Forum prawne (strona 165)

Opieka nad 15-letnią siostrą narzeczonej - prawa i alimenty od rodziców

Witam

Chciałbym zapytać jak wygląda sprawa opieki nad siostrą, mianowicie:

Siostra mojej narzeczonej ma 15 lat, kilka lat temu jej matka wzięła rozwód z ojcem dziewczyny z powodu jego pijaństwa ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.29 17:48:54

Przeprowadzka firmy poza miasto - czy podwyżka zwalnia z odprawy

Dzień dobry,
wszystko zależy od dokładnego porównania obecnych warunków oraz tych zaproponowanych. Inaczej będzie oceniona sytuacja, gdy siedziba zostanie przeniesiona o 5 km, a inaczej gdy o 150. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.7.29 14:20:43

Ślub kościelny bez zgłoszenia w USC - czy możliwe?

Pytanie do PEPE
Mógłbyś podzielić się listem, który napisałes dobiskupa w sprawie pozwolenia na udzielenie slubu kościelnego bez prawnych skutków.
NIe wiem do kogo zwrócić się w tej sprawie. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2016.7.29 13:52:19

Problem z ubezpieczeniem zdrowotnym po powrocie z Anglii - zbieg ubezpieczeń

Witam,

W lipcu zeszłego roku wróciłam z Anglii do Polski ale w Anglii nadal mam działalność gospodarczą typu self-employed czyli samozatrudniająca się. W sierpniu zeszłego roku dostałam pracę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.28 20:13:12

Przedawnienie rachunków sieci Era GSM po latach

A co w sytuacji gdy sprawa jest przedawniona (roszczenia z tytułu nie zapłaconego rachunku telefonicznego w Erze w 2000 roku) a obecne T-mobile nie chce podpisać nowej umowy telekomunikacyjnej powołując ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2016.7.28 11:21:23

Praca na kamerkach internetowych - jak rozliczyć podatek

Pracuję od trzech miesięcy na kamerkach internetowych, zarabiam ok 3000 miesięcznie, firma jest za granicą, przelewa mi pieniądze na konto ale nie opłaca za mnie podatku
w jaki sposób mam się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.27 14:54:43

Administrator klubu na Facebooku grozi sądem za fanpage

Dziękuję za odpowiedź.

Nie była podpisywana żadna umowa. Pomoc była bezinteresowna i nieformalna. Wszystko było ustalane słownie. Kolega ma działalność poruszającą podobną tematykę, jednak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.7.27 9:35:9

2016.7.27 8:59:16

Kontakt z dzieckiem gdy ojciec przebywa w więzieniu i nie jest wpisany w akt urodzenia

Mam brata ktory ma dziecko z byłą dziewczyna ktora jest nie letnia I czy matka dziecka moze zabronic kontaktow mi z mojego brata corka ? Moj brat poszedl siedziec jego dziewczyna zapisala go jako ojciec ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.27 2:55:46

Niedojrzały mąż uczy dziecko brzydkich słów - rozwód i opieka

Witam. Jestesmy malzenstwem nie caly rok ale milosci nie matu prawie od poczatku. Mamy 1.5 coreczke ktora zajmuje sie w domu tylko ja. Maz nie robi przy niej kompletnie nic weslug mnie jest niedojrzaly ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.27 2:29:5

Spis lokatorów w spółdzielni - obowiązek umieszczenia dożywotnich mieszkańców

córka sprzedała mieszkanie , a spółdzielnia nie chce zmienić nazwiska na liście lokatorów!!!! jak zmusić spółdzielnię do zmiany ? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2016.7.26 21:0:45

Firma telekomunikacyjna nie może robić kolejnych roszczeń po wygranej

Malkvian, niewiele to zmienia.
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz
ulewicz.kancelaria@onet.eu ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.7.26 19:35:11

2016.7.26 10:53:12

Wliczanie okresu składek KRS do stażu pracy przy ustalaniu urlopu

byłam płatnikiem KRS przez 4 lata i 3 miesiące ukończyłam szkołę policealną ,teraz pracuję i mam opłacany ZUS jednak pracodawca wyliczył mi 20 dni urlopu ,czy KRS się nie wlicza bo szkoła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.25 19:53:20

Jak napisać oświadczenie o wykonanych pracach remontowych zamiast faktury

mam pytanie jak mam napisać oswiadczenie do mopsu bo dostałam opieniądze z opieki na remont i mam przedstaić zaświadczenie że coś było zrobione z tych pieniążków , fatury mam z materiałów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.23 6:55:25

Obowiązek przystąpienia do ubezpieczenia podczas szkoleń unijnych

Czy jako uczestnik unijnych szkolen musze przystapic do proponowanego mi ubezpieczenia?
Art6 ust1pkt9a w zwiazku z art12 ust z 13 paz'98 Witam.
Dostałam sie na szkolenie unijne. Warunkiem było być ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.23 5:53:35

Reklamacja komputera 8 razy w Media Markt - jak przerwać granie na czas

Witam, cieszę się że znalazłem tą stronę bo może jest szansa abym ruszył mój problem ze strony prawnej. Dotyczy on reklamacji komputera. Otóż kupiłem komputer 3 lata temu w firmie Media Markt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.22 23:4:46

Umowa darowizny czy sprzedaży udziałów w firmie rodzinnej

paula-sylwia.kordos, wszystko zależy od postanowień umowy spółki. Odpowiedzi na powyższe pytania nie można udzielić bez analizy tejże umowy.
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta Parusińska- Ulewicz
ulewicz.kancelaria@onet.eu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.7.22 13:30:35

Zagubione książki biblioteczne sprzed lat - mieszkanie za granicą

Witam,
Piszę w nadziei, że ktoś podpowie mi co dalej.
W wyniku różnych problemów rodzinnych przeprowadzałyśmy się z mamą często, czasem wręcz nagle. W tym czasie ostatnim o czym myślałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.21 10:59:47

Urlop tacierzyński 7 dni - warunki i zasady wykorzystania

Witam. Czy Pracodawca może odmówić mi w wyznaczonym prze zemnie terminie wykorzystania urlopu tacierzyńskiego argumentując tym że mam na to 2 lata i pójdę wtedy kiedy mi go dadzą moi przełożeni? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.7.20 17:51:29

Odzyskanie prawa jazdy po 2 latach zakazu za jazdę pod wpływem

witam zabrali mi prawko w 2014r za jazde pod wpływem alkocholu na 2 lata w czerwcu a wyrok z sadu odtrzymałem w wrzesniu 2014r a juz mamy 2016 czy mogę zdawać prawo jazdy już czy muszę czekać do ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.20 17:47:56

Ojciec alkoholik niszczy dom i molestował - jak się obronić

Dodam jeszcze ze mama nie chce ratować małżeństwa. Wiele lat przez niego cierpiała ( a ja razem z nia), teraz martwię się strasznie o nia. Nie zasługuje na takie traktowanie. Proszę może ktoś ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.7.20 9:23:47

Dodatek podczas urlopu wychowawczego w konkubinacie

Witam. Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim i zastanawiam się nad skorzystaniem z urlopu wychowawczego. Stąd moje pytanie, czy żyjąc w konkubinacie i otrzymując wynagrodzenie w wysokości 2450zl ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.20 1:1:34

Pracodawca przy badaniach okresowych zmienił orzeczenie na negatywne

Dzień dobry.
Proszę o poradę.Trzy tygodnie teme robiłam badania okresowe,orzeczenie pozytywne.W zeszłym tygodniu ( dwa tygodnie po tamtym orzeczeniu )do zakładu pracy wpłyneło drugie orzeczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.19 20:24:49

Wyjazd za granicę do pracy będąc ciężarną na zasiłku z MOPS

Witam. Mam problem, jestem w 5 miesiącu ciąży. Z partnerem nie jesteśmy małżeństwem, jeszcze nawet razem nie mieszkamy ale mamy to w zamiarze gdy dziecko przyjdzie na świat. Pobieram 2 miesięczny ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.19 20:18:7

Rozwód z separacji - ojciec nie płaci rachunków mieszkając w domu

Witam!
Moi rodzice są w separacji od 6 miesięcy.Ojciec mieszka z nową kobieta. Swego czasu przez jakieś 2-3 miesiące pomieszkiwal jeszcze u nas w domu i to bardzo często. Nie płacił za jakiekolwiek ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.19 14:46:59

Separacja - ojciec nie płaci rachunków mimo korzystania z mediów

Witam!
Moi rodzice są w separacji od 6 miesięcy.Ojciec mieszka z nową kobieta. Swego czasu przez jakieś 2-3 miesiące pomieszkiwal jeszcze u nas w domu i to bardzo często. Nie płacił za jakiekolwiek ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.19 14:41:51

Pościg za dzieckiem w UK - oskarżenie o pobicie przez sąsiadkę

Witam . Chciałabym najpierw opisać całą sytuację jaka miała miejsce na terenie UK. Mój mąż ostatnio był zqczepialy przez dzieciaki biegając po naszej ulicy. Dzieci często grają w piłkę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.18 22:50:10

Podrobienie podpisu wykładowcy w indeksie - wezwanie na policję

Witam. Jakies 3 miesiace temu podrobilem podpis wykładowcy w indeksie, poniewaz brakowalo mi jednego wpisu a byl mi on niezbedy, z uczelni dostalem jedynei kare upomienia, i zostalem zapewniony ze sprawa ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.18 21:17:4

Ograniczenie praw rodzicielskich z winy rozwodowej

Ona24, proszę sprecyzować pytanie, bo na razie nie bardzo wiadomo o co chodzi ? "Ile czasu musi upłynąć od złożenia wniosku o ograniczenie praw" ? W pozwie o rozwód i alimenty może Pani wnosić ... Zobacz wątek

57 odpowiedzi | Strony: 1 2

2016.7.18 18:40:30

Zastrzeżenie dowodu osobistego a brak wymiany przez lata

Witam Dwa lata temu zgubiłam dowod osobisty po paru dniach ktos mi go przysłał poczta na adres zameldowania. Dowod zastrzezyłam w banku. Zmieniam teraz adres meldunku i chciałam wymienic dowod osobisty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.18 11:49:17

Wymiana dowodu osobistego podczas wyjazdu - co zrobić gdy jest potrzebny?

Witam Dwa lata temu zgubiłam dowod osobisty po paru dniach ktos mi go przysłał poczta na adres zameldowania. Dowod zastrzezyłam w banku. Zmieniam teraz adres meldunku i chciałam wymienic dowod osobisty ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.18 11:47:7

Okres wypowiedzenia i urlop ojcowski - możliwość wykorzystania w trakcie wypowiedzenia

Witam

Mam umowę o pracę na czas określony od 2016-04-01 do 2018_12-31.
Wcześniej miałem umowę na okres próbny od 2016-01-04.
Chciałem się dowiedzieć jaki mam okres wypowiedzenia 2 tyg czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.17 16:4:22

Skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów po wyroku za jazdę pod wpływem

Witam, w dniu 25 listopada 2014 roku prowadzilem samochod bez uprawnien, bez prawa jazdy pod wplywem alkoholu. Badanie na zawartość alkoholu w organizmie wykazala 2 promile. W dniu 9 kwietnia 2015 roku ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.17 1:41:2

2016.7.16 21:46:40

2016.7.16 21:46:23

2016.7.16 21:45:57

Odpowiedzialność za błędy w tekście reklamowym dla klienta zagranicznego

Hej! Bardzo proszę o pomoc w kwestii odpowiedzialności za wykonane dzieło. Jestem freelancerem, zajmuję się pisaniem tekstów reklamowych. Ostatnio opracowałem dla klienta broszurę o jego firmie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.16 10:31:2

Sprzedaż małej działki rolnej z domem - czy można zgodnie z prawem?

Czy mogę sprzedać działkę rolną o pow. 0.49 ha zabudowaną starym domem zgodnie z najnowszymi przepisami? Działkę odziedziczylam po rodzicach 10 lat temu, nie jestem rolnikiem.
Proszę o odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.15 12:53:20

Destrukcyjni teściowie zakłócają małżeństwo i żądają kontaktu z dziećmi

Dzień dobry,
niestety nadal nie wiem o co wnieśli dziadkowie i jak uzasadnili swoje żądanie ? Pozew/wniosek zawiera określone żądanie i jego uzasadnienie. Jeśli nie zgadzacie się Państwo z roszczeniami ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.7.15 8:7:21

Powrót z urlopu macierzyńskiego - czy przysługuje cały etat?

Witam.
Piszę z pytaniem dotyczącym mojego powrotu z urlopu macierzyńskiego. Niedługo wracam do pracy. Do tej pory byłam zatrudniona na 3/4 etatu. Ostatnio w rozmowie telefonicznej z pracodawca poinformowano ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.15 7:58:4

Czy ojciec może zatrzymać pełnoletnią córkę w domu siłą

Dzień dobry,
jeśli jest Pani pełnoletnia, może robić, co chce. Teraz to Pani decyduje o tym, czy ewentualnie dochodzić zaległych alimentów czy nie.
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta Parusińska- ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.7.15 7:50:14

Komornik ściąga dług mieszkaniowy tylko od dwóch z ośmiu mieszkańców

Dzień dobry,
pozostałe osoby odpowiadają solidarnie, a więc jeśli zadłużenie zostanie spłacone przez 1 lub 2 osoby (w całości lub części przekraczającej "udział" tych osób), będą one ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.7.15 7:42:52

Cofnięcie pobytu stałego mężowi po rozwodzie za oszukiwanie

Jestem "żoną"obywatela afryki od 8 lat dopiero w stycznnou tego roku mąż otrzymal zezwolenie na pobyt staly, niestety nie dawno wyszly pewne fakty dotyczace go, a mianowicie to iz moj maz prowadzi ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2016.7.14 22:47:5

Zapis gospodarstwa na jednego spadkobiercę - prawa pozostałego rodzeństwa

Witam,
moja babcia miala 3 dzieci. Do mojej babci należala 1/2 gospodarstwa- pozostala czesc jak mozna sie domyslic należala do meza, czyli dziadka. Maż babci tj moj dziadek przepisal to synowi, który ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.13 21:14:19

Grzywnę za niewykonanie decyzji o rozbiórce po latach bezczynności

Witam,
PINB wystawił tytuł wykonawczy w celu zastosowania grzywny, ponieważ nie wykonaliśmy decyzji o nakazie rozbiórki. Rozumiem, że następny krok to grzywna. Jednak decyzja, której nie wykonaliśmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.13 18:25:51

Zajęcie konta przez drugiego komornika przy istniejącym zajęciu pensji

Witam mam problem.
Mianowicie jakiś czas temu komornik siadł mi na pensję i pracodawca przesyła mu 50% mojego wynagrodzenia.
Problem polega na tym że dziś dostałem pismo od innego komornika ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.13 10:58:11

Ojciec alkoholik rujnuje dziedziczony dom - pozbawienie praw

Witam, moj ojciec odziedziczyl po swoich dziadkach dom z kawalkiem dzialki.Jak zyl jeszcze z moja mama,mieszkalismy tam razem. Rodzice sie rozwiedli i z mama odeszlysmy. Ja jednak tam przyjezdzalam co ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.7.12 18:0:54

Alimenty od babci na wnuki - czy tesciowa musi płacić na dzieci synowej

... jak suka nie da - pies nie weźmie to stare polskie mądre przysłowie. To prawda zajdzie jedna z drugą w ciąże, do pracy chodzić się nie chce bo i po co skoro mają jak często same ... Zobacz wątek

23 odpowiedzi

2016.7.12 15:31:53

Kontakty ojca z dzieckiem pracując w Niemczech - ustalenie widzeń

Dzień dobry,
tak, jak wskazałam poprzednio, aby pomóc w przygotowaniu wniosku konieczne jest zapoznanie się z orzeczeniem w sprawie kontaktów (z całym orzeczeniem, a więc w Pana przypadku z protokołem ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.7.12 11:0:59

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika