Forum prawne (strona 861)

Pytano o wcześniejszą emeryturę

Prawdopodobnie nie na wcześniejszą tylko na pomostówkę. Chociaż nie wiadomo czy wcześniejszych nie przedłużą. Oczywiście pomostówka będzie mniejsza. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.28 13:2:7

naprawa balkonu

Mam problem z sąsiadką, administracją i właścicielem. Wynajmujemy mieszkanie od odoby fizycznej na ostatnim piętrze. Sąsiadka z dołu domaga się od nas wylewki na balkonie i i odpływu ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.28 12:7:14

renta rodzinna a drugi kierunek studiów

jestem w identycznej sytuacji, odebrano mi prawo do renty mimo ze w tym roku koncze 25 lat i jestem na statnim roku studiow w uzasadnieniu napisano ze moj ostatni rok studiow byl rokiem 2006 (to bylo na ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.27 18:48:31

Bezprawne znecanie sie matki.

Chcialbym nawinac taki temat zwiazany ze znecaniem sie matki nad dziecmi. Co mamy robic jesli nasza matka zneca sie nad nami a my nie robiac nic dostajemy. Wyzywa nas od najgorszych posyla na nas kuratora ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.3.26 21:56:27

Faktura zagraniczna

Witam, wykonuję usługi informatyczne tj. banery reklamowe, aktualizacja stron www do kontrahenta z Niemiec, który jest podatnikiem VAT. Czy faktura którą wystawię na te usługi powinna być opodatkowana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.26 11:29:46

porzucenie pracy-co sie dzieje z zległym urlopem?

Nic - pracodawca będzie musiał naliczyć i wypłacić ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop. Rozwiązanie umowy nastąpi z art. 52 Kodeksu pracy - nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.26 10:57:20

ile trwa rozwod?

moj wniosek zlozylam w czerwcu 2006 a rozwod dostalam 28grudnia...na pierwszej rozprawie. dzieci zostaly z ojcem , ja place alimenty w wysokosci 1000zl na dwojke dzieci. aswokat kosztowal mnie 4000tys(krakow, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.26 8:47:50

2007.3.26 2:58:41

Jak zmusic męża do sprzedaży mieszkania?

Jesteśmy po rozwodzie bez orzekania o winie.Mamy wspolne mieszkanie.Maż nie chce mnie spłacić,powiedzial ze jak chce to mam sobie zlozyc wniosek do sadu ale to sa ogromne koszty.Ja żadam sprzedaży ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2007.3.25 14:9:50

Komu tez nie płacą ....???

Dziękuję za informacje.Klauzula natychmiastowej wykonalności - to rozumiem, że muszę sie udać do komornika z tytułem wykonawczym z Sądu. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.3.24 21:50:45

czy sad rodzinny moze nakazac matce wyrazenie zgody na nauke corki w szkole prze

przebywam obecnie za granica ,moja corka ktora mieszka ze swoja matka wyszukala dla siebie szkole z internatem ,ale matka jej nie chce sie na to zgodzic by corka uczyla sie tam gdzie chce.szkoly o profilu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.24 9:15:42

Czy po ślubie zostanie mi odebrana renta rodzinna?

renta nie zostanie Ci odebrana tak długo jak długo będziesz się uczyć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.23 15:18:11

CZY ODZIEDZICZYłEM NIEśWIADOMIE DłuG???

poszukiwacz jak dla ciebie sie to skonczylo bo ja mam podobnie zadnego spadku nie bylo ale po ponad 2 latach dowiedzialam sie ze odziedziczylam dlug po matce tez kredyt o ktorym nie wiedzialam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.23 10:33:29

spłata spadkobiercy

Po smierci ojca mama i troje rodzenstwa dziedziczymykazdy po 1/4 czesci z polowy ojca.siostra chce sie zrzec swojej czesci na mnie mama chce calosc darowac dla mnie ale brat żada spłaty.8 lat temu odbyła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.22 0:0:0

Potrzebuje szybko odpowiedzi...

oczywiscie ze by placil to jest jego obawiazek a czym sie rozni jego dziecko odtamtych -tez musi jesc.z tym ze alimenty beda nizsze poniewaz beda podzielona na innych czlonkow rodziny ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.3.21 22:25:4

Postępowanie układowe

Witam! Prosze mnie krotko objasnic co to jest "postępowanie układowe". Jestem tłumaczem z języka polskiego. Dziękuję z góry! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.3.21 17:41:1

Postępowanie układowe 2

Witam! Jestem tłumaczem z języka polskiego. Czy ktoś mógłby krótko mnie objaśnić co to "postępowanie układowe"? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.21 17:26:10

zaliczka alimentacyjna a smieszne kwoty ktore placi ojciec

Jak długo czekałaś na odpowiedź od Komornika.U mnie jest taki problem ,że Komornik jest w innej miejscowości. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.3.21 11:53:19

Komornik...i co dalej???

Ojciec mojej 7-letniej córki ma zasądzone 350zł miesięcznie.oczywiście nie płaci, gdyż jak zeznał na sprawie nie pracuje.Wiem,że mieszka z rodzicami.Muszę oddać sprawę do Komornika,żebym mogła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.21 11:23:26

Hipoteka przymusowa zwykła wobec wspólności ustawowej użytkowania wieczystego.

Po przeanalizowaniu artykułów dotyczących hipotek wywnioskowałem, że hipoteka przymusowa zwykła wobec prawa użytkowania wieczystego nieruchomości stanowiącej małżeńską wspólność ustawową ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.20 20:14:14

spadkobierca nie żyje, komu należy się jego część spadku?

Mój tato zmarł w styczniu 2006r. Po jego śmierci ja ani moje rodzeństwo właściwie nic nie dostało, bo nie było czym dzielić. Mieszkanie spółdzielcze, druga żona ojca przepisała na siebie i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.19 14:10:55

Moja część majątku i nieobecność na gospodarce przez 40 lat

Mam ważne pytanie.. Moja babka ma 4 rodzeństwa, lecz tylko jedno z nich mieszkało i pracowało na wsi z rodzicami. Wszyscy, poza córką mieszkającom z rodzicami, nie mieszkają na "ojcowiźnie" ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.18 13:40:8

Problem z mieszkaniem kwaterunkowym

Niby można spisać testament, ale jeśli Pani ma jakąkolwiek rodzinę, to trzeba będzie spłacić zachowek... czyli połowę wartości majatku, który normalnie by odziedziczyli. Przed upłynięciem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.17 19:48:47

czy mozna domagac sie zachowku z darowizny

Teoretycznie darowizny są wyłaczone z dziedziczenia,a w tym przypadku w chwili śmierci babcia nie była już właścicielką mieszkania, więc nie ma podstaw do udziału w spadku, którego nie było. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.3.17 19:27:5

Dowód osobisty - mały problem prosze o odpowiedz

również dołączam się do pytania koleżanki i proszę o odpowiedź. Urodziny mam 10kwietnia i czy moge złożyć już podanie o dowód, ale żeby nie był 5 letni, podobno i tak trzeba czekac 4tygodnie ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2007.3.17 19:7:2

Przerwa w pracy

Dziekuje za odpowiedz. Nadgodziny zapisywane sa w dzienniku zmiany.Jezeli chodzi o pobory to przewaznie ich nie ma.Dostajemy wolne. Glownie mi chodzi o to czy mozemy chodzic w takim systemie?Nie mamy 11 ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2007.3.17 9:50:22

Transfer duzej sumy pieniedzy > Bank PL do Bank IT

Witam! Mam pytanie do ludzi, ktorzy orientuja sie w temacie transferow zagranicznych. Chodzi o przeslanie duzej sumy pieniedzy z banku polskiego do wloskiego. Uprzejmie prosze o wybaczenie mi mojej calkowitej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.16 17:48:40

Umowa najmu, problem z rozwiązaniem

Mam podobną sytuację ale w odwrotną stronę czyli ja jako wynajmujący chce sprzedać lokal mieszkalny któy wynajmuje - w umowie mam na czas nieokreslony i 3 miesięczny termin wypowiedzenia ale jak ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2007.3.16 17:32:20

(U)dręczona

Od 13 lat jestem mężatką.Nie wiem ,jak dłużej wytrzymam w tym związku.On zarabia więcej ode mnie i stawia mi ciągle wymagania.Jak czegoś nie spełnię,to straszy mnie,że rozwiedzi się,odbierze ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2007.3.16 11:32:14

Domyślny spadkobierca w przypadku braku testamentu

wg mnie dziedziczą krewni w linii prostej - zstępni – dzieci, wstępni - rodzice (czyli w tym przypadku dziadkowie) i rodzeństwo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.16 11:7:52

zestawy prezentowe z winem a zezwolenie

art 18 Ustawy z dnia 26.10.1982r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, zezwolenie wydaje wójt (burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na lokalizajcę punktu sprzedaży; ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.15 12:55:37

BRAK DOSTĘPU DO DROGI - BRAK POZWOLENIA NA BUDOWĘ?

mam podobnie. mozesz to zalatwic w prosty sposob o ile ktoras dzialka obok ma dostep do drogi. musisz dogadac sie z wlascicielem tej dzialki aby zrobil wpis w swojej i twojej ksiedze wieczystej o SLUZEBNOSC ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.15 8:42:35

Odliczenia na cele kultu religijnego poniesione w 2006

Czy odliczenia na cele kultu religijnego w 2006 pozostały? Czy mając dowód wpłaty mogę dokonać odliczenia? Gdzie należy to wykazać w PIT? Jaka jest maksymalna kwota odliczenia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.14 20:47:37

dlaczego zmniejszony zasiłek chorobowy i macierzyński?

Posiadam umowę na czas niokreślony.Zaczynajac zwolnienie lekarskie (byłam w ciąży) w lipcu 2006 została mi wyliczone srednie wynagrodzenie z ostatnich 12 msc. Do tej pory moje wynagr. wyglądało ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.14 12:43:52

Zasada niezależności związków zawodowych

Potrzebuję wszelkich materiałów związanych z tym tematem.Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.14 11:25:34

Renata rodzinna praca podatek??

Chcialbym sie dowiedziec co mam robic a wiec jestem studentem od czasu do czasu sobie dorobilem do tego otrzymuje po ojcu rente rodzinna. I sprawa wyglada tak iż renta rodzinna jak nie pracowalem byla ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.13 19:56:14

Problem z remontem

Witam. A dlaczego nie moze pan zrobić remontu? jaki powód podała spółzielnia?Proponuje zażyczyć sobie wglądu do regulaminu napraw i remontów obowiązujących w spółdzileni. Tam powinien Pan ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.13 18:11:32

stan cywilny

Mam pytanie ,mieszkam od 18 lat w innym kraju w ktorym zawarlem zwiazek malzenski. Nie zglosilem tego w Polsce a bedac przy okazji w kraju wymienilem stary dowod na nowy podajac we wniosku stan cywilny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.13 18:3:38

Może ktoś mi coś doradzi...

Witam Mam problem i może któś będzie mógł mi doradzić jak się zachować i co zrobić. Dwa tygodnie temu zamieniliśmy się z inną rodziną mieszkaniami - przy dopełnieniu wszystkich formalnośc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.13 16:5:43

Prosze o porade!!!!!

Moj ojciec kilka lat temu prowadzil dzialanosc (2000) po rezygnacji zostal z dlugami (niemalymi)dla co niektorych firm,wyjechal za granice i tyle go bylo,do chaty przychodzily pisma nigdy ich nie odbieralem,z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.13 15:5:13

Zasiłek dla bezrobotnych oraz koszty uzyskania przychodu

witam, mialam ten sam problem ,ale juz wszystko jasne, zasilek to pozycja nr. 5 , czyli inne zrodla niewymienione itd.. Na Pit 11, ktory otrzymala Pani z urzedu w pozycji przychod powinien byc numer i ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.13 12:50:50

TATUS WEZWAL POLICJE!!!!!!!!!!!

mala ja nie wiem jak tam bylo. Mam tez widzenia z dzieckiem i to ja jestem wyzywany przez matke, to ja nie jestem wpuszczany. To mi odmawiaja wizyt, to na mnie pluja przy dziecku, to ja wzywam Policje ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2007.3.12 15:19:2

Dochód nie prowadząc działalności gosp.

Nie znam się na tym za bardzo ale działalność gospodarcza wiąże się z płaceniem podatku np. ryczałtu. A co w sytuacji jeżeli nikt na stronie internetowej nie zechce skorzystać z usługi i tym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.12 11:39:25

kupno kradzionego samochodu

Na mocy art 169 par.2 jest pani wlascicielem samochodu jesli oczywiscie dziala pani w debrej wierze kupujac samochod i upłynęly trzy lata od nabycie samochodu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.3.11 21:41:55

wspólnota/prowadzący działalność gospodarczą

tak ale jeśli jesteśmy w mniejszości wobec prowadzących działalność gospodarczą to na jak możemy ich zmusić do ustalenia zróżnicowanych stawek? przecież oni nie będą głosować za zwiększeniem ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.3.11 16:55:18

Kiedy umowa zlecenie stanie sie umowa o prace??

Jakie rzeczy musza byc zawarte w umowie zlecenie aby mozna bylo ja uznac za Umowe o prace?? Art. 22. § 1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.11 15:31:32

Czy slub uchroni przed odsiadka?

prosze o odpowiedz,moja dziewczyna rozpoczela odbywanie kary 3,5 roku wiezienia,czy ma prawo wziasc slub ze mna .i na jakich zasadach, ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2007.3.11 13:14:19

Pogryzienie przez psa.

Witam, doszlo do powaznego wypadku. Otoz moja matke zaatakowal pitbull i odgryzl palec. W tej chwili jest po operacji i w trakcie leczenie. Dzis zostalo zlozone zawiadomienie na posterunku policji. Nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.11 2:27:15

Czy mogę postawić ogrodzenie...?

Czy mogę postawić ogrodzenie z godnie z mapą geodezyjną. która jest podstawą do wpisu do księgi wieczystej? Czy muszę zostawić pas drogowy, ponieważ zamierzony pas drogowy nadal jest moją własnością ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.3.9 21:11:26

2007.3.9 13:39:52

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika