Forum prawne (strona 168)
córka 25 lat kombinuje ,niechce kontaktu,niechce się uczyć co robić
Dzień dobry,aby sporządzić pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego z datą wsteczną, trzeba ustalić dokładną Pana sytuację i wskazać od jakiej daty obowiązek ten powinien być uchylony ... Zobacz wątek
2017.1.7 9:2:6
Franczyza Intermarche
Kiedy dowiadujemy się o tym gdzie i jaki sklep zzostanie oddany pod naszą opiekę? ... Zobacz wątek2017.1.7 8:40:28
zabranie prawa jazdy - 0.35 promila - prosze o podpowiedz.
Co jest wazne w człowieku mózg czy organizm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... Zobacz wątek2017.1.6 23:16:13
dowód osobisty - brak rodziców
Witam. Mam 17 lat i chcę wyjechać do mamy za granicę. Problem polega na tym, że nie mam dowodu osobistego, a kiedy wybrałem się z wnioskiem o dowód do ratusza w celu jego wydania, pracownik powiedział ... Zobacz wątek2017.1.6 19:19:7
Problem z mama
proszę wystąpić o zasądzenie od matki na Pani rzecz alimentów. Pozdrawiam, adw. Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek2017.1.6 18:5:59
Nowe prawo o alimentacyjnego (2017)
Dzień dobry,czy ktoś wie, od kiedy zacznie działać nowe prawo?
Czy to matka czy komornik będzie występował z wnioskiem do prokuratury o zaleganiu w opłatach alimentacyjnych przez ojca? ... Zobacz wątek
2017.1.6 12:42:38
Jakiego wyroku sie spodziewać
Witam ! w czerwcu 2016 spowodowałem wypadek drogowy. Niby niegroźny uderzyłem swoim autem w tył innego. Kierowca (kobieta) nic groźnego jej nie było ale uraz powyżej 7 dni. Na domiar złego w organiźmie ... Zobacz wątek2017.1.6 11:29:59
okulary ochronne w pracy
Witam,Można kazać pracownikowi nosić cały czas okulary o ile spełniają one parametry:
1- do stałego noszenia (2 lub 3 - to czasowe lub okazjonalne)
F- parametr odbicowy 45m/s
K- parametr ... Zobacz wątek
2017.1.5 21:51:47
Działalność gospodarcza w Niemczech
Witam, jeżeli wątek już się pojawił z góry przepraszam i proszę o wyrozumiałość :)Od siedmiu lat prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w Niemczech, gdzie jestem również zameldowana. ... Zobacz wątek
2017.1.5 20:47:0
Czy należy się spadek?
Witam. Mam pytanie w sprawie spadku. Moja sytuacja jest nietypowa. Mianowice... Urodziłam się w 1985 r. Gdy miałam 13 lat rodzice zostali pozbawieni praw rodzicielskich. Moi prawni opiekunowie to dziadkowie ... Zobacz wątek2017.1.5 18:41:2
rachunki
itam. Mam pytanie. Otoz do konca 2016 roku wynajmowalam mieszkanie. Z dniem 31 grudnia umowa najmu sie skonczyla i przy zdaniu kluczy spisalismy protokol odbioru mieszkania na ktorym sa spisane liczniki ... Zobacz wątek2017.1.4 22:24:57
spadek
spadek Chodzi o taką sytuacjęRodzice przepisali na brata gospodarstwo w zamian za rentę i w umowie mieli zapisane dożywotnie korzystanie z mieszkania
A brat w testamencie zapisał wszystko na ... Zobacz wątek
2017.1.4 20:58:5
Przyczyna wypowiedzenia
Witam,Odprawa należy się wyłącznie gdy, stosunek pracy został rozwiązany w trybie określonym ustawą o zwolnieniach zbiorowych. Ustawa ta przewiduje, iż rozwiązanie stosunku pracy winno nastąpić ... Zobacz wątek
2017.1.4 18:5:13
Nie pojawienie się w pracy
Witam,Umowa nie zawsze są zawierane na piśmie. Umowa może zostać zawarta w sposób konkludentny lub ustnie. W związku z tym może się pojawić odpowiedzialność z tytułu niewykonania lub nienależytego ... Zobacz wątek
2017.1.4 17:58:56
Czy mając prawo do najmu mieszkania komunalnego można wyjechać zarobkowo za granicę i na jaki czas,
Czy mając prawo do najmu mieszkania komunalnego można wyjechać zarobkowo za granicę i na jaki czas, tak aby nie stracić prawa do najmu? ... Zobacz wątek2017.1.4 12:42:45
Blodaka kół
Dobry wieczór, prawnicy!Mam takie pytanie. Bardzo często spotykam się na ulicy ze znakiem drogowym z napisem "Parkowanie tutaj jest wzbronione. Mandat: 150zł".
A co jeśli jednak się zaparkować? ... Zobacz wątek
2017.1.3 22:17:9
Uchylenie postanowienia z dnia 03.08.2016 i wszczęcie postępowania ponownie??
Witam.Potrzebuję pomocy. Widząc dzisiejsze pismo o mało zawału nie dostałem. Sprawa dotyczy egzekucji komorniczej za kredyt. Dość długi czas nie było spłacane. Brak płacy i możliwości ... Zobacz wątek
2017.1.3 21:36:54
Nieumyślna kradzież...
Szanowny Panie.Kradzież jest przestępstwem umyślnym, co oznacza, że umyślność należy udowodnić. Udowadnia w procesie karnym oskarżyciel, którym przed Sądami jest przede wszystkim prokurator. ... Zobacz wątek
2017.1.3 18:6:24
25latek
Szanowny Panie,nie przeszliśmy na Ty, to po pierwsze. Po drugie- skoro nie potrzebuje Pan pomocy i nie chce odpowiedzieć na proste pytania (albo ich nie rozumie), to po co się zwraca z pytaniami ... Zobacz wątek
2017.1.3 16:48:19
Uszkodzenie mienia na rzecz....
WitamDziękuje za odpowiedź
Rozumiem choć domniemam że możliwe zgromadzone dowody to jedynie zdjęcia domniemanych szkód i zeznania 4 świadków czyli nas oraz zananie osoby zawiadamiającej ... Zobacz wątek
2017.1.3 14:42:35
Restauracji nie bedzie?... Nieuregulowane sprawy spadkowe
Witam,Jestem współwlaścicielem i administratorem kamienicy, w której oprócz mieszkań znajduje się duże pomieszczenie lokalowe. Do tej pory było użytkowane jako sklep. Teraz znalazł sie nowy ... Zobacz wątek
2017.1.3 10:15:44
"§ 5 Radca prawny nie może brać udziału ani w jakikolwiek sposób ? choćby pośrednio ? uczestniczyć w czynnościach albo przedsięwzięciach, które uwłaczałyby godności zawodu lub podważały do niego zaufa
Witam,mam pytanie odnośnie powyższego (w tytule) paragrafu.Mam 17 lat.Od zawsze marzyłam o zostaniu prawniczką lecz niedawno znajomy nieco ostudził mój zapał.Ponoć idąc w tym kierunku będę ... Zobacz wątek
2017.1.2 17:23:57
Na trzy dni przed wyjazdem na wykupione i zapłacone w całości wczasy, okazało się że mam zapalenie
Na trzy dni przed wyjazdem na wykupione i zapłacone w całości wczasy, okazało się że mam zapalenie płuc. Natychmiast powiadomiłam panią z biura wysyłając jednocześnie skan zaświadczenia od ... Zobacz wątek2017.1.2 13:51:20
wypadek obciążenie
Dzień dobry,Mateusz_2 2, odpowiedzialność będzie Pan ponosił. Nie sposób jednak obecnie wskazać czy w pełnym zakresie czy nie. Jest to uzależnione m.in. od tego czy wypadek spowodował Pan umyślnie ... Zobacz wątek
2017.1.2 12:55:50
Wysoki koszt parkowania rozbitego samochodu...
1. ...bo tyle trwało zalatwienie formalnisci z ubezpieczycielem plus szukanie kupca na pozostałość2. Niczego nie podpisywalismy
3. Informacja ustna od wlasciciela warsztatu: " niech tu auto ... Zobacz wątek
2017.1.2 11:37:16
Podatek dochodowy po zamknięciu działalności
Witam, od dwóch lat prowadzę działalność gospodarczą. Moja mama 3 lata temu zamknęła działalność ze stratą. Od tamtej pory zarejestrowana jest w urzędzie pracy. Mieszkamy w jednym domu, prowadząc ... Zobacz wątek2017.1.2 9:27:14
Pomocy..odstąpienie od umowy sprzedaży mieszkania..
Dzień dobry,aby móc wskazać jakie roszczenia przysługują Panu w tej sytuacji, trzeba się zapoznać z umową o budowę lokalu mieszkalnego, którą zawarł Pan ze spółdzielnią.
Pozdrawiam,
adwokat ... Zobacz wątek
2017.1.2 8:33:39
Rozliczenie zaliczek pobranych w czynszu.
[cytat]Witam,
czy istnieje jakaś podstawa prawna, która nakazywała by właścicielowi mieszkania w sposób uczciwy rozliczać zużycie wody? Wynajmuję od kilku lat mieszkanie w Warszawie i niestety ... Zobacz wątek
2017.1.2 8:15:47
Mandat a nieważny dowód tożsamości
Nikt ci nie odpowie na to pytanie,bo to w brew ich regułom... ... Zobacz wątek2016.12.31 3:28:7
2016.12.30 22:8:45
Komornik - jak nalicza odsetki
WitamCzy po spłacie przez mój zakład pracy,kwoty 20000tyś według pism przesłanych od komornika.Czy komornik będzie żądał jeszcze jakiś pieniędzy ode mnie ... Zobacz wątek
2016.12.30 13:35:54
gdzie anonimowo zgłosić handel narkotykami?
Witam czy pan móze udzielic mi odp na pytanie gdzie i jak anonimowo zgłosic posiadanie narkotyjow?bo najzwyczajniej sio obawiam potem problemów mam rodzine i male dziecko z gory dziekuje ... Zobacz wątek2016.12.30 1:44:26
krus
Mam po dziadkach ze strony mamy gospodarstwo rolne 6ha 57arów . Zajmuję się nim od lipca 1991 roku . Oficjalnie przejąłem od taty latem 2011 roku . Tata pracował i miał składki w ZUS . Po jego ... Zobacz wątek2016.12.29 23:18:41
podatek od spadku po stryjach
Wspólnie z rodzeństwem odziedziczyliśmy nieruchomość po stryjach. Dowiedzieliśmy się, że nieuniknione będzie uiszczenie podatku od spadku. Orzeczenie sądu w sprawie przejęcia spadku uprawomocniło ... Zobacz wątek2016.12.29 17:20:35
Jak mogę wrócić do domu ?
Witam. Jestem Ania mam 17 lat. Mam 4 młodszych braci. Osiem miesięcy temu wraz z moim rodzeństwem , zabrano mnie do domu dziecka. W domu nie było żle , teraz widzę że mimo kłótni z mamą , o niebo ... Zobacz wątek2016.12.29 12:24:38
Ojciec wyrzucił mnie zdomu nie wiem co robic?
Dzień dobry,w grę wchodzi postępowanie cywilne m.in. o przywrócenie naruszonego posiadania czy też dokonanie działu spadku po mamie oraz postępowanie karne przeciwko ojcu. Polecam zacząć od ... Zobacz wątek
2016.12.29 12:7:40
Koszty sądowe
Dzień dobry,Dolnet9000, jeśli nie składa Pan apelacji co do całości wyroku, może wnieść zażalenie na postanowienie o kosztach postępowania. Przy czym składając apelację co do całego wyroku, ... Zobacz wątek
2016.12.29 12:0:58
Podział majątku mieszkanie kupione przed małżeństwem kredyt hipoteczny
Dzień dobry,nie wiedząc z jakich źródeł pochodziły środki na spłatę kredytu, nie sposób stwierdzić czy byłej żonie należy się zwrot nakładów i jak ewentualnie może się Pan bronić.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2016.12.29 11:43:53
kontakt z synem podczas pobytu w szpitalu
chciałem się zapytać czy mając kontakt ustalony przez sad ojca z synem to czy szpital psychiatryczny ma obowiazek wypuścic na kilku godzinna przepustke aby ojciec mógł spotkac sie z synem wedle ... Zobacz wątek2016.12.28 15:32:39
dom w ostrej granicy
witam,jezeli byl podobny temat, przepraszam ale nie potrafie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
wpadł mi w oko dom w ostrej granicy działki. otóż przylega on jedna ścianą(znajdują się w niej ... Zobacz wątek
2016.12.28 14:30:8
kontakty z ojcem i byłym partnerem
Witam. Kilka lat temu rozwiodłam się i mam z byłym mężem dziecko. Po rozwodzie związałam się z innym mężczyzną, z którym byłam 5 lat. Rozstaliśmy się pół roku temu. Ze względu na dobro ... Zobacz wątek2016.12.28 8:26:7
jakie są warunki przystąpienia do krus?
żona posiada gospodarstwo rolne o pow 1,22ha mamy rozdzielczość majątkową żona jest jedynym właścicielem czy mam obowiązek opłacania krus ... Zobacz wątek2016.12.27 21:56:26
Sypialnia bez okien
Witam,Czy wg prawa, pomieszczenie przeznaczone na pobyt ludzi - sypialnia, może mieć tylko oświetlenie sztuczne, a zarazem nie posiadać żadnej wentylacji? Zaoferowano mi taki pokój do wynajęcia, ... Zobacz wątek
2016.12.27 21:48:52
Jak rozliczyc taki przypadek
Witam,Interesuje mnie konkretny przypadek: Jak polecam ludzi do banku w programach afiliacyjnych, dostaje za to pieniądze, podatki opłaca tutaj bank na zasadzie umowy zlecenie. Jednak gdybym chciał ... Zobacz wątek
2016.12.27 15:58:18
mąż chce rozwodu, znudziło mu się dorosłe życie. pomocy
Dzień dobry,jak to otrzymuje Pani "listy z niesplaconymi pozyczkami, wszystkie zaciągnięte na mnie"? Wzięła Pani jakieś pożyczki i faktycznie ich nie spłaciła?
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta ... Zobacz wątek
2016.12.27 11:23:58
Zdjęcia ...
Witam,Zerwałam niedawno z chłopakiem. Rozstanie odbyło się w pokojowej atmosferze, mimo iż poszłam do innego. Niestety, mój były ma moje nagie zdjęcia i filmik , gdy się rozbieram i uprawiamy ... Zobacz wątek
2016.12.26 20:49:51
zdjęcia
Witam,Zerwałam niedawno z chłopakiem. Rozstanie odbyło się w pokojowej atmosferze, mimo iż poszłam do innego. Niestety, mój były ma moje nagie zdjęcia i filmik , gdy się rozbieram i uprawiamy ... Zobacz wątek
2016.12.26 16:7:16
ZUS - wygrana sprawa = wypłata środków?
Trochę poczytałem w internecie odnośnie tego tematu, który właśnie chciałem tutaj poruszyć. Jednak liczę na Waszą wypowiedź.Moja mama w dniu 29.01 złożyła wniosek do ZUS`u o przejście ... Zobacz wątek
2016.12.24 9:2:17
Problem z 15 letnim dzieckiem. Pomocy !!!
Witam Mam problem a mianowicie postaram się opisać w skrócie.Mieszkam z mamą i dwójką braci 15 lat i 8 i jest problem z tym
15-sto letnim osobnikiem utrudnia on życie jak i sprawia
problemy, ... Zobacz wątek
2016.12.24 0:49:14
Wspólna odpowiedzialność materialna
Dzień dobry,podaje Pan zbyt mało informacji,aby można było dokładnie określić przysługujące Panu uprawnienia. Nie wiadomo kto dokładnie ma zawrzeć umowę, ilu pracowników zatrudnia pracodawca, ... Zobacz wątek
2016.12.23 15:12:16
Masz inne pytanie do prawnika?