Forum prawne (strona 167)
czy komornik może zająć zwrot podatku jeżeli rozliczam się z żoną?
Jeśli podatnik nie ma długu tylko jego zona i z zona sie rozliczam i dziećmi to czy komornik ma prawo to zająć. ... Zobacz wątek2017.1.29 11:21:54
Trudna sytuacja po zakończeniu pracy
Witam,Powinna Pani złożyć skargę na pracodawcę w PIP.
Wypowiadając się na każdym forum społecznościowym musimy być ostrożni. Osoba, której dotyczy wypowiedź może poczuć się obrażona ... Zobacz wątek
2017.1.29 8:50:43
Witam ! Chciałabym się dowiedzieć jakie mam szanse by odebrać prawa rodzicielskie ojcu mojej córki.
Witam ! Chciałabym się dowiedzieć jakie mam szanse by odebrać prawa rodzicielskie ojcu mojej córki. Nie utrzymuje z nami kontaktu od 17 grudnia 2014, Zostawił mnie jak zaszłam w ciążę, płacił ... Zobacz wątek2017.1.29 0:12:19
jestem bity przez żone??
wszyscy mówili oddaj. Nie daj sie. ale ja waze 61 kilo i jestem chudym słabeuszem, nie uprawiam żadnych sportów. A moja Pani od 5 lat siłownia wazy 71 kilo i jej miesnie mnie przerazaja ... Zobacz wątek2017.1.28 22:18:27
Budynek rekreacji indywidualnej a wynajem.
Dzień dobry,ja się wiążę z takim problemem. Mianowicie, czy na użyczonej/wydzierżawionej działce budowlanej można postawić budynek rekreacji indywidualnej (na zgłoszenie) i wykorzystywać ... Zobacz wątek
2017.1.28 18:52:40
firma na Gibraltarze
HejZnajomy zarejestrował niedawno firmę na Giblartarze. Sam się zastanawiam nad takim rozwiązaniem, bo można w kilka dni załatwić wszelkie formalnosci i nie płacić podatku ani rozliczać się ... Zobacz wątek
2017.1.27 15:52:26
Stronniczość sędziego przy orzeknięciu winy przy rozwodzie
Czy można zrobić cokolwiek z prawomocnym wyrokiem sadu II instancji chodzi mi o orzeczenie winy przez sędzinę stronniczą która ewidentne nie zapoznała sie z całymi aktami sprawy? ... Zobacz wątek2017.1.27 15:14:48
Rękojmia Saturn.
Hej,poproszę o opinie w mojej sprawie,
- 22.02.2015 konsola kupiona osobiście w sklepie stacjonarnym Saturn
- 02.05.2016 rękojmia (uszkodzony pad, wymieniony na nowy) żądanie: naprawa
- 13.01.2017 ... Zobacz wątek
2017.1.27 12:2:53
2017.1.27 11:58:10
To jest sprawiedliwość..
Jestem wdowa z dwójka dzieci. Mam 37 lat. Zaczelam jakiś czas temu spotykać się z kimś. Znałam go od 7 lat i jego babcie od dziecka. Ten związek był koszmarem. Pił i ćpał a także zdradzał. ... Zobacz wątek2017.1.26 17:46:4
Pomoc w interpretacji mojej sytuacji podatkowej, Pit Zerowy czy Czynny żal lub nic?
Dzień dobry.
Chciałbym prosić Państwa o pomoc w interpretacji mojej sytuacji podatkowej.
Chciałbym się dowiedzieć czy muszę skladać zerowy Pit w US w przypadku gdy:
- pracuje w Uk od ... Zobacz wątek
2017.1.26 17:26:7
Zdolność alimentacyjna - co to jest
[cytat]Witam
Mam dwójke dzieci w wieku 2 i 3 lat. Żona złożyła pozew do sądu. Mam wykształcenie informatyczne ale formalnie zarabiam najniższą krajową. Mam pytanie czy sąd w związku ... Zobacz wątek
2017.1.26 16:27:48
prawo do mieszkania
Witam trzy lata temu wzięłam dzieci i wyprowadziłam sie z domu były mąż pił i cały czas dzieci cierpiały widząc nasz kłutnie.juz jestem po rozwodzie ale w trakcie podziału mąż mieszka w mieszkaniu ... Zobacz wątek2017.1.26 13:8:49
Rozbiórka przyległego budynku
WitamNasza kamienica (wspólnota tbs + 3 właścicieli) sąsiaduje z zabytkowym budynkiem, który w wyniku pożaru kwalifikuje się do rozbiórki.Budynki znajdują się na osobnych działkach a łączy ... Zobacz wątek
2017.1.26 11:33:46
współwłasność a dozwolona samopomoc
Witam, chciałabym zapytać czy art. 343 § 2. k.c ma zastosowanie, jeśli mamy do czynienia ze współwłasnością? Czyli w momencie, gdy jeden ze współwłaścicieli utrudnia drugiemu z korzystania ... Zobacz wątek2017.1.26 1:21:13
Rekalkulacja link4
Witam wszyskich na forum, kila miesięcy temu kupiłem samochód osobowy , po 6 miesiącach od zakupu złożyłem wypowiedzenie ubezpieczenia link 4 poprzedniego właściciela , i kupiłem nową polisę ... Zobacz wątek2017.1.25 23:19:56
sad pracy nadgodziny i zwolnienie z pracy
Miałem podobną sytuację, pomogła mikancelaria adwokacka szczecin. Warto pamiętać o wszystkich dokumentach i nie zwlekać z problemem, wszystko wyjaśnią adwokaci. ... Zobacz wątek2017.1.25 21:18:10
niedokończone budowa
WitamCo w przypadku gdy deweloper który buduje dom upada? I nie dokancza budowy? ... Zobacz wątek
2017.1.25 20:45:52
Dzień dobry! Jestem z Ukrainy. Mój mąż ma kartę stałego pobytu. A ja złożyłam wniosek na pobyt
Dzień dobry! Jestem z Ukrainy. Mój mąż ma kartę stałego pobytu. A ja złożyłam wniosek na pobyt czasowy, jak złączenie rodziny. miałam wizę do 2 stycznia. Mam takie pytanie - czy mogę pracować ... Zobacz wątek2017.1.25 19:41:42
ZUS zadłużenie
Witam, mój partner kilka lat temu otworzył własną działalność, po jakimś czasie zawiesił ją oraz przestał płacić składki. W tamtym czasie, mimo zawieszenia, należało nadal płacić składki, ... Zobacz wątek2017.1.25 11:11:58
do kiedy płaci alimenty biologiczny rodzic po uprawomocnieniu sie wyroku o przysposobienie dziecka
Witam. Syn nie został pozbawiony władzy rodzicielskiej, ani nie ograniczono mu tej władzy - zgodził się na przysposobienie dziecka przez obecnego męża matki biologicznej dziecka. W dniu 13 stycznia ... Zobacz wątek2017.1.25 10:5:40
Dożywocie
Witam was, wspólnie z babcią podjęłyśmy decyzję, że zawrzemy między sobą umowę dożywocia w zamian w przyszłości otrzymam od niej mieszkanie w centrum Chorzowa. Rozmawiałam też z notariuszem, ... Zobacz wątek2017.1.24 22:36:10
Wypowiedzenie pocztą umowy przez pracownika
Dzień dobry,wypowiedzenie może Pani wysłać pocztą lub kurierem. Z pocztą jest tym łatwiej, że na śledzeniu przesyłki łatwiej sprawdzić kiedy została doręczona/awizowana. Jeśli pracodawcą ... Zobacz wątek
2017.1.24 21:5:56
Zwrot zaliczki z najmu mieszkania
Dzień dobry,zgodnie z przepisami ustawy o ochronie praw lokatorów, kaucja powinna być zwrócona w ciągu miesiąca od odróżnienia lokalu. Jeśli umowa nie określa krótszego terminu, to właściciel ... Zobacz wątek
2017.1.24 20:45:7
Czy dziadkowie mogą płacić alimenty?
A dlaczego dziadkowie tak płaczą? Kochamy wnuki! Jeżeli dziecko żyje w niedostatku a Wy macie- to własnemu wnukowi nie pomożecie?- własnemu maluszkowi bezbronnemu z krwi i kości? To co z Was za ... Zobacz wątek2017.1.24 16:49:36
Grafolog - pomoc przy sfałszowanych testamentach
Witam Pani Małgorzato,oczywiście serdecznie zapraszam, współpracuję z prawnikami, agencjami detektywistycznymi oraz wieloma innymi podmiotami. ... Zobacz wątek
2017.1.23 19:41:59
umowa lojalnościowa warunek szefa
Witam,Prawo nie zabrania zawierania umów o zakazie konkurencji. Jednakże wydaje mi się, że może zawarcie przedmiotowej umowy w przedstawionych przez Pana okolicznościach stanowi naruszenie zakazu ... Zobacz wątek
2017.1.23 15:23:40
Kupno auta a wady ukryte
Witam.Kupiliśmy z partnerem 3 tygodnie temu auto używane od osoby prywatnej. Wszystko miało być pięknie. Mieliśmy wymienić rozrząd i czujnik temperatury w aucie o czym sprzedawca nas poinformował ... Zobacz wątek
2017.1.23 15:17:43
czy za śmierć szwagra należy się wypłata z pzu?
Jestem ubezpieczony w PZU czy należy mi sie świadczenie za śmierć szagra ... Zobacz wątek2017.1.23 14:23:20
Odmowa becikowego po zaprzeczeniu ojcostwa
Witam serdecznie. Jestem po zaprzeczeniu ojcostwa, wyrok już jest prawomocny, uznanie dziecka za nami. Pracownica MOPSu odmówiła mi przyjecia wniosku o becikowe bo oni mają sprzeczność między ojcem ... Zobacz wątek2017.1.23 13:43:9
Bonifikata na zakup mieszkania a poswiadczenie nieprawdy.
Nie widzę guzika "edytuj", wiec tutaj dopisze, wiem już ze jest to złożenie fałszywego oświadczenia a nie poświadczenie nieprawdy, podejrzewam, ze podlega to pod 297 art KK.Pytania:
1) kto ... Zobacz wątek
2017.1.23 2:12:57
Czy bank ma prawo odmówić mi wydania karty kredytowej bez podania przyczyny?
Witam.Bank odmówił mi wydania karty kredytowej. Konsultant w trakcie rozmowy telefonicznej stwierdził, że mam duży kredyt i stąd odmowa wydania mi karty kredytowej. Konsultant został poinformowany, ... Zobacz wątek
2017.1.22 22:22:45
Koniec okresu próbnego a zasiłek
Witam, 3 lutego kończy mi się okres próbny w firmie I nie chcę tam pracować po jego upłynięciu. Czy kiedy powiem że nie chcę już tam pracować to po zarejestrowaniu w pupie wypłacą mi pozostały ... Zobacz wątek2017.1.22 20:15:58
kradzież pieniędzy z karty, konkubina
Witam!6 lat temu konkubina podkradała mi pieniądze z konta
Miesięcznie po ok 150-200 zł
Łącznie jest to ok 5000 zł
Jak odzyskać te pieniądze? ... Zobacz wątek
2017.1.22 18:8:31
Ustalenie bezskuteczności uznania ojcostwa
Witam. Liczę na to ,że ktoś miał podobną sprawę . Wszedłem w nieformalny związek . Krótko mówiąc zakochałem się w dziewczynie ktorej nie ukladalo sie w związku z facetem . Zaszła ze mną ... Zobacz wątek2017.1.22 12:6:6
Nie ma to jak porządna Sprawiedliwość
Co ci nie pasuje weź sobie DOPISZ !! całość z kupnem wszystkiego 300 tyś. zł. dwa ważne linki na samym dole !Inwestujemy w 4 Ha ziemi (koszt około 120 tyś.).Kupujemy ciągnik z przyczepą, kombajn ... Zobacz wątek
2017.1.21 23:9:47
UMOWA ZE SZKOŁA
Mam pewien problem odnosnie w sierpniu ubieglego roku zapisalam się do szkoły policealnej kosmetycznej w Poznaniu przy zapisie wplacilam tylko wpisowe 50 zl podpisalam umowe itd. Książeczkę sanitarno- ... Zobacz wątek2017.1.21 22:34:17
Prawo posiadania Broni Białej
Oj ludzie...Jeśli przenosisz w odpowiednim pokrowcu to nic wam nie grozi. Taszczyłem swego czasu użytkową ostrą katanę po Katowicach, nawet łaziłem po markecie - zdarzyło się też łapać ... Zobacz wątek
2017.1.21 21:55:16
jak napisać wypowiedzenie umowy z biurem rachunkowym?
JAKO KSIĘGOWA PROWADZIŁAM KLIENTA FIRMĘ OD 1995 ROKU I PRZEZ 22LATA NIGDY SIĘ NIE POMYLIŁAM A NAWET WYBRONIŁAM GO PRZED URZĘDEM SKARBOWYM BO ZROBIŁ PRZESTĘPSTWO , NIGDY NIE BYŁ Z MOJEJ WINY ... Zobacz wątek2017.1.21 21:54:57
Prawo Polskie a sprzedaż samochodów sportowych REPLIK.
WitamSzanowni Państwo,
Jest to mój pierwszy post tutaj więc jeśli jest to zła kategoria to przepraszam i proszę Moderatorów o przeniesienie.
Od kilku dni szukam w sieci odpowiedzi na intrygujące ... Zobacz wątek
2017.1.21 17:3:48
Wysokość opłaty sądowej
Witam.Około pół roku temu pracując jako kurier,spowodowałem wypadek samochodowy w którym osoba jadąca drugim samochodem doznała złamania kości obojczyka(uszczerbek na zdrowiu powyżej 7 dni)więc ... Zobacz wątek
2017.1.21 13:23:36
Nagroda Jubileuszowa -Szkoła prywatna ---> Państwowa.
Witam.Prosiłbym o poradę w sprawie nagrody jubileuszowej za skończenie 25 lat pracy osoby które miały podobną sytuację lub są w stanie udzielić pewnej odpowiedzi .
Sytuacja przedstawia ... Zobacz wątek
2017.1.20 5:36:12
Karta Polaka a Emerytura.
Karta Polaka a Emerytura.Dzięki nowelizacji kilkadziesiąt tysięcy Polaków ze Wschodu może przyjechać do kraju.
Zgodnie z projektowanymi zmianami posiadacze Karty Polaka, którzy przyjeżdżają ... Zobacz wątek
2017.1.20 5:22:58
Witam jestem rolnikiem opłacam krus. Posiadam koparke, która używam do prac w rolnictwie. Poprosiła
Witam jestem rolnikiem opłacam krus. Posiadam koparke, która używam do prac w rolnictwie. Poprosiła mnie gminna cieplownia o wykonanie prac koparka, wykonalem ta prace. Teraz proszą mnie o wystawienie ... Zobacz wątek2017.1.19 22:6:4
Linki "embed"
Witam,Interesują mnie dwie kwestie:
1) Jak wygląda sytuacja w przypadku udostępniania np. filmiku z innej strony, nie wrzucając go na swój serwer - jedynie udostępnienie linku "embed" - jak ... Zobacz wątek
2017.1.19 17:34:14
problem ze spadkiem
Miałem kiedyś dość podobny problem.Ale ja zwróciłem się do adwokata.W Tczewie bardzo dobrze radzi sobie Pan Cejrowski z takimi sprawami. Mnie pomógł, zachowałem dom. Pomyśl może i Tobie adwokat ... Zobacz wątek2017.1.19 16:6:18
czy należy się odprawa pracownicza
Witam, mam pytanie, zaczynając prace mieliśmy zagwarantowany dojazd pracowniczy, po kilku latach pracodawca postanowił "pozbyć" się polskich pracowników i systematycznie likwiduje transport z różnych ... Zobacz wątek2017.1.19 15:12:22
Kto płaci za badania lekarskie?
Oto jak wygląda moja sytuacja, pracowałem 2dni w "Pewnej Firmie", przed chwilą dostałem telefon, że ze względu na zbyt wolne tempo pracy (często zacinające się maszyny, nawet pracownicy z rocznym ... Zobacz wątek2017.1.19 11:25:27
Roszczenie regresywne
[cytat]Jesteśmy z żoną w trakcie rozwodu.Byliśmy małżeństwem 20 lat. Moja żona przez cały okres małżeństwa pracowała tylko pół roku. Nie mamy dzieci, ale mamy 50 tyś długu. Co miesiąc ... Zobacz wątek
2017.1.19 10:29:33
Artykuł 286
Witam, mam pytanie dotyczące mojej sytuacji. Otóż zostałem oskarżony jak wyżej. Sytuacja rozchodziła się o zwrot podatku z zagranicy. Panowie podpisali ze mną umowy, że pieniądze, które zostaną ... Zobacz wątek2017.1.18 18:37:33
Masz inne pytanie do prawnika?