Forum prawne (strona 161)
Witam! Czy jeżeli byłem karany w Polsce, to policja w Danii bedzie widziała, że byłem karany? Chodzi
Witam! Czy jeżeli byłem karany w Polsce, to policja w Danii bedzie widziała, że byłem karany? Chodzi o to ze potrzebuje do pracy zaświadczenia o niekaralności i nie wiem czy otrzymam je w Danii. ... Zobacz wątek2017.3.7 23:52:13
Kiedy policja ma prawo wejść na posesje prywatną i pod jakim warunkiem
Kiedy policja ma prawo wejść na posesje prywatną i pod jakim warunkiem ... Zobacz wątek2017.3.7 20:32:50
Rezygnacja z kursu angielskiego
Mam ten sam problem! Jeśli udało Ci się zrezygnować, bardzo proszę o kontakt! ... Zobacz wątek2017.3.7 18:17:52
Umowa kształcenia szkoła podstawowa prywatna a zwrot wpisowego- wypowiedzenie
Witam ,mam dokładnie taką samą sytuację z tym ,że moje dziecko chodziło do szkoły 4i pół miesiąca też 6 latek kl I .Wpisowe było bardzo wysokie , udałam się w tej sprawie do Rzecznika Praw ... Zobacz wątek2017.3.7 13:25:47
Wyciek wody z rury w bloku
Dzień dobry.Od dłuższego czasu w bloku, w który mieszkam słyszę ciągłe kapanie z rury o nieregularnych godzinach. Rura ta jest poza naszym mieszkaniem. Dźwięk wydobywa się ze ściany działowej ... Zobacz wątek
2017.3.7 6:18:40
Odstępstwo od MPZP
Witam wszystkich i kieruję do was pytanie odnośnie MPZP czy jeżeli na owym planie mam pozwolenie na budowę i jest ona wyznaczona linia nieprzekraczalną a od granicy lini mogę budować to czy w sytuacji ... Zobacz wątek2017.3.6 20:46:41
Koszty, współwłasność
Zwracam się z prośbą o pomoc prawną w sprawie jak niżej.Razem z kolegą założyliśmy kilkanaście lat temu spółkę cywilną (po 50%). Obecnie w wyniku różnych splotów wydarzeń i rozbieżności ... Zobacz wątek
2017.3.6 19:43:26
Wyprowadzka do innego miasta z dzieckiem a kontakty z dziadkami
Taka sytuacja: Dziadkowie mają sądownie ustalone kontakty z dzieckiem w ten sposób iż odbierają go z miejsca zamieszkania matki. Co w przypadku kiedy matka wyprowadzi się do innego daleko usytuowanego ... Zobacz wątek2017.3.6 18:47:7
ODMOWA Z PZU
warto poczytac artykuly na odszkodowaniamotoryzacyjne.pl albo sie z nimi skontaktowac. Na pewno znajdziesz odpowiedz. ... Zobacz wątek2017.3.6 15:3:23
wysokość pensji z etatu a składka społeczna ZUS z działalności
Witam,zamierzam założyć 1-osobową działalność gospodarczą, będąc jednocześnie zatrudnionym na pełen etat. Moja pensja składa się z podstawy i prowizji - jestem handlowcem.
Podstawa ... Zobacz wątek
2017.3.6 13:53:42
Czy w sprawach cywilnych przychodzi pisemny wyrok pocztą ? Jeżeli uczestnicy sporu nie ustosunkuja
Czy w sprawach cywilnych przychodzi pisemny wyrok pocztą ? Jeżeli uczestnicy sporu nie ustosunkuja się do wyroku sądu jak dalej rozstrzygać sprawę oraz jaki jest średni czas realizacji przez sąd ... Zobacz wątek2017.3.6 11:31:13
kupno mieszkania a skarga pauliańska
Witam serdecznie,w najbliższej przyszłości kupuję mieszkanie od osoby, która wiem że posiada pewne długi w instytucjach typu parabanki na kwotę ok. 15 000 - 20 000 zł. Z tego co wiem nie ma ... Zobacz wątek
2017.3.5 14:48:7
KARA
mam niezaplaconą kare 5850 zł od czerwca zeszlego roku i moje pytanie czy sąd wyznaczy egzekucje komornicza czy tez zmieni wyrok na odsiadke... Zobacz wątek
2017.3.4 21:10:3
Spowodowanie wypadku i ucieczka z miejsca wypadku na terenie Niemiec
Witam,Wczoraj mój teść zawodowy kierowca tira od ponad 20 cofał gdzieś w Niemczech pod Lidlem.
Jakieś 2-3 miejscowości później został zatrzymany przez Policję. Jak się okazało cofając ... Zobacz wątek
2017.3.4 18:9:21
Słoń w składzie porcelany - niesolidny wykonawca.
Dzień dobry,przede wszystkim trzeba ustalić czy wzywał Pan oficjalnie wykonawcę do wykonania umowy i w jaki sposób skonstruowano umowę. Bez zapoznania się z umową i korespondencją z wykonawcą ... Zobacz wątek
2017.3.4 17:23:24
Unieważnienie umowy i zwrot zaliczki
Dzień dobry,przede wszystkim proszę się zapoznać z umową, którą Pani zawarła i ustalić czy nie zawiera ona odstępstw od przepisów ustawowych.
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz ... Zobacz wątek
2017.3.4 17:12:54
Przekazanie spadku na zstępnych
Dzień dobry,dziadek może zawrzeć z dziećmi umowę o zrzeczeniu się dziedziczenia z wyłączeniem zstępnych i wtedy wnuki będą dziedziczyć w proporcji: 1/2, 1/4 i 1/4.
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta ... Zobacz wątek
2017.3.4 17:1:46
Odwiesze kary
Witam wszystkich .. Mam pytanie . Mianowicie dostałem wyrok w zawieszeniu 1.3 na 3 lata 800 zł grzywny i odróbke która zmieniłem na spłatę w wysokości 2200 zł czyli razem 3 tys niestety gdy rozłożyli ... Zobacz wątek2017.3.4 11:57:3
NC+ - wyłudza opłatę za niewykorzystywanie danych w celach marketingowych.
NC+ prowadzi politykę wymuszania opłaty za niewykorzystywanie danych osobowych w celach marketingowych. Zgodzisz się na przetwarzanie danych, nie zapłacisz dodatkowych 5 PLN do rachunku. Nie zgodzisz ... Zobacz wątek2017.3.4 11:54:32
Odcięcie kontaktu przyjaciela internetowego od dziecka
Witam,Jestem przyjacielem koleżanki przez internet. Bardzo zmieniła się od tamtego czasu. Zaczeła żartować, uśmiechać się, okazywać radość sama z siebie itd... Zauważyli to jej znajomi. ... Zobacz wątek
2017.3.4 11:9:37
Wniosek o nie prowadzeniu działalności gospodarczej
Mam pytanie bo potrzebuję wniosek o nie prowadzeniu działalności gospodarczej w 2015 i mam w domu już jeden wystawiony rok temu (dokładnie 22.02.2016) i pytanie brzmi czy taki wniosek jest wystarczalny ... Zobacz wątek2017.3.3 21:59:17
Budowa osady
Witam serdecznie,Reprezentuje Stowarzyszenie Ziemia 2.0
szukamy osoby/osób które wsparłyby swoją wiedzą prawniczą nasz projekt.
Chcemy stworzyć osadę w której docelowo ma zamieszkać 120 osób.
Co ... Zobacz wątek
2017.3.3 10:18:12
Mam 15 lat a mój ojczym się na de mną znęca psychicznie.
Owszem :) mam ten sam problem zglos go na policje ^^... Zobacz wątek
2017.3.2 22:38:49
Czy mozna sie starać o odszkodowanie za podrobienie podpisu za pracodawcę na liscie obecności i plac
Czy mozna sie starać o odszkodowanie za podrobienie podpisu za pracodawcę na liscie obecności i plac ? Pracodawca podpisal za mnie liste plac i obecnosci w pracy w trakcie kontroli inspekcji. Ja od ... Zobacz wątek2017.3.2 22:22:10
Wypowiedzenie umowy o pracę z winy pracodawcy a odprawa ?
Witam. Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas określony, łącznie 6 lat u jednego pracodawcy. Pracodawca naruszył swoje obowiązki tj, nie wypłacił wynagrodzenia za miesiąc styczeń, chcę ... Zobacz wątek2017.3.2 11:28:58
Praca->napisanie skargi do Trybunału Praw Człowieka
Zatrudnię specjalistę do napisania skarg do instytucji europejskich:- Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu
- Europejski Trybunał Sprawiedliwości w Luksemburgu
- Europejski Rzecznik ... Zobacz wątek
2017.3.2 10:0:21
Fundusz Alimentacyjny.
Witam,Proszę o informację czy FA sprawdza czy pobierający alimenty ma status ucznia i czy uczęszcza do szkoły ? Jak to wygląda w praktyce ? Znam osobę( kuzyna ) która pobiera alimenty i ma ... Zobacz wątek
2017.3.2 8:21:9
Szukam partnerów
Szukam partnerów do tworzenia związków zawodowych dla ochrony pracowników migrujących w Polsce. Mam doświadczenie w działalności związkowej na Ukrainie. Propozycje pisać akwi@o u t l o o k@c ... Zobacz wątek2017.3.1 13:44:36
opłata za przesyłkę z Korei
Nie do końca wiem gdzie wrzucać więc wrzucam tutaj.Zamawiałam płyty muzyczne z Korei Południowej, łącznie z przesyłką wyszło około 80$, bez około 57, WER w Zabrzu naliczył mi Vat i jeszcze ... Zobacz wątek
2017.3.1 13:15:52
Pisanie skarg do instytucji europejskich
Zatrudnię osobę do napisania skarg do instytucji europejskich:- Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu
- Europejski Trybunał Sprawiedliwości w Luksemburgu
- Europejski Rzecznik Praw ... Zobacz wątek
2017.3.1 12:40:13
rejestracja samochodu- a zameldowanie
znów nasi prawodawcy (czyt. debile) nie dorośli do tworzenia prawa. Gość bez meldunku jest nie nikim ale niczym. Nic nie może. Dobrze że nia zabraniają oddychać. ... Zobacz wątek2017.3.1 11:6:11
Jak rozliczają się współwłaściciele
Witam, sprawa wygląda następująco: Narzeczony i jego siostra są współwłaścicielami nieruchomości. Ona mieszka w Anglii, więc stwierdziła, że to mój narzeczony powinien opłacić podatek, również ... Zobacz wątek2017.2.28 18:6:42
W jaki sposób główny najemca może przepisać mieszkanie komunalne?
Mieszkanie można też wynająć zamiast go kupować. Dodatkowo sugeruję nie czytać denerwujących postów. ... Zobacz wątek2017.2.28 17:30:21
Zasiłek chorochor
WitamMam pytanie. Miesiąc temu a dokładnie 27.01 rozpocząłem pracę w agencji pracy tymczasowej, a prace rozpocząłem w Niemczech 30.01 dzisiaj kończy mi się umowa 28.02,a a wczoraj byłem u ... Zobacz wątek
2017.2.28 14:57:48
Zgubiłem dowód osobisty - co robić?
na następny raz nie noś przy sobie oryginalnego dowodu :P to nigdy nie popłaca, lepiej nosic np. dokument kolekcjonerski dowodu w moim przypadku z fastidcard com. ale generalnie wazny pomysl ^^ ... Zobacz wątek2017.2.28 14:9:14
Kiedy kończy się umowa najmu..?
Dzień dobry,proszę o pomoc w sprawie określenia terminu zakończenia umowy.
Wynajmowałem pomieszczenie magazynowe od firmy przez ponad 2 lata na potrzeby mojej działalności.
Umowa ... Zobacz wątek
2017.2.28 11:7:50
Redukcja Absencji w firmie
Myślę, że to nie szpiegowanie pracowników, ale też dbanie o własne interesy. Moi pracownicy bardzo mnie zawiedli, dlatego zaczęłam rozważać redukcje absencji chorobowej. ... Zobacz wątek2017.2.28 10:13:45
Odrzucony spadek po Ojcu.
Witam. Sprawa wyglada tak zrzeklem sie spadku po zmarlym ojcu w 2008r,calosc spadku przejela matka(glownie dlugi)Matka splacala te dlugi az do smierci 2013r po jej smierci przejelem spadek.I problem ... Zobacz wątek
2017.2.28 3:21:32
Rozdzielność majatkowa po ślubie
5 lat temu wyszlam za maz poznalam meza i on mial swoje mieszkanie.Sprzedal je i kupilismy dom oraz wzielismy kredyt na ktory ja wyrazilam zgode.Pytanie moje jest takie chcemy wziasc rozwod a maz twierdzi ... Zobacz wątek2017.2.27 20:53:12
Prawo finansów publicznych - przychód a dochód
Witam serdecznie , podczas odpowiedzi ostaniej u pani mgr z prawa finansowego dostałem pytanie jaka jest różnica między przychodem a dochodem , odpowiedz moja była prosta " przychód należy traktować ... Zobacz wątek2017.2.27 19:48:53
okres wypowiedzenia umowy najmu mieszkania - pomocy!
chciałabym się dowiedzieć czy jeżeli w umowie jest 3-miesięczny okres wypowiedzenia to muszę te 3 miesiące w danym mieszkaniu jeszcze być i za nie płacić czy mogę się wcześniej wyprowadzić ... Zobacz wątek2017.2.27 19:18:55
Jest jeszcze ratunek?
Witam,mam problem proszę o pomoc. Mam zadłużenie w chwilowce,glupio przyznać ale zapomnialam o tym. Zmieniła adres zamieszkania i nie wiedziałam nic o korespondencji. Okazało się ze sprawa była ... Zobacz wątek2017.2.26 21:19:36
Chwilowka
Witam,mam problem, proszę o pomoc. Mam zadłużenie w chwilowce,glupio przyznać ale zapomnialam o tym. Zmieniła adres zamieszkania i nie wiedziałam nic o korespondencji. Okazało się ze sprawa była ... Zobacz wątek2017.2.26 21:15:18
nabrani na polisolokaty
Witam, tak padłam ofiarą polisolokat. Teraz będę z pomocą http://kancelariainvictus.pl/ walczyć o odzyskanie moich pieniędzy. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Piszcie proszę co robicie, może ... Zobacz wątek2017.2.26 15:9:19
Czy spadek się należy
Sprawa wygląda następująco. Po wojnie małżeństwo z 3-ką dzieci dostało możliwość zamieszkania w domu gminnym. Po upływie 20 lat ojciec i jedno z dzieci zmarło, ale pozostawiło po sobie 2-kę ... Zobacz wątek2017.2.25 15:10:12
2017.2.25 5:13:53
Rozwod z obcokrajowcem
Siemka bylam w uk slub w uk z obcokrajowcem nie z UE mialam Ss na corke wyladowalam w domu samotnej matki nie bylo kolorowo spakowalam wzielam dziecko i wrocilam do Pl zlozylam wniosek o rozwod nie wiem ... Zobacz wątek2017.2.23 22:42:2
2017.2.23 20:31:33
odszkodowanie za windykacje
Swoich dłużników przekazuję przez Internet od razu do windykacji na koszy dłużnika na eNakazpl. ... Zobacz wątek2017.2.23 15:34:43
Rozwód. Ustalenie pobytu dziecka.
Witam, przebywam tutaj z pewną kwestią. A mianowicie, rodzice wzięli 2 lata temu rozwód, za porozumieniem stron, mianowicie ja zostałam pod opieką matki a brat pod opieką ojca, bez żadnych ograniczeń ... Zobacz wątek2017.2.22 22:55:51
Masz inne pytanie do prawnika?