Nieprawidłowości w pizzerii

W firmie prowadzącej działalność handlowo-gastronomiczną w S. inspektorzy OIP Wrocław przeprowadzili kontrolę mającą na celu ocenę przestrzegania przez pracodawcę przepisów prawa pracy, w tym wybranych przepisów bhp oraz ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. W jej wyniku stwierdzono wiele nieprawidłowości takich jak:

  • nieprowadzenie akt osobowych pracowników

  • w umowie o pracę zawartej w niepełnym wymiarze czasu pracy strony nie ustaliły dopuszczalnej liczby godzin pracy, po przekroczeniu której pracownikowi przysługiwało będzie wynagrodzenie z dodatkiem jak za pracę w godzinach nadliczbowych

  • w treści świadectw pracy podano podstawę prawną bez określenia trybu rozwiązania stosunku pracy. W jednym przypadku pracownik na kopii świadectwa pracy nie potwierdził podpisem faktu otrzymania tego dokumentu

  • od 6 pracowników nie pobrano oświadczeń o pozostawaniu bądź niepozostawaniu w rejestrze bezrobotnych

  • pracodawca do dnia kontroli nie złożył we właściwym PUP informacji o zatrudnieniu jednej osoby zarejestrowanej jako bezrobotna

  • pracodawca nie dotrzymał siedmiodniowego terminu zgłoszenia dwóch pracowników do ubezpieczenia społecznego

  • pracowników nie poinformowano na piśmie o podstawowych warunkach zatrudnienia

  • pracodawca nie ustalił w obwieszczeniu systemów i rozkładów czasu pracy oraz obowiązującej w zakładzie długości okresu rozliczeniowego czasu pracy

  • pracownicy nie potwierdzili na listach wypłat daty odbioru wynagrodzenia za pracę

  • nie są prowadzone indywidualne kart ewidencji czasu pracy zatrudnianych pracowników

  • pracodawca nie opracował programów poszczególnych rodzajów szkoleń w dziedzinie bhp: szkolenia wstępnego (instruktaż ogólny i stanowiskowy) oraz okresowego

  • 6 pracowników dopuszczano do pracy bez uprzedniego ich przeszkolenia w ramach szkolenia wstępnego (instruktaż ogólny i stanowiskowy) w dziedzinie bhp

  • 3 pracownice nie zostały przeszkolone ramach szkolenia okresowego w zakresie bhp

  • wszyscy pracownicy (łącznie 7 osób) dopuszczonych zostało do pracy bez orzeczeń z badań lekarskich stwierdzających brak przeciwwskazań zdrowotnych do zatrudnienia na zajmowanym stanowisku

  • brak aktualnego szkolenia okresowego w zakresie bhp dla pracodawców (termin ważności szkolenia upłynął w styczniu 2007 r.)

  • pracodawca nie dopełnił obowiązku dokonania oceny ryzyka zawodowego związanego z wykonywaniem pracy na stanowiskach kucharz i kucharz - bufetowy.

W wyniku kontroli wydano łącznie 8 decyzji i skierowano 12 wniosków wystąpienia. W związku ze stwierdzeniem popełniania wykroczeń przeciwko prawom pracownika wszczęto postępowanie karno - administracyjne, w wyniku którego pracodawcę ukarano grzywną w formie mandatu w wysokości 1.200 zł.

Źródło: www.pip.gov.pl


A.J.
Zespół e-prawnik.pl

Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne

Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?


Masz inne pytanie do prawnika?

 

Komentarze

    Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika