Forum prawne (strona 861)
Renata rodzinna praca podatek??
Chcialbym sie dowiedziec co mam robic a wiec jestem studentem od czasu do czasu sobie dorobilem do tego otrzymuje po ojcu rente rodzinna. I sprawa wyglada tak iż renta rodzinna jak nie pracowalem byla ... Zobacz wątek2007.3.13 19:56:14
Problem z remontem
Witam. A dlaczego nie moze pan zrobić remontu? jaki powód podała spółzielnia?Proponuje zażyczyć sobie wglądu do regulaminu napraw i remontów obowiązujących w spółdzileni. Tam powinien Pan ... Zobacz wątek2007.3.13 18:11:32
stan cywilny
Mam pytanie ,mieszkam od 18 lat w innym kraju w ktorym zawarlem zwiazek malzenski. Nie zglosilem tego w Polsce a bedac przy okazji w kraju wymienilem stary dowod na nowy podajac we wniosku stan cywilny ... Zobacz wątek2007.3.13 18:3:38
Może ktoś mi coś doradzi...
Witam Mam problem i może któś będzie mógł mi doradzić jak się zachować i co zrobić. Dwa tygodnie temu zamieniliśmy się z inną rodziną mieszkaniami - przy dopełnieniu wszystkich formalnośc ... Zobacz wątek2007.3.13 16:5:43
Prosze o porade!!!!!
Moj ojciec kilka lat temu prowadzil dzialanosc (2000) po rezygnacji zostal z dlugami (niemalymi)dla co niektorych firm,wyjechal za granice i tyle go bylo,do chaty przychodzily pisma nigdy ich nie odbieralem,z ... Zobacz wątek2007.3.13 15:5:13
Zasiłek dla bezrobotnych oraz koszty uzyskania przychodu
witam, mialam ten sam problem ,ale juz wszystko jasne, zasilek to pozycja nr. 5 , czyli inne zrodla niewymienione itd.. Na Pit 11, ktory otrzymala Pani z urzedu w pozycji przychod powinien byc numer i ... Zobacz wątek2007.3.13 12:50:50
TATUS WEZWAL POLICJE!!!!!!!!!!!
mala ja nie wiem jak tam bylo. Mam tez widzenia z dzieckiem i to ja jestem wyzywany przez matke, to ja nie jestem wpuszczany. To mi odmawiaja wizyt, to na mnie pluja przy dziecku, to ja wzywam Policje ... Zobacz wątek2007.3.12 15:19:2
Dochód nie prowadząc działalności gosp.
Nie znam się na tym za bardzo ale działalność gospodarcza wiąże się z płaceniem podatku np. ryczałtu. A co w sytuacji jeżeli nikt na stronie internetowej nie zechce skorzystać z usługi i tym ... Zobacz wątek2007.3.12 11:39:25
kupno kradzionego samochodu
Na mocy art 169 par.2 jest pani wlascicielem samochodu jesli oczywiscie dziala pani w debrej wierze kupujac samochod i upłynęly trzy lata od nabycie samochodu. ... Zobacz wątek2007.3.11 21:41:55
wspólnota/prowadzący działalność gospodarczą
tak ale jeśli jesteśmy w mniejszości wobec prowadzących działalność gospodarczą to na jak możemy ich zmusić do ustalenia zróżnicowanych stawek? przecież oni nie będą głosować za zwiększeniem ... Zobacz wątek2007.3.11 16:55:18
Kiedy umowa zlecenie stanie sie umowa o prace??
Jakie rzeczy musza byc zawarte w umowie zlecenie aby mozna bylo ja uznac za Umowe o prace?? Art. 22. § 1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego ... Zobacz wątek2007.3.11 15:31:32
Czy slub uchroni przed odsiadka?
prosze o odpowiedz,moja dziewczyna rozpoczela odbywanie kary 3,5 roku wiezienia,czy ma prawo wziasc slub ze mna .i na jakich zasadach, ... Zobacz wątek2007.3.11 13:14:19
Pogryzienie przez psa.
Witam, doszlo do powaznego wypadku. Otoz moja matke zaatakowal pitbull i odgryzl palec. W tej chwili jest po operacji i w trakcie leczenie. Dzis zostalo zlozone zawiadomienie na posterunku policji. Nie ... Zobacz wątek2007.3.11 2:27:15
Czy mogę postawić ogrodzenie...?
Czy mogę postawić ogrodzenie z godnie z mapą geodezyjną. która jest podstawą do wpisu do księgi wieczystej? Czy muszę zostawić pas drogowy, ponieważ zamierzony pas drogowy nadal jest moją własnością ... Zobacz wątek2007.3.9 21:11:26
Jak przenieść właśność mieszkania na innego członka rodziny?
Najprościej to zrobić u notariusza ;-) ... Zobacz wątek2007.3.9 13:39:52
Spółdzielnie podwyższa opłaty c.w.
To jest tzw.opłata stała. Jeżeli regulamin to przewiduje, to można tak rozliczać. Koszt wytworzenia c.w.u. jest horendalnie wysoki i średnio wynosi grubo ponad 20 zł za 1 m3. Można rozbić te koszty ... Zobacz wątek2007.3.9 13:38:1
[Kredyt konsolidacyjny] a umowa o pracę??
Z mężem chcieliśmy umozyć wszystkie kredyty jednym kredytem na kwote 30000zł ale mamy problem... żaden bank niezgadza się ze wzg. na to iz mąż ma umowe o prace na czas okreslony (6miesi.). Pracodawca ... Zobacz wątek2007.3.9 12:6:15
Wylesienie działki
Witam, z jakimi kosztami w praktyce nalezy sie liczyc przy wylesieniu działki o pow. 8 arów pod zabudowe letniskową. Wiem z Nadleśnictwa iz ogolny koszt podawany jest dopiero po złożeniu wszelkich ... Zobacz wątek2007.3.9 12:2:28
Pogmatwana sytuacja z mieszkaniem własnościowym.
Toś się brachu wpakował. Miałeś zawartą umowę o ustanowieniu spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu mieszkalnego? Nie piszesz o tym, ale zakładam, że miałeś. Zostałeś wykluczony? To ... Zobacz wątek2007.3.9 11:50:23
zmiana nazwiska dziecka,a ojciec bez praw rodzicielskich
Skoro ojciec pozbawiony jest praw rodzicielskich nie bedziesz miala z tym problemow. Wszystko zalatwia sie w USC. mUSISZ TYLKO DO WNIOSKU DOŁĄCZYC WYROK POZBAWIAJĄCY OJCA PRAW. ... Zobacz wątek2007.3.9 10:55:28
Szkoda z tytułu AC
Pogadaj z agentem prowadzącym- co masz zrobić, odwołuj się, składaj zażalenia- ale wszystko uzgadniaj najpierw ze swoim agentem. ... Zobacz wątek2007.3.8 21:24:55
Proszę o pomoc - właściwe wyliczenie wynagrodzenia chorobowego
Witam Mam duży problem z prawidłowym obliczeniem wynagrodzenia za czas choroby, oraz wynagrodzenia brutto za czas przepracowany w miesiącu lutym 2007. Analizowałam rózne przykłady obliczania wynagrodzenia ... Zobacz wątek2007.3.8 16:12:25
POMOCY!!!!
cóż mama powinna wrócić do ojca ojciec zrobić porządek z dziećmi mieszkanie taka sobie rzecz ... oddać dla MARKOTu ... Zobacz wątek2007.3.8 13:39:43
2007.3.8 11:6:5
Zakup samochodu - proszę o pomoc!!!
pewnie ze mozesz rządac zwrotu kasy za autko. Moj ojciec sprzedawal kiedys fiata brave i umowa ladnie spisana, wszelkie informacje ze kupujacy zna stan techniczny, i te wszystkie bla bla bla i koles drugiego ... Zobacz wątek2007.3.7 16:46:28
czy może powstać wspólnota na dwóch prawach własnosci gruntu
Problem polega na tym, że jest to klatka budynku niepodzielna, pod którą są dwa rodzaje własności. Połowa klatki położona jest na gruncie w użytkowaniu wieczystym pozostała część na własności. ... Zobacz wątek2007.3.7 14:34:7
zeznanie 2006, a alimenty
ja mam ten sam problem matka i ojciec placa na mnie alimenta i niewiem czy musze sie z tego rozliczycz czy nie jak sie cos dowiesz to napisz do mnie balbinka1001@o2,ol ... Zobacz wątek2007.3.6 20:10:33
Obciążono mnie kosztami za niepłacenie czynszu,a nie jestem najemcą mieszkania..
Mam identyczny problem, moze jednak ktos pomoze ? ... Zobacz wątek2007.3.6 19:44:54
czy istnieje cos takiego jak umorzenie kredytu konsumpcyjego????
kredytobiorca otrzymal kredyt w 2002 roku w kwietniu ten kredyt nie zostal splacony z powodu krytycznej sytuacji materialnej do dzisiaj . czy istnieje mozliwosc albo szansa umorzenia kredytu takiej osobie ... Zobacz wątek2007.3.6 19:18:11
co wowczas gdy?
Byly konkubent i zarazem ojciec dziecka przebywa z zamiarem stalego pobytu za granica,a matka ( byla konkubentka ) che wyjechac za granice i zostawic dziecko pod opieka osoby trzeciej lub swojej matki? ... Zobacz wątek2007.3.6 6:16:2
Logo stacji tv na stronie www
Jeżeli ich logo będzie prowadziło do ich stron to jest to dozwolone i jeszcze powinni za to zapłacić. Co innego jeżeli czyjeś logo uzyte zostaje do przekierowania na inne strony nie związane z ... Zobacz wątek2007.3.5 17:50:35
Pożyczka pieniędzy "na gębę"
Umowa ustna jest również w świetle prawa zobowiązująca.Ostatecznie możesz złożyć sprawę do sądu.Dobrze jakbyś miała jakiś świadków na to.Nawet głupi sms od niego,który może udowodnić ... Zobacz wątek2007.3.5 14:15:45
Praca na etacie+działaln.gospodarcza a zwolnienie chorobowe.PILNE.
Witam serdecznie, mam pytanie. Jestem zatrudniona w jednej z firm na caly etat, oprocz tego prowadze dzialalnosc gospodarcza i sama oplacam wymagane ubezpieczenie zdrowotne. W najblizszym czasie ide do ... Zobacz wątek2007.3.4 23:59:36
WNIOSEK DO INSPEKCJI NADZORU BUDOWLANEGO
Do nadzoru budowlanego nie ma sensu sie zwracać. Mam podobną sytuację w której mieszkanie nie spełnia warunków technicznych jakie sa obowiazujace dla budynków mieszkalnych - zimno,mokro i teraz ... Zobacz wątek2007.3.4 19:52:22
2007.3.4 15:9:11
RENTA / Jubilat
Witam! Mam takie małe pytanko dla znawców. Od 5 miesięcy jestem na L4, ciężko choruje i staram się o rentę. Za 2 miesiące ide na komisje lekarską, więc prawdopodobnie od czerwca bede już rencistą. ... Zobacz wątek2007.3.4 12:18:38
ratunku matka chce mnie wymeldowac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mam 21 lat i od listopada ubieglego roku nie mieszkam pod adresem stalego zameldowania .Mama przebywala za granica i w udieglym roku przyjechala razem z jakims facetem konkubentem. Ten czlowiek sklocil ... Zobacz wątek2007.3.3 15:53:2
Jaka jest różnica pomiędzy wspólnym..
Jaka jest różnica pomiędzy wspólnym mieszkaniem a wspólnym gospodarstwem domowym ?? Jeśli ktoś dysponuje wyrokami SN, bardzo proszę o informacje !! ... Zobacz wątek2007.3.3 11:7:26
Rozwod-potrzebne kilka rad
Dzięki wielkie za odpowiedz.Własnie wróciłem z PL i wynająłem sobie adwokata co by nie było żadnych niespodzianek.Wiem ze na 1 rozpraiw musze byc osobiscie jesli beda kolejne to juz pani mecenas ... Zobacz wątek2007.3.3 6:52:2
2007.3.2 19:0:33
Alimenty a nauka w CKU
dziki za informacji. Zlozylem wniosek do sadu i z checia podziele sie z wami rezultatem. Mam nadzieje ze pozytywnym dla mnie, a i dla syna bo moze to go czegos nauczy. Krzysiek ... Zobacz wątek2007.3.2 14:0:42
eksmisja... nowa umowa najmu
Czy można się dowiedzieć jak sprawa się zakończyła? ... Zobacz wątek2007.3.1 22:10:56
prosze o szybka odpowiedz
Witam Ostatni na pewnym forum napisalem odnosnie mojej bylej nauczycielki nastepujace zdanie ,, najgorsza na swiecie nie ma co mowic ,, po uplywie roku otrzymalem list polecony od mojej wychowawczyni , ... Zobacz wątek2007.3.1 17:57:39
Co to jest BFP ?
Witam. Chciałbym się dowiedzieć coś na temat bezosobowego funduszu płac, gdyż spotkałem się z nim poraz pierwszy i nie bardzo wiem co to jest. Chodzi o to, że jestem związany z pewną firmą ... Zobacz wątek2007.3.1 17:50:57
Wynagrodzenie BFP
Witam. Chcialbym się dowiedzieć coś na temat bezosobowego funduszu płac, gdyż spotkałem się z nim poraz pierwszy i nie bardzo wiem co to jest. Chodzi o to, że jestem związany z pewną firmą pośredniczącą ... Zobacz wątek2007.3.1 17:31:2
Konsumpcja prawa do wcześniejszej emerytury
Do takiej emerytury trzeba nabyć prawo do końca 2007,co nie znaczy,że należy składać o nią wniosek do końca tego roku.Inną sprawą jest sposób wyliczania emerytury-do końca 2008 obowiązuje ... Zobacz wątek2007.3.1 16:59:50
Alimenty dla ex małżonki
I jak masz zamiar utrzymac siebie i maleństwo skoro bankrutujesz? ... Zobacz wątek2007.3.1 16:56:33
KWATERUNEK-nie wlasnościowe-MNIEJSZE NA WIĘKSZE!!!
WARSZAWA---Mieszkanie kwaterunkowe27.74m2 kawalerka( nie wykupione )zamienię na 3 pokojowe(z doplatą). ... Zobacz wątek2007.3.1 12:7:0
MAM KOMORNIKA
kruk może skoczyć ci na ptysia.Zeby cokolwiek mógł ci zrobić, musi być prawomocny wyrok sądu. Wtedy też może wkroczyć komornik. Tylko on może dokonywać jakich kolwiek zajęć. pozdrawiam ... Zobacz wątek2007.2.28 23:40:9
Grozi mi bezdomność przez bank- pomocy
Tydzień temu dostałam od komornika Zawiadomienie o Wszczęciu Egzekucji z Nieruchomości. Egzekucja na mocy tytułu- nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym z PKO BP . Cała sytuacja nie wystąpiła ... Zobacz wątek2007.2.28 19:35:29
Masz inne pytanie do prawnika?