Forum prawne (strona 168)

Obliczenie zasiłku chorobowego dla pracownika na pół etatu

Witam serdecznie,
mam pytanie dotyczące wypłaty zasiłku chrobowego. Pracownik został zatrudniony 04.04.2016, a od dnia 14.05.2016 do dnia 25.05.2016 poszedł na zwolnienie ( choroba, 80% płatne). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.30 10:46:22

Okres wypowiedzenia przy ciągłości umów o pracę - kiedy się zmienia?

Witajcie,

Jestem aktualnie zatrudniony u jednego pracodawcy na umowę o pracę (najpierw 3 miesiące, następnie 1 miesiąc, aktualnie zawarta niedawno na 30 mcy)- od pierwszej do ostatniej jest ciągłość, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.29 13:57:48

Wypowiedzenie wsteczne po nieobecności w pracy

Nie zwracaj pieniędzy. Powołaj się na przepisy z kodeksu cywilnego o bezpodstawnym wzbogaceniu, które w prawie pracy mają zastosowanie z mocy art.300 kodeksu pracy. Bezpodstawnie wzbogacony, który ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.5.29 11:11:38

Podział działki i pozwolenie na budowę - rozpoczęcie przez dziadka

Witam, mam takie pytanie. Gminne warunki zabudowy wymagają 12 arowej działki aby wydać pozwolenie na budowę, dziadek ma działkę 25 ar na której stoi już dom i duży garaż pozostałej działki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.29 2:11:58

Czy dochód zagraniczny liczy się do progów na 500 plus

Witam! Mam dość skomplikowany problem. Wróciłem kilka dni temu do Polski z UK po 2 latach. Chcielismy sie ubiegac z partnerką o 500 plus na pierwsze dziecko. Okazało się ze mialem jakis dochód ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.27 15:54:3

Gdzie znaleźć przykłady spraw sądowych z prawa autorskiego

Witam,
poszukuję informacji o casus'ach dotyczących autorskoprawnej ochrony programów komputerowych oraz dowolnej innej problematyki prawnoautorskiej. Przekopuje google ale nie mogę znaleźć przykładów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.26 16:15:8

Co z alimentami gdy matka dziecka wyjeżdża za granicę na stałe

Dzień dobry,
trzeba wystąpić o zmianę orzeczenia o władzy rodzicielskiej i sposobie sprawowania opieki nad dzieckiem oraz zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Pytanie także czy będzie Pan chciał ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.5.26 15:50:28

Jak sporządzić spis majątku przy likwidacji działalności gospodarczej

Witam, mam parę pytań co do likwidacji działalności gospodarczej. Przez ok 9 miesięcy prowadziłem firmę usługową, jedyny dochód pochodził z zamówień w pracy, gdzie miałem zapewnione wszystkie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.26 10:14:46

Czy Wielka Brytania ma dostęp do Systemu Informacji Schengen?

Czy Wielka Brytania ma wgląd do Systemu Informacji Schengen skoro nie należy do strefy Schengen ? Czy wjeżdżając na terytorium Wielkiej Brytanii straż graniczna jak skanuje nam dowody przy odprawie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.26 0:4:31

Kiedy można zabrać mieszkanie komunalne lokatorowi?

jestem najemcom mieszkania komunalnego mieszkalam tam 20 lat wyszlam zamoz kupilam dom a w mieszkaniu zostal syn z pierwszego zwiozku ktory jest pelnoletni urzad nakazal oddac mi mieszkanie a syn nie ma ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.5.25 20:14:19

Czy mogę reklamować lodówkę mimo podpisania dokumentu odbioru

Witam, chciałabym dowiedzieć się jakie mam prawa w związku z odmową przyjęcia mojej reklamacji przez sklep internetowy OleOle. Zakupiłam u nich lodówkę ze zmianą kierunku otwierania drzwi, przyjechali ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.25 9:40:35

2016.5.25 9:28:47

Wymeldowanie przez ojca po rozwodzie - prawa pełnoletniej córki

Witam, mam skończone 18 lat i jestem osobą uczącą się. Moi rodzice są miesiąc po rozwodzie. Ojciec przed rozwodem wyprowadził się do swojej matki i mieszkają razem od ponad dwóch miesięcy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.24 21:15:27

Co robić gdy nie ma kontaktu z kuratorem w pilnej sprawie

Witam.
Co mogę zrobić w przypadku, kiedy nie mam kontaktu ze swoim kuratorem?
Właśnie potrzebuję 4 dni przerwy w karze, nagły wypadek.
Moja Pani kurator ma dyżury tylko we wtorki i czwartki. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.24 20:6:55

Na ile mogę liczyć przy przepisaniu mieszkania na żonę po rozwodzie

Cześć,
Postanowiłem się rozwieść bez orzeczenia o winie. Nie mamy dzieci i jedyne co nas łączy to kredyt hipoteczny. Chcę aby mieszkanie zostało przepisane na żonę i żeby ona wzięła cały ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2016.5.24 20:4:32

Mama alkoholiczka robi awantury - co robić przy niskich zarobkach

a więc tak nie wiem czy wg ktoś to przeczyta ale potrzebuje pomocy!
mam 19 lat mieszkam z mamą siostrą bratem i mieszka z nami jeszcze mój chłopak tata nie żyje od kilku lat ..
moja mama pije ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.5.24 18:35:54

Czy pracodawca może zmusić do egzaminu i zapłaty za kurs

Witam juz koncze praktyki w zawodzie Mechanika,
Tak na prawdę nic nie wiem o tym zawodzie nic nie umiem, poniewaz przez całe moje praktyki moze 10 razy byłem przy samochodzie (troche z mojej winy bo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.24 9:36:26

Egzekucja komornicza za stary dług - odsetki i przedawnienie należności

Dług 3000 a odsetki 19000 ????? Takiej bzdury nie widziałem jak żyję. Odsetki są należne zasądzone przy wydaniu wyroku, następne , jako że są one świadczeniem okresowym, przedawniają się po ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.5.23 23:9:4

Alimenty w Anglii po 18 roku życia - zatrzymanie wypłat przez oszustwo

Mieszkam od dwoch lat w Anglii z 20 letnim synem. Syn nadal sie uczy w collegu. Moj byly maz zalozyl sprawe zeby nie placic alimentow bo syn ma skonczone 18 i pracuje. Sprawe wygral i od 3 miesiecy nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.23 22:13:54

Czy mogę spać w siedzibie spółki z o.o. wynajmując mieszkanie

Nie Pani Bernadetto, jeśli sprawa byłaby skomplikowana, wielu właścicieli, niejasna własność, specyficzna działalność itp itd - wtedy owszem, fachowiec.
Tak jak z pralką, można wezwać fachowca ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.5.23 16:17:53

Oszustwo ubezpieczeniowe przez telefon - jakie kroki podjąć?

Witam

Mam pewien problem. Pod koniec marca dzwoniono do mniej rzekomo z T-Mobile z ofertą ubezpieczenia. Uznałem, że jest prawdziwa. Podałem naiwnie wszystkie dane. Pierwszy miesiąc miał być ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.23 12:55:20

Czy po rozwodzie zostanę obciążona kredytem za dom przepisany na męża

Witam,

Ze względu na to, że mój mąż pije już od dłuższego czasu, postanowiłam się z nim rozwieść.

Ciągłe awantury, bójki, wyzywanie, kilkukrotnie wzywana policja, dodatkowo nękania ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2016.5.22 22:7:4

Jaką decyzję podejmie sąd gdy oboje nie chcą przejąć nieruchomości

Dzień dobry,
skoro sprawę ma rozpatrywać sąd II instancji, to znaczy, że zostało już wydane postanowienie przez sąd I instalacji i bez zapoznania się z dokumentacją, a zwłaszcza postanowieniem ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.5.22 17:8:32

Rejestracja samochodu w Niemczech przez obywatela polskiego

Hej mogę kupić i zarejestrować auto w niemczech niemając prawa jazdy? jestem w trakcie robienia-jak wygląda ubezpieczenie i podatek drogowy? (2006)-wv passat lub honda accord pozdrawiam ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.5.22 12:54:32

Czy mogę dochodzić odszkodowania za użytkowanie sprzętu gastronomicznego

Dzień dobry,
skoro umówił się Pan z niedoszłym wspólnikiem na wynajęcie sprzętu, to też powinien dochodzić zapłaty czynszu, a nie odszkodowania. Proszę też uważać na upływ terminu przedawnienia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.5.22 11:17:34

Europejski nakaz aresztowania za nielegalne posiadanie dziecka w USA

Witam, proszę o pomoc w niżej opisanej sprawie.
Kobieta w 2014 roku będąc w USA, mając obywatelstwo polskie i USA zaszła w ciążę. Następnie rozstała się z partnerem i wróciła do Polski po ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.5.21 23:39:55

Wynajem domu bez działki - czy to legalne i jakie prawa najemcy?

Czy można wynając dom bez działki na ktorej ten dom stoi? Wynajełam dom ale nie zauważyłam w umowie zapisu że "wynajmuje dom na działce", a nie dom z działką. Czy tak można? I czy w takim razie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.21 11:10:16

Skarga kasacyjna RPO w sprawie aplikantów notarialnych bez zaświadczeń

Dotyczy rocznika 2010-2012 i następnych roczników ,ktorzy nie otrzymali zaświadczenia od izb notarialnych z powodu nie zdanego/zdanych kolokwium.
Z gazety prawnej wynikało, ze cześć aplikantów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.21 0:52:2

Problemy z Sigma Bankiem - wysokie odsetki i opłaty

Jak można w tym kraju ludzi oszukiwać. Osoba która ma ubezpieczenie kredytu zmarła, poinformowano bank o zgonie i firmę ubezpieczeniową. Obojętnie kim ta osoba jest ktora powiadomiła ale powiadomiła ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.5.20 16:18:16

Czy mogę przejąć opiekuńcze na babcię po wujku

Witam. Moj wujek bierze opiekuncze na babcie ktora ukonczyla 75 lat lecz on sam jest schorowany i chce zrezygnowac z tego zeby opieke nad babcia wziął wnuczek czyli ja . Czy jest taka mozliwosc jestem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.5.19 14:56:39

Rozbiórka łazienki przez dewelopera w nowym mieszkaniu - odszkodowanie

Witam,

bardz prosze o prade na temat jakie prawda posiadam przy takiej sytuacji:
zakupilam mieszkanie wlasnosciowe od dewelopera z wykonczeniem pod klucz we wrzesniu 2015. Dwa dni temu inzynier budowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.19 14:40:22

Czy stypendium stażowe jest wolne od zajęcia komorniczego

Witam,

Mam następujące pytanie :

Czy stypendium stażowe za wykonywany staż jest wolne od zajęcia/egzekucji komorniczej, tak samo jak minimalne wynagrodzenie za pracę, zgodnie z art. 87 par. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.18 15:39:4

Przymus sprzedaży mieszkania przez spadkobierczynię - prawa współwłaściciela

Witam

Matka mojego szwagra zmarła w zeszłym roku zostawiając jemu i jego siostrze mieszkanie spółdzielczo-własnościowe. Teraz siostra szwagra chce spłaty połowy mieszkania, ale niestety szwagra ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.18 12:52:12

Błąd w ogłoszeniu przetargu - ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej

Ogłaszając przetarg w sekcji III.4.1) formularza ogłoszenia w BZP nie zaznaczyłem punktu dotyczącego wykazania się przez wykonawcę opłaconą polisą w sytuacji gdy przy wykazywaniu spełnienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.18 7:22:38

Zwrot pieniędzy za buty w złym stanie ukrytym przez sprzedawcę

Dzień dobry,

Piszę w związku z nieudanym zakupem na portalu aukcyjnym allegro oraz niechęcią sprzedającego do zwrotu gotówki. Moja dziewczyna otrzymała swoją przesyłkę z butami w stanie "dobrym" ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.17 22:49:52

Czy dziedziczę długi ojca mimo że spadku nie przyjęłam ani odrzuciłam

[cytat]

Dziękujemy Pani za odpowiedź. Orientacyjnie ile może kosztować prowadzenie takiej sprawy?

[/cytat]

Dzień dobry,
koszt jest uzależniony od tego czy wniosek sami Państwo złożycie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.5.17 21:2:40

Czy dług za studia ulega przedawnieniu po latach

Posiadam na koncie taką sprawę jak poniżej, moje pytanie brzmi czy jest szansa przedawnienia tego długu????

1. Studia zaoczne na uczelni prywatnej rozpoczęte 4.10.2008r. (umowa o świadczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.17 18:25:40

Czy mogę wylecieć za granicę przy zakazie opuszczania kraju

Czy przy zakazie opuszczania kraju i obowiązku dozoru policyjnego mogę wylecieć na wakacje za granice? Czy na lotnisku zostanę zatrzymany? jestem oskarżony o posiadanie i handel narkotykami. Aktualnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.17 15:44:12

Czy można odciąć wodę sąsiadom za niespłacanie rachunków?

Mieszkamy w domu piętrowym niestety druga rodzina zalega z płaceniem za wode przelicznik jest zanotowany ale nie zgłoszony do wodociągów.czy możemy im zakręcic dopływ wody skoro nie płacą. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.17 12:34:54

Urlop i staż pracy przy zatrudnieniu na ćwierć etatu

ile mam urlopu pracując na 1/4 etatu i jak to jest liczone do stażu pracy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.17 10:43:57

Czy nielegalny podnajemca może nas wyrzucić z mieszkania komunalnego

Witam, od dwóch lat wynajmujemy z narzeczonym kawalerkę. Oczywiście na początku została spisana umowa najmu, w której wynajmujący oświadcza iż jest właścicielem lokalu. Niecały miesiąc temu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.17 10:38:47

2016.5.17 10:9:48

Pierwszeństwo przejazdu na skrzyżowaniu z drogą rowerową

Witam forumowiczów.
W majówkę miałem oto taką sytuację:
Jadę na rowerze drogą rowerową. Moją drogę przecinają wjazdy do strefy zamieszkania, która jednocześnie jest drogą wewnętrzną.
Gdy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 20:50:40

Ktoś straszy mnie SMS-ami o rzekomym otruciu - iść na policję

Niestety nie wiem kto te SMS-y wysyła. Mam podejrzenia kto to ale nie mam pewności i dowodu, że to ta osoba. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.5.16 17:14:11

Ograniczenie uprawnień urbanistów w konkursie na projekt miejscowy

Zwracam się do Państwa z zapytaniem, czy w regulaminie konkursu - zamówienia publicznego na usługi projektowe z zakresu urbanistyki, można stosować wybiórczo zapisy ustaw formułując wymagania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 17:6:22

Jak długo sąd może nie podejmować decyzji o terminie rozprawy

Jak długo sąd ma czas na podjęcie decyzji o terminie i rodzaju rozprawy? Witam proszę o pomoc w sprawie. 21 stycznia 2016 obywatel Ukrainy nie zatrzymał się do kontroli policyjnej w związku z tym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 16:45:3

Czy trzeba wpisywać poprzednią pracę przy rejestracji w Urzędzie Pracy?

Czy musze rejestrując się w Urzędzie Pracy wpisywać poprzednie stanowisko pracy?Pracowałam za granicą(Austria) przez 1,5 na umowę o pracę. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 12:35:0

Oszustwo przy zatrudnieniu bez umowy - dochodzenie należności

Znajomy ma problem lecz nie wie co zrobić więc zapytał się mnie czy mógłbym poradzić się. Więc akurat znalazłem tą stronę i więc pytam. Czy pracownik bez umowy może domagać się pieniędzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 10:49:52

Czy była synowa musi zwrócić pieniądze za mieszkanie spłacane przez teściów

Witam. Mam pilne i ważne pytańie. Chce pomóc tesciom bo mają problem z byłą synowa. Szwagier z zona mieli mieszkanie na kredyt hipoteczny. Zyrantami byli tewciowie. Szwagier z zona spalacali ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 10:27:7

Błędna cena podana przez doradcę w sklepie budowlanym - reklamacja

Witam Wszystkich bardzo serdecznie ;)

Sprawa może sie wydawać troszkę dziwna, ale chciałaby dowiedzieć sie co zrobić w takiej sytuacji.
W sobotę pojechałam do sklepu budowlanego by zakupić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.5.16 10:18:8

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika