Forum prawne (strona 162)

Wymiana okien w budynku zabytkowym - spór z konserwatorem zabytków

Witam mam mieszkanie w budynku wpisanym do zabytków od 1987 roku w 2008 roku po zgodzie spółdzielni wymieniłem okna , lecz teraz była kontrol Pani konserwator i wydała zalecenia żeby wymienić okna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.18 13:42:12

Odzyskanie pięniędzy włożonych w dom rodziców po konflikcie

Ty chłopie chociaż masz faktury imienne .Mam podobną historię tylko że sądownie nie można nic poradzić bo moja teściowa jest tak przebiegła jak modliszka .Kilka lat temu prosiła nas żebyśmy ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.9.18 9:46:0

Sąsiad z bronią grozi samotnej kobiecie - co zrobić

Witam, od dawna mam problemy z sąsiadem, na początku były to "głupie" słowa skierowane w moim kierunku, krzyczenie za mną "dzień dobry" (nie odzywałam się nigdy do niego, ponieważ się go bałam ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.9.16 21:49:9

Oszustwo na kredyt hipoteczny przez wmówienie ojcu przepisania

Witam,
Mam podobny problem. Bliska mi osoba również wzięła kredyt dla "przyjaciela" i, jak się można spodziewać, po pewnym czasie owy przyjaciel przestał spłacać dług. Jest to znaczna kwota. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.9.16 11:51:50

Pozew rozwodowy w UK vs pozew męża w Polsce - który ma pierwszeństwo

W UK mieszkam Ja i jest to zarazem ostatnie wspólne miejsce gdzie mieszkaliśmy razem przez 4 lata. W Polsce mieszka mój mąż i jest to obecnie jego stałe miejsce pobytu i zameldowania. Ja w Polsce ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.9.16 11:17:20

Zakup mieszkania z udziałami w nieruchomości wspólnej - co to znaczy

Dzień dobry,
tak, jak nie ocenia się książki po okładce, tak nie można dokonać analizy umowy na podstawie kilku zapisów i trzeba się zapoznać z treścią wszystkich zapisów.
Pozdrawiam
adwokat ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.9.16 8:10:19

Hałas od sprężarek klimatyzacji sąsiada - jak rozwiązać problem prawnie?

Witam.

Blisko mojej działki znajduje sie pomieszczenie gospodarcze wczesniej byl w nim maly sklep spozywczy bez chlodni. Problem teraz sie zaczal w momemcie przejecie powierzchni tego budunku przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.15 20:1:37

Reklamacja butów Vans - odrzucenie wymiany na rzecz naprawy

Nie polecam nikomu tam kupować niczego !
Co przyjdę w sprawie reklamacji to widzę, że za każdym razem ktoś składa reklamacje. Nieświadomi ludzie nawet nie wiedzą, że sklep ich oleję, naruszy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.9.15 16:51:33

Budowa domu na działce ojca z dwoma istniejącymi domami

Witam.
Moja babcia mieszka w dwurodzinnym domu. Ona na górze sasiedzi na dole. Oddala mi i mężowi czesc swojej działki na ktrej stoi garaż. Na miejscu tego garażu chcemy z.mężem zbudować dom. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.9.14 11:30:33

Ukrywanie ciąży przed pracodawcą przy przedłużaniu umowy

Witam, jestem teraz w około 8 tygodniu ciąży. Mam umowę o prace do dnia 14 grudnia 2016. Jak na razie moj pracodawca nic nie wiem o tym. Wiem ze pracodawca chce przedłużyć mi umowę na 3 lata lub ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.14 9:21:32

Zawiniony pośrednik nieruchomości - gdzie złożyć skargę na maklera

Do SPON można złożyć skargę jedynie gdy Agencja należy do stowarzyszenia. Właśnie próbowałam i niestety jeśli Biuro pośrednictwa nie należy do Stowarzyszenia to nie sa w stanie pomóc. Zatem ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.9.13 21:55:22

Pobicie i groźby od chłopaka - jakie kary?

malazagubiona,nie jesteś sama,nie daj się sterroryzować,ten tchórz żeruje na twoim strachu,znajdż bezp schr tymcz,zgłoś na policję zgromadż dowody świadków,ten z kyórym żyjesz to frustrat ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2016.9.13 21:40:5

Odszkodowanie za uraz w klubie - czy przysługuje poszkodowanemu?

Witam, jakiś czas temu byłam w klubie na imprezie ze znajomymi, niestety ale rozciełam sobie nogę bo wystawał kawałek metalu ze schodka czy jest szansa na uzyskanie odszkodowania od klubu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.13 18:2:57

Sąsiadka fałszywie oskarża o zaśmiecanie i kroplenie po drzwiach

[cytat]

Witam. Co mam zrobić? Mam sąsiadkę, która non stop mi coś wmawia. Przed chwilą di mnie zapukała i stwierdziła że zaśmiecam jej skrzynkę pocztową, co wogóle nie miało miejsca. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.9.13 17:53:40

Ważność starego dowodu osobistego po zmianie nazwiska po ślubie

cineq, generalnie to miałem podobną sytuację bo miałem jechać za granicę ze znajomymi i za późno zorientowałem się, że w sumie to przydał by się dowód albo paszport... a wiadomo, jak to nasze ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2016.9.13 14:8:2

2016.9.12 14:57:0

Jakie obowiązki ma wierzyciel wobec komornika?

musi byc tytuł egzekucyjny w tym przypadku na pewno jest to klauzula wykonalności. W klauzuli masz zawarte kwote zasądzoną+odsetki+ koszty procesowe i koszty zastępstwa w egzekucji, jeżeli spłacileś ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.9.12 14:55:42

Wniosek o nadpłatę w sprawie ze spółdzielnią mieszkaniową

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Obecnie Sąd zobowiązał mnie i Powoda w terminie 21 dni do przedstawienia wszystkich wniosków i dowodów pod rygorem ich pominięcia. Dokładnej kwoty nadpłaty nie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.9.12 13:47:53

Co można wykazać w zaświadczeniu o wynagrodzeniu - wczasy, nagrody?

czy do zaświadczenia o wynagrodzeniu w którym trzeba wykazać wynagrodzenie średnią z trzech ostatnich miesięcy można wykazać: wczasy pod gruszą, nagrodę jubileuszową. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.12 11:39:24

Właścicielka mieszkania zerwała umowę w dniu podpisania

[cytat]

Witam! Wraz z narzeczonym zostaliśmy bardzo niesprawiedliwie potraktowani przez właścicielkę mieszkania, które mieliśmy wynajmować. Otóż dnia 31 sierpnia podpisałam umowę najmu na ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.9.12 11:23:0

Dłużnik ma udział w spadku ale nie jest wpisany w księgach

Dzień dobry,
jkar, o prowadzenie jakiej sprawy Pan/Pani pyta ? Proszę dokładnie opisać swoją sytuację na maila Kancelarii: ulewicz.kancelaria@onet.eu, abym mogła określić możliwe sposoby działania ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2016.9.12 11:16:21

Reklamacja konsoli do gier w Media Expert - trzecia reklamacja

Dzień dobry,

Chciałbym zasięgnąć rady w sprawie reklamacji towaru w sklepie Media Expert. Dnia 15.06.2016 została zakupiona konsola do gier. Okazało się, iż posiada ona wadę fabryczną (wyłączała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.11 20:55:6

Alimenty przy umieszczeniu dziecka w ośrodku wychowawczym - komu płacić?

Witam.Jestem osoba bezrobotna,mam ciezka sytuacje materialna i zdrowotna.Jestem po rozwodzie i sama wychowuje syna,byly maz placi alimenty.Syn sprawial problemy wiec umiescilam syna w MOS.Niestety uciekl ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.9.11 19:30:0

Posługiwanie się fałszywymi dokumentami w UK - konsekwencje prawne

Dzień dobry, szukam informacji na temat orientacyjnych konsekwencji jakie grożą osobie, która wiele lat temu imigrowała do UK i przez całe życie na wyspach posługiwała sie fałszywym paszportem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.10 9:9:18

Naliczanie zasiłku chorobowego przy niewyplacaniu wynagrodzenia

Witam. Z dniem ostatniego sierpnia ustał mój stosunek umowy o pracę,pełny etat.umowa była rozwiązana za porozumieniem stron. Od połowy lipca pogorszył się mój stan zdrowia, przebywam na zwolnieniu ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2016.9.9 19:44:24

Odszkodowanie z OC sprawcy wypadku po odzyskaniu skradzionego motocykla

Otóż temat jest bardzo złożony, więc opisze wszystko od początku.
Jakieś 3-4 lata temu byłem posiadaczem motocykla Yamaha R6.
Z powodu złych warunków atmosferycznych zostawiłem maszynę w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.9 17:52:49

Odszkodowanie za bezprawne umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym

Dzien dobry. Orzeczeniem sądu zostałem umieszczony w szpitalu psychiatrycznym, na podstawie załatwionego przez rodzinę wniosku. Lekarz ktory go wypelnial(de facto kuzyn rodziny)poswiadczal tam nieprawde ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.9 15:45:15

Wadliwe wykonanie progu domu - jakie prawa ma zleceniodawca?

Zawarłam z przedsiębiorcą umowę o wykonanie progu domu. Założona płyta, nie dość, że osadzona niestarannie, zawiera liczne skazy, które bynajmniej nie są związane ze strukturą kamienia. Wykonawca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.9 14:5:29

2016.9.9 10:23:10

Czy można dostać wizę studencką do USA z wyrokiem w zawieszeniu?

Michael dostaniesz bez problemu wizę ;) mam znajomości z konsulem i poprosze go byś dostał ;) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.9.9 5:58:30

Rozwód bez orzekania o winie - alimenty dla pełnoletniej córki

[cytat]

Witam.

Mam prośbę o pomoc. Bierzemy z żoną rozwód (pozwu jeszcze nie dostałem, ale powinien niedługo przyjść). Na rozprawie rozwodowej chcemy również podzielić majątek. Największą ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.9.8 11:24:5

Czy bank może odmówić zamknięcia konta z powodu kredytu w tej samej instytucji?

Witam
Mam konto bieżące w bzwbk oraz kredyt konsumencki. Najpierw było konto później kredyt. Konto jest w umowie kredytowej jako to na które będą się dokonywaly wplaty/splaty.
Konto chce zamknąć. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.7 20:52:59

Ubezwłasnowolnienie mamy chorej na SM - czy potrzebna zgoda sądu

Dzień dobry,
jeśli mama nie jest w stanie powziąć świadomej zgody na umieszczenie w domu opieki, a także innych czynności życia codziennego, powinniście Państwo złożyć wniosek o jej ubezwłasnowolnienie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.9.7 15:54:0

Pracodawca nie pozwala świadczyć usług w okresie wypowiedzenia

Dzień dobry,
umowę powinna Pani wypowiedzieć i wezwać zleceniodawcę do umożliwienia świadczenia usług do końca okresu wypowiedzenia.
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz
ulewicz.kancelaria@onet.eu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.9.7 14:55:22

Gdzie odbywać praktyki studenckie z prawa - porady

Witaj Krema. Miło, że do nas dołączyłaś i trzymam kciuki aby powiodło ci się na rozmowie kwalifikacyjnej. Przyznam, że miałam wielkiego pietra ale rozmowa przebiegła bardzo miło.
Jestem w ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2016.9.7 14:10:39

Czy mogę parkować na parkingu bez wykupionego mieszkania w kamienicy?

Czy jeśli nie mam wykupionego mieszkania to mogę parkować na parkingu przed kamienicą w której mieszkam? Parking został zrobiony w zeszłym roku na zlecenie zarządcy wspólnoty.
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.7 10:37:13

Policja w mieszkaniu bez nakazu - czy to legalne

Policja jest cwana do starszych albo słabszych osób bo jak jest młodszy i zdrowo wygląda to są w dupe grzeczni ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2016.9.6 18:18:37

Rozliczenie dochodów z zagranicznych programów partnerskich - podatki

Witam, najpierw opiszę sytuację. Pracuje na etacie i uzyskuje dochód z zagranicznej sieci afiliacyjnej na poziomie 3-4 tysięcy. Pieniądze lądują na PayPalu i jest to bez pisemnej umowy.

1. Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.5 20:23:17

Wykonywanie kary ograniczenia wolności - co po utracie pracy

Witam, wykonuję kare ograniczenia wolności z obowiązkiem potrącania 10% wynagrodzenia miesięcznego. Wykonałem 5 miesięcy kary zostało mi jeszcze 7 (całość 12 miesięcy). Początkowo były to ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.5 14:38:7

Czy można jeździć ciężarówką rekreacyjnie bez kwalifikacji zawodowych?

Witam, moje pytanie to czy posiadając kat C nie mając kwalifikacji na przewoź towarów, mogę sobie jeździć samochodem ciężarowym rekreacyjnie, bez świadczenia usług. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.5 14:37:24

Wysoka kara za mandat po latach - jak ją obniżyć lub rozłożyć na raty?

Witam, w 2014 zostałem złapany w Bydgoszczy za mandat i minęło od tamtej pory ponad dwa lata.
Przyszedł mi kiedyś jeden list do zapłaty, a tego roku w kwietniu dostałem 3 pisma i informacja, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.5 3:12:50

Przejście z agencji pracy do pracodawcy bezpośrednio - prawa do urlopu

Witam.
Mam pytanie związane z moja pierwsza praca.
14 stycznia rozpocząłem pracę na umowę o pracę tymczasowa[agencja],która podpisywałem co miesiąc według umowy przysługiwało mi po każdym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.4 20:22:0

Czy ZUS wydaje zaświadczenie o składkach za ostatnie dni na wniosek?

Czy. ZUS może wydać zaświadczenie o odprowadzanych skladkach przez ostatnie 30 dni na prośbę ubezpieczonego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.9.4 12:20:53

Zmiana nazwiska dziecka przy ograniczonych prawach ojca

A czy można się starać jeśli ma zawieszenie władzy bez jego zgody czy wtedy trzeba iść do sądu
... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2016.9.1 18:7:57

Upoważnienie żony do reprezentowania w urzędach

dzien dobry mam pytanie czy do wniosku o pesel I wyrobienia dowodu dla dziecka urodzonego za granica mozna upowaznic moja mame bo niedawno znajoma mi powiedziala ze jej mama sie wszystkim zajmowala
mala ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2016.9.1 16:41:48

Przejęcie w posiadanie samochodu bez właściciela

Witam co mam zrobic sprzedalem auto jakiemus panu mam umowe kupna i sprzedazy przychodzi do mnie po dluzszym czasue pismo ze auto jest porzucone i trzeba je odebrac wysylam umowe kupna sprzedazy do zarzadu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2016.8.31 23:30:46

Chorobowe w ciąży na umowie okresu próbnego - ZUS czy pracodawca

Witam wszystkich. Szukam pomocy.

Od 09.08.br jestem na umowie o prace na czas okreslony na 3 miesiące. Dnia 23 dowiedziałam się że jestem w ciąży i że nie powinnam juz pracowac wiec dostałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.8.31 16:54:26

Czy przepada urlop po powrocie z macierzyńskiego i wychowawczego?

Witam. Od września 2014 roku jestem na macierzyńskim. Od razu po macierzyńskim poszłam na urlop wychowawczy. I teraz moje pytanie czy po powrócie do pracy przepada mi urlop za 2014 rok i czy w 2015 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2016.8.31 16:36:42

Ochrona mieszkania przed długami syna - jak zabezpieczyć?

syn jest narkomanem i ma długi w parabankach. czy rodzice beda te dlugi spłacać? ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2016.8.30 19:0:16

Wyjazd ciężarnej do Wielkiej Brytanii - ograniczenie władzy rodzicielskiej ojca

witamm mam pytanie. maz wystapil o przysposobienie mojego syna. ojciec bilogiczny pozbawiony wladzy nie mial z nim kontaktu od 9.lat tyle ile ma syn. mojego meza uznaje za ojca. opinoa z osrodka adopcyjnego ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2016.8.30 18:9:31

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika