Forum prawne (strona 863)

Nie dostalam renty ,kiedy moge sie ubiegac znowu?

dostalam orzeczenie o czesciowej niepelnosprawnosci ( zdiagnozowany RZS),ale nie dostalam renty ,bo nie spelnilam trzeciego warunku(niezdolnosc do pracy powstala w czasie zatrudnienia,lub nie pozniej niz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.17 20:14:2

co mam zrobic???

Moj brat miał kiedyś podobną sytuację. Zabezpieczył sie tak, że alimenty wysyłał pocztą!!! Jego była żona jednak nie odbierała alimentów, bo wolała nasłać na niego komornika, z czym oczywiście ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.2.17 20:6:3

Sprawiedliwy czy wredny prokurator?

prosta sprawa, na 1 rozprawie zgłosić wniosek Sędziemu w trybie z art. 335 k.p.k i dogadać się z prokuratorem na temat kary, jak to było 1 przestępstwo, to niedużo dostaniesz. 335 kpk - dobrowolne ... Zobacz wątek

25 odpowiedzi

2007.2.17 14:33:45

KTO SPŁACA POŻYCZKI KIEDY POŻYCZKOBIORCA UMIERA???

Zmarł ojciec , który maił kredyty w bnku o których nikt nie wiedział,przujełam po nim spadek z dobrodziejstwem inwentaża , czy bede mósiała spłacać kredyty za ojaca??? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.16 21:4:10

chciałbym spłacić ale nie mam z czego - co mi grozi ?

Masz kilka wyjść z tej absurdalnej sytuacji: 1) może Pan wystąpić z wnioskiem o umorzenie zaległości podatkowych. Jeżeli US uzna, iż Pana sytuacja jest rzeczywiście fatalna i nic nie rokuje na ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.2.16 19:57:54

2007.2.16 16:33:27

Prawo żyranta

ma pytanie, może ktoś mi pomoże bo nie wiem co mam... robić. 5 lat temu pożyrowałam koleżance pożyczkę na kwotę 20000zł. później po jakimś czasie się okazało że nie spłaca jej,. Sprawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.15 13:21:44

Spadek - darowizna prawa do działki, czy darowizna działki budowlanej.

Witam, szukam podpowiedzi dot. darowizny - który przypadek jest dla mnie korzystniejszy. Temat dotyczy spadku a dokładniej prawa do spadku jakie otrzymała moja mama po swoim tacie - chodzi o ziemię ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.15 12:30:55

Bank i Biuro Informacji Kredytowej

Mój problem polega na tym, ze koleżanka która żerowało mi pożyczke bez powiadomienia ze strony banku i wogóle jakichkolwiek monitów o niespłacanym kredycie została wpisana do BIK. Teraz ma problem ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2007.2.15 8:26:41

Poręczenie kredytu - komornik

Niech pan postara się w banku, gdzie był pan poreczycielem o kredyt oddłużeniowy i spłaci całość.Bedzie pan spłacał swój kredyt . Potem może pan dochodzić swojej własności od kredytobiorcy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.2.14 18:42:20

praca na płatnym urlopie wychowawczym

Czy będąc na płatnym urlopie wychowawczym, mogę legalnie pracować na umowę- zlecenie? ponoć jest ustawa pozwalająca na to, bez utraty świadczeń roddzinnych? Bardzo proszę o pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.14 17:12:43

spadek po kimś z dalszej rodziny?

Lepiej będzie jeżeli jednak podasz sądowi namiary na członków rodziny (żyjących, a uprawnionych do zachowku), bo sprawa będzie się ciągnęła, no i pójdziesz w koszty (wyznaczenie przez sąd ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.2.14 16:41:59

rozwód a ciąża

Zamierzam wystąpic o rozwód z moim mężem ale jestem w piatym miesiącu ciąży. Ojcem dziecka jest mój mąż jednakże , nie chce on tego dziecka i nie zamierza go uznać ani łozyć na niego. Nadmieniem, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.14 14:19:15

zatrzymanie prawa jazdy przez prokurature

witam mam taie zapytanie na jaki maksymalny czas prokuratura moze zatrzymac moje prawojazdy bez wyroku sadowego?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.14 11:50:19

Pomóżcie mi

Obecnie jestem na urlopie wychowawczym.W kwietniu chcaiałabym otworzyć własną działalność gospodarczą i właśnie nie wiem jak to zrobić.Wiem, że nie mogę być na wychowawczym i otworzyć własną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.14 8:40:56

wyjazd z dzieckiem do angli czy oprucz zgody na dowod cos jeszcze

witam mam ogromny dylemat mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mi poradzi.mam roczne dziecko ja i jego tato nie jestesmy malrzenstwem,chcialabym wyjechac z synkiem do angli,ojciec dziecka podpisal zgode ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2007.2.13 17:35:5

Alimenty- czy powinnam płacić?

Wiatm Chciałam się dowiedzieć czy w momencie przysługujących mi alimentów na dzieci w momencie kiedy ich ojciec zabiera je ze sobą czy ja mam prawo płacić albo oddawać mu część alimentów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.13 15:3:46

wymeldowanie - eksmisja

a może trzeba byc złośliwym i pójsc do energetyki zgłosić wyjazd i odciąc prad i gaz? bo tak naprawde jesli wyjade to kto bedzie płaicił rachunki za gaz i prad ? ja mam ciągle płacic za kogoś ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2007.2.13 8:2:58

Czy mam musi odejść na emeryturę?

Bardzo proszę o poradę. Moja Mama: 2006 rok - 35 lat pracy 2007 rok - 55 lat życia Jej zapytania sa nastepujace: Czy musi koniecznie odejsc na emeryture z koncem tego roku? Czy moze jeszcze popracowac ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.12 19:59:32

czy e-mail może być traktowany jako dowód w sądzie

Tak email to dowód! Taki sam jak sms z telefonu itp. W sprawach kupna sprzedazy w internecie nie trzeba wystawiac towaru na aukcje, tak samo wystarczy mail azeby transakcja była prawnie przeprowadzona ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.12 18:18:0

Alimenty -egzekucja

OJCIEC MOJEGO DZIECKA OD 6 LAT NIE PLACI ALIMENTOW W WYSOKOSCI USTALONEJ PRZEZ SAD, WPLACA PROFILAKTYCZNIE NP. 36 ZL, 76 ZL, W MIEJSCE PRZYZNANEJ KWOTY W WYSOKOSCI 300 ZL. kOMORNIK NIC NIE ROBI W TYM KIERUNKU ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2007.2.12 13:44:52

Prowadzenie portalu

Jeżeli faktycznie nie będziesz zarabiała na portalu ani grosza - oczywiście możesz bez żadnych przeszkód taki portal założyć. Działalność gospodaracza jest w momencie, gdy prowadzona jest ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.12 12:30:57

Czy trzeba miec osobne zaswiadczenie

Witam!!! Czy przy skladaniu papierow do zusu na emeryture trzeba miec osobne zaswiadczenie o pracy w warunkach szkodliwych czy wystarczy taka informacja na swiadectwie pracy??? Jezeli trzeba osobne zaswiadczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.12 8:11:10

moze ktos wie co mam zrobic?

Zapraszam Cię na "KURS POLSZCZYZNY" wstyd ichańba...................................... ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2007.2.9 3:48:23

Zrzeczenie się spadku na rzecz innej osoby

Prawo spadkowe nie przewiduje możliwości zrzeczenia się spadku na rzecz innej osoby. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.9 1:13:57

wykup mieszkania spółdzielczego

Potwierdzam,zenujace.Jak mozesz prosic o rady,ktore i tak będą niezgodne z przepisami prawa.A Ty stoisz na przegranej pozycji. Mieszkanie jest na babcie. A Twoj mąż jest tylko lokatorem.Wiec nie ma ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2007.2.8 20:33:13

ORGAN NADZORU

Witam. Chciałabym sie dowiedzieć , czy w spółce komandytowej jest usnanowinony organ nadzoru? Jeśli tak to jaki? Czy organ jest organem obligatoryjnym, czy ustanawia się go tylko w jakiejś określonej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.8 9:10:28

2007.2.8 0:22:58

Wypadek pod prysznicem w pracy (zaniedbanie pracodawcy)

Witam miałem wypadek pod prysznicem uszkodzilem sobie kolano, jakies 50dni bylkem na chorobowym.. co sie okazało to zamiast 100% wypłacono mi niecałe 80% jak to mozliwe co zrobic aby odzyskac pieniadze.. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.7 21:25:6

work service - pytanie

Witam, Zawarłem niedawno umowę z Work Service i mam pytanie dotyczące 21. punktu w tej umowie: 21. Zleceniobiorcy nie wilno zawierać żadnych umów cywilnoprawnych w przedsiębiorstwie zakładu pracy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.7 15:46:1

miażdzyca kończyn dolnych

Mój tata jest bezrobotny ,zarejstrowany w UP i nie pobiera zasiłku,ma skończone 52 lata. Od dłuższego czasu bolała go lewa noga. obecnie jest po wizycie w szpitalu gdzie spedził tydzień czasu,lekarze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.7 13:14:9

Świadczenie urlopowe

W mojej firmie jest zatrudnionych 14 osób i przyjsługuje nam taki zasiłek... ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2007.2.7 13:5:27

Ile czasu na NIP-3?

Ą jeżeli zwlekałam z poinformowaniem urzędu skarbowego o zmianie nazwiska i adresu zameldowania ponad rok? czy czekają mnie z tego powodu jakieś nie miłe konsekwencje? zwłoka wywołana była brakiem ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.2.7 12:32:33

chwilowe problemy z płaceniem

a gdy bym jej narazie wysyłał po 100 zl to może powiedzieć że nie płace ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2007.2.7 10:45:39

Porada - Intrum Justitia

1. Długi należy spłacać. 2. uznałeś dług więc mają już dwa asy. 3. nie masz większego wyjścia. Dogadaj się z nimi i spłać polubownie. Negocjuj umożenie odsetek. Odsetki to prawo wierzyciela ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.6 22:49:28

mam komornika prosze o porade

mam komornika ktory zabiera mi czes dochodow ale upomniala sie o mnie firma kruk (inne zobowiazanie) co oni moga ma zrobic prosze o odpowiedz i dziekuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.6 20:58:13

Jak się zabezpieczyć??

Mam okazję zamienić się mieszkaniami z rodziną, której jedna z córek aktualnie przebywa w za granicą ale na stałe zameldowana jest w mieszkaniu rodziców. Wiem, że procedura wymeldowania córki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.6 18:16:56

Czy muszę przedstawiać zarobki przyjaciela ?

Dziękuje wam wszystkim za rady. Wygrałam sprawe, sąd przyznał mi 350zł. alimentów. Pozdrawiam . ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2007.2.5 21:52:0

Na co jest przeznaczona płaca 936 zł , jakie podatki, ile do reki?

Witam, Mam pytanie, z 936 zl jaka suma trafi na moja pensje a pozostale pienadze na co ida? pozdro ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.5 17:51:23

Nowe przepisy spadkowe

witam! myliisz pojęcia, jesli chodzi o nowe przepisy to dotyczy to spadkodawców zmarłych w tym roku 2007, wówczas spadkobiercy są zwolnieni od podaku od spadków i darowizn, z tymże mają tylko miesiąc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.5 12:14:29

firma przewozowa w osiedlu mieszkaniowym

Mój problem dotyczy sąsiada, który na osiedlu mieszkaniowym ulokował swoją firmę przewozową samochodów ciężarowych. Firma znajduje się na jego posesji, która sasiaduje z moja. Potworny hałas, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.4 19:41:47

Czy nalezy mi sie zachówek?

Moj dziadek przepisal gospodarke mojej kusynce czy nalezy sie cos mojemu braty jak jest tam sameltowany 50 lat i jest niepelnosprawny powinien mies opiekuna ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.4 19:25:4

Orzecznictwo Sądu Najwyższego

Gdzie moge znaleźć orzeczenia SN dużo starsze niż 2000 rok? Chodzi mi o lata 70-80 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.4 12:32:35

pozwolenie na domek holenderski

Czy ktoś mi powie czy na domek na kołach jednoosiowy wymagane jest zgłoszenie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.3 14:15:51

Pilne!Studia

Ciekawe w jakim kodeksie lub paragrafie (albo czym kolwiek) jest napisane że płaci się alimenty do 25 roku życia.Ja nigdzie nie znalazłem takiego zapisu. To jest wymysł naszych "niezawisłych" ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2007.2.3 10:44:49

Członek wspólnoty żąda faktury lub rachunku za wpłatę na fundusz

W naszej Wspólnocie jednym z właścicieli lokalu jest firma. Jej prezes stwierdził, że nie będzie dokonywał wpłat na fundusz remontowy i administracjny dopóki zarząd nie wystawi mu fakury lub ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.2 22:45:46

Czy umowa bez numeru dowodu osobistego jest ważna?

mozesz podwazyc ta umowe, Kowalskich moze byc dziesiecu w twoim miescie. powodzenia;) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2007.2.2 10:59:16

żaświadczenie o niekaralności

Witam Mam sprawe przed sadem (w toku) i moj nowy pracodawca chce ode mnie zaswiadczenia o niekararlnosci. Nie zastosowanego przeciw mnie zadnego srodka zapobiegawczego. Czy na zawiadczeniu o niekaralnosci ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2007.2.1 21:14:15

Przywrócenie alimentów

Witam Mam takie pytanie dla mnie bardzo ważne, ponieważ rok temu zrezygnowałem z nauki przez co zostały odebrane mi alimenty. Od tego roku wróciłem do szkoły i borykam się z problemem opłat za ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.1 16:16:49

Trudny przypadek

Witam co zrobić w takim przypadku: 1. Moja firma sprzedaje towar na termin (płyty marmurowe) 2. kierowca zawozi towar do klienta 3. wyjeżdżając uderza w płyty marmurowe klienta niszcząc je i spisuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2007.2.1 16:13:22

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika