Forum prawne (strona 124)
Zmiana postanowienia spadkowego
Witam wszystkich. Chcialbym prosic o pomoc w kazusie ( sprawa rzeczywiscie sie teraz odbywa ), ktory dotyczy mojej rodziny. Imiona i nazwiska oczywiscie fikcyjne.Prosze o pomoc i ocene z perspektywy ... Zobacz wątek
2018.3.14 23:7:26
Dziedziczenie mieszkania po dziadkach.
Witam, dostałam w spadku mieszkanie po dziadkach. Jakie muszę zaczac kroki ? Czy jedną z córek dziadkow moze w dniu pogrzebu bez mojej zgody oprozniac mieszkanie? Kiedy mogę wymienić zamki i przepisać ... Zobacz wątek2018.3.14 16:38:38
Jak rozliczyć nadgodziny np praca do 15:40 ?
Czy jak jestem w delegacji cały tydzień a godziny pracy mam w firmie 6-14 to w delegacji jak się liczy ... Zobacz wątek2018.3.14 16:22:0
Zadłużenie wobec Miasta - koszty procesu
Witam,Czy moge odwołać się od zasądzonych kosztów procesu (1000zl w tym 900 kosztów zastępstwa procesowego)?
Wyrok zaoczny w sprawie o zapłatę użytkowania wieczystego. Wszystkie należności ... Zobacz wątek
2018.3.14 12:34:11
Kupno samochodu z zajęcia komorniczego.
Witam serdecznie,w ostatnim czasie zainteresowałem się tematem zakupu samochodu osobowego z zajęcia komorniczego. Z tego co wiem można ustrzelić bardzo ciekawe okazy za 75% swojej wartości a nawet ... Zobacz wątek
2018.3.14 11:55:55
dlug
Witam!!! Mam problem z firmą intrum w 2015 roku kuzynka ukradła mi dowód i wzięła sobie telefon na moje nazwisko nie splacala i dług przeszedł do intrum o wysokości 2 tyś. Dowiedziałam się o ... Zobacz wątek2018.3.14 11:3:4
Odzyskanie praw rodzicielskich
Dzień dobry.Niespelna 2 lata temu graniczono mi prawa do opieki nad synem. Przechodzilam gorszy okres w moim życiu, zostawilam dziecko pod opieką niedoszlych teściów i wyjechalam do pracy za granice. ... Zobacz wątek
2018.3.14 9:40:46
Szef wymaga odemnie abym za swoje pieniądze kupił sobie ubrania robocze.
Witam mam pewien problem a mianowicie tak jak w temacie szef wymaga od mojej osoby abym sobie sam kupił buty robocze te z ( Wzmacnianymi czubami) ja odmówiłem tego, ponieważ myślę, że to jego obowiązek. ... Zobacz wątek2018.3.13 23:36:57
darowanie domu przez ciocię
Ciotka ma dom do sprzedania. Chcę go kupić ale... zawsze coś. Czy mozliwe jest jakoś przepisanie domu na mnie całkowicie na mnie (bez sprzedaży, a my rozliczymy sie między sobą) Oczywiście jakis ... Zobacz wątek2018.3.13 23:5:21
Liquidy do e-papierosów
Witam. Palę e-papierosa i chciałbym się zająć produkcją i sprzedarzą liquidu wsród moich znajomych. Czy nie ma prawnych przeciw wskazań ??? ... Zobacz wątek2018.3.13 22:50:52
Droga ze służebnością zniszczona przez jednego z użytkowników
Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w ustaleniu jak postępować w poniższej sytuacji:Mieszkam przy ślepej drodze gruntowej, która jest współwłasnością jednego z sąsiadów oraz osoby trzeciej, ... Zobacz wątek
2018.3.13 21:32:2
Sprzeciw od nakazu zapłatt
Witam,Sprawa wygląda następująco- w roku 2008/09 uczęszczała do rocznej szkoły policealnej, nie opłaciłam tam 2 ostatnich rat czesnego. W grudniu 2017 dostałam z Sądu nakaz zapłaty w postępowaniu ... Zobacz wątek
2018.3.13 18:57:55
Odmowa pracy w godzinach nocnych
Witam kiedy jest możliwość odmowy pracy w godzinach nocnych? Mam dwójkę dzieci w wieku niespełna 3 i 4 lata ja nie pracuje partner pracuje na umowę o pracę na czas nie określony podczas podpisywania ... Zobacz wątek2018.3.13 14:11:55
Praca na umowe-zlecenie, godz. pracy i wynagrodzenie.
Droga Adelo. Nalezy zwrocic sie do sadu rejonowego, sadu pracy i ubezpieczen spolecznych o uznanie umowy zlecenia za umowe o prace, na podstawie okreslonych przeslanek.Na umowe zleceniu nie ma osmiogodzinnego ... Zobacz wątek2018.3.13 13:50:17
odszkodowanie za zakaz konkurencji po ustaniu stosunku pracy - wątpliwości
Cześć,pracowałem w firmie X najpierw na okresie próbnym 3 mc, a później dostałem umowę na 12 mc, firma zajmuje się outsourcingiem i rekrutacją kadry. Miałem następujące zapisy w umowie: ... Zobacz wątek
2018.3.13 12:57:29
Zwrot zaliczki
Witam, jakoś w wakacje zapisałam się na objazdówkę busem po Europie. Trzeba było zapłacić zaliczkę w wysokosci 500 zł (całosc podróży to ponad 1500 zl) Jenak z osobistych powodów nie mogłam ... Zobacz wątek2018.3.12 22:54:25
Wspólnota Mieszkaniowa - część wspólna
Od momentu odebrania mieszkania do czasu podpisania pierwszego aktu przeniesienia (jakiegokolwiek z nieruchomości) ponosi pani koszty tylko zużycia mediów (np. ciepło, woda, podgrzanie wody, prąd). ... Zobacz wątek2018.3.12 22:36:6
Czy oddzielny rachunek bankowy mamy wchdzi w skłąd spadku po śmierci taty?
Witam,niedawno zmarł mój tata. Rodzice mieli oddzielne rachunki bankowe choć są małżeństwem i nie mieli rozdzielności majątkowej.
Moje pytanie brzmi czy po śmierci taty musimy dopisać do ... Zobacz wątek
2018.3.12 22:9:49
służebność osobista nieodpłatna pomocy!!
Witam 4 lata temu dostałem od mamy gospodarstwo rolne w raz z domem w darowiznie w zamian z opieke do smierci mamy, mam brata który mieszkał razem z nami w moim domu dostał tez działkę od mamy tez ... Zobacz wątek2018.3.12 20:40:11
Umowa o dzieło a Urząd Skarbowy
co mam robic jeśli podpisałam umowę o dzieło z jakiś pośrednikiem i było to na początku roku i już nie pamiętam nazwy i nie wysłali oni mi rozliczenia co mam robic jak mogę się teraz rozliczyc ... Zobacz wątek2018.3.12 19:36:34
Opinia w google a sprawa w sądzie o zniesławienie
Dzień dobry. Byłem kiedyś klientem serwisu samochodowego z którego usług nie byłem zadowolony ponieważ usterka nie została usunięta mimo iż mechanik twierdził inaczej. Nie miałem wtedy czasu ... Zobacz wątek2018.3.12 17:57:24
Działalność nierejestrowana
Dzień dobry,W sejmie już została podpisana ustawa o działalności nierejestrowanej. Jest to działalność, w której moje dochody nie przekraczają 1050 zł (w 2018 roku), i nie trzeba jej rejestrować ... Zobacz wątek
2018.3.12 16:10:58
Dowód w jednym egzemplarzu
Chcę a właściwie muszę zgłosić jako dowód w sprawie, chodzi o odszkodowanie po pożarze, próbki materiałów, które produkowałem a które się całkowicie spaliły ponieważ strona przeciwna ... Zobacz wątek2018.3.12 13:17:16
Trzynastka
Przepracowałem 21 lat na 1/4 etatu w szkolnictwie.W związku z likwidacją stanowiska pracy zostałem zwolniony w maju 2017,otrzymałem 3 miesięczną odprawę.Czy należy mi się 13 pensja? ... Zobacz wątek2018.3.12 10:39:32
Pracodawca nękający pracowników
Witam. W styczniu 2018 podjąłem pracę jako kierowca międzynarodowy w pewnej firmie transportowej w Kielcach.Na poczatku współpraca układała się dobrze, mimo iż byłem zmuszany do jazdy bez ... Zobacz wątek
2018.3.11 20:25:20
odmowa wydania rzeczy osobistych
Witam może ktoś mi pomoże. Żyła 2.5 roku z ojcem mojej córki. Kupiliśmy trampoline dla niej. Nie mam na nią żadnego paragonu ale zapłaciłam ja z własnej kieszeni. Czy jej szansa że mogę ją ... Zobacz wątek2018.3.11 19:8:37
Księga wieczysta - weryfikacja
Witam,Planuje zakupić mieszkanie w Krakowie (w trakcie budowy do 2019), które znajduje się się na działkach o następujących numerach KW:
KR1P/00360646/6
KR1P/00349700/0
Próbuje zweryfikować ... Zobacz wątek
2018.3.11 8:59:20
Alimenty od chorego ojca
Witam. Czy może mi ktoś pomóc odnośnie mojego ojca a alimentów od niego.. mam 19 lat dalej się uczę ojciec kilka lat temu był nałogowym alkoholikiem miał wypadek przez co stracił pamięć i ... Zobacz wątek2018.3.10 23:7:53
Czy można odwołać zeznania?
Hej mam pytanie. Podałam narzeczonego o znęcanie się fizyczne i psychiczne. Sprawę przejął prokurator i chciałbym wycofać się z tego bo niechce żeby siedział itd mamy razem dzieci i wolę żeby ... Zobacz wątek2018.3.10 22:59:26
Sprzedaż przez ogłoszenie na OLX
moim zdaniem nie musiszzawarliście umowę w formie ustnej ... Zobacz wątek
2018.3.10 17:54:2
zablokowane konto pomimo płacenia alimentów
Witam. Płacę alimenty na syna, który mieszka z ojcem. Mam pytanie odnośnie tego, że czy ojciec musi pobierać alimenty z funduszu alimentacyjnego aby ściągnąć dług ode mnie? Mam zablokowane konto ... Zobacz wątek2018.3.10 17:30:50
Bardzo duża pomóc
WitamChciałbym wam przedstawić pewna sytuację mam nadzieję że pomożecie. W klasie u mnie jest pewien chłopak pewnego dnia chwalił się że ukradł telefon z kolegą zabraliśmy ten telefon i ... Zobacz wątek
2018.3.10 15:56:37
Domyślnie Odbiór dowodu osobistego za niepełnosprawną mamę
Witam,moja mama jest niepełnosprawna i nie może wyjść z domu. Kończy się jej ważność dowodu osobistego. Ponieważ mama ma konto w banku (z dostępem internetowym), złożyliśmy wniosek o ... Zobacz wątek
2018.3.10 15:52:12
renta rodzina a zarobki
Witam, w zeszłym roku pobierałem rentę rodzinną wysokości 800 zł, jednocześnie pracując i zarabiając średnio miesięcznie około 3500 tyś złotych brutto. Moje pytanie jest następujące czy ... Zobacz wątek2018.3.10 15:31:45
mieszkanie a podatek od gruntow
Witam. W listopadzie kupilem mieszkanie za ktorwm.place podatek od nieruchomlsci raz rocznie 58zl. Po nowym roku przyszlo pismo ze mam do zaplacenia podatek od wieczystego uzytkowania. Tylko problem tkwi ... Zobacz wątek2018.3.10 6:35:49
Ściąganie alimentów przez pracodawcy
WitamSprawa dotyczy ściągania alimentów przez pracodawcę.
Czy pracodawca może odmówić takiej czynności? Została wysłana kopia wyroku sądowego, wraz z klauzula wykonalności.
Pracodawca ... Zobacz wątek
2018.3.9 20:10:18
Prawo telekomunikacyjne - udostępnianie i usuwanie danych
W grudniu 2014 r. byłem pomawiany przez email. Zwróciłem się do operatora telekomunikacyjnego o podanie danych na podstawie ustalonego wcześniej adresu IP komputera. Operator odmówił. Zwróciłem ... Zobacz wątek2018.3.9 13:1:9
Czy mozna zmienic Kategorie wojskowe
Witam, czy mozna zmienic kategorie wojskowa z d na e jezeli mam nadcisnienie tetnicze, czasami ataki padaczki, oraz mia?em pare lat temu operacje poniewaz wykryto umnie guza i trzy torbieleora pajeczynowke ... Zobacz wątek2018.3.9 12:44:38
Komornik i dług czynszowy.
Witam serdecznie.Będę bardzo wdzięczna za pomoc i wyjaśnienie w jakiej sytuacji dokładnie się znajduję.
Mój tata to alkoholik. Mieszka sam w mieszkaniu własnościowym. Jest jego jedynym właścicielem.
... Zobacz wątek
2018.3.9 6:19:44
czy choroba ojca zwalnia z płacenia alimentów?
Chory ,sparalizowany ojciec,co z alimentami ktore nie moze placic... Zobacz wątek
2018.3.8 21:19:27
Brak pomocy z żadnej strony..
Witam serdecznie.Nie wiem gdzie mam szukać pomocy. Jestem matką niespełna rocznego dziecka. Z jego ojcem rozstałam się, mam zasądzone alimenty w kwocie 600zl. Ojciec dziecka mieszka i pracuje ... Zobacz wątek
2018.3.8 21:6:20
Jak dostać się do domu w którym mama jest wspolwlascicielka
Mieszkam w domu gospodarczym z mamą ona jest współwłaścicielką domu mieszkalnego w którym mieszka wójek, on jest współwłaścicielem tego domu, oraz dwie ciotki które nie mieszkają w tym domu ... Zobacz wątek2018.3.8 16:15:28
Przerysowanie Rysunku a prawo autorskie
Też jestem zainteresowana tą kwestią - w jakim stopniu dane dzieło musi zostać zmodyfikowane, aby można było je uznać za swoje? ... Zobacz wątek2018.3.8 15:36:58
Prawo do spadku
Mam problem, moj pradziadek zmarł 17lat temu. Przez kilka lat mieszkała z nim "opiekunka" która "zakręciła" się koło niego po śmierci prababci. Po jego(dziadka) śmierci sprzedała ziemię oraz ... Zobacz wątek2018.3.8 13:53:35
mąż chce mi odebrac dziecko!!!!
Czy mąż może odebrać matce dzieci która ma dom opłaca wszystkie rachunki robi Remant w mieszkaniu nie pije nie pali mąż dzieci bije hak matki nie ma w domu jak zaaltfia sprawy w mieście zostawił ... Zobacz wątek140 odpowiedzi | Strony: 1 2 3
2018.3.8 13:8:33
Poszukuję osób oszukanych przez PZU
WitamJesteśmy warsztatem z 35 letnim doświadczeniem,współpracujemy z firmami ubezpieczeniowymi oprócz PZU.Oni oszukują cały czas podważają ceny serwisów,przyznaja sobie sami rabat,a nawet każą ... Zobacz wątek
2018.3.7 21:17:18
Problem z fakturami od Plus
Dzień dobry.Mam absurdalną sytuację z Plusem. Postaram się przedstawić problem jak najjaśniej, aby był zrozumiały dla każdego. Umowę podpisałem już jakieś pół roku temu na internet mobilny ... Zobacz wątek
2018.3.7 19:2:24
Moje zarobki a alimenty na dziecko mojego męża
Takiej odpowiedzi na pytanie wyżej wymienione to nie ma, ponieważ tylko w PL budują pomniki "matek polek". Tylko tutaj są oszustki i cwaniary ważne. Pytał ktoś zajebistych, niektórych matek polek ... Zobacz wątek71 odpowiedzi | Strony: 1 2
2018.3.7 18:52:45
Zmiana domu dziecka na inny
Jestem wychowankiem pewnego domu dziecka w województwie świętokrzyskim. Jestem bardzo nie zadowolony z warunków które tu panują i chciałbym przenieść się do innej placówki. Co musiałbym zrobić ... Zobacz wątek2018.3.7 15:29:59
Podział domu na pół pomiędzy dwóch właścicieli
Witam.Mam podobny problem, dowiedziałem sie że mnie zona zdradza. Mamy dom i nikt z niego nie chce sie wyprowadzić. chce podzielić dom, tak aby każdy mógł w nim mieszkać i korzystać. Ja chce ... Zobacz wątek
2018.3.7 9:8:48
Masz inne pytanie do prawnika?