Forum prawne (strona 737)

Spadek po mamie i jego podział

dzień dobry. Zmarła moja mama, która z pierwszego małżeństwa miała dwójkę dzieci, a z drugiego mnie. Ten jej pierwszy mąż zmarł jeszcze zanim ja się urodziłam. W każdym razie mój tata odziedziczył ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 13:15:19

Spadek po zmarłej

Dzień dobry. Umarła moja mama, oprócz mnie miała jeszcze 3 córki. Spisała testament, ale nie własnoręcznie. Pisała go moja siostra zapisując jej słowa, a mama go podpisała. Było dwóch świadków- ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 12:58:54

Sadek a zachowek

Witam
Mój ojciec przepisał wszystko co miał swojej żonie, nam i naszej mamie nic nie przepisał bo uważał że my jesteśmy jego przeszłością. Czy należy nam się zachowek? Jak się go liczy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 12:58:53

Zrzeknięcie się spadku.

Witam
W jaki sposób zrzec się spadku? Ile to może trwać, czy wiążą się z tym jakieś koszty? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 12:56:9

List polecony

Witam
Czy jest jakaś kara za nie odbieranie listów poleconych? Bardzo proszę o szybką informację! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 12:52:38

Darowizna mieszkania a spadek

Dzień dobry. Może najpierw przedstawię sytuację: mianowicie matka mojego męża, w tajemnicy przed nim, zapisała drugiemu synowi dom z działką w akcie darowizny. Pytanie brzmi czy mój mąż czegoś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 12:48:58

Spadek a mieszkanie

Dzień dobry, 15 lat temu zmarła matka mojego męża. Wówczas mieli jeszcze mieszkanie spółdzielcze, ale ojciec wykupił je parę lat temu. W mieszkaniu tym obecnie mieszka brat mojego męża, drugi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 12:40:29

Przepisanie mieszkania ? zachowek

Witam ,
mam takie pytanie: moi kochani dziadkowie chcą dać mi w darowiźnie mieszkanie własnościowe w bloku. Zastanawiamy się co należy wpisać w takim akcie u notariusza, aby reszta cześć rodziny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 12:30:30

Apelacja od rozwodu

Witam
Sąd okręgowy orzekł rozwód obarczając całą winą męża. Mąż wniósł apelację. Czy jest jakaś szansa, że tym razem wygra? Boję się, że zada ciosy poniżej pasa. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 12:28:40

Bark testamentu a zachowek

Dzień dobry, moja mama niedawno zmarła. Juz na samym pogrzebie dowiedziałam się, że w 2007 roku zapisała mojej siostrze mieszkanie wraz z garażem aktem notarialnym darowizny. Chciałabym się w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 12:25:40

przedawnienie długu a prawo spadkowe

0
2010-07-29 10:29:11 | helszc
roszczenie spadkobierców dlugu przeterminowanego [0]
Miałam firmę/sklep SC.50 na 50%/Wspólnik nie rozliczyl się odchodząc .Sama spłacałam
należności aby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 12:24:34

Zrzeczenie się spadku

Dzień dobry. Rodzice mi zapisali w testamencie majątek wraz z długami, oni jeszcze żyją, ale ja już chce zrzec się tego spadku. Jak tego mogę dokonać? I czy jeśli się zrzeknę to moje dzieci ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.29 12:10:21

samochód używany

Witam

Sprzedałem używany samochód, teraz po miesiącu czasu nowy właściciel dręczy mnie że nie powiedziałem mu o wszystkich defektach auta. Ja nim jeździłem i nie miałem większych problemów. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 12:4:37

Zgubiłem paragon

Witam,
Kupiłam bardzo drogie buty, po przymierzeniu w domu okazało się, że się nie nadają. Jest problem bo zgubiłam paragon. Czy jest jakaś możliwość żeby je oddać bez paragonu.

Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 11:58:38

Zwrot nabytego produktu

Witam
Czy jest możliwość oddania lodówki? Kupiłem lodówkę, podłączyłem ją do prądu i chwile używałem ale jestem z niej bardzo niezadowolony. Czy mogę ją oddać? Jak to wygląda z prawnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 11:6:57

odstąpienie od umowy kupna samochodu, czy warto? czy można przerejestrować?

Witam
Kupiłem używane auto od osoby prywatnej, kiedy chciałem je zarejestrować okazało się, że numery silnika są sfałszowane. Czo ja mam teraz zrobić? Sprzedawca zapadł się pod ziemie. Ja ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.29 10:56:15

Kiedy pracodawca powinien mnie poinformować?

Kiedy pracodawca powinien mnie poinformować? Mam taką sytuację... 31 lipca kończy mi się umowa terminowa (2 lata) i teraz pytanka:

1. Czy pracodawca ma obowiązek poinformowanie mnie odpowiednio ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 10:43:38

zasiłki rodzinne 2009/2010

Witam
Wiecie może jakie są kryteria przyznania zasiłków rodzinnych?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 10:36:2

Jazda rowerem w stanie nietrzeźwym

Witam
Co grozi za jazdę rowerem w stanie nietrzeźwości? Prosiłbym o opisanie największej i najmniejsze kary za ten czyn. Z góry dziękuję za odpowiedź

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 10:1:50

Uzasadnienie wyroku na piśmie

Witam
Czy osoba pokrzywdzona może prosić sąd o pisemne uzasadnienie wyroku? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 9:59:35

Zawyżony mandat

Witam
Jaki jest najwyższy mandat za wyprzedzanie na podwójnej ciągłej? Proszę o szybką odpowiedź, wydaje mi się, że policja zbyt surowo mnie potraktowała!

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 9:57:59

Kłopot z żoną

Postanowiliśmy się z żoną rozstać - początkowo wydawało się, że nie będzie to aż tak kłopotliwe, jednak żona coraz bardziej utrudnia tę całą sprawę. Ostatnio natomiast zaczęła wybierać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 9:49:19

kłopotliwa sąsiadka

witam, mam problem z sąsiadką - wyprowadza ona psa, który nieustannie załatwia się na mojej wycieraczce pod drzwiami. wiem, że może nie jest to temat dla forum prawnego, ale czy jest jakiś administracyjny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 9:44:34

niepoczytalność ojca

Czy jeśli uważam, że mój ojciec jest nie w pełni poczytalny, to czy jest jakaś sądowa droga, aby wpłynąć na zarządzanie jego majątkiem? Mój ojciec jest już starszym człowiekiem i ma dość ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 9:39:31

Zmiana sędziego prowadzącego sprawę

Mam wrażenie, że sędzia który prowadzi moją sprawę, jest mi bardzo, bardzo nieprzychylny. Czy jest jakakolwiek możliwość, żeby zmienić sędziego w trakcie rozprawy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 9:13:32

Pomocy!!!

Witam,
piszę do was w dość dziwnej sprawie, ale mega, mega ważnej. Dlatego błagam o pomoc, bo nie wiem jak mam tę sprawę rozwiązać. Dziewczyna z którą się kiedyś spotykałem spodziewa się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 9:7:30

Złośliwy sąsiad

Mam pewien problem. Mieszkam w dużym mieście, w starej kamienicy. Mieszkam z kolegą, żeby było taniej. Każdego dnia nasza sąsiadka, starsza kobieta, codziennie wyzywa mnie i współlokatora od 'pedałów', ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 8:50:4

Nielegalne prawko

Mój znajomy "załatwił" sobie prawo jazdy niezbyt oficjalną drogą... Ma teraz mały stres, bo używa go codziennie w ramach obowiązków w pracy. Zastanawiamy się, co może mu grozić, jeśli złapie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 8:38:54

Zmiana adwokata

Witam, toczy się przeciwko mnie postępowanie sądowe, a reprezentuje mnie w sądzie adwokat z urzędu. Czy jeśli nie jestem zadowolony z jego usług, to mogę zmienić obrońcę? W jaki sposób powinienem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.29 8:33:38

Czy wynajmujac mieszkanie odpowiadam w jakis sposob za najemce (Panstwa X) i ich psa? Czy na wniosek

Czy wynajmujac mieszkanie odpowiadam w jakis sposob za najemce (Panstwa X) i ich psa? Czy na wniosek WM/zarzadcy mam obowiazek wskazac wlasciciela psa i przekazc jego dane osobowe zarzadcy/WM. Jestem wlascicielem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 23:3:13

prawko

ja juz mam prawko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 22:2:59

Czy prawo w Polsce działa skutecznie?

Prawo dziala bardzo skutecznie, az nad wyraz skutecznie. Szkoda, ze dotyczy tylko tych ktorzy nie maja o nim pojecia i nie potrafia sie nim poslugiwac. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.28 22:1:34

Jakie jest dokładne tłumaczenie dura lex, sed lex?

Wikipedia mówi \"Twarde prawo, ale prawo ? rzymska zasada prawnicza wyrażająca absolutną supremację norm prawa, zgodnie z którą należy bezwzględnie stosować się do przepisów ustawy niezależnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.7.28 21:58:52

Jak można pobrać aktualny wniosek o urlop na poratowanie zdrowia dla nauczyciela? Nauczyciela nie akademickiego.

Jak można pobrać aktualny wniosek o urlop na poratowanie zdrowia dla nauczyciela? Nauczyciela nie akademickiego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 18:8:52

wygasniecie pozwolenia na budowe

chyba nie czytałes dokłądnie, z tego co sie orientuje to jesli budynek nie został odebrany przez inspektora nadzoru budowlanego to formalnie nie istnieje ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.7.28 17:55:47

umowa dożywotnia

Ile trzeba zapłacić za spisanie umowy darowizny?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 16:1:52

Spłata majątku

Czy spłata się przedawnia? Czy od spłaty nalezy zapłacić podatek? jak wymusic spłatę od współspadkobiercy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 15:59:20

Koszty!!!

Jak mogę się bronić przed kosztami sprawy, która wytoczyli mi moi teściowie o odebranie mi darowizny, która uczynili, a w swoim pozwie wnieśli o zniesienie kosztów? Nie chce, żeby te koszta spadły ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 15:51:54

Spadkobiercy ustawowi

Czy należę do kręgu spadkobierców ustawowych, jeżeli mój tata miał brata, który właśnie zmarł, a nie pozostawił ani dzieci, żony, rodzeństwa, rodziców? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.7.28 15:44:17

prawo spadkowe a zachowek

czy mnie jako żonie przysługuje zachowek po mężu, skoro ten zapisał cały swój majątek w testamencie jedynemu synowi, łącznie z mieszkaniem w którym razem z nim, po połowie, mieszkam?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 15:30:37

prawo spadkowe a zachówek

czy mnie jako żonie przysługuje zachowek po mężu, skoro ten zapisał cały swój majątek w testamencie jedynemu synowi, łącznie z mieszkaniem w którym razem z nim, po połowie, mieszkam?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 15:30:24

Długi spadkowe

Witam, nie mialem kontaktu z moim spadkodawcą, wiec skąd moge sie dowiedziec czy nie mial jakichś długów? Listy na niego żadne nie przychodza. Prosze o pomoc.
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.7.28 15:28:15

podział spadku i zniesienie współwłasności

Czy w sprawie o dział spadku i zniesienie współwłasności ma być obecny pełnomocnik? A czy pełnomocnikiem może być najbliższa rodzina? Np. brat, ciotka, syn, syn brata etc.? A czy pełnomocnikiem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 15:18:46

szukam szukam szukam

Szukam dobrego prawnika we Włocławku, ze specjalizacją w prawie spadkowym!

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 15:11:59

właściciel

Dzień dobry, jak to jest możliwe, że osoba nie będąca właścicielem budynku podaje się jako zarządca nieruchomości i wynajmuje lokale? A to, że nie jest włascicielem jest pewne, bo nie posiada ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 15:6:49

Spadek a zaginiony brat

W czerwcu zmarł mój tata. Nie pozostawił testamentu. Pozostała mama i troje rodzeństwa. Jeden z z moich braci, najstarszy dostał od ojca część działki i mieszkania, natomiast pozostała część ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 15:2:35

Obywatelstwo a alimenty

Mój partner, z którym jestem kilka lat jest cudzoziemcem i od 2 lat stara się o polskie obywatelstwo, jednak cały czas jest mu odmawiają. Czy powodem tego mogą być zasądzone alimenty na jego dziecko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 14:3:15

pilne INTRUM JUSTITIA

mam wazne pytanie, wczoraj otrzymałam z w/w firmy zawiadomienie ze moge sie spodziewac wizyty Inspektora terenowego, jesli nie ureguluje dlugu w wysokosci ok 170 zl. Najprawdopodobniej dlug ten jest za ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 14:2:50

Skarga do NIK na wójta

Postanowiłam złożyć skargę na mojego wójta, bo ten chce zamykać małe, wiejskie szkoły, dlatego że są one nieekonomiczne. Więc napisałam skargę do NIK, wczoraj otrzymałam uchwałę od Rady ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 13:50:54

Reklamacja z banku o zwrot środków ?

Cześć, mam do Was prośbe, bo może ktoś wie jak rozwiązać moją sytuację:

mianowicie zostałem skreślony z listy studentów, 3 dni później dostałem przelew stypendium z uczelni. Teraz dostałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.7.28 13:36:15

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika