Zmiany w VAT od 1 kwietnia 2011 !
Odpowiedzi w temacie ()

Oto najważniejsze zmiany w VAT od 1 kwietnia:
* stawka na chleb (z terminem ważności ponad 14 dni)
23 proc. -> 8 proc. od 1 kwietnia
* stawka na ciastka (zależnie od terminu ważności)
23 proc. (ponad 14 dni) -> 8 proc. (do 45 dni) od 1 kwietnia
* nieodpłatne przekazania związane z prowadzoną działalnością
brak podatku -> objęte VAT od 1 kwietnia
* odliczenie VAT przy proporcji nieprzekraczającej 2 proc.
zabronione -> opcjonalne od 1 kwietnia
* podatnik VAT przy handlu złomem
sprzedawca -> nabywca od 1 kwietnia
* zabezpieczenia w rozliczaniu importowego VAT w deklaracji
obowiązkowe -> brak od 1 kwietnia
* pracownicze abonamenty medyczne
opodatkowane VAT -> zwolnione z VAT od 1 kwietnia
* rozliczenie VAT przy imporcie usług
przez polskiego usługobiorcę -> przez jedną lub drugą stronę od 1 kwietnia.
Nie znalazłeś odpowiedzi?
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Potrzebujesz porady prawnej?
PODOBNE TEMATY NA FORUM
-
Zakup samochodu z niemiec- umowa i problem z VAT24 Witam. Kilka dni temu kupiłem auto z Niemiec, podpisałem umowę kupna- sprzedaży i na umowie tej sprzedający nie był ostatnim właścicielem pojazdu (...) czytaj dalej»
-
Co zrobić kiedy regularnie płacę alimenty a pomimo tego moja była oddała sprawę do komornika
Co zrobić kiedy regularnie płacę alimenty a pomimo tego moja była oddała sprawę do komornika Płace na bieżąco ustalone przez sąd alimenty, pomimo tego moja była oddała mnie do komornika, który (...) czytaj dalej»
-
VAT-25 Witam, Zakupiłem motocyl w Stanach Zjednoczonych, motocyl przyszedl w kontenerze do Gdyni, nastepnie zostal oclony w Niemczech, gdzie zostało zapłacone 6% cło oraz 19% VAT od wartości motocykla, (...) czytaj dalej»
-
ODSZKODOWANIE za słup / linia energetyczna na działce Wysokie ODSZKODOWANIA (do 10 lat wstecz) za bezumowne korzystanie z mienia, czyli zajęcia terenu pod sieci energetyczne (np. przewody biegnące (...) czytaj dalej»
-
Ile urlopu mi się należy??? Pracuje po 5 godzin dziennie oprócz niedziel?Ile w końcu przysługuje mi urlopu?Jeśli chodzi o lata pracy to jest 9 lat.Moja mama pracuje w przedszkolu na 1/2 i ma 26 dni.Jak (...) czytaj dalej»