Forum prawne (strona 164)

Sprzedaż samochodu pod zajęciem komorniczym - czy można zezłomować

Witam, postaram się opisać mój problem mam nadzieję że ktoś będzie wstanie mi pomóc:
2 lata temu kupiłem auto nie będąc świadom tego że auto jest pod zajęciem komornika. Zajęcie komornicze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.8.9 13:22:39

Wypadek z traktorem niezarejestrowanym - kto będzie winny

Zgłoś się najlepiej do dobrego prawnika. Mój mąż był w podobnej do ciebie sytuacji, spowodował wypadek drogowy, gdzie osoba trzecia odniosła obrażenia. Gdybyśmy zostali sami z taką sprawą ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.8.8 15:54:45

Alimenty na pełnoletnego - uchylenie dla nieuczącej się osoby

Kris, jesli syn pidejmie szkołę zaoczną to może być trudno z uchyleniem alimentów. Jednak jesli szkoła nie będzie stanowiła przeszkody w podjęciu pracy to na pewno możesz próbować zmniejszyć ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2016.8.8 15:26:20

Konkubina wymusila alimenty mieszkając razem - jak to udowodnić

[cytat]

Witam.Wdalem sie w toksyczny zwiazek z ktorego mam Synka.Konkubina wymusila na mnie alimenty na synka straszac odejsciem i ukryciu dziecka.Karzdo razowa rozmowa z mojej strony o zrezygnowaniu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.8.8 14:46:21

Czy 16-latek może być fundatorem i prezesem zarządu fundacji?

Witam. Czy osoba małoletnia w wieku lat 16 może być fundatorem fundacji oraz prezesem zarządu fundacji. Bo w zgodzie z ustawą o fundacjach podmiot może założyć każda osoba fizyczna, czyli każda ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.8.8 4:45:36

Czy żona może podpisać umowę telefoniczną na nazwisko męża?

Czy żona może podpisać umowę na usługi telefoniczne jeżeli w umowie jest nazwisko i dane męża ? Uzgodnienia o przysłanie oferty były zrobione telefonicznie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.8.7 13:37:35

Zachowek po zmarłym ojcu przy mieszkaniu wartym 90 tysięcy

Dzień dobry, tak jak wskazałam poprzednio, zgodnie z przepisami: "Przy obliczaniu zachowku nie dolicza się do spadku drobnych darowizn, zwyczajowo w danych stosunkach przyjętych, ani dokonanych przed ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.8.7 9:55:38

dojazd do pól rolnych , wspólny mostek ze sąsiadem

Nie musi uzasadniać odległości 8 m, bo to reguluje ustawa o drogach publicznych. Decyzję można zaskarżyć w pierwszej kolejności do WSA, ale to nic nie da, jeśli postawił Pan ogrodzenie z naruszeniem ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2016.8.6 18:56:33

Alimenty dla 19-latka kontynuującego naukę w szkole policealnej

Witam serdecznie
W tym roku ukończyłem technikum, maturę również zdałem. Dostaje alimenty od mojego ojca. Jednak nie czuję się na siłach, żeby w tym roku iść na studia jednak nie chce rezygnować ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.8.5 15:50:26

Problem z serwisem klimatyzacji w wynajmowanym lokalu - brak umowy i gwarancji

Jako firma mamy następujący problem. Wynajmujemy lokal u przedsiębiorcy, który założył na swój koszt klimatyzację podnosząc tym samym czynsz za podwyższenie standardu lokalu. Klimatyzacja znajduje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.8.5 9:24:43

Spór o reklamację sukienki sprzedanej online - podejrzenie celowego uszkodzenia

Witam uprzejmie,

Bardzo proszę o opinię w sytuacji która przytrafiła mi się po raz pierwszy. Sprzedałam na portalu internetowym nową markową sukienkę z oryginalnymi metkami. W opisie nie było ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.8.5 8:19:50

Problem z bankiem - nieprawidłowe rozliczenie spłaty zadłużenia przez komornika

Czy Koleżanki i Koledzy mogą podać mi konkretny paragraf w mojej sprawie...

Mam w mBanku ekonto z zadłużeniem X oraz kartę kredytową z zadłużeniem Y które to zadłużenie można spłacać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.8.4 22:36:57

Nieuwzględnienie rabatu przy zakupie garnituru i problemy z realizacją zamówienia

Witam.
Jakieś 2 miesiące temu odwiedziłem pewien sklep z garniturami, celem zakupu ślubnego 'zestawu'. Otrzymałem wycenę kompletu z uwzględniony rabatem 20% za zakup wszystkiego. Zamówiłem garnitur, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.8.4 20:6:25

Mąż ma nową znajomą i żąda rozwodu - czy związek można uratować

Zawsze kierowałam się tym, że skoro ja nie mam do ukrycia telefonu, on też nie powinien mieć tym bardziej, że łapałam go niejednokrotnie na wirtualnych znajomościach, którymi były flirtami itp. ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2016.8.4 19:9:15

Córka nagrała matkę mówiącą o biciu - policja dostała nagranie

Witam;) zaczne od poczatku, bo mozna sie w tym pogubic.
Wyjechalismy na wakacje do mojej mamy. Poklócilam sie z córka I zabralam jej telefon. Córka wziela telefon swojej siostry i nagrala mnie w dosc ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.8.3 21:45:22

Kłusownictwo na sąsiedniej działce - jakie kary grożą?

Dziwny to ty jesteś , powinieneś się leczyć na takich jak ty powinno zastawiać się wnyki może wtedy byś coś zrozumiał . ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2016.8.3 19:42:39

Czas wypłaty zaległych wynagrodzeń z FGŚP przez syndyka

W jakim terminie Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych musi rozpatrzeć wniosek wypłacenia zaległych wynagrodzeń przez Syndyka Masy Upadłości? W jakim czasie pracownicy powinni odzyskać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.8.3 19:14:50

Przepisanie mieszkania na siostrę z problemami i jej partnerem

Alice1404,
umowa najmu czy też umowa użyczenia mogły być zawarte w formie ustnej. I zapewne tak się stało, skoro jakoś siostra w tym lokalu mieszka.
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta Parusińska- ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.8.3 18:2:21

Konsekwencje używania obcej legitymacji studenckiej w PKP

Karcia, ale w jaki sposób się Pani o tym dowiedziała ? Jak to możliwe, że ktoś ubezpieczył samochód na Panią ?
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta Parusińska- Ulewicz
ulewicz.kancelaria@onet.eu ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.8.3 15:39:52

Rozwiązanie umowy z firmą rozliczającą płatności kartami - kara

Dzień dobry,
zasady rozwiązania umowy i sposób obliczenia kary powinien być określony w umowie i tam powinna Pani przede wszystkim szukać stosownych zapisów.
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta Parusińska- ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.8.3 15:30:52

Przepis domu na wnuków - jak załatwić z jedną niezgodną córką

Wittam, mam pytanie odnosnie przepisu domu.

Mieszkam z zona u jej babci, wyremontowalem prawie caly dom i mialo dojsc do przepisu na nas, ale po wladowaniu kasy corka sie upomniala. Sprawa jest o tyle ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.8.3 15:16:33

Legalność pozostawiania kartek przez parkingowego zamiast druczków z godziną

Witam,
Od czasu do czasu na jednym z parkingów płatnych(należących do miasta), parkingowy zostawia za wycieraczką nie druczek z godziną zaparkowania tylko zwykłą karteczkę na której jest napisana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.8.1 17:18:29

Problem z kasą fiskalną - nabijanie paragonów z VAT przy ryczałcie

Witam wszystkich,
Prowadzę sklep internetowy, jako formę rozliczenia wybrałem ryczałt. Nie jestem płatnikiem VAT. Mam problem ponieważ na kasie fiskalnej nabijałem paragony z 23% stawką VAT a ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.31 22:20:49

Czy można sprzeciwić się budowie domków szeregowych obok działki

mam pytanie czy jest mozliwość sprzeciwu na budowę domków szeregowych wraz z drogą wewnętrzną dojazdową do nich które mają powstać na sasiadującej z moją działce. Droga ma być od strony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.31 19:0:2

Czy komornik ma prawo zająć zwrot podatku samotnie wychowującej?

tak czy nie czy kwota ta jest wolna od zajec komrniczych ? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.7.31 16:10:23

Konflik z kierownikiem w agencji ochrony - represje po grupowym proteście

Witam
Potrzebuję porady prawnej w związku z konfliktem ze zleceniodawcą.

Pracuję w agencji ochrony i ostatnio miało miejsce grupowe zejście ok. 3/4 pracowników na ok. 10min w związku ze złym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.31 8:19:12

Zakłócanie ciszy nocnej przez alarmy z oczyszczalni ścieków

Mam takie zapytanie mieszkam nie daleko Oczyszczalni Ścieków i problem polega na tym że mam małe dziecko i często w nocy dochodzi do sytuacji takich że przez , głośniki włączają się alarmy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.30 21:15:5

Założenie firmy IT - pytania o VAT, rachunki, faktury i zarobki netto

Witam, mam pytanie.

Zamierzam otworzyć firme, w branży it i miałbym przyjomwać zlecenia od innych firm i wszystko wykonywac zdalnie. Pytanie teraz jak mi bardzo się to opłaca. Z tymi poszczególnymi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.30 20:51:41

Wykorzystywanie pracownicy niepełnosprawnej - nadgodziny i urlopy bez zgody

Witam mam pytanie jestem zatrudniona jako osoba niepełnosprawna z umiarkowanym stopniem . Jak zaczęłam pracować i pracodawcy to miałam pracować po 7h dzienie przez 5 dni w tygodniu niestety moja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.29 22:52:38

Opieka nad 15-letnią siostrą narzeczonej - prawa i alimenty od rodziców

Witam

Chciałbym zapytać jak wygląda sprawa opieki nad siostrą, mianowicie:

Siostra mojej narzeczonej ma 15 lat, kilka lat temu jej matka wzięła rozwód z ojcem dziewczyny z powodu jego pijaństwa ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.29 17:48:54

Przeprowadzka firmy poza miasto - czy podwyżka zwalnia z odprawy

Dzień dobry,
wszystko zależy od dokładnego porównania obecnych warunków oraz tych zaproponowanych. Inaczej będzie oceniona sytuacja, gdy siedziba zostanie przeniesiona o 5 km, a inaczej gdy o 150. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.7.29 14:20:43

Ślub kościelny bez zgłoszenia w USC - czy możliwe?

Pytanie do PEPE
Mógłbyś podzielić się listem, który napisałes dobiskupa w sprawie pozwolenia na udzielenie slubu kościelnego bez prawnych skutków.
NIe wiem do kogo zwrócić się w tej sprawie. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2016.7.29 13:52:19

Problem z ubezpieczeniem zdrowotnym po powrocie z Anglii - zbieg ubezpieczeń

Witam,

W lipcu zeszłego roku wróciłam z Anglii do Polski ale w Anglii nadal mam działalność gospodarczą typu self-employed czyli samozatrudniająca się. W sierpniu zeszłego roku dostałam pracę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.28 20:13:12

Przedawnienie rachunków sieci Era GSM po latach

A co w sytuacji gdy sprawa jest przedawniona (roszczenia z tytułu nie zapłaconego rachunku telefonicznego w Erze w 2000 roku) a obecne T-mobile nie chce podpisać nowej umowy telekomunikacyjnej powołując ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2016.7.28 11:21:23

Praca na kamerkach internetowych - jak rozliczyć podatek

Pracuję od trzech miesięcy na kamerkach internetowych, zarabiam ok 3000 miesięcznie, firma jest za granicą, przelewa mi pieniądze na konto ale nie opłaca za mnie podatku
w jaki sposób mam się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.27 14:54:43

Administrator klubu na Facebooku grozi sądem za fanpage

Dziękuję za odpowiedź.

Nie była podpisywana żadna umowa. Pomoc była bezinteresowna i nieformalna. Wszystko było ustalane słownie. Kolega ma działalność poruszającą podobną tematykę, jednak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.7.27 9:35:9

2016.7.27 8:59:16

Kontakt z dzieckiem gdy ojciec przebywa w więzieniu i nie jest wpisany w akt urodzenia

Mam brata ktory ma dziecko z byłą dziewczyna ktora jest nie letnia I czy matka dziecka moze zabronic kontaktow mi z mojego brata corka ? Moj brat poszedl siedziec jego dziewczyna zapisala go jako ojciec ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.27 2:55:46

Niedojrzały mąż uczy dziecko brzydkich słów - rozwód i opieka

Witam. Jestesmy malzenstwem nie caly rok ale milosci nie matu prawie od poczatku. Mamy 1.5 coreczke ktora zajmuje sie w domu tylko ja. Maz nie robi przy niej kompletnie nic weslug mnie jest niedojrzaly ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.27 2:29:5

Spis lokatorów w spółdzielni - obowiązek umieszczenia dożywotnich mieszkańców

córka sprzedała mieszkanie , a spółdzielnia nie chce zmienić nazwiska na liście lokatorów!!!! jak zmusić spółdzielnię do zmiany ? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2016.7.26 21:0:45

Firma telekomunikacyjna nie może robić kolejnych roszczeń po wygranej

Malkvian, niewiele to zmienia.
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz

3 odpowiedzi

2016.7.26 19:35:11

2016.7.26 10:53:12

Wliczanie okresu składek KRS do stażu pracy przy ustalaniu urlopu

byłam płatnikiem KRS przez 4 lata i 3 miesiące ukończyłam szkołę policealną ,teraz pracuję i mam opłacany ZUS jednak pracodawca wyliczył mi 20 dni urlopu ,czy KRS się nie wlicza bo szkoła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.25 19:53:20

Jak napisać oświadczenie o wykonanych pracach remontowych zamiast faktury

mam pytanie jak mam napisać oswiadczenie do mopsu bo dostałam opieniądze z opieki na remont i mam przedstaić zaświadczenie że coś było zrobione z tych pieniążków , fatury mam z materiałów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.23 6:55:25

Obowiązek przystąpienia do ubezpieczenia podczas szkoleń unijnych

Czy jako uczestnik unijnych szkolen musze przystapic do proponowanego mi ubezpieczenia?
Art6 ust1pkt9a w zwiazku z art12 ust z 13 paz'98 Witam.
Dostałam sie na szkolenie unijne. Warunkiem było być ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.23 5:53:35

Reklamacja komputera 8 razy w Media Markt - jak przerwać granie na czas

Witam, cieszę się że znalazłem tą stronę bo może jest szansa abym ruszył mój problem ze strony prawnej. Dotyczy on reklamacji komputera. Otóż kupiłem komputer 3 lata temu w firmie Media Markt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.22 23:4:46

Umowa darowizny czy sprzedaży udziałów w firmie rodzinnej

paula-sylwia.kordos, wszystko zależy od postanowień umowy spółki. Odpowiedzi na powyższe pytania nie można udzielić bez analizy tejże umowy.
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta Parusińska- Ulewicz

1 odpowiedzi

2016.7.22 13:30:35

Zagubione książki biblioteczne sprzed lat - mieszkanie za granicą

Witam,
Piszę w nadziei, że ktoś podpowie mi co dalej.
W wyniku różnych problemów rodzinnych przeprowadzałyśmy się z mamą często, czasem wręcz nagle. W tym czasie ostatnim o czym myślałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.7.21 10:59:47

Urlop tacierzyński 7 dni - warunki i zasady wykorzystania

Witam. Czy Pracodawca może odmówić mi w wyznaczonym prze zemnie terminie wykorzystania urlopu tacierzyńskiego argumentując tym że mam na to 2 lata i pójdę wtedy kiedy mi go dadzą moi przełożeni? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.7.20 17:51:29

Odzyskanie prawa jazdy po 2 latach zakazu za jazdę pod wpływem

witam zabrali mi prawko w 2014r za jazde pod wpływem alkocholu na 2 lata w czerwcu a wyrok z sadu odtrzymałem w wrzesniu 2014r a juz mamy 2016 czy mogę zdawać prawo jazdy już czy muszę czekać do ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.7.20 17:47:56

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika