Archiwum Forum Marzec 2018
(174 tematów na forum)
-
Czy muszę spisywać umowę kupna-sprzedaży po otrzymaniu pieniędzy i przekazaniu towaru?
przez: niechcacy | 2018.3.10 17:54:2
moim zdaniem nie musisz zawarliście umowę w formie ustnej czytaj dalej»
-
Odwołanie zeznań o przemocy domowej na policji
przez: Lucy | 2018.3.10 22:59:26
Hej mam pytanie. Podałam narzeczonego o znęcanie się fizyczne i psychiczne. Sprawę przejął prokurator i chciałbym wycofać się z tego bo niechce żeby siedział itd mamy razem dzieci i wolę żeby (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie alimentów z powodu choroby psychicznej
przez: kkzp1kk10007 | 2018.3.10 23:7:53
Witam. Czy może mi ktoś pomóc odnośnie mojego ojca a alimentów od niego.. mam 19 lat dalej się uczę ojciec kilka lat temu był nałogowym alkoholikiem miał wypadek przez co stracił pamięć i (...) czytaj dalej»
-
Weryfikacja ksiąg wieczystych mieszkania w budowie - spadki wojenne
przez: timtomtomek | 2018.3.11 8:59:20
Witam, Planuje zakupić mieszkanie w Krakowie (w trakcie budowy do 2019), które znajduje się się na działkach o następujących numerach KW: KR1P/00360646/6 KR1P/00349700/0 Próbuje zweryfikować (...) czytaj dalej»
-
Groźby i mobbing ze strony psychopatycznego pracodawcy transportowego
przez: Grzegorzmuszelski | 2018.3.11 20:25:20
Witam. W styczniu 2018 podjąłem pracę jako kierowca międzynarodowy w pewnej firmie transportowej w Kielcach. Na poczatku współpraca układała się dobrze, mimo iż byłem zmuszany do jazdy bez (...) czytaj dalej»
-
Trzynasta pensja dla rodziny po śmierci pracownika
przez: andix | 2018.3.12 10:39:32
Przepracowałem 21 lat na 1/4 etatu w szkolnictwie.W związku z likwidacją stanowiska pracy zostałem zwolniony w maju 2017,otrzymałem 3 miesięczną odprawę.Czy należy mi się 13 pensja? czytaj dalej»
-
Złożenie próbek spalionych materiałów jako dowód w sprawie odszkodowawczej
przez: stempczyk | 2018.3.12 13:17:16
Chcę a właściwie muszę zgłosić jako dowód w sprawie, chodzi o odszkodowanie po pożarze, próbki materiałów, które produkowałem a które się całkowicie spaliły ponieważ strona przeciwna (...) czytaj dalej»
-
Działalność nierejestrowana - składki i podatki
przez: mskant | 2018.3.12 16:10:58
Dzień dobry, W sejmie już została podpisana ustawa o działalności nierejestrowanej. Jest to działalność, w której moje dochody nie przekraczają 1050 zł (w 2018 roku), i nie trzeba jej rejestrować (...) czytaj dalej»
-
Negatywna opinia w Google o serwisie - pozew za zniesławienie
przez: Sido_man | 2018.3.12 17:57:24
Dzień dobry. Byłem kiedyś klientem serwisu samochodowego z którego usług nie byłem zadowolony ponieważ usterka nie została usunięta mimo iż mechanik twierdził inaczej. Nie miałem wtedy czasu (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie umowy o dzieło w PIT - obowiązki studenta
przez: lulu | 2018.3.12 19:36:34
co mam robic jeśli podpisałam umowę o dzieło z jakiś pośrednikiem i było to na początku roku i już nie pamiętam nazwy i nie wysłali oni mi rozliczenia co mam robic jak mogę się teraz rozliczyc (...) czytaj dalej»
-
Służebność osobista brata w domu - czy można się zrzec?
przez: karol31x | 2018.3.12 20:40:11
Witam 4 lata temu dostałem od mamy gospodarstwo rolne w raz z domem w darowiznie w zamian z opieke do smierci mamy, mam brata który mieszkał razem z nami w moim domu dostał tez działkę od mamy tez (...) czytaj dalej»
-
Podział środków z konta zmarłego bez rozdzielności majątkowej
przez: Aurora | 2018.3.12 22:9:49
Witam, niedawno zmarł mój tata. Rodzice mieli oddzielne rachunki bankowe choć są małżeństwem i nie mieli rozdzielności majątkowej. Moje pytanie brzmi czy po śmierci taty musimy dopisać do (...) czytaj dalej»
-
Rozliczanie kosztów części wspólnych we wspólnocie mieszkaniowej
przez: Ase | 2018.3.12 22:36:6
Od momentu odebrania mieszkania do czasu podpisania pierwszego aktu przeniesienia (jakiegokolwiek z nieruchomości) ponosi pani koszty tylko zużycia mediów (np. ciepło, woda, podgrzanie wody, prąd). (...) czytaj dalej»
-
Umowa przedwstępna mieszkania z podrobioną podpisem
przez: Dominika12341 | 2018.3.12 22:54:25
Witam, jakoś w wakacje zapisałam się na objazdówkę busem po Europie. Trzeba było zapłacić zaliczkę w wysokosci 500 zł (całosc podróży to ponad 1500 zl) Jenak z osobistych powodów nie mogłam (...) czytaj dalej»
-
Zakaz konkurencji w umowie - jaki okres obowiązuje?
przez: malczos | 2018.3.13 12:57:29
Cześć, pracowałem w firmie X najpierw na okresie próbnym 3 mc, a później dostałem umowę na 12 mc, firma zajmuje się outsourcingiem i rekrutacją kadry. Miałem następujące zapisy w umowie: (...) czytaj dalej»
-
Praca na umowie zlecenie - stawki nocne i świąteczne w firmie państwowej
przez: Nicki62 | 2018.3.13 13:50:17
Droga Adelo. Nalezy zwrocic sie do sadu rejonowego, sadu pracy i ubezpieczen spolecznych o uznanie umowy zlecenia za umowe o prace, na podstawie okreslonych przeslanek.Na umowe zleceniu nie ma osmiogodzinnego (...) czytaj dalej»
-
Odmowa pracy nocnej przez pracownika z małymi dziećmi
przez: Klaudia2018 | 2018.3.13 14:11:55
Witam kiedy jest możliwość odmowy pracy w godzinach nocnych? Mam dwójkę dzieci w wieku niespełna 3 i 4 lata ja nie pracuje partner pracuje na umowę o pracę na czas nie określony podczas podpisywania (...) czytaj dalej»
-
Sprzeciw od nakazu zapłaty - przedawnienie długu szkolnego
przez: Dessdemona | 2018.3.13 18:57:55
Witam, Sprawa wygląda następująco- w roku 2008/09 uczęszczała do rocznej szkoły policealnej, nie opłaciłam tam 2 ostatnich rat czesnego. W grudniu 2017 dostałam z Sądu nakaz zapłaty w postępowaniu (...) czytaj dalej»
-
Rozjechanie drogi przez budowę sąsiada - kto odpowiada?
przez: labud | 2018.3.13 21:32:2
Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w ustaleniu jak postępować w poniższej sytuacji: Mieszkam przy ślepej drodze gruntowej, która jest współwłasnością jednego z sąsiadów oraz osoby trzeciej, (...) czytaj dalej»
-
Produkcja i sprzedaż liquidu do e-papierosów - ograniczenia prawne
przez: Aligator13 | 2018.3.13 22:50:52
Witam. Palę e-papierosa i chciałbym się zająć produkcją i sprzedarzą liquidu wsród moich znajomych. Czy nie ma prawnych przeciw wskazań ??? czytaj dalej»
-
Przepisanie domu od ciotki - podatek od darowizny w linii bocznej
przez: zarzew | 2018.3.13 23:5:21
Ciotka ma dom do sprzedania. Chcę go kupić ale... zawsze coś. Czy mozliwe jest jakoś przepisanie domu na mnie całkowicie na mnie (bez sprzedaży, a my rozliczymy sie między sobą) Oczywiście jakis (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca wymaga kupna butów roboczych na własny koszt
przez: lewari | 2018.3.13 23:36:57
Witam mam pewien problem a mianowicie tak jak w temacie szef wymaga od mojej osoby abym sobie sam kupił buty robocze te z ( Wzmacnianymi czubami) ja odmówiłem tego, ponieważ myślę, że to jego obowiązek. (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie ograniczonych praw rodzicielskich przez matkę - możliwości prawne
przez: Kasiunia161514 | 2018.3.14 9:40:46
Dzień dobry. Niespelna 2 lata temu graniczono mi prawa do opieki nad synem. Przechodzilam gorszy okres w moim życiu, zostawilam dziecko pod opieką niedoszlych teściów i wyjechalam do pracy za granice. (...) czytaj dalej»
-
Gdzie szukać aukcji komorniczych samochodów poza oficjalną stroną
przez: simonstar | 2018.3.14 11:55:55
Witam serdecznie, w ostatnim czasie zainteresowałem się tematem zakupu samochodu osobowego z zajęcia komorniczego. Z tego co wiem można ustrzelić bardzo ciekawe okazy za 75% swojej wartości a nawet (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od kosztów procesu w sprawie użytkowania wieczystego
przez: Agunia11 | 2018.3.14 12:34:11
Witam, Czy moge odwołać się od zasądzonych kosztów procesu (1000zl w tym 900 kosztów zastępstwa procesowego)? Wyrok zaoczny w sprawie o zapłatę użytkowania wieczystego. Wszystkie należności (...) czytaj dalej»
-
Sprawa spadkowa z nieślubną córką - możliwość testów DNA
przez: KamilZ123 | 2018.3.14 23:7:26
Witam wszystkich. Chcialbym prosic o pomoc w kazusie ( sprawa rzeczywiscie sie teraz odbywa ), ktory dotyczy mojej rodziny. Imiona i nazwiska oczywiscie fikcyjne. Prosze o pomoc i ocene z perspektywy (...) czytaj dalej»
-
Dane niezbędne do umowy dzierżawy powierzchni reklamowej RODO
przez: Zygi90 | 2018.3.15 13:59:27
Witam serdecznie. Mam następujące pytanie: otóż niedługo rozpoczynam działalność, w ramach której nawiązuję umowę dzierżawy powierzchni reklamowej z użytkownikami i w związku z nadchodzącymi (...) czytaj dalej»
-
Widzenie dziecka z ojcem i jego partnerką
przez: Joanne | 2018.3.15 14:19:15
Dzięki wspaniałemu człowiekowi wszystkich ludzi jest on największym człowiekiem, jakiego kiedykolwiek widziałem odkąd przybyłem na ten świat. Byłem sfrustrowany, ale pewnego miłego dnia, który (...) czytaj dalej»
-
Ojciec z chorobą dwubiegunową - jak go usunąć z domu?
przez: pepepandziobak | 2018.3.15 15:25:28
Witam. Jestem młodą dziewczyną, która dopiero zaczęła studia. Od trzech lat, tj. od śmierci mamy, samotnie opiekuję się swoim tatą. Niestety tata jest osobą niezwykle apodyktyczną. Jest to (...) czytaj dalej»
-
Sklep internetowy z rowerami - jak się rozliczać podatkowo?
przez: accusator | 2018.3.15 17:12:40
Ten limit vatu jest co rok. Od nowego roku znów obowiązuje w pełnej wysokosci. czytaj dalej»
-
Deklaracja PIT po rencie i emeryturze z działalnością
przez: accusator | 2018.3.15 17:16:9
ZUs cię nie rozliczy automatycznie. Dostaniesz PIT 11A W pit 37 rozliczasz emeryture a w 28 działanosc gospodarczą czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy najmu za wtargnięcie właścicielki
przez: madvied | 2018.3.15 21:13:5
Dzień dobry, Otóż od 5 miesięcy wynajmuję mieszkanie na czas nieokreślony, jednak nie krótszy niż 6 miesięcy. Ostatnio przydarzyła się dziwna sytuacja. Biorąc prysznic usłyszałam jak ktoś (...) czytaj dalej»
-
Urząd skarbowy pyta o majątek zmarłej prababci po latach
przez: Adi | 2018.3.15 22:56:11
Witam mam pytanie odnośnie podatku od spadku otóż mąż mojej mamy zapisał mi w testamencie wszystko jak umrze (2012rok) po nim w momencie kiedy jeszcze nie miał ślubu z mamą ślub wzieli w roku (...) czytaj dalej»
-
Obrona w sprawie karnej o groźby - czy grozi więzienie za obronę
przez: Nick | 2018.3.16 0:37:59
Polski wymiar sprawiedliwości to porażka i żenada!!!! czytaj dalej»
-
Kolizja podczas cofania - czy zgłaszać do sądu?
przez: lukaniu500 | 2018.3.16 13:6:5
Nadmienię jeszcze że na notce z policji którą została przesłana do firmy ubezpieczeniowe pisze że ja jak i tamten drugi kierowca byliśmy trzeswi czytaj dalej»
-
Zwrot nadpłaconego podatku przy działalności i urlopie macierzyńskim
przez: danieleski | 2018.3.16 14:35:3
Witam serdecznie, Żona była przez cały rok na zwolnieniu lekarskim i urlopie macierzyńskim. Przez cały czas opłacała składkę zdrowotną. Teraz wypełniając PIT 36 (jest na działalności) przez (...) czytaj dalej»
-
Wyrób paszportu dziecku gdy ojciec nieosiągalny
przez: szeptus31 | 2018.3.17 8:33:38
Witam serdecznie znalazlem sie w nietypowej sytuacji.Ze wzgledu na to ze mieszkam w domu z partnerka jej 10 letnim synem naszym 3 letnim synem i z tzw.tesciowa relacje partnerskie znacznie sie pogorszyly.Od (...) czytaj dalej»
-
Praca dziennikarska bez umowy - roszczenia wobec portalu internetowego
przez: rademes | 2018.3.17 15:11:56
Witam, mam dość niemiłą dla mnie sytuację z pracodawcą (chyba mogę go tak nazwać) i zanim przejdę do pytań, naświetlę sytuację. Piszę teksty dziennikarskie dla portalu internetowego, (...) czytaj dalej»
-
Wejście wspólne do domu - własność według księgi wieczystej
przez: ir | 2018.3.18 12:16:50
Witam. Posiadam mieszkanie wlasnosciowe . ocoba zameldowana a nie mieszka (pasierbica) wyprowadziła się 02/10/2017 W mieszkaniu nie pozostawiła swoje rzeczy osobiste i inne przedmioty stanowiące (...) czytaj dalej»
-
Blokowanie wiadomości na OLX przez wpływową osobę z branży IT
przez: pawelpiotr | 2018.3.18 13:7:39
Witam serdecznie. Mam problem dość nietypowy, nie poruszony na forum, lub umknęło to mej uwadze. Otóż miałem wątpliwą przyjemność zapoznać na czacie WP wpływową osobą działającą w (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek płacenia alimentów po odebraniu praw rodzicielskich
przez: Bartek 0311 | 2018.3.18 14:5:3
Czytam te wypowiedzi i jestem w szoku większośc to kobiety przez które przemawia chęć zniszczenia więzi między ojcem a dzieckiem (są też sporadyczne przypadki na odwrót ) zastanówcie sie co (...) czytaj dalej»
(Zobacz 75 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Sąsiad podwyższył grunt o 2 metry i zasypał płot - co robić
przez: MnJA | 2018.3.18 14:41:11
'JPexvB czytaj dalej»
-
Odmowa pozwolenia na budowę balkonu - czy można się odwołać?
przez: Halka | 2018.3.18 14:57:14
Witam mam pytania ,czy muszę od nowa ubiegac się o pozwolenie balkonu drewnianego ,dwa lata dostałam zgodę ale brak środkow i czy muszę miec pozwolenie sąsiadow na pozwolenie balkonu ,jest to kamienica (...) czytaj dalej»
-
Przysposobienie a akt urodzenia i dziedziczenie
przez: MichalT322 | 2018.3.18 15:15:35
Witam wszystkich. Mam 3 pytania, ktore z pewnoscia dla wiekszosci beda latwe, ale dla mnie sa nie do konca jasne. 1. Jak przyposobienie wpływa na kształt aktu urodzenia ? Pelne i niepelne. Jesli ktos (...) czytaj dalej»
-
Partner z Ukrainy w ciąży - deportacja i pobyt
przez: MagZon | 2018.3.18 16:19:5
Witam serdecznie. Od dwóch lat mieszkam ze swoim partnerem z Ukrainy. Z poprzedniego związku mam córkę prawie czteroletnią, którą on wspólnie ze mną wychowuje (prawa do córki oczywiście ma (...) czytaj dalej»
-
Jak wyegzekwować zaległe alimenty z zagranicy?
przez: Aga | 2018.3.18 17:58:58
Jak długo trwa taka edzekucja alimentów z zagranicy przez sąd.chodzi o kraj Holenderski czytaj dalej»
-
Alimenty z funduszu przy wysokich dochodach matki
przez: AgataR123 | 2018.3.18 19:30:30
Witam. Moja sytuacja wygląda następująco. Mam 19 lat i w tym roku kończę szkole średnia i chcę wyjechać na studia na drugi koniec Polski. Moja mama dostaje z funduszu alimentacyjnego na mnie 500zl (...) czytaj dalej»
-
Pozew o naruszenie dóbr osobistych - czy oświadczenia wystarczą?
przez: Kristof111 | 2018.3.19 16:3:3
Witam, Założyłem sprawę o naruszenie dóbr osobistych osobie, która szkalowała mnie w pracy. Osoba ta postawiła mi mnóstwo fałszywych zarzutów przed dyrekcją. Jeden z nich to taki że miałem (...) czytaj dalej»
-
Czy można odmówić sprzedaży szczura na pokarm dla węża
przez: Wolierzysta | 2018.3.19 16:52:50
Niektórych wypowiedzi w tej sprawie są debilne i żałosne... Porównywanie inteligentnego i towarzyskiego szczura czy królika do robala, np. świerszcza... Szczury mają inteligencję zbliżoną do (...) czytaj dalej»
-
Drzwi 70cm zamiast 80cm w świetle ościeżnicy - niezgodność z przepisami
przez: Marcin1635 | 2018.3.19 17:12:26
Witam, szukałem na forum podobnego wątku, z mizernym skutkiem stąd mój post. W nowo kupionym mieszkaniu deweloper przewidział drzwi między pomieszczeniami, które w świetle ościeżnicy mają (...) czytaj dalej»