za to grozić? Czy policja ma prawo do przeglądania moich prywatnych rzeczy w komputerze?
... Zobacz wątek
2010.7.28 11:34:32
Termin
Witam serdecznie,Dostalam wezwanie do sądu jakos swiadek w sprawie o pobicie, niestety, nie bylo mnie w domu, odebralam je po 10 dniach, czy moge miec jakies problemyz tego powodu?? ... Zobacz wątek
2010.7.28 11:34:23
przetwarzanie danych poza moja wola i wiedzą
przetwarzanie danych poza moja wola i wiedzą W związku z naduzyciami wobec danych osobowych mojej osoby wykorzystanych i przetwarzanych oraz obraźliwych opinii wyrażonych przez anonimowo zalogowanego ... Zobacz wątek2010.7.28 11:4:7
Rozwód z osobą zamieszkałą w Anglii
Chcę się rozwieźć z żoną, która aktualnie mieszka w UK. Ona jednak nie chce rozwodu i nie zamierza przyjeżdżać do Polski na rozprawy (tak zapowiedziała). Czy jest zatem możliwy rozwód niejako ... Zobacz wątek2010.7.28 9:56:46
Sprawa z allegro
Witam, jakiś czas temu próbowałem kupić towar na allegro. Zrobiłem wszystko jak należy, pieniądze przelałem na konto, tymczasem towaru mi nie przysłano. Zgłosiłem sprawę na policję, która ... Zobacz wątek2010.7.28 9:40:16
Spłata długów syna
Czy jeżeli mój syn narobił długów w wieku 17 lat, to czy jeśli skończył właśnie 18 to już sam odpowiada za swoje długi, czy ja, jako jego rodzic dalej muszę je spłacać? ... Zobacz wątek2010.7.28 9:14:31
Towar z Chin
Witam,zamierzam importować odzież z Chin, którą chciałbym sprzedawać w Polsce w moim sklepie. Nie jestem jednak pewien, czy odzież jest oryginalna (a chodzi o popularną markę). Czy jeśli towar ... Zobacz wątek
2010.7.28 9:11:10
wygaśnięcie koncesji na alkohol
witam serdecznieJestem właścicielem baru, wygasła mi koncesja na alkoholu, czy można się od niej odwołać? jak to zrobić? ile to może trwać? ... Zobacz wątek
2010.7.28 9:9:21
2010.7.28 9:3:53
Masz inne pytanie do prawnika?