Archiwum Forum Marzec 2018
(139 tematów na forum)
-
Opinia w google a sprawa w sądzie o zniesławienie
przez: Sido_man | 2018.3.12 17:57:24
Dzień dobry. Byłem kiedyś klientem serwisu samochodowego z którego usług nie byłem zadowolony ponieważ usterka nie została usunięta mimo iż mechanik twierdził inaczej. Nie miałem wtedy czasu (...) czytaj dalej»
-
Umowa o dzieło a Urząd Skarbowy
przez: lulu | 2018.3.12 19:36:34
co mam robic jeśli podpisałam umowę o dzieło z jakiś pośrednikiem i było to na początku roku i już nie pamiętam nazwy i nie wysłali oni mi rozliczenia co mam robic jak mogę się teraz rozliczyc (...) czytaj dalej»
-
służebność osobista nieodpłatna pomocy!!
przez: karol31x | 2018.3.12 20:40:11
Witam 4 lata temu dostałem od mamy gospodarstwo rolne w raz z domem w darowiznie w zamian z opieke do smierci mamy, mam brata który mieszkał razem z nami w moim domu dostał tez działkę od mamy tez (...) czytaj dalej»
-
Wspólnota Mieszkaniowa - część wspólna
przez: Ase | 2018.3.12 22:36:6
Od momentu odebrania mieszkania do czasu podpisania pierwszego aktu przeniesienia (jakiegokolwiek z nieruchomości) ponosi pani koszty tylko zużycia mediów (np. ciepło, woda, podgrzanie wody, prąd). (...) czytaj dalej»
-
przez: Dominika12341 | 2018.3.12 22:54:25
Witam, jakoś w wakacje zapisałam się na objazdówkę busem po Europie. Trzeba było zapłacić zaliczkę w wysokosci 500 zł (całosc podróży to ponad 1500 zl) Jenak z osobistych powodów nie mogłam (...) czytaj dalej»
-
odszkodowanie za zakaz konkurencji po ustaniu stosunku pracy - wątpliwości
przez: malczos | 2018.3.13 12:57:29
Cześć, pracowałem w firmie X najpierw na okresie próbnym 3 mc, a później dostałem umowę na 12 mc, firma zajmuje się outsourcingiem i rekrutacją kadry. Miałem następujące zapisy w umowie: (...) czytaj dalej»
-
Praca na umowe-zlecenie, godz. pracy i wynagrodzenie.
przez: Nicki62 | 2018.3.13 13:50:17
Droga Adelo. Nalezy zwrocic sie do sadu rejonowego, sadu pracy i ubezpieczen spolecznych o uznanie umowy zlecenia za umowe o prace, na podstawie okreslonych przeslanek.Na umowe zleceniu nie ma osmiogodzinnego (...) czytaj dalej»
-
Odmowa pracy w godzinach nocnych
przez: Klaudia2018 | 2018.3.13 14:11:55
Witam kiedy jest możliwość odmowy pracy w godzinach nocnych? Mam dwójkę dzieci w wieku niespełna 3 i 4 lata ja nie pracuje partner pracuje na umowę o pracę na czas nie określony podczas podpisywania (...) czytaj dalej»
-
przez: Dessdemona | 2018.3.13 18:57:55
Witam, Sprawa wygląda następująco- w roku 2008/09 uczęszczała do rocznej szkoły policealnej, nie opłaciłam tam 2 ostatnich rat czesnego. W grudniu 2017 dostałam z Sądu nakaz zapłaty w postępowaniu (...) czytaj dalej»
-
Droga ze służebnością zniszczona przez jednego z użytkowników
przez: labud | 2018.3.13 21:32:2
Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w ustaleniu jak postępować w poniższej sytuacji: Mieszkam przy ślepej drodze gruntowej, która jest współwłasnością jednego z sąsiadów oraz osoby trzeciej, (...) czytaj dalej»
-
przez: Aligator13 | 2018.3.13 22:50:52
Witam. Palę e-papierosa i chciałbym się zająć produkcją i sprzedarzą liquidu wsród moich znajomych. Czy nie ma prawnych przeciw wskazań ??? czytaj dalej»
-
Szef wymaga odemnie abym za swoje pieniądze kupił sobie ubrania robocze.
przez: lewari | 2018.3.13 23:36:57
Witam mam pewien problem a mianowicie tak jak w temacie szef wymaga od mojej osoby abym sobie sam kupił buty robocze te z ( Wzmacnianymi czubami) ja odmówiłem tego, ponieważ myślę, że to jego obowiązek. (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie praw rodzicielskich
przez: Kasiunia161514 | 2018.3.14 9:40:46
Dzień dobry. Niespelna 2 lata temu graniczono mi prawa do opieki nad synem. Przechodzilam gorszy okres w moim życiu, zostawilam dziecko pod opieką niedoszlych teściów i wyjechalam do pracy za granice. (...) czytaj dalej»
-
przez: Ewelinka27 | 2018.3.14 11:3:4
Witam!!! Mam problem z firmą intrum w 2015 roku kuzynka ukradła mi dowód i wzięła sobie telefon na moje nazwisko nie splacala i dług przeszedł do intrum o wysokości 2 tyś. Dowiedziałam się o (...) czytaj dalej»
-
Jak rozliczyć nadgodziny np praca do 15:40 ?
przez: Ja | 2018.3.14 16:22:0
Czy jak jestem w delegacji cały tydzień a godziny pracy mam w firmie 6-14 to w delegacji jak się liczy czytaj dalej»
-
Dziedziczenie mieszkania po dziadkach.
przez: Zagubiona.. | 2018.3.14 16:38:38
Witam, dostałam w spadku mieszkanie po dziadkach. Jakie muszę zaczac kroki ? Czy jedną z córek dziadkow moze w dniu pogrzebu bez mojej zgody oprozniac mieszkanie? Kiedy mogę wymienić zamki i przepisać (...) czytaj dalej»
-
Umowa dzierżawy powierzchni reklamowej
przez: Zygi90 | 2018.3.15 13:59:27
Witam serdecznie. Mam następujące pytanie: otóż niedługo rozpoczynam działalność, w ramach której nawiązuję umowę dzierżawy powierzchni reklamowej z użytkownikami i w związku z nadchodzącymi (...) czytaj dalej»
-
Widzenie dziecka z ojcem i jego partnerką
przez: Joanne | 2018.3.15 14:19:15
Dzięki wspaniałemu człowiekowi wszystkich ludzi jest on największym człowiekiem, jakiego kiedykolwiek widziałem odkąd przybyłem na ten świat. Byłem sfrustrowany, ale pewnego miłego dnia, który (...) czytaj dalej»
-
przez: pepepandziobak | 2018.3.15 15:25:28
Witam. Jestem młodą dziewczyną, która dopiero zaczęła studia. Od trzech lat, tj. od śmierci mamy, samotnie opiekuję się swoim tatą. Niestety tata jest osobą niezwykle apodyktyczną. Jest to (...) czytaj dalej»
-
przez: accusator | 2018.3.15 17:12:40
Ten limit vatu jest co rok. Od nowego roku znów obowiązuje w pełnej wysokosci. czytaj dalej»
-
PIT z emerytury i działalności gospodarczej
przez: accusator | 2018.3.15 17:16:9
ZUs cię nie rozliczy automatycznie. Dostaniesz PIT 11A W pit 37 rozliczasz emeryture a w 28 działanosc gospodarczą czytaj dalej»
-
przez: Adi | 2018.3.15 22:56:11
Witam mam pytanie odnośnie podatku od spadku otóż mąż mojej mamy zapisał mi w testamencie wszystko jak umrze (2012rok) po nim w momencie kiedy jeszcze nie miał ślubu z mamą ślub wzieli w roku (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie o groźby karalne. POMOCY
przez: Nick | 2018.3.16 0:37:59
Polski wymiar sprawiedliwości to porażka i żenada!!!! czytaj dalej»
-
przez: lukaniu500 | 2018.3.16 13:6:5
Nadmienię jeszcze że na notce z policji którą została przesłana do firmy ubezpieczeniowe pisze że ja jak i tamten drugi kierowca byliśmy trzeswi czytaj dalej»
-
rozwód, podział opieki, alimenty, 500+.
przez: qwertus1908b | 2018.3.16 16:42:8
Z mężem jestem w trakcie rozwodu bez orzekania o winie z mojego wniosku, o czym mąż został poinformowany i wyraził zgodę, oboje prowadzimy osobne gospodarstwa domowe i weszliśmy w nowe związki. (...) czytaj dalej»
-
przez: szeptus31 | 2018.3.17 8:33:38
Witam serdecznie znalazlem sie w nietypowej sytuacji.Ze wzgledu na to ze mieszkam w domu z partnerka jej 10 letnim synem naszym 3 letnim synem i z tzw.tesciowa relacje partnerskie znacznie sie pogorszyly.Od (...) czytaj dalej»
-
przez: ir | 2018.3.18 12:16:50
Witam. Posiadam mieszkanie wlasnosciowe . ocoba zameldowana a nie mieszka (pasierbica) wyprowadziła się 02/10/2017 W mieszkaniu nie pozostawiła swoje rzeczy osobiste i inne przedmioty stanowiące (...) czytaj dalej»
-
Odebranie praw rodzicielskich a alimenty
przez: Bartek 0311 | 2018.3.18 14:5:3
Czytam te wypowiedzi i jestem w szoku większośc to kobiety przez które przemawia chęć zniszczenia więzi między ojcem a dzieckiem (są też sporadyczne przypadki na odwrót ) zastanówcie sie co (...) czytaj dalej»
(Zobacz 75 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
przez: Halka | 2018.3.18 14:57:14
Witam mam pytania ,czy muszę od nowa ubiegac się o pozwolenie balkonu drewnianego ,dwa lata dostałam zgodę ale brak środkow i czy muszę miec pozwolenie sąsiadow na pozwolenie balkonu ,jest to kamienica (...) czytaj dalej»
-
Przysposobienie i pytania z nim związane
przez: MichalT322 | 2018.3.18 15:15:35
Witam wszystkich. Mam 3 pytania, ktore z pewnoscia dla wiekszosci beda latwe, ale dla mnie sa nie do konca jasne. 1. Jak przyposobienie wpływa na kształt aktu urodzenia ? Pelne i niepelne. Jesli ktos (...) czytaj dalej»
-
Ojciec ukrainiec, a jego deportacja
przez: MagZon | 2018.3.18 16:19:5
Witam serdecznie. Od dwóch lat mieszkam ze swoim partnerem z Ukrainy. Z poprzedniego związku mam córkę prawie czteroletnią, którą on wspólnie ze mną wychowuje (prawa do córki oczywiście ma (...) czytaj dalej»
-
Jak wyegzekwować zaległe alimenty z zagranicy?
przez: Aga | 2018.3.18 17:58:58
Jak długo trwa taka edzekucja alimentów z zagranicy przez sąd.chodzi o kraj Holenderski czytaj dalej»
-
Alimenty na studiach a przekroczenie dochodu
przez: AgataR123 | 2018.3.18 19:30:30
Witam. Moja sytuacja wygląda następująco. Mam 19 lat i w tym roku kończę szkole średnia i chcę wyjechać na studia na drugi koniec Polski. Moja mama dostaje z funduszu alimentacyjnego na mnie 500zl (...) czytaj dalej»
-
Oświadczenie pisemne świadka jako dowód
przez: Kristof111 | 2018.3.19 16:3:3
Witam, Założyłem sprawę o naruszenie dóbr osobistych osobie, która szkalowała mnie w pracy. Osoba ta postawiła mi mnóstwo fałszywych zarzutów przed dyrekcją. Jeden z nich to taki że miałem (...) czytaj dalej»
-
Sklep zoologiczny miał prawo odmówić sprzedaży na pokarm?
przez: Wolierzysta | 2018.3.19 16:52:50
Niektórych wypowiedzi w tej sprawie są debilne i żałosne... Porównywanie inteligentnego i towarzyskiego szczura czy królika do robala, np. świerszcza... Szczury mają inteligencję zbliżoną do (...) czytaj dalej»
-
Dziecko w rodzinie zastępczej a alimenty trafiają do matki biologicznej.
przez: Rricky | 2018.3.20 12:6:44
Witam, mam problem tego rodzaju, że jestem po rozwodzie. Na początku sąd przyznał opiekę nad dzieckiem matce i alimenty na dziecko, które oczywiście płace. W późniejszych okolicznościach i w (...) czytaj dalej»
-
jak napisać uzasadnienie wniosku o uzyskanie obywatelstwa polskiego?
przez: Hanna | 2018.3.20 12:9:14
Regis dziękuję! czytaj dalej»
-
Spawanie i klejenie tworzyw sztucznych
przez: odchylka | 2018.3.20 14:19:19
Wiele profesjonalnych poradników na temat klejenia i spawania takich materiałów jak pvc, plexi, szkła i innych materiałów. Wszystkie filmy w wysokiej jakości, łatwo i dokładnie opisują wybrane (...) czytaj dalej»
-
Przesłuchanie przez telefon przez policjanta
przez: Merlinka150 | 2018.3.20 20:27:49
Zgłaszałam ostatnio do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestestwa. Chodzi o przemoc domową. Zglaszalam to kilka lat temu również do szkolnej pedagog oraz na policje ale nikt nie zajal sie (...) czytaj dalej»
-
Adaptacja garażu na warsztat w granicy działki
przez: bureau | 2018.3.20 21:9:38
Witam ponad 20lat temu sąsiad otrzymał zgodę poprzedniego właściciela mojej działki na budowę garażu w granicy działki. Obecnie stara się o zmianę sposobu użytkowania budynku garażu na (...) czytaj dalej»
-
Anglia Separacja Co z dzieckiem
przez: Edyta13 | 2018.3.20 23:34:31
ja rowniez bylam zwiazana z Anglikiem i mamy dwoje dzieci.Nie dawno sie dowiedzialam,ze nie moge zabrac dzieci na stale do Polski o ile no chyba ze sad sie na to zgodzi.Ponoc szanse na to sa bardzo male,a (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie mediów po zakończeniu najmu
przez: adam | 2018.3.21 7:26:54
Mam podobną sytuację. Wynajmuję niewielkie mieszkanie samotnej kobiecie. Pod koniec stycznie przyszedłem do tego mieszkania. W mieszkaniu było dosłownie! JAK w PIECU. Kaloryfery były rozgrzane (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie komornicze a zwrot podatku
przez: Olciata | 2018.3.21 13:53:8
Dodam jeszcze, że to mąż jest podany jako pierwszy podatnie. czytaj dalej»
-
Widywania się ojca z dzieckiem
przez: Bioła | 2018.3.21 14:16:35
Mam problem bo ojciec dziecka nie chce zabierać go do siebie tylko sie upiera by spotkania odbywały sie u mnie w domu,ja niechce tego bo wyzywa mnie i moje pozostale dzieci.Czy ja mam obowiązek wpuszczac (...) czytaj dalej»
-
przez: Kamila | 2018.3.22 8:41:39
Witam złożyłam pozew rozwodowy nie zostałam zwolniona z kosztów 600zl napisałam aby mi sąd przełożyl termin płatności na dwa tygodnie dłużej niestety wypadło tak że nie mam jeszcze środków (...) czytaj dalej»
-
Wizyty byłego męża z dzieckiem
przez: Kruszynka2409 | 2018.3.22 13:46:7
Witam, z byłym mężem jestem rok po rozwodzie. Mamy prawie trzyletniego synka. Mąż nie ma odebranych praw rodzicielskich płaci zasadzone alimenty. Przyjezdza do syna w ustalone wcZeśniej dni oczywiście (...) czytaj dalej»
-
przez: emalienka412 | 2018.3.22 19:50:1
Sa dwa wyjscia : albo porozmawiasz z kobietą , by polubownie przekazała Ci pełna opiekę nad synem a jak nie to sądownie . Tylko radzę Ci wynając dobrego adwokata bo tego typu osoba jak Twoja była (...) czytaj dalej»
-
przez: nieznajoma | 2018.3.23 9:24:26
maz kupil auto jestesmy w umownej separacji czy jak sprzeda auto pieniadze bede nalezaly tez dla mnie prosze o odpowiedz . czytaj dalej»
-
Pozew o ustalenie prawa do lokalu socjalnego - kilka pytań.
przez: aniak85 | 2018.3.23 10:26:39
Witam, składałam pozew o ustalenie prawa do lokalu socjalnego. Posłużyłam się wzorem pozwu dostępnym na stronie komitetu obrony praw lokatorów. Otrzymałam z sądu wezwanie do usunięcia (...) czytaj dalej»