Odprawa 2011
Odpowiedzi w temacie (1)

Witam Kiedy pracownikowi nalezy sie odprawa w jakiej wysokości?Z góry dziekuje za wszelkie informacje
Nie znalazłeś odpowiedzi?

Z tego co wiem zaklad musi zatrudniac co najmniej 20 osob i utraca pracy musi wynikac z wylacznej winy pracodawcy. Co do wysokosci, o ile nie sa to zwolnienia grupowe, gdzie wysokosc odprawy negocjuje sie z zakladowa organizacja zwiazkowa, zalezy ona od stazu pracy u danego pracodawcy. Pozwole sobie zacytowac: "Zgodnie z art. 8 ustawy o zwolnieniach grupowych pracownikowi przysługuje odprawa pieniężna w wysokości jednomiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 2 lata; dwumiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony od 2 do 8 lat lub trzymiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony ponad 8 lat."
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Potrzebujesz porady prawnej?
PODOBNE TEMATY NA FORUM
-
KIEDY PRACOWNIKOWI PRZYSŁUGUJE ODPRAWA.?
przez: francio9 | 2011.12.7 13:50:42
Więc tak, przysługuje ci wypowiedzenie właściwe dla łącznego stażu pracy, u obu pracodawców. Czyli w starym i nowym zakładzie pracy. czytaj dalej»
-
przez: Basia | 2011.5.5 21:5:37
Odprawa a zwolnienie. Podczas trzymiesięcznego wypowiedzenia (kwiecień, maj, czerwiec) byłam na zwolnieniu lekarskim 2 tygodnie w kwietniu i 1 tydzień w maju. Jak powinna zostać naliczona mi odprawa? czytaj dalej»
-
przez: RysiekZ | 2011.7.5 12:51:23
Mam pytanie, czy należy się odprawa dla pracownika, który był zatrudniony na czas określony do końca roku, pracował w danym zakładzie rok i 2 miesiące, w wypowiedzeniu obowiązywał 2 tygodniowey (...) czytaj dalej»
-
Ferie 2011 - terminy ferii zimowych 2011
przez: weronika12 | 2011.1.12 10:4:27
dolnośląskie - 14 lutego - 27 lutego 2011 r. kujawsko-pomorskie - 31 stycznia - 13 lutego 2011 r. lubelskie - 17 stycznia - 30 stycznia 2011 r. lubuskie - 31 stycznia - 13 lutego 2011 r. łódzkie 17 (...) czytaj dalej»
-
przez: supergwiazda | 2010.8.10 9:12:7
W pierwszej kolejności formularzy L4 nie ma już prawie 11 lat, obecnie funkcję tego dokumentu spełnia formularz ZUS ZLA. Jeżeli w czasie wypowiedzenia pracownik zachoruje a tym samym stanie się (...) czytaj dalej»