Forum prawne (strona 125)
odszkodowanie za zakaz konkurencji po ustaniu stosunku pracy - wątpliwości
Cześć,pracowałem w firmie X najpierw na okresie próbnym 3 mc, a później dostałem umowę na 12 mc, firma zajmuje się outsourcingiem i rekrutacją kadry. Miałem następujące zapisy w umowie: ... Zobacz wątek
2018.3.13 12:57:29
Zwrot zaliczki
Witam, jakoś w wakacje zapisałam się na objazdówkę busem po Europie. Trzeba było zapłacić zaliczkę w wysokosci 500 zł (całosc podróży to ponad 1500 zl) Jenak z osobistych powodów nie mogłam ... Zobacz wątek2018.3.12 22:54:25
Wspólnota Mieszkaniowa - część wspólna
Od momentu odebrania mieszkania do czasu podpisania pierwszego aktu przeniesienia (jakiegokolwiek z nieruchomości) ponosi pani koszty tylko zużycia mediów (np. ciepło, woda, podgrzanie wody, prąd). ... Zobacz wątek2018.3.12 22:36:6
Czy oddzielny rachunek bankowy mamy wchdzi w skłąd spadku po śmierci taty?
Witam,niedawno zmarł mój tata. Rodzice mieli oddzielne rachunki bankowe choć są małżeństwem i nie mieli rozdzielności majątkowej.
Moje pytanie brzmi czy po śmierci taty musimy dopisać do ... Zobacz wątek
2018.3.12 22:9:49
służebność osobista nieodpłatna pomocy!!
Witam 4 lata temu dostałem od mamy gospodarstwo rolne w raz z domem w darowiznie w zamian z opieke do smierci mamy, mam brata który mieszkał razem z nami w moim domu dostał tez działkę od mamy tez ... Zobacz wątek2018.3.12 20:40:11
Umowa o dzieło a Urząd Skarbowy
co mam robic jeśli podpisałam umowę o dzieło z jakiś pośrednikiem i było to na początku roku i już nie pamiętam nazwy i nie wysłali oni mi rozliczenia co mam robic jak mogę się teraz rozliczyc ... Zobacz wątek2018.3.12 19:36:34
Opinia w google a sprawa w sądzie o zniesławienie
Dzień dobry. Byłem kiedyś klientem serwisu samochodowego z którego usług nie byłem zadowolony ponieważ usterka nie została usunięta mimo iż mechanik twierdził inaczej. Nie miałem wtedy czasu ... Zobacz wątek2018.3.12 17:57:24
Działalność nierejestrowana
Dzień dobry,W sejmie już została podpisana ustawa o działalności nierejestrowanej. Jest to działalność, w której moje dochody nie przekraczają 1050 zł (w 2018 roku), i nie trzeba jej rejestrować ... Zobacz wątek
2018.3.12 16:10:58
Dowód w jednym egzemplarzu
Chcę a właściwie muszę zgłosić jako dowód w sprawie, chodzi o odszkodowanie po pożarze, próbki materiałów, które produkowałem a które się całkowicie spaliły ponieważ strona przeciwna ... Zobacz wątek2018.3.12 13:17:16
Trzynastka
Przepracowałem 21 lat na 1/4 etatu w szkolnictwie.W związku z likwidacją stanowiska pracy zostałem zwolniony w maju 2017,otrzymałem 3 miesięczną odprawę.Czy należy mi się 13 pensja? ... Zobacz wątek2018.3.12 10:39:32
Pracodawca nękający pracowników
Witam. W styczniu 2018 podjąłem pracę jako kierowca międzynarodowy w pewnej firmie transportowej w Kielcach.Na poczatku współpraca układała się dobrze, mimo iż byłem zmuszany do jazdy bez ... Zobacz wątek
2018.3.11 20:25:20
odmowa wydania rzeczy osobistych
Witam może ktoś mi pomoże. Żyła 2.5 roku z ojcem mojej córki. Kupiliśmy trampoline dla niej. Nie mam na nią żadnego paragonu ale zapłaciłam ja z własnej kieszeni. Czy jej szansa że mogę ją ... Zobacz wątek2018.3.11 19:8:37
Księga wieczysta - weryfikacja
Witam,Planuje zakupić mieszkanie w Krakowie (w trakcie budowy do 2019), które znajduje się się na działkach o następujących numerach KW:
KR1P/00360646/6
KR1P/00349700/0
Próbuje zweryfikować ... Zobacz wątek
2018.3.11 8:59:20
Alimenty od chorego ojca
Witam. Czy może mi ktoś pomóc odnośnie mojego ojca a alimentów od niego.. mam 19 lat dalej się uczę ojciec kilka lat temu był nałogowym alkoholikiem miał wypadek przez co stracił pamięć i ... Zobacz wątek2018.3.10 23:7:53
Czy można odwołać zeznania?
Hej mam pytanie. Podałam narzeczonego o znęcanie się fizyczne i psychiczne. Sprawę przejął prokurator i chciałbym wycofać się z tego bo niechce żeby siedział itd mamy razem dzieci i wolę żeby ... Zobacz wątek2018.3.10 22:59:26
Sprzedaż przez ogłoszenie na OLX
moim zdaniem nie musiszzawarliście umowę w formie ustnej ... Zobacz wątek
2018.3.10 17:54:2
zablokowane konto pomimo płacenia alimentów
Witam. Płacę alimenty na syna, który mieszka z ojcem. Mam pytanie odnośnie tego, że czy ojciec musi pobierać alimenty z funduszu alimentacyjnego aby ściągnąć dług ode mnie? Mam zablokowane konto ... Zobacz wątek2018.3.10 17:30:50
Bardzo duża pomóc
WitamChciałbym wam przedstawić pewna sytuację mam nadzieję że pomożecie. W klasie u mnie jest pewien chłopak pewnego dnia chwalił się że ukradł telefon z kolegą zabraliśmy ten telefon i ... Zobacz wątek
2018.3.10 15:56:37
Domyślnie Odbiór dowodu osobistego za niepełnosprawną mamę
Witam,moja mama jest niepełnosprawna i nie może wyjść z domu. Kończy się jej ważność dowodu osobistego. Ponieważ mama ma konto w banku (z dostępem internetowym), złożyliśmy wniosek o ... Zobacz wątek
2018.3.10 15:52:12
renta rodzina a zarobki
Witam, w zeszłym roku pobierałem rentę rodzinną wysokości 800 zł, jednocześnie pracując i zarabiając średnio miesięcznie około 3500 tyś złotych brutto. Moje pytanie jest następujące czy ... Zobacz wątek2018.3.10 15:31:45
mieszkanie a podatek od gruntow
Witam. W listopadzie kupilem mieszkanie za ktorwm.place podatek od nieruchomlsci raz rocznie 58zl. Po nowym roku przyszlo pismo ze mam do zaplacenia podatek od wieczystego uzytkowania. Tylko problem tkwi ... Zobacz wątek2018.3.10 6:35:49
Ściąganie alimentów przez pracodawcy
WitamSprawa dotyczy ściągania alimentów przez pracodawcę.
Czy pracodawca może odmówić takiej czynności? Została wysłana kopia wyroku sądowego, wraz z klauzula wykonalności.
Pracodawca ... Zobacz wątek
2018.3.9 20:10:18
Prawo telekomunikacyjne - udostępnianie i usuwanie danych
W grudniu 2014 r. byłem pomawiany przez email. Zwróciłem się do operatora telekomunikacyjnego o podanie danych na podstawie ustalonego wcześniej adresu IP komputera. Operator odmówił. Zwróciłem ... Zobacz wątek2018.3.9 13:1:9
Czy mozna zmienic Kategorie wojskowe
Witam, czy mozna zmienic kategorie wojskowa z d na e jezeli mam nadcisnienie tetnicze, czasami ataki padaczki, oraz mia?em pare lat temu operacje poniewaz wykryto umnie guza i trzy torbieleora pajeczynowke ... Zobacz wątek2018.3.9 12:44:38
Komornik i dług czynszowy.
Witam serdecznie.Będę bardzo wdzięczna za pomoc i wyjaśnienie w jakiej sytuacji dokładnie się znajduję.
Mój tata to alkoholik. Mieszka sam w mieszkaniu własnościowym. Jest jego jedynym właścicielem.
... Zobacz wątek
2018.3.9 6:19:44
czy choroba ojca zwalnia z płacenia alimentów?
Chory ,sparalizowany ojciec,co z alimentami ktore nie moze placic... Zobacz wątek
2018.3.8 21:19:27
Brak pomocy z żadnej strony..
Witam serdecznie.Nie wiem gdzie mam szukać pomocy. Jestem matką niespełna rocznego dziecka. Z jego ojcem rozstałam się, mam zasądzone alimenty w kwocie 600zl. Ojciec dziecka mieszka i pracuje ... Zobacz wątek
2018.3.8 21:6:20
Jak dostać się do domu w którym mama jest wspolwlascicielka
Mieszkam w domu gospodarczym z mamą ona jest współwłaścicielką domu mieszkalnego w którym mieszka wójek, on jest współwłaścicielem tego domu, oraz dwie ciotki które nie mieszkają w tym domu ... Zobacz wątek2018.3.8 16:15:28
Przerysowanie Rysunku a prawo autorskie
Też jestem zainteresowana tą kwestią - w jakim stopniu dane dzieło musi zostać zmodyfikowane, aby można było je uznać za swoje? ... Zobacz wątek2018.3.8 15:36:58
Prawo do spadku
Mam problem, moj pradziadek zmarł 17lat temu. Przez kilka lat mieszkała z nim "opiekunka" która "zakręciła" się koło niego po śmierci prababci. Po jego(dziadka) śmierci sprzedała ziemię oraz ... Zobacz wątek2018.3.8 13:53:35
mąż chce mi odebrac dziecko!!!!
Czy mąż może odebrać matce dzieci która ma dom opłaca wszystkie rachunki robi Remant w mieszkaniu nie pije nie pali mąż dzieci bije hak matki nie ma w domu jak zaaltfia sprawy w mieście zostawił ... Zobacz wątek140 odpowiedzi | Strony: 1 2 3
2018.3.8 13:8:33
Poszukuję osób oszukanych przez PZU
WitamJesteśmy warsztatem z 35 letnim doświadczeniem,współpracujemy z firmami ubezpieczeniowymi oprócz PZU.Oni oszukują cały czas podważają ceny serwisów,przyznaja sobie sami rabat,a nawet każą ... Zobacz wątek
2018.3.7 21:17:18
Problem z fakturami od Plus
Dzień dobry.Mam absurdalną sytuację z Plusem. Postaram się przedstawić problem jak najjaśniej, aby był zrozumiały dla każdego. Umowę podpisałem już jakieś pół roku temu na internet mobilny ... Zobacz wątek
2018.3.7 19:2:24
Moje zarobki a alimenty na dziecko mojego męża
Takiej odpowiedzi na pytanie wyżej wymienione to nie ma, ponieważ tylko w PL budują pomniki "matek polek". Tylko tutaj są oszustki i cwaniary ważne. Pytał ktoś zajebistych, niektórych matek polek ... Zobacz wątek71 odpowiedzi | Strony: 1 2
2018.3.7 18:52:45
Zmiana domu dziecka na inny
Jestem wychowankiem pewnego domu dziecka w województwie świętokrzyskim. Jestem bardzo nie zadowolony z warunków które tu panują i chciałbym przenieść się do innej placówki. Co musiałbym zrobić ... Zobacz wątek2018.3.7 15:29:59
Podział domu na pół pomiędzy dwóch właścicieli
Witam.Mam podobny problem, dowiedziałem sie że mnie zona zdradza. Mamy dom i nikt z niego nie chce sie wyprowadzić. chce podzielić dom, tak aby każdy mógł w nim mieszkać i korzystać. Ja chce ... Zobacz wątek
2018.3.7 9:8:48
2018.3.7 8:39:13
Podstawa zasiłku a nazewnictwo dodatku do pensji
Witam,chciałabym uzyskać odpowiedź w sprawie zasiłku macierzyńskiego. Jestem zatrudniona na umowę o prace na czas nieokreślony. Od 12.2017 jestem na urlopie macierzyńskim. W okresie 11.2016-10.2017 ... Zobacz wątek
2018.3.7 0:12:20
Problem po rozwodzie
Witam serdecznie,Po krótce opiszę moją sytuację. Kiedy byłam jeszcze w związku małżeńskim wraz z małżonkiem kupiliśmy auto , wzięliśmy na nie kredyt ,po około pół roku od zakupu auta ... Zobacz wątek
2018.3.6 22:16:58
Gazomierz
Mam pytanie odnosnie rur od gazomierza a dokladnie kto powinien je usunac? Wypowiedzialam w gazowni umowe przyszli fachowcy zdjeli sam gazomierz natomiast rury zostawili. Powiedzieli ze ich juz to nie ... Zobacz wątek2018.3.6 19:51:7
Umowa o pracę na czas określony bez przedłużenia
Co mozna zrobic teraz jak firma ochrony niechce mi przedluzyc umowy tylko.zucil mnie na urlop od 01.03.2018 do 14.03.2018 a potem kaza mi iść chorowac na l4 do konca miesiaca i potem beda.mi dzienkowac!!!... Zobacz wątek
2018.3.6 19:21:52
Trujące jedzenie
Sprzedawca powinien dopilnować, aby produkty na półkach sklepowych miały ważną datę, producent nie odpowiada za to. ... Zobacz wątek2018.3.6 18:6:51
2018.3.6 18:5:21
Wypowiedzenie zmieniające kobiety na urlopie macierzyńskim
Dzień dobry.Aktualnie przebywam na urlopie macierzyńskim i dostałam pocztą wypowiedzenie zmieniające warunki pracy a dokładnie miejsce wykonywania pracy. Centrum zatrudniające ok 150 osób jest ... Zobacz wątek
2018.3.6 12:22:30
Co zrobić jeżeli brat wysyła bezpodstawnie pisma do organów scigania
Co zrobić jeżeli brat wysyła bezpodstawnie pisma do organów scigania ... Zobacz wątek2018.3.6 8:33:32
podział spadku
Witam, mam pytanie bo niewiem juz co robic.Zostało mi do podziału z dwojka braci kawalerka po smierci mamy.
Dwaj bracia od jakiegos czasu przebywaja zagranica.
(jeden juz wrocił do polski)
Mama ... Zobacz wątek
2018.3.6 3:39:56
Sprzedaż mieszkania przez opiekuna osoby ubezwłasnowolnionej
Witam. Planuje kupić mieszkanie. W akcie notarialnym właścicielem mieszkania jest Pani która jest osobą ubezwłasnowolnioną oraz jej zmarły mąż. Opiekunem prawnym Pani jest jej wnuk i ma on przyznane ... Zobacz wątek2018.3.5 20:40:11
Komornik Pilne!
Witam!Moje pytanie brzmi: Czy komornik może zająć np telewizor skoro on nie należy do dłużnika? Jeżeli nie to co mam robić skoro uświadomił mi ze za tydz przyjedzie z Policja? ... Zobacz wątek
2018.3.5 16:7:3
radca prawny obsługujący szpitale
Witam jestem pracownikiem szpitala państwowego chce przejść z umowy etatowej na kontrakt, potrzebuje namiar na dobrą kancelarię (lokalizacja nie ma znaczenia) ... Zobacz wątek2018.3.5 12:12:36
Molestowanie i mobbingu w pracy, wymuszona konfrontacja
Jeszcze słowem wyjaśnienia, molestowanie miało miejsce kilka razy, potem się skończyło, ale mobbing trwał przez cały czas. Szef wyciągnął je wbrew mojej woli, bo zdawałam sobie sprawę, że ... Zobacz wątek2018.3.5 6:50:13
Masz inne pytanie do prawnika?