Forum prawne (strona 132)

2017.10.2 12:8:4

Bezpłatne porady prawne w Krakowie dla osób w trudnej sytuacji

Polecam bezpłatne porady prawne przy ul. Drożdżowej 2. Nie wiem w jakich terminach obecnie są udzielane porady, wcześniej trzeba się umówić telefonicznie 606 278 116. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2017.10.2 9:35:8

Zabranie drewna z lasu - kradzież leśna czy inne przestępstwo?

mi scieto 5 debow o średnicy 15 centymetrow i dlugosci6metrow co mam zrobić czy warto zawiadamiać policje ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.10.1 19:35:34

Malowanie wynajmowanego mieszkania - zgoda właściciela

Witam wynajmowałem mieszkanie po 6 miesiącach wynajmujący żąda oznakowania mieszkania w umowie nie było żadnej zmianki . Mieszkanie nie było wcześniej odmalowane. Właściciel potrącił kaucję ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2017.10.1 13:57:50

Kontakt telefoniczny z byłymi klientami w nowej firmie - konsekwencje prawne

Witam, ponad 1,5 roku swiadczylem uslugi dla jednej z firm pozyczkowych jako agent. Stworzylem dosc potezna baze klientow. Gdy odchodzilem oczywiscie tych ktroych pozyskalem wzialem ze soba bo mialem na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.30 13:53:58

Dodatek za pracę w niedziele w systemie 4-brygadowym

dlaczego nigdzie nie jest poruszony problem trwającej doby pracowniczej a w niej oddanie dnia wolnego za soboty niedziele i święta????????? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.9.30 3:46:27

Czy mogę zrobić remont dachu domu bez właściciela lat po śmierci?

Jak to właścicielka nie żyje 20 lat ?
A kto w świetle prawa jest właścicielem ? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.9.29 20:47:23

Czy ojciec schizofrenik może domagać się praw do dziecka po córce?

dzień dobry, jestem rodzina zastępcza dla mojego wnuka,moja córka zmarła gdy dziecko miało 7(obecnie ma 5 lat) , z ojcem dziecka wówczas nie była. ojciec jest schizofrenikiem paranoidalnym i ma ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.9.29 17:36:28

Wyliczenie dochodu na stypendium - gospodarstwo i renta strukturalna

Witam, mam pewien problem ze stypendium socjalnym. Otóż w 2016 moi rodzice prowadzili gospodarstwo rolne. W kwietniu 2017r. Tata przekazał w dzierżawę bratu i przeszedł na rentę strukturalną. Wyliczając ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.29 8:27:58

Publikacja wyroku sądowego po uprawomocnieniu

Mozesz ale licz sie ze jeśli jest jakas strona w tym wyroku (inna osoba, pizwany)to mozesz miec pozew o naruszenie dobr osobistych ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.9.29 0:52:59

Umowa podziału majątku po rozwodzie bez sądu - czy potrzebny notariusz?

Ja chrzanię, same hieny się zleciały - notariusze, co pobierają opłatę od wysokości majątku dzielonego jakby te podpisy inaczej ich kosztowały. Idźcie kochani do sądu, sporządźcie umowę w ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2017.9.28 20:7:41

Czy nabycie mieszkania w TBS obniża podatek od sprzedaży nieruchomości?

Witam, Planuje sprzedaz mieszkania wlasnosciowego i zakup-wynajem w TBS. Sprzedaż mieszkania wlasnosciowego nastąpi po 3 latach od nabycia, więc nie omija mnie 19% podatku. Czy Jeśli część pieniędzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.28 16:32:30

Wezwanie od firmy PRESCO za stary mandat - czy płacić?

witam
dzis dostalam pismo od komornika o wszczeciu egzekucji wierzyciel firma presto klauzula wykonalnosci 26-07-2011 nie mam pojecia co to z kad to jaki to dlug.fakt faktem nie mieszkam tam gdzie 10 ... Zobacz wątek

93 odpowiedzi | Strony: 1 2

2017.9.28 16:23:42

Czy można dochodzić praw do działki kupionych przez prapradziadka

Witam serdecznie drodzy forumowicze. Jestem zupełnie zielony w tych sprawach i nie liczę na jakaś wielką pomoc merytoryczną a raczej o skierowanie mnie w odpowiednim kierunku, jeśli wogóle jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.28 11:50:45

Przepisanie umowy najmu po reprywatyzacji kamienicy

Witam!
W zeszłym roku kamienica w której mieszkam została zreprywatyzowana. Mieszkam z moją mamą, która posiada umowę najmu mieszkania, podpisaną jeszcze z miastem, ponieważ mieszkanie było ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.28 0:40:16

Sprzedaż listy firm - czy to zgodne z ochroną danych osobowych

Witam wszystkich forumowiczów,

Wykonuje różnego rodzaju usługi dla firm, jeden z klientów który wchodzi na rynek z nowym produktem prosi mnie, abym stworzył mu listę firm o ściśle określonym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.27 20:21:57

Terroryzujący sąsiad alkoholik w kamienicy - jak się bronić

Witam.
Mam problem który wygląda na niemożliwy do rozwiązania i jestem już zdesperowana. Opis sytuacji:
Mieszkam w dwupiętrowej wrocławskiej kamienicy (od urodzenia). W jednym z mieszkań na parterze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.27 17:56:3

Ojciec wziął kredyt na moje nazwisko gdy byłem niepełnoletni

Witam serdecznie.

Moja sprawa wygląda dość ciężko i jestem na skraju załamania nerwowego. Postaram się jednak opisać ją w sposób dość zwięzły.

Wiele lat temu mając lat mniej niż 18 ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.9.27 17:15:46

Czy dług za jazdę bez biletu z roku przedawnia się po latach?

Witam. Mam pytanie. Po ilu latach przedawnia się dług za jazdę bez biletu. Ponieważ dziś odezwała się pewna firma windykacyjna. Ze mam dług u nich za jazdę bez biletu. Mandat był wystawiony w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.27 16:55:43

Pozwolenia dla pracowniczego kancelarii i oskarżenie o zniesławienie

Witam, piszę w związku z nieprzyjemnym zajściem, które miało miejsce kilka dni temu. Otóż obsługując klienta w sklepie, pewna osoba zrobiła mi zdjęcie z ukrycia ( widać na monitoringu). O ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.27 12:15:8

Robienie zdjęć z ukrycia i publikowanie na Instagramie - pozew cywilny

Witam, piszę w związku z nieprzyjemnym zajściem, które miało miejsce kilka dni temu. Otóż obsługując klienta w sklepie, pewna osoba zrobiła mi zdjęcie z ukrycia ( widać na monitoringu). O całym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.27 12:9:16

Zwolnienie dyscyplinarne z jednej z dwóch firm - brak zwolnienia lekarskiego

Witam mam troche nietypowa sytuacje. Mianowicie bylem zatrudniony w firmach na 2 umowy o prace. Obie firmy maja siedzibe w tym samym lokalu. Chodiz o to ze wlasciciel jednej jest wspoludzialowcem w tej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.27 11:14:1

Czy złożenie zażalenia wstrzymuje zmianę zabezpieczenia kontaktów z dzieckiem?

W moim przekonaniu, jeżeli złożyłaś zażalenie w przepisowym czasie to przed jego rozpatrzeniem nie ma uprawomocnienia tego wyroku a więc nie zmienia się stan prawny. Nie jestem prawnikiem ale od ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.9.27 1:9:57

Eksmisja przez ojca - jak się ustrzec?

Witam. Mieszkam obecnie w domu rodziców z żoną i synkiem, Ale mama , zmarla, mieszkamy z ojcem. Mam także siostrę która mieszka gdzie indziej. Mój ojciec nie zrobił sprawy spadkowej (nie wiem czy ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.9.26 20:29:29

Zwolnienie dyscyplinarne z jednej z dwóch firm - brak zwolnienia lekarskiego

Witam mam troche nietypowa sytuacje. Mianowicie bylem zatrudniony w firmach na 2 umowy o prace. Obie firmy maja siedzibe w tym samym lokalu. Chodiz o to ze wlasciciel jednej jest wspoludzialowcem w tej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.26 17:21:19

Zasiłek rodzinny pobierany przez męża za granicą - czy to są alimenty?

Witam czy moge zalozyc w Polsce sprawe bylemu mezowi ktory pobiera child benefit w Irlandii na naszego syna i nie ddaje mi pieniedzy bo jak twierdzi mi sie nie naleza tylko jemu.Prosze o pomoc ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2017.9.26 13:30:35

Czy szpital może dyskryminować pielęgniarki na umowach cywilnoprawnych?

Witam jestem pielęgniarzem pracującym w dwóch szpitalach. W jednym szpitalu zatrudniony jestem na umowie o prace. Natomiast w drugim szpitalu zatrudniony jestem na umowie cywilno-prawnej. I sprawa moja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.26 12:21:53

Odwołanie od wyroku alimentacyjnego - czy mam szanse na pomniejszenie?

Fakty są następujące: 99% kobiet nie płaci alimentów na swoje dziecko i nie chce ich płacić. ... Zobacz wątek

104 odpowiedzi | Strony: 1 2 3

2017.9.26 0:56:35

Remont mieszkania babci przez ciocię bez zgody podczas sprawy spadkowej

Witam. Piszę do użytkowników z małym zapytaniem i bardzo proszę o pomoc. Obecnie jestem w trakcie sprawy spadkowej po moich dziadkach, dziadek nie żyje, a babcia jest już nieświadoma, sprawę założyły ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.25 21:11:15

Czy nauczyciel zatrudniony w dwóch szkołach dostaje dwie odprawy emerytalne?

dzień dobry,
czy ktoś może orientuje się jak to jest z odprawą emerytalną u nauczycieli? czytałam na ten temat ale mam wątpliwości... nauczycielka zatrudniona na podstawie mianowania z KN w szkole ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.25 11:39:32

Sprzedaż działki pod zakup domu - właścicielka wycofała się ze sprzedaży

Witam wszystkich.

Opowiem wam historie która mi się przydarzyła.

Na początku 2014 roku postanowiłem z moją narzeczoną i dwuletnią  córką  wynająć dom.
Tak jak postanowiliśmy tak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.24 23:30:36

Wyprowadzenie z domu przez rodzinę - prawa 20-latka

Ja mam 20 lat nie uczę się nie pracuje obecnie. 6 października wylatuje z chłopakiem do Anglii do tego czasu nie mam gdzie mieszkać rodzice mnie z domu wrzucili znaczy .. kazali mi się spakować ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.9.24 21:1:36

Umowa najmu okazjonalnego - ryzyko zgody na zamieszkanie u rodziców

Dzień dobry!

Chciałbym prosić o pomoc i odpowiedź na parę pytań dotyczących umowy najmu okazjonalnego i
dokumentu "OŚWIADCZENIE O WYRAŻENIU ZGODY NA ZAMIESZKANIE NAJEMCY W LOKALU".

Chcę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.24 20:40:30

Czy wypłata wynagrodzenia przekazem pocztowym dzień później narusza Kodeks Pracy?

Pracodawca wypłaca mi wynagrodzenie przekazem pocztowym,wynagrodzenie wypłacane jest 10 każdego miesiąca według umowy.MAM PYTANIE,ZAKŁAD WYSŁAŁ WYNAGRODZENIE 6 DNIA MIESIĄCA A LISTONOSZ PRZYNIÓSŁ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.24 19:6:2

Kupno mieszkania od wdowy - postępowanie spadkowe z niepełnoletnim dzieckiem

Witam.
Chciałam z mężem kupić mieszkanie od pewnej Pani, jednak przed samym zakupem okazało się, że mieszkanie jest jej i jej zmarłego męża. Oboje wpisani są jako właściciele w księgach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.24 16:50:38

Czy odmowa przedłużenia umowy w ciąży to dyskryminacja

W grudniu 2016 r. zostałam przyjęta do pewnego Urzędu na zastępstwo. Po paru miesiącach a mianowicie w lutym 2017 r. udało mi sie wygrać konkurs na stanowisko więc otrzymałam swiadectwo pracy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.24 11:22:10

Długość płacenia alimentów na byłą żonę zdolną do pracy

Proszę o jakiś kontakt do marian mam podobną sytuację ... Zobacz wątek

21 odpowiedzi

2017.9.24 11:14:40

Czy mogę żądać rozliczenia alimentów gdy dziecko przebywa u mnie w równym czasie?

Dzień dobry,
Postaram się konkretnie. Rozwiedliśmy się jeszcze przed dopuszczoną oficjalnie w polskim prawie opieką naprzemienną. Córka orzeczona przy mamie, prawa obopólne, ale w krótkim czasie, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.9.24 1:13:12

Sąsiedzi dewastują pustą piwnicę pod naszym mieszkaniem

Kupiliśmy mieszkanie w domu 3 rodzinnym .Jedni sąsiedzi wyjechali mieszkanie od kilky lat stoi puste nie pala nie susza tam . My generany remont zrobiliśmy maja piwnice pod naszym mieszkaniem i stoi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.23 23:53:23

Darowizna domu a obowiązek płacenia zachowku

Witam, mam pytanie odnośnie domu i ziemi do niego przylegającej. Mianowicie sytuacja wygląda następującą. Moja babcia ma 2 corki, z tego jedna córka zmarła( moja mama). Zmarla corka miala męża, ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2017.9.23 17:36:22

znęcanie się psychiczne i fizyczne problem

Witam chce się dowiedzieć co mam zrobić..Mieszkam z rodzicami i starszym bratem,,kawalerem co ma 49lat,.Mieszkam z córką 4latka i 5miesiecy..Mój starszy brat odkąd starsza córka się urodziła ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2017.9.23 13:30:47

Złożenie wypowiedzenia podczas chorobowego

Dzień dobry,
Jestem studentem oraz pracuje w jednej z Warszawskich firm. Jest to praca, aby opłacić studia, kompletne nie chciałbym tutaj pracować, ale muszę bo mam umowę o pracę. otrzymałem ... Zobacz wątek

17 odpowiedzi

2017.9.22 23:52:23

Pozew przeciwko firmie ubezpieczeniowej za niepełne odszkodowanie

Kilka lat temu byłam osobą poszkodowaną w wypadku komunikacyjnym w wyniku którego doznałam obrażeń wielonarządowych. Zapadł wyrok sadowy, gdzie ubezpieczalnia ponosić bedzie odpowiedzialność ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.9.22 21:3:34

Czy mogę starać się o stypendium socjalne będąc w ciąży i bezrobotną?

hej , mam tą samą sytuację, tylko nie byłam w polecanej mi pracy przez nich, jak się potoczyła ta Twoja sytuacja ? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2017.9.22 15:23:9

Czy można wymeldować syna który mieszka gdzie indziej?

witam prosze o szybka informacje.Jestem zameldowana wraz z mezem i dziecmi dwona malymi u matki mojego meza obecnej wlascicielki . Dostalam pismo z gminy ze wszczeto postepowanie administracyjne o wymeldowanie ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2017.9.22 14:14:32

Kolizja drogowa - czy wyrok sądowy widnieje w zaświadczeniu o niekaralności

Od roku toczy się sprawa moja w sądzie kolizje miałam 9 pazdzernika był świadek ze zeznawal na moją korzyść Ale jego prawnik ciągle coś wynajmuje samochód mam firmowy stroi w garażu od roku ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2017.9.22 10:56:37

Groźby prawnika po sprzedaży konta w grze - czy powinienem się obawiać?

Witam , otóż mój problem jest dość złożony.Około 2 miesiące temu
sprzedałem pewnemu Panu konto w grze.
Po 2 miesiącach owy Pan wystawił mi negatywny komentarz na allegro
pisząc między ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2017.9.22 2:10:7

Utrata świadczeń NFZ przez brak opłaconych składek - czy można to odkręcić

Witam serdecznie. Mam dość ogromny problem i potrzebuję Państwa rady.
Korzystałem tydzień z usługNFZ których akurat w tym czasie nie miałem opłaconych składek bo zawiesiłem firmę na pare ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.21 23:53:11

Czy można kupić mieszkanie z osobą zameldowaną bez jej zgody?

Dzień dobry,

Chciałbym kupić pewne mieszkanie, w którym zameldowana jest osoba. W normalnych warunkach nigdy bym tego nie zrobił, gdyż słyszałem że praktycznie niemożliwe jest pozbycie się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.21 23:20:15

Presja pracodawcy na dwie umowy - praca podstawowa i zlecenie

Witam,
sprawa dotyczy mojego męża. Od roku jest zatrudniony w firmie na 2 umowy. 1 umowa o prace z minimalną stawką druga to umowa zlecenie. Na pierwszej ma stawkę minimalną a na drugiej jest określony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2017.9.21 18:31:0

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika