Forum prawne (strona 123)
Umowa byłego faceta
Witam, potrzebuję opinii, gdyż już 3 lata temu zerwałam z chłopakiem który wziął na siebie laptopa, umawia jest na niego, po rozstaniu zostawił go mi, nie upominal się o niego, splacalam go przez ... Zobacz wątek2018.3.23 10:7:0
zakup auta podczas malzenstwa
maz kupil auto jestesmy w umownej separacji czy jak sprzeda auto pieniadze bede nalezaly tez dla mnie prosze o odpowiedz . ... Zobacz wątek2018.3.23 9:24:26
Opieka nad 2 latkiem
Sa dwa wyjscia : albo porozmawiasz z kobietą , by polubownie przekazała Ci pełna opiekę nad synem a jak nie to sądownie . Tylko radzę Ci wynając dobrego adwokata bo tego typu osoba jak Twoja była ... Zobacz wątek2018.3.22 19:50:1
prawo psiarza
WitamCiekawi mnie kilka kwestii. Jak wyglądają ( oczywiście dla właściciela zwierzaka) konsekwencje pogryzienia lub samego ataku psa na innego psa. Psa w kagańcu bez smyczy na psa bez kagańca ... Zobacz wątek
2018.3.22 19:42:47
Wizyty byłego męża z dzieckiem
Witam, z byłym mężem jestem rok po rozwodzie. Mamy prawie trzyletniego synka. Mąż nie ma odebranych praw rodzicielskich płaci zasadzone alimenty. Przyjezdza do syna w ustalone wcZeśniej dni oczywiście ... Zobacz wątek2018.3.22 13:46:7
podatek akcyzowy na samochód
Witamw 2011 i w 2012 roku mój brat zakupił samochody za granicą i poprosił mnie o rejestrację na moją osobę ze względu na moje zniżki w ubezpieczalni. Brat organizował dokumenty, opłacał ... Zobacz wątek
2018.3.22 13:31:56
wniosek o niezwracanie pozwu
Witam złożyłam pozew rozwodowy nie zostałam zwolniona z kosztów 600zl napisałam aby mi sąd przełożyl termin płatności na dwa tygodnie dłużej niestety wypadło tak że nie mam jeszcze środków ... Zobacz wątek2018.3.22 8:41:39
Wykopałam skarb
Dział nie do końca ten, ale nic innego mi nie pasowało.Sprawa wygląda tak. Moja prababcia zmarła 2 lata temu. W jej domu odnalazłam kilka dokumentów z XVII i XVIII wieku. Z tego co zdążyłam ... Zobacz wątek
2018.3.22 6:25:22
Wykonałam skarb
Dział nie do końca ten, ale nic innego mi nie pasowało.Sprawa wygląda tak. Moja prababcia zmarła 2 lata temu. W jej domu odnalazłam kilka dokumentów z XVII i XVIII wieku. Z tego co zdążyłam ... Zobacz wątek
2018.3.22 6:23:48
Kieszonkowe
Cześć, od kilku lat matka dawała mi kieszonkowe w wysokości 500-600zl żebym sobie odkladal na wesele. Niestety pokłóciłem się z nią i teraz żąda odemnie zwrotu całej sumy tj. 14 000zł tylko ... Zobacz wątek2018.3.21 22:56:24
Witam mam pytanie dziecko trafiło do rodziny zastepczej było w niej 6 lat złe się tam czuła i uciekła
Witam mam pytanie dziecko trafiło do rodziny zastepczej było w niej 6 lat złe się tam czuła i uciekła z domu była poszukiwana przez policje zgłosiła sie sama i tam powiedziała ze nie chce wracac ... Zobacz wątek2018.3.21 22:32:54
Długi siostry po śmierci babci
Witam. 19.03.2018r zmarła moja babcia ze strony mamy. Jeszcze jak babcia żyła, wzięła pożyczkę swojej wnuczce, a mojej biologicznej siostrze bliźniaczce. Wzięte pożyczki miały być ubezpieczone, ... Zobacz wątek2018.3.21 18:9:7
przestępstwo internetowe
Witam WszystkichWięc ok. rok temu po kilku nieudanych próbach poszukiwania pracy, odezwał się do mnie e-mailowo koleś, do którego wysłałem chęć podjęcia pracy.
Było to przez portal olx. ... Zobacz wątek
2018.3.21 14:21:9
Widywania się ojca z dzieckiem
Mam problem bo ojciec dziecka nie chce zabierać go do siebie tylko sie upiera by spotkania odbywały sie u mnie w domu,ja niechce tego bo wyzywa mnie i moje pozostale dzieci.Czy ja mam obowiązek wpuszczac ... Zobacz wątek2018.3.21 14:16:35
Zajęcie komornicze a zwrot podatku
Dodam jeszcze, że to mąż jest podany jako pierwszy podatnie. ... Zobacz wątek2018.3.21 13:53:8
Rozliczenie mediów po zakończeniu najmu
Mam podobną sytuację. Wynajmuję niewielkie mieszkanie samotnej kobiecie.Pod koniec stycznie przyszedłem do tego mieszkania. W mieszkaniu było dosłownie! JAK w PIECU. Kaloryfery były rozgrzane ... Zobacz wątek
2018.3.21 7:26:54
Anglia Separacja Co z dzieckiem
ja rowniez bylam zwiazana z Anglikiem i mamy dwoje dzieci.Nie dawno sie dowiedzialam,ze nie moge zabrac dzieci na stale do Polski o ile no chyba ze sad sie na to zgodzi.Ponoc szanse na to sa bardzo male,a ... Zobacz wątek2018.3.20 23:34:31
Adaptacja garażu na warsztat w granicy działki
Witamponad 20lat temu sąsiad otrzymał zgodę poprzedniego właściciela mojej działki na budowę garażu w granicy działki. Obecnie stara się o zmianę sposobu użytkowania budynku garażu na ... Zobacz wątek
2018.3.20 21:9:38
Przesłuchanie przez telefon przez policjanta
Zgłaszałam ostatnio do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestestwa. Chodzi o przemoc domową. Zglaszalam to kilka lat temu również do szkolnej pedagog oraz na policje ale nikt nie zajal sie ... Zobacz wątek2018.3.20 20:27:49
Spawanie i klejenie tworzyw sztucznych
Wiele profesjonalnych poradników na temat klejenia i spawania takich materiałów jak pvc, plexi, szkła i innych materiałów. Wszystkie filmy w wysokiej jakości, łatwo i dokładnie opisują wybrane ... Zobacz wątek2018.3.20 14:19:19
jak napisać uzasadnienie wniosku o uzyskanie obywatelstwa polskiego?
Regis dziękuję! ... Zobacz wątek2018.3.20 12:9:14
Dziecko w rodzinie zastępczej a alimenty trafiają do matki biologicznej.
Witam, mam problem tego rodzaju, że jestem po rozwodzie. Na początku sąd przyznał opiekę nad dzieckiem matce i alimenty na dziecko, które oczywiście płace. W późniejszych okolicznościach i w ... Zobacz wątek2018.3.20 12:6:44
Umowa na imprezę dla dzieci - pesel animatorów
Witam. Chcę podpisać umowę z Urzędem Gminy na realizację imprezy animacyjnej dla dzieci realizowanej przez moich pracowników (Umowa zlecenie). Urząd domaga się podania ich nazwisk i nr PESEL w ... Zobacz wątek2018.3.20 11:43:44
Drzwi wewnętrzne
Witam,szukałem na forum podobnego wątku, z mizernym skutkiem stąd mój post.
W nowo kupionym mieszkaniu deweloper przewidział drzwi między pomieszczeniami, które w świetle ościeżnicy mają ... Zobacz wątek
2018.3.19 17:12:26
Sklep zoologiczny miał prawo odmówić sprzedaży na pokarm?
Niektórych wypowiedzi w tej sprawie są debilne i żałosne... Porównywanie inteligentnego i towarzyskiego szczura czy królika do robala, np. świerszcza... Szczury mają inteligencję zbliżoną do ... Zobacz wątek2018.3.19 16:52:50
Oświadczenie pisemne świadka jako dowód
Witam,Założyłem sprawę o naruszenie dóbr osobistych osobie, która szkalowała mnie w pracy. Osoba ta postawiła mi mnóstwo fałszywych zarzutów przed dyrekcją. Jeden z nich to taki że miałem ... Zobacz wątek
2018.3.19 16:3:3
Alimenty na studiach a przekroczenie dochodu
Witam. Moja sytuacja wygląda następująco. Mam 19 lat i w tym roku kończę szkole średnia i chcę wyjechać na studia na drugi koniec Polski. Moja mama dostaje z funduszu alimentacyjnego na mnie 500zl ... Zobacz wątek2018.3.18 19:30:30
Jak wyegzekwować zaległe alimenty z zagranicy?
Jak długo trwa taka edzekucja alimentów z zagranicy przez sąd.chodzi o kraj Holenderski... Zobacz wątek
2018.3.18 17:58:58
Ojciec ukrainiec, a jego deportacja
Witam serdecznie.Od dwóch lat mieszkam ze swoim partnerem z Ukrainy.
Z poprzedniego związku mam córkę prawie czteroletnią, którą on wspólnie ze mną wychowuje (prawa do córki oczywiście ma ... Zobacz wątek
2018.3.18 16:19:5
Przysposobienie i pytania z nim związane
Witam wszystkich. Mam 3 pytania, ktore z pewnoscia dla wiekszosci beda latwe, ale dla mnie sa nie do konca jasne.1. Jak przyposobienie wpływa na kształt aktu urodzenia ? Pelne i niepelne. Jesli ktos ... Zobacz wątek
2018.3.18 15:15:35
budowa balkonu drewnianego
Witam mam pytania ,czy muszę od nowa ubiegac się o pozwolenie balkonu drewnianego ,dwa lata dostałam zgodę ale brak środkow i czy muszę miec pozwolenie sąsiadow na pozwolenie balkonu ,jest to kamienica ... Zobacz wątek2018.3.18 14:57:14
2018.3.18 14:41:11
Odebranie praw rodzicielskich a alimenty
Czytam te wypowiedzi i jestem w szoku większośc to kobiety przez które przemawia chęć zniszczenia więzi między ojcem a dzieckiem (są też sporadyczne przypadki na odwrót ) zastanówcie sie co ... Zobacz wątek75 odpowiedzi | Strony: 1 2
2018.3.18 14:5:3
prześladowanie w internecie
Witam serdecznie.Mam problem dość nietypowy, nie poruszony na forum, lub umknęło to mej uwadze.
Otóż miałem wątpliwą przyjemność zapoznać na czacie WP wpływową osobą działającą w ... Zobacz wątek
2018.3.18 13:7:39
Wejscie do mieszkania
Witam. Posiadam mieszkanie wlasnosciowe . ocoba zameldowana a nie mieszka (pasierbica) wyprowadziła się 02/10/2017 W mieszkaniu nie pozostawiła swoje rzeczy osobiste i inne przedmioty stanowiące ... Zobacz wątek2018.3.18 12:16:50
Pracodawca nie chce wysłać umowy (dziennikarz-korespondent)
Witam,mam dość niemiłą dla mnie sytuację z pracodawcą (chyba mogę go tak nazwać) i zanim przejdę do pytań, naświetlę sytuację.
Piszę teksty dziennikarskie dla portalu internetowego, ... Zobacz wątek
2018.3.17 15:11:56
Paszport dla dziecka
Witam serdecznie znalazlem sie w nietypowej sytuacji.Ze wzgledu na to ze mieszkam w domu z partnerka jej 10 letnim synem naszym 3 letnim synem i z tzw.tesciowa relacje partnerskie znacznie sie pogorszyly.Od ... Zobacz wątek2018.3.17 8:33:38
Czy moge skrecac w lewo i przed wlaczeniem.sie do ruchu na prawy pas przed linia zatrzymac?
Co w przypadku gdy auto skrecajace w lewo jadace na autostrade nadjzezdza a ja jeszcze nie skrecilem.na pas szybkiego ruchu i stoje mozna powiedziec na jego pasie? ... Zobacz wątek2018.3.16 19:32:25
rozwód, podział opieki, alimenty, 500+.
Z mężem jestem w trakcie rozwodu bez orzekania o winie z mojego wniosku, o czym mąż został poinformowany i wyraził zgodę, oboje prowadzimy osobne gospodarstwa domowe i weszliśmy w nowe związki. ... Zobacz wątek2018.3.16 16:42:8
Rok na świadczeniach zus a zwrot podatku za składkę zdrowotną.
Witam serdecznie, Żona była przez cały rok na zwolnieniu lekarskim i urlopie macierzyńskim. Przez cały czas opłacała składkę zdrowotną. Teraz wypełniając PIT 36 (jest na działalności) przez ... Zobacz wątek2018.3.16 14:35:3
Art 86&1kw
Nadmienię jeszcze że na notce z policji którą została przesłana do firmy ubezpieczeniowe pisze że ja jak i tamten drugi kierowca byliśmy trzeswi ... Zobacz wątek2018.3.16 13:6:5
Oskarżenie o groźby karalne. POMOCY
Polski wymiar sprawiedliwości to porażka i żenada!!!! ... Zobacz wątek2018.3.16 0:37:59
Urząd skarbowy po latach...
Witam mam pytanie odnośnie podatku od spadku otóż mąż mojej mamy zapisał mi w testamencie wszystko jak umrze (2012rok) po nim w momencie kiedy jeszcze nie miał ślubu z mamą ślub wzieli w roku ... Zobacz wątek2018.3.15 22:56:11
Wypowiedzenie umowy- wtargnięcie właściciela
Dzień dobry,Otóż od 5 miesięcy wynajmuję mieszkanie na czas nieokreślony, jednak nie krótszy niż 6 miesięcy. Ostatnio przydarzyła się dziwna sytuacja. Biorąc prysznic usłyszałam jak ktoś ... Zobacz wątek
2018.3.15 21:13:5
PIT z emerytury i działalności gospodarczej
ZUs cię nie rozliczy automatycznie. Dostaniesz PIT 11AW pit 37 rozliczasz emeryture a w 28 działanosc gospodarczą ... Zobacz wątek
2018.3.15 17:16:9
Handel rzeczami używanymi
Ten limit vatu jest co rok. Od nowego roku znów obowiązuje w pełnej wysokosci. ... Zobacz wątek2018.3.15 17:12:40
Problem z ojcem-despotą.
Witam. Jestem młodą dziewczyną, która dopiero zaczęła studia. Od trzech lat, tj. od śmierci mamy, samotnie opiekuję się swoim tatą. Niestety tata jest osobą niezwykle apodyktyczną. Jest to ... Zobacz wątek2018.3.15 15:25:28
Widzenie dziecka z ojcem i jego partnerką
Dzięki wspaniałemu człowiekowi wszystkich ludzi jest on największym człowiekiem, jakiego kiedykolwiek widziałem odkąd przybyłem na ten świat. Byłem sfrustrowany, ale pewnego miłego dnia, który ... Zobacz wątek2018.3.15 14:19:15
Umowa dzierżawy powierzchni reklamowej
Witam serdecznie. Mam następujące pytanie: otóż niedługo rozpoczynam działalność, w ramach której nawiązuję umowę dzierżawy powierzchni reklamowej z użytkownikami i w związku z nadchodzącymi ... Zobacz wątek2018.3.15 13:59:27
Zmiana postanowienia spadkowego
Witam wszystkich. Chcialbym prosic o pomoc w kazusie ( sprawa rzeczywiscie sie teraz odbywa ), ktory dotyczy mojej rodziny. Imiona i nazwiska oczywiscie fikcyjne.Prosze o pomoc i ocene z perspektywy ... Zobacz wątek
2018.3.14 23:7:26
Masz inne pytanie do prawnika?