Użytkowanie wieczyste - opłaty rosną nawet o 1000 % !!!
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Odpowiedzi w temacie ()

Na 2011 rok gminy wyznaczyły podwyżki opłat za użytkowanie wieczyste. Właściciele mieszkań i garaży otrzymują od gmin pisma z informacją o wypowiedzeniu dotychczasowej opłaty rocznej i wprowadzeniu nowej. Często wyższej nawet dziesięciokrotnie. Taka sytuacja wynika z sytuacji, iż opłaty z tytułu użytkowania nie były w wielu miejscach aktualizowane od lat. Najciekawsze w tym wszystkim jest brak uzasadnienia o zmianie tej opłaty...
Nie znalazłeś odpowiedzi?
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Potrzebujesz porady prawnej?
PODOBNE TEMATY NA FORUM
-
Opłaty za użytkowanie wieczyste
Kiedy planowane są podwyżki opłat za użytkowanie wieczyste? Słyszałem że zmiany mają wejść jakoś za niedługo? Wiadomo o ile wzrosną opłaty? czytaj dalej»
-
Jaką datę przyjąć za datę końcową rozliczenia opłaty za użytkowanie wieczyste?
Jaką datę przyjąć za datę końcową rozliczenia opłaty za użytkowanie wieczyste? Prawo użytkowania wieczystego zostało zbyte aktem notarialnym z dnia 24 czerwca 2010r. Wniosek do KW złożono (...) czytaj dalej»
-
Użytkowanie wieczyste a rozdzielenie księgi wieczystej
jeżeli się bierze nieruchomość zabudowana w użytkowanie wieczyste to jest powiedziane, że nalezy wykupić budynki (będą one własnością użytkownika wieczystego). Jak teraz z KW? jakie jest dla (...) czytaj dalej»
-
Wezwanie do zapłaty za wieczyste użytkowanie po latach
Witam, bardzo proszę o odpowiedź :) Po 6 latach dostałam od urzędu wezwanie do zapłaty za 2010 rok. W latach poprzednich urząd nie wysyłał upomnień, wszystko płacę regularnie. Aktualnie (...) czytaj dalej»
-
opłata za wieczyste urzytkowanie
Witam. Jestem właścicielem wyodrębnionego mieszkania w nowowybudowanym bloku przez spółdzielnię mieszkaniową. Mam akt notarialny i wpis do księgi wieczystej z udziałami w gruntach. Z urzędu (...) czytaj dalej»
-
opłaty za urzytkowanie
Takie pytanie , o ile procent gmina może podnieść opłatę za użytkowanie wieczyste gruntów? Czy są jakieś ograniczenia roczne? Słyszałam o jakichś zmianach w tym temacie, kiedy to nastąpi? (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie z lokalem
Złożyłam wniosek o przeksztacenie mieszkania w odrebną własność lokalową oraz gruntową. W odpowiedzi dostałam ze w tej chwili jest to nie mozliwe gdyż spółdzielnia musi wykupic grunt od urzędu (...) czytaj dalej»
-
Umowa najmu mieszkania a wieczyste użytkowanie, sasiedzenie i prawo własności
Moja mama otrzymał była głownym najemcą mieszkania kwaterunkowego od 1962 r. W mieszkaniu tym ja zamieszkuję od urodzenia do chwili obecnej. Po jej śmierci w 2004 r. ja stałem się głównym najemcą (...) czytaj dalej»
-
Użytkowanie wieczyste a sąsiedzi w mieszkaniu komunalnym
Witam, mam pewien problem. Otóż mam mieszkanie własnościowe w budynku 4-rodzinnym. Budynek ma dwa osobne wejścia i dwa podwórka. Moje mieszkanie jest na parterze. Grunt, na którym stoi "nasza" (...) czytaj dalej»
-
Przekształcenie Użytkowania Wieczystego we Własność
Zgodnie z Ustawą z dnia 6 grudnia 2018 r. o zmianie ustawy o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe w prawo własności tych gruntów. Od 1.01.2019r (...) czytaj dalej»