Skarga na czynności komornika, gdańsk 2012 - forum prawne
Komornik nie jest bezkarny!!
rozumiem że skarga na komornika przysługuje i wierzycielowi i dłużnikowi.
złożyłem skarge do komornika, ten jednak sie z nia nie zgodził-bo to była skarga na niego. teraz sprawa jest w sadzie, tyle ze w sadzie pewna pani ktora znala tego adwokata powiedziala zebym sprawdził ile czasu mineło od niezgodzenie sie z moja skarga, gdyz komornik ten jest dosyc leniwy i opieszaly. nie wiem zabardzo o co moze chodzic. to ma znaczenie kiedy komornik złozył swoj brak zgody co do mojej skargi w sadzie??
Odpowiedzi w temacie: Skarga na czynności komornika, gdańsk 2012 (7)
dlaczego nie można złożyć skargi na Postanowienie Sądu
oddalające oczywiście skargę na czynności komornicze?
komornik jako funkcjonariusz ma obowiazki tak samo jak przywileje, jego obowiazkiem jest w pani przypadku w przeciagu 3 dni zlozyc do sadu nie zgodzenie sie z pana/pani skarga, jesli nei zrobi tego w wyznaczonym terminie to za to odpowiada.
Zgodnie z przepisem art. 23 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji, komornik ma obowiązek naprawić szkodę wyrządzoną przez niezgodne z prawem działanie lub zaniechanie przy wykonywaniu czynności
no i niby jak to wynagrodzi czy zadość uczyni?? wyliczą ile ma zapłacić za dwa dni spóźnienia??... a jak np. wiadomo że zrobił to celowo?? tylko pewnie trzeba to będzie udowodnić...
to jedyny powód na złożenie skargi? jesli tak to nie warto, bo kilka dni spóźnienia jeżeli pani to wielkiej różnicy nie zrobiło to żadna szkoda. komornik może tłumaczyć sie nawałem spraw i mu się nic za to nie stanie. tak więc o ile komornik nie robi tego celowo lub nie dopuszcza sie innych nadużyć to proszę się ine bawic w takie skargi, zajmuja one czas sądom które powinny go poswiecic na wazniejsze sprawy.
komornik w gdansku alicjia julke koszczewa to najgorszy komornik to co ona wyprawia to powinno ja sie zamknac a sedziowie ja popieraja ona zondzi jak mafia skandal ze takom patologie sie z pracy niewyzucilo gdzie prawo prawo po stronie komornikow skandal ze jeszcze bande sie toleruje prawo kulawe ona robi co chce i bierze ile chce widac ta kaste patologiczna w sadach gdanskich i u komornikow poco placimy nate szmaciajstwo skandal gdzie zlorzyc skarge w sadzie patologicznym jak gdansk to kpina
Skarga generalnie służy przeciwko czynnościom komornika. Wtedy czynności komornika poddane są kontroli i ocenie sądu. Chodzi zazwyczaj o zbadanie legalności działań komornika. Ja taką sprawę prowadziłam przeciwko komornikowi z kancelarię Cejrowski Tczewa i sprawa wygrana przeze mnie.
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Masz inne pytanie do prawnika?