Kwota najniższa krajowa 2012 brutto.
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Odpowiedzi w temacie ()

Czy kwota najniższej brutoo na przyszły rok to 1600zł? Właśnie coś takiego się dowiedziałem od kolegi z pracy, nie moge jednak tej informacji znalezc na necie.
Nie znalazłeś odpowiedzi?

Od 1 stycznia minimalna płaca musi wzrosnąć co najmniej o 5,4 proc., czyli do kwoty co najmniej 1461 zł.

Witam, czy rząd ustalił już płacę minimalna na 2012? Czy kwota jest zatwierdzona ? Słyszałem że to będzie 1500 zł czy to prawda?

Minimalne wynagrodznie w 2012 będzie wynosić 1500zł, rząd zatwierdził już podwyżkę.

Wzrost minimalnej stawki ma być co roku podnoszony o 114 zł.

Od przyszłego 2012 roku, najniższa średnia krajowa za wynagrodzenie, wzrośnie o 114 zł brutto, czyli będzie wyższe o 8,2 %. Czy nie powinno to być jednak nieco więcej?

nieco tzn ile? może tak po 500zł żeby się potem nie okazało ze bedziemy dodrukowywac banknoty albo ze skonczymy jak grecy ktorzy o zgrozo musza teraz zacisnac pasa po latach \"dobrobytu\"

Przedsiębiorca mający prawo do niższych skladek ZUS, zapłaci więcej o prawie 122 zl rocznie a obciążenie początkującego przedsiębiorcy(wraz z chorobowym) będzie wyższe o 10,15 zł miesięcznie.

Chciałbym się dowiedzieć ile wynosi najniższa krajowa w 2012 netto, nie brutto!!
Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości p..... doliczając kręgosłup;/
Jestem studentem więc ile będę dostawać na rękę?

hehehe no neistety bez rewelacji bo to 1500 zł brutto to jest tylko 1111zł na ręke.

Masakra, to jest i tyle. Trudno za to się utrzymać, a co dopiero jak ma się rodzinę na utrzymaniu!

Ma być 1200 zł z tego co dziś znalazłem w przyszłym roku, więc może planowana jest kolejna zmiana.

faktycznie niska;/

Cały czas słyszę zmienne informacje dotyczące wysokości pensji w przyszłym roku. Proszę o informacje ile pracownik dostanie na konto lub do ręki pieniędzy, brutto mnie nie interesuje. Tylko wysokość pensji w netto!

1111zł na ręke.

To jest polska tuska własnie!

Heja. Prosze o informacje o wysokości minimalnej pensji krajowej na przyszły rok.

Brutto ma byc 1500zł, a na ręke 1111zł .

łuuu uuu klaskam uszami ze szczęścia, taka suma....

Boże ile razy ten sam temat mozna poruszać, ludzie szukajcie a nie dublujcie posty!!

Prosze o info, 1500 zł na reke tak?!

hehe no tka, tyle ze to 1500 to jest brutto;]

netto bedzie wynosic 1111zł;)

nie, ale fajnie by było;p jest 1500zł brutto.

zgadza sie 1500 zł.

ile ma wzrastać co rok? tzn czy jest jakiś stały współczynnik wzrostu?

Wzrasta co rok, ale nie ma stałej dla wzrostu, w tym roku wzrosła o jakieś 114zł.

witam użytkowników forum
kiedy wzrastaja stawki płac, od 1 stycznia przyszłego roku, czy w innym terminie?
czy powinienem przypominec o tym szefowi swojemu, jestem pracownikiem na zlecenie, i pytam o to przypomnienie nie bez powodu
przez to ze rpacuje na taka a nie inna umowe i za takie a nie inne pieniadze to czesto jestem traktowany jak niewidzialny i jak pracownik 2 kategorii

od 1 stycznia. przypomniej księgowej i zapytaj jej o to.

jeżeli nie dostaniesz tej podwyżki to znaczy że faktycznie jstes traktowany jako pracownik 2 kategori i zgłosisz to wtedy do PIP\'u;] wtedy szefu cie zauważy, 1000-3000zł kary mu w tym pomoże.

heja, słuchajcie ile ma wynosić najniższa pensja w przyszłym roku, od kiedy dokładnie to wchodzi? proste pytanie oczekuje prostej odpowiedzi;)

Na przyszły rok najniższa pensja ma wynosić 1500 brutto czyli 1111 netto. Wchodzi od 1 stycznia.

równo z nowym rokiem wchodzi!!

to jest równe 1111zł czy jeszcze jakieś grosze tam dochodza?!

ciągle mówi się o tym że pensja wzrasta zę teraz to już 1500(pod nosem wspomina się o tym że to brutto), ale to jest absurd bo to jest dalej za mało, Jak to się ma do tego że w UE minimalne płace są w granicach 6-7 euro za godzinę!! Jak się am do tego polska najniższa krajowa, chyba najniższa europejska!!

przypominam że jeszcze 8 lat temu wynosiła 800zł brutto więc jakby nie aptrzec podskoczyło o 100% w tym czasie!!

ale to nie zmienia faktu ze na ceny w polsce dalej jest za niska i nic sie za nia nie zrobi praktycznie!! mozna sie upic zawsze;]

to mało, trudno opłacic za to chocby kawalerke za 800zł plus media... Trzeba być z kimś, najlepiej w związku, ale do tego i tak dochodzi jedzenie, srodki czystosci itp... za taką pensje to można żyć ale w komunie społecznej w bungalowie;\\

a pamiętacie jak kiedyś minimalna była 800zł;]?? zdaje się ze w 2003 tak było.

Tak, 1500 to minimalna płaca na przyszły rok, obowiązuje od pierwszego stycznia. Przypominam że jest to kwota brutto, poza tym wiele zmian w prawie pracy zwiększa twoje świadczenia finansowe w określonych przypadkach.

no to i tak nieźle jak przez tyle lat wzrosła o 700zł co nie^^

ej... jak to brutoo, nie na ręke:(? troche się mi mina skwasiła.

Hej. Jakie są szanse na to że płace będą wzrastać ale nie w takim tempie jak w tym roku, który był najsłabszy od 20 lat? NSZZ Solidarność zdaje się jeszcze w tamtym roku wysyłało coś do sejmu związanego z minimalnymi świadczeniami za prace. Nasze lenie coś z tego wogóle przeczytały czy dopiero mają zamiar?

Rząd zapowiadał podwyższenie najwyższej krajowej do 1500 zł netto.
Przyszedł styczeń i nasza wypłata jest większa o niecałe 100zł, ogólnie bardzo fajnie? A teraz proszę sobie podliczyć podwyżki cen za paliwo, komunikacje miejską, i wszystko co jest zwiazane z paliwem, i co z tego wychodzi, to że taka podwyzka płac przy takiej podwyzce cen to zadna podwyzka;]

tak złożyło, a posłom zostało tylko 3 miesiące żeby się temu przyjrzeć i zagłosować.

nawet nie odczujemy tej podwyżki, bo tak wszystko w górę dookoła idzie ;/

nowe przepisy przewidują, że jeśli roczny wzrost PKB przekroczyłby 3-4%, szybciej rosłoby najniższe wynagrodzenie za pracę

Porównywanie minimalnego wynagrodzenia do średniej nie ma żadnego sensu. Dla takich rozkładów średnia daje fałszywe informacje.

Czyja nasza ? Jeśli Pana wynagrodzenie jest obecnie minimalne lub określone w umowie jako ściśle związane z minimalnym- to tak, od stycznia z automatu zostaje ono podniesione. 1500 BRUTTO, nie netto.

Jeśli minimalne wynagrodzenie będzie rosło za szybko to staną się dwie rzeczy: 1) będzie wyższe bezrobocie i 2) więcej osób będzie zarabiało minimum. A tego chyba nie chcemy. Niech ceny nie fruną w górę jak zwarjowane to nie bedzie takim problemem płaca minimalna.

No i co z tego że wrośnie skoro koszta życia też wzrosną i to o wiele więcej...
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Potrzebujesz porady prawnej?