Prawo pracy forum prawne - Strona 101
(5058 tematów na forum)
Naliczenie dni urlopu - prawa młodocianego pracownika
DZIAL SIÓDMY Kodeksu Pracy URLOPY PRACOWNICZE od tego trzeba zacząć Pamiętaj, że nie ulegają zmianie następujące zasady:1) wymiar urlopu wypoczynkowego nadal będzie wynosił:
- 18 dni - ... Zobacz wątek
2003.3.15 13:7:34
Nowy kodeks pracy - umowy na czas określony i prawa kobiet w ciąży
A co będzie z wychowawczym jeżeli po wygaśnięciu umowy o pracę od razu zarejestruję się w urzędzie pracy jako bezrobotna ... Zobacz wątek2003.3.4 14:37:17
Nowe przepisy urlopu na żądanie - warunki i procedura
Po pierwsze: korzystając z tego prawa musisz pamietać, że nie możesz tego robić wbrew zasadom współżycia społecznego lub przeznaczeniem tego prawa (art. 8 Kodeksu pracy). To znaczy nie możesz ... Zobacz wątek2003.2.10 12:22:45
Nowe rozporządzenie o rozliczaniu kilometrówek samochodowych
Właśnie sam poszukuję pilnie informacji na ten temat ... Zobacz wątek2003.2.3 22:49:40
Rozliczanie się z pracodawcą przez działalność gospodarczą - legalność
Przeczytałem.Nic z tego nowego nie wynika. Wystarczy, że wykażę, iż nie wykonuję pracy pod nadzorem, albo że nie mam jasno określonych godzin pracy i mogę być nadal wolnym, niezależnym podmiotem ... Zobacz wątek
2003.1.30 12:35:41
Soboty pracujące w pracy ośmiogodzinnej - kiedy wszystkie soboty wolne
W obecnym stanie prawnym obowiązuje ! 40-godzinny tydzien pracy ! ! ... Zobacz wątek2003.1.22 21:6:3
Ciąża w okresie wypowiedzenia - ważność wypowiedzenia
Nie mam w domu kodeksu pracy , niestety. O ile dobrze pamiętam, dopiero ciąża 3 m-czna stanowi "ochronę" dla kobiety. Wydaje mi się, ze wypowiedzenie ma nadal nadany swój bieg prawny. Radzę zadzwonić ... Zobacz wątek2003.1.22 20:45:14
Trzynastka dla absolwenta w urzędzie gminy
Zobacz do regulaminu wynagradzania Urzędu. ... Zobacz wątek2003.1.22 12:25:44
Działalność gospodarcza zamiast umowy o pracę - co robić?
WitamPisze prace magisterska na temat zwiazany ze wsparciem osoby berobotnej, tego w jaki sposob jest spostrzegana przez partnera. Interesuje mnie sposob w jaki to wsparcie jest zroznicowane ze wzgledu ... Zobacz wątek
2003.1.16 16:22:12
Klauzula lojalności a konkurencyjna działalność męża pracownicy
Nie bardzo wiem co to za 101 pkt "kodeksu prawa". Coś takiego nie istnieje - to tak na marginesie. Art. 8 ustawy prawo działalności gosp. mówi: "Przedsiębiorca wykonuje działalność gosp. na zasadach ... Zobacz wątek2003.1.14 1:5:34
Przedstawienie zaświadczenia o ciąży w okresie wypowiedzenia
Należy to zrobić jak najwcześniej. ... Zobacz wątek2002.12.6 14:10:20
Ile można otrzymać z FGŚP po wygranej sprawie z pracodawcą?
Stary, mam taki sam problem ale przed tobą jeszcze długa droga. Od złożenia wniosku u komornika, otrzymania zaświadzczenia o zaprzestaniu prowadzenia postępowania przeciwko Twojemu pracodawcy, złożenia ... Zobacz wątek2002.12.4 12:4:47
Wykorzystanie zaległego urlopu do końca roku - kary za niewykorzystanie
Pracodawca może wymagać od Ciebie wykorzystania urlopu tylko że maksymalnie masz czas do konca marca następnego roku. ... Zobacz wątek2002.11.22 10:10:14
Wliczanie studiów doktoranckich do stażu pracy
Studia dzienne nie są wliczane (tylko do wymiaru uzyskiwania urlopu) do okresu emerytalnego. ... Zobacz wątek2002.11.9 15:54:16
Naliczanie urlopu wypoczynkowego - proporcjonalność do stażu pracy
Kodeks pracy nie jest niesprawiedliwy - jest bolszewicki... Zobacz wątek
2002.11.5 13:6:16
Rozwiązanie umowy o pracę za lekceważący stosunek do przełożonego
mogą stanowić wystarczającą podstawę jeżeli w ewentualnym procesie udowodni Pani, że rzeczwiście miały miejsce, oraz, że z tych przyczyn wypowiedzenie było uzasadnionaTaka przyczyna powinna ... Zobacz wątek
2002.11.5 13:3:0
Odzyskanie zaległego wynagrodzenia i odsetek od kredytu
może Pan zażądać od niego jedynie odsetek, którymi obciążyły Pana Bank i Firma Telekomunikacyjna bowiem z jego winy wystąpiło opóźnienie w płatności jednak co do kwoty głównej to Pan zobowiązał ... Zobacz wątek2002.11.5 12:59:43
Prawnik nie płaci wynagrodzenia - groźby przy żądaniu wypłaty
Dziękuję bardzo za pomoc i wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2002.11.4 9:44:29
Niestawiennictwo policjanta na rozprawę - postępowanie dyscyplinarne
A w jaki sposób wydano to polecenie? Dostałeś delegację? Jeśli wezwania niezadziennikowano (a zazwyczaj się tego nie praktykuje), to poprostu nie przyznaj się do jego otrzymania. Bitwa do wygrania, ... Zobacz wątek2002.11.3 21:13:44
Rozwiązanie umowy o pracę w dniu następnym - konsekwencje
Dzieki wszystkim za zainteresowanie. Sprawa zakończona - pracodawca nie skorzystał z uprawnień . Umowę rozwiązano za porozumieniem stron. ... Zobacz wątek2002.10.31 23:40:52
Brak wypłaty pensji i odprawy przy zwolnieniu z przyczyn ekonomicznych
rzeczywiście zacznij od sądu pracy; żadnych formularzy do składania pozwu przed tym sądem się nie stosuje; o ile nie złożył twój tata jeszcze pozwu proponuje pozew nakazowy w trybie upominawczym ... Zobacz wątek2002.10.25 22:17:14
Świadczenia z ZFSŚ dla nieadoptowanego dziecka współmałżonka
Dziękuję Asia. Teraz zostaje mi tylko przekonać pracodawcę :-)... Zobacz wątek
2002.10.18 8:13:43
Zmuszenie pracodawcy do wypowiedzenia przy niepłaceniu pensji
moim zdaniem, obecne brzmienie przepisów tzw. ustawy "o zwolnieniach grupowych" nie przewiduje prawa do odprawy w przypadku jednostronnego rozwiązania umowy przez pracownika, także w trybie art.55(1)kp ... Zobacz wątek2002.10.5 20:35:47
Brak ogrzewania i ciepłej wody na kwaterze pracowniczej
Jeśli zajmujesz lokal na podstawie umowy najmu, a raczej tak jest, Twoje prawa chroni ustawa o ochronie praw lokatorów. Radzę przeczytać i zacząć działać!ewawolin@poczta.onet.pl ... Zobacz wątek
2002.10.3 10:38:31
Urlop macierzyński rozpoczęty przed porodem - czy przysługuje 26 tygodni
nie ma szans sa bezwzgledni w tej kwestii. ... Zobacz wątek2002.9.27 14:43:26
Zwolnienie lekarskie w ciąży zaraz po zatrudnieniu - czy można?
chorobowe pracodawca płaci od 30 dnia zatrudnienia jeżeli pójdzie Pani wczesniej na chorobowe nie zostanie to Pani zaplacone , jednak nie ma takich przepisów mówiących że na chorobowe nie mozna ... Zobacz wątek2002.9.26 10:8:33
Zatrudnienie kobiety w ciąży - czy są przeciwwskazania?
nie ma żadnych, bo niby czemu miały by być? jeśli chodzi tylko o ewentualne zwolnienie i zasiłek chorobowy w trakcie to "wypracować" sobie prawo do zasiłku chorobowego (o ile dobrze pamiętam to ... Zobacz wątek2002.9.15 23:49:51
Dyrektor nie składa pozwów za pracowników - co robić?
Przede wszystkim walcz, to znaczy albo adwokat albo Państwowa Inspekcja Pracy - pomagają.A dyrektor zawsze ma układ z właścicielem... To jest pewne. Oczywiście, w przypadku gdyby to były przejściowe ... Zobacz wątek
2002.8.11 0:18:36
Potrącenie niesłusznie wypłaconego dodatku z wynagrodzenia
Uważam, że jeżeli będziesz się upierał to najwyżej stracisz pracę tak jak ja, gdzie pracodawca za godziny nadliczbowe chciał zapłacić mi należnymi dodatkowo pieniędzmi z funduszu socjalnego. ... Zobacz wątek2002.8.5 23:18:31
Różne limity czasu pracy dla brygad w jednym zakładzie
Teraz pracodawca wszystko może. Kodeks pracy swoje a oni swoje. ... Zobacz wątek2002.8.5 23:8:38
Skrócenie okresu wypowiedzenia po czterech latach pracy
Nie musisz podawać żadnej przyczyny wypowiedzenia umowy o pracę. Co do skrócenia okresu wypowiedzenia to jest to możliwe tylko na zasadzie zgodnego porozumienia pracodawcy i pracownika. Nie jest możliwe ... Zobacz wątek2002.7.27 20:27:28
Czy dyrektor może odmówić nawiązania stosunku pracy z nauczycielem?
Czy dyrektor może nie nawiązać stosunku pracy z nauczycielem który otrzymał mianowanie na podstawie decyzi ministra art.7a ust.2 a jego umowa o pracę wygasa(naiwna) ... Zobacz wątek
2002.7.26 0:0:0
Aneks przedłużający zamiast trzeciej umowy na czas określony
Zgodnie z ustalonym orzecznictwem i pogladami doktryny jest to sytuacja dopuszczalna w świetle obowiązującej swobody umów (art. 353 (1) kc). Inna sprawą są kwestie etyczne i moralne takiego postępowania, ... Zobacz wątek2002.7.25 10:26:22
Wykształcenie licencjackie - wyższe czy średnie w dokumentach?
Jeśli jesteś licencjatem to spójrz na swój dyplom. Jego tytuł to "dyplom ukończenia studiów wyższych". LICENCJAT TO WYŻSZE wykształcenie zawodowe. Z całą pewnością możesz pisać, że masz ... Zobacz wątek2002.7.13 21:6:23
Definicja ukończenia szkoły wyższej w kodeksie pracy
nie jestem prawnikiem, ale pracuje w szkolnictwie wyższym. temat był głośny przy okazji jakiś wyborów prezydenckich. kiedy ówczesny kandydat kończył studia to ponoć absolutorium uznawało się ... Zobacz wątek2002.6.28 15:40:36
Wzór zaświadczenia o zatrudnieniu w języku angielskim
hahah to napisz sobie po polsku tutaj i zmien na english version i przepisz;-))) ... Zobacz wątek2002.5.8 11:46:50
Praca na czarno po urlopie bezpłatnym - wykorzystanie przez pracodawcę
W razie większych kłopotów, proponuję postraszyć pracodawcę Państwową Inspekcją Pracy - napewno rozum wróci im do głowy.ktooc ... Zobacz wątek
2002.4.18 10:9:52
Nieodebranie wypowiedzenia a chorobowe - czy płatne?
Jeśli nie odbierzesz listu poleconaego , który zostanie wystany na podany przez ciebie adres zamieszkania to za drugim awizo będzie przyjęte że wypowiedzenie doręczono!!!! ponieważ zgodnie z art. ... Zobacz wątek2002.4.10 15:24:14
Zwrot kosztów studiów wojskowych przy odejściu do cywila
na jakiej szkole wojskowej sie uczysz i na ktorym roku?to istotne, bo koszty wykształcenia jednego oficera są przeogromne...wiec mogliby Cię nieźle skasować.. powiem szczerze,ze według mnie- teraz ... Zobacz wątek2002.4.3 1:5:50
Nabycie prawa do urlopu - styczeń czy grudzień?
Nie zgadzam się. Prawo do pierwszego urlopu w pełnym wymiarze azie nabierze 3 stycznia 2002 r. (z tego po 6-ciu miesiącach może wykorzystać połowę ). Następny pełny urlop dopiero 1 stycznia 2003 ... Zobacz wątek2002.3.18 12:48:48
Umowa cywilnoprawna w profesjonalnej piłce nożnej
Z tego co napisałeś to jest to umowa cywilnoprawna, tzn. widnieje na niej taki napis.Kodeks pracy reguluje również umowy podobne do typowej umowy o pracę.
A ta unmowa jest do niej na pewno zbliżona- ... Zobacz wątek
2002.3.5 12:12:48
Praca bez umowy po wygaśnięciu kontraktu terminowego
Po pierwsze z Twojej odpowiedzi dokładnie nie wynika ile umów na czas określony zawarłaś ze swoim pracodawcą. Zgodnie bowiem z przepisami prawa pracy dopiero trzecia umowa na czas określony przekształca ... Zobacz wątek2002.2.28 17:21:55
Mąż jako przełożony żony w firmie państwowej
Uwazam ze jest to normalne zarówno w firmach państwowych jak i w prywatnych ,dlatego taki szef powinień być berdziej konsekwentny dla zony jesli da radę ... Zobacz wątek2002.2.27 8:14:29
Praca bez podpisanej umowy - konsekwencje dla stron
Powiedz kuzynowi żeby sie nie martwił, niech podpisuje listę obecności, żyje dobrze z kolegami w pracy i od czasu do czasu przypominał bosowi o umowie. Jeśli pojawię się problemy niech wali prostow ... Zobacz wątek2002.2.14 16:40:14
Dieta w delegacji z pełnym wyżywieniem - czy przysługuje
ocvzywiście że nie !chyba że jest opasłym grubasem i potrafi to udowodnić ... ... Zobacz wątek
2002.2.5 12:8:48
Korzyści zatrudnienia na umowę o dzieło - odliczenia
Ja mam pytanie czy handlowiec może byc zatrudnony o umowe o dzieło?I w jakiej wysokości powinien płacić podatek? ... Zobacz wątek2002.1.11 0:54:51
2002.1.3 8:27:13
Urlop z przyszłego roku - czy pracodawca może wyrazić zgodę?
wszystko zależy od tego czy z pracownikiem zawarta jest umowa o prace na czas okreśony czy też na czas nieokreślony. W pierwszym przypadku pracownik uzskuje tylko urlop za czas przepracowany u pracodawcy ... Zobacz wątek2001.12.23 22:39:45
Wypowiedzenie warunków pracy w ciąży - podstawa prawna dodatku wyrównawczego
Od 5-ciu lat pracuje jako sekretarka. Jestem dalej na umowie na czas okreslony. Jeżeli zajdę w ciążę zostanę zwolniona z pracy i zostanę bez prawa do zasiłku. Za te parę lat, które kończyłyby ... Zobacz wątek2001.12.11 15:3:32
Czas podróży powrotnej z delegacji w weekend - czy wlicza się do pracy
A cóż to jest, jeśli nie wykonywanie dyspozycji pracodawcy? ... Zobacz wątek2001.11.9 13:28:57
Masz inne pytanie do prawnika?