Forum prawne (strona 131)
Biuro rachunkowe Rzeszów
Ja korzystam z Tax Care i też jestem zadowolona. ale nie ukrywam, że do przejścia do tego biura skłoniło mnie to, że w okolicznym oddziale pracuje moja znajoma z którą chodziłam do liceum i wiem, ... Zobacz wątek2018.1.17 11:25:44
Kupno mieszkania poza licytacją
Dzień Dobry,Mam taką sytuację, wynajmuję mieszkanie od właściciela, który jest w więzieniu i jego mieszkanie jest zadłużone w spółdzielni. Jest już wyznaczona data licytacji, a właśnie ... Zobacz wątek
2018.1.17 10:20:17
Zadłużenie mieszkania własnościowego w spółdzielni. Kto spłaca.
Witam! Czy może ktoś doradzić? A mianowicie. Przy kupnie mieszkania poprzedni właściciel dostarczył zaświadczenie z administracji o nie zaleganiu z czynszem za miesiąc wrzesień. Mieszkanie zostało ... Zobacz wątek2018.1.17 0:50:48
Przelew,proforma a us
WitamZamowilem towar od firmy,firma mi wystawila proforme,zaplacilem za towar,firma otrzymala srodki potwierdzili mi na email ale ze nie moge zrealizowac zamowienia bo urzad skarbowy zabezpieczyl srodki ... Zobacz wątek
2018.1.16 23:48:11
Zmiana udziałów w spółce cywilne
Witam,Jestem od maja 2017 roku wspólnikiem spółki cywilnej, która od listopada jest zawieszona. Czy jest możliwość w tym momencie zmiany udziałów wspólników, tak by dotyczyły one całego ... Zobacz wątek
2018.1.16 15:16:13
RMG w prawie polskim i zagranicznym
Dzien dobry.Mam problem dotyczacy pistoletu RMG (Arm Gass 22). Paczka z nim zostala zatrzymana przez sluzbecelna w Zurichu (Szwajcaria). Dostalam pisno, ze potrzebuje pozwolenie na import. Wystapilam ... Zobacz wątek
2018.1.16 13:25:22
Ksiegi wieczyste online - Portale komercyjne, co wybrać
Jako osoba zajmująca się obrotem nieruchomościami, muszę sprawdzać ich stan prawny, w tym także księgi wieczyste. Obecnie na polskim rynku jest kilka portali, których ceny za wyszukanie księgi ... Zobacz wątek2018.1.16 13:17:11
Wezwanie z prokuratury
Witam serdecznie mam mały problem. Mój przyjaciel dostał pismo. Lecz nie wie o co chodzi gdyż jest zagranicą wie tylko że ma paragraf 203/16. Jako świadek. Wie ktos coś może na ten temat?? ... Zobacz wątek2018.1.16 9:0:57
Czy mam się spodziewać wezwania do sądu?
W grudniu (2017r) doszło do sytuacji, w której mąż wiedząc, że jestem pod wpływem alkoholu (0,9promila) wyszedł z domu na ok godzinę zostawiając mi pod opieką córkę (5msc).Nie było żadnych ... Zobacz wątek
2018.1.16 2:33:27
Przedawnienie zobowiązań wobec urzędu skarbowego
Witam.Mam rozłożone zaległości w podatku VAT na raty. Splacam już je po ad dziesięć lat zawsze w terminie. Moje pytanie czy mogę liczyć na umorzenie zaległości ? Jeśli tak jak mam to zrobić ... Zobacz wątek
2018.1.15 19:48:5
Odesłanie wezwania do zapłaty
Witam i proszę o pomoc.Mam problem z pewnym "człowiekiem", który zerwał umowę ustną, a co za tym idzie nie przesłał pieniędzy (dość długa historia).
Po konsultacji z radcą prawnym, napisałem ... Zobacz wątek
2018.1.15 15:23:32
Pozbawienie władzy ojca i matki
Witam jestem w ciąży i potrzebuje paru porad.Problem mam z ojciem dziecka ja jako matka zrzekam sie praw do niego za to ojciec usiłuje pokazać że będzie dobrym ojcem.Nie chcę go oddawać do ojca ... Zobacz wątek2018.1.15 9:6:23
LOKAL NA 3 OSOBY Z RÓZNYCH MIESZKAN.
LOKAL NA 3 OSOBY Z RÓZNYCH MIESZKAN. Staram się wraz z mama od gminy o 1 wspólne mieszkanie. Jestesmy już na wspólnej liscie. Ja obecnie mieszkam w mieszkaniu socjalnym wraz z niepelnoletnim dzieckiem,a ... Zobacz wątek2018.1.14 18:45:45
Reklamacja towaru z Włoch
Widzę, że niestety praktyki Włochów się nie zmieniły, a mam w tym zakresie same złe doświadczenia.Zglosc się po prostu do Kancelarii Adwokackiej WS LEX
... Zobacz wątek
2018.1.14 18:19:42
obnizenie alimentow: czy to mozliwe
Witam mam takie pytanie płace obecnie 1000zł alimentów i pracuje obecnie w Anglii ale planuje powrót do Polski jakie mam szanse na zmniejszenie alimentów moja córka ma 13lat i nie utrzymuje zemną ... Zobacz wątek2018.1.14 16:6:11
Zbycie udziałów, rezygnacja z funkcji prezesa i członka zarządu w systemie telefinformatycznym
Dzień dobry,Proszę o pomoc w kwestii spółki z o.o., która ma dwóch wspólników (każdy po 50% udziałów) jeden ze wspólników jest członkiem zarządu drugi Prezesem.
Prezes chce zrezygnować ... Zobacz wątek
2018.1.14 14:18:15
Prace interwencyjne - wypowiedzenie 2-tygodniowe
Witam, Jestem zatrudniony na pracach interwencyjnych na okres 10 miesięcy. Przepracowałem już 6,5 miesiąca i chciałbym złoży wypowiedzenie. Tutaj pojawia się problem, ponieważ według nowych ... Zobacz wątek
2018.1.14 10:16:58
Bezprawne odholowanie auta przez SM jako wraku
Zauważyłam, że zniknęło prawidłowo zaparkowane auto mojego taty, który zmarł 2 miesiące temu. Auto ok. 12-letnie, z tablicami rejestracyjnymi, wizualnie w stanie odpowiadającym wiekowi, nie skorodowane, ... Zobacz wątek2018.1.12 22:19:47
cyfrowy polsat rozwiązanie umowy wzór za darmo
ja zrobiłam tak. zadzwoniłam i zapytałam 3 miesiące przed końcem umowy musisz ją rozwiązać bo sami ją przedłużom... Zobacz wątek
2018.1.12 20:52:24
Jak odzyskac kaucje
Mam podobny problem z odzyskaniem kaucji . Jak się wprowadzaliśmy to wpłaciliśmy z góry 1800 zł, niestety w grudniu właściciel zadzwonił do mnie pytając czy może zrobić zdjęcia mieszkania ... Zobacz wątek2018.1.12 20:43:41
brak wynagrodzenia
Dzień dobry,Świadczyłem usługi budowlane na terenie Niemiec dla polaka przez okres miesiąca. Mimo wcześniej obiecanej umowy nie została taka podpisana. Wykonałem kilka instalacji z czego dostałem ... Zobacz wątek
2018.1.12 19:43:19
Rozdzielność majątkowa- co daje?
mam pytanie co sie stanie gdy maz z zona sa w separacji a on nie placi alimentow od pewnego czasu ,nie pracuje, a zona chce wziasc rozdzielnosc majatkowa czy rodzina z ktora jest zameldowany(matka i siostra)moga ... Zobacz wątek2018.1.12 18:17:37
dziecko z obcokrajowcem
Będę mieć dziecko z austryjakiem nie jesteśmy małżeństwem chciałabym jak sie dzidziuś urodzi żeby miało jego nazwisko czy nie bedzie z tym problemu?... Zobacz wątek
2018.1.12 16:17:30
Czy moge pracowac i pobierac alimenty?
MŁODZI KOMBINATORŹY A TO NIEMA PRACYA TO OWAMTO 100 WYTŁUMACZEŃ TA MŁODZIEŻ TO
SAME CIOTY DO ROBOTY RAUS po 18tce ... Zobacz wątek
75 odpowiedzi | Strony: 1 2
2018.1.12 16:2:41
Do tej pory byłam wspolwlascicielem mieszkania i garażu wraz z mamą.. po śmierci taty.Teraz zmarła
Do tej pory byłam wspolwlascicielem mieszkania i garażu wraz z mamą.. po śmierci taty.Teraz zmarła moja mama. Jakie kroki powinnam podjąć, aby załatwić teraz sprawy spadkowe po mamie ?? ... Zobacz wątek2018.1.12 14:40:39
jak wygrać z zusem o rente !!!
Witam.Ja mam to samo ZUS odmówił mi renty stwierdził że jestem zdolna do pracy więc odwołałam się do sadu i czekam na rozprawę. ... Zobacz wątek2018.1.12 12:21:43
Przyjęcie Pieniędzy z OFE
Witam niestety jakiś czas temu zmarł mój teść po którym zostały długi. Żona będzie się zrzekac prawa do spadku ale wyszła sprawa z uposażeniem w OFE czy jeśli zdecydujemy się na wzięcie ... Zobacz wątek2018.1.12 11:51:25
Czy należy mi się Zadośćuczynienie za niesłuszne oskarżenie??
Zostałem przez prokurature rejonową oskarzony o przestępstwo. bylo to w 2015r. Sąd rejonowy uniewinnil mnie w 2016r, a w 2017roku sad apelacyjny podtrzymal decyzje sadu 1 instancji. ale w czasie gdy ... Zobacz wątek2018.1.12 11:34:25
Samowola budowlana sąsiada na mojej działce!!!
Witam,Bardzo proszę o poradę w nastepującej sprawie:
Nabyłam ostatnio w drodze darowizny dom po moich dziadkach, który zamierzam rozbudować... Problem tkwi w tym, że sąsiedzi kilka lat temu ... Zobacz wątek
2018.1.11 23:14:50
Zaświadczenie o niekaralność.
Data wydania 2013-10-11 oraz uprawomocnienia się orzeczenia 2014-02-05, zostałem skazany na 10 miesięcy ograniczenia wolności po 20 godzin miesięcznie nieodpłatnej pracy na cele społeczne naprawienie ... Zobacz wątek2018.1.11 17:10:44
2018.1.11 12:57:57
wypowiedzenie umowy o pracę w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego
Witam.Pracuję w belgijskiej firmie od 9 lat .Zaczynałem pracę jako jedyny technik w obecności dwóch sekretarek I inżyniera który od samego poczátku miał wobec mnie pogl?dy rasistowskie a szef ... Zobacz wątek83 odpowiedzi | Strony: 1 2
2018.1.10 12:8:41
Wymiar urlopu dla licencjata?
Art. 155. § 1. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu ukończenia:1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas ... Zobacz wątek
2018.1.10 11:16:37
Z chęcią i profesjonalizmem kancelaria prawna PARTNERZY pomoże.
dziękuję za informacje. Będę mógł się odezwać do nich i porozmawiać z nimi na temat odzyskania odszkodowania za wypadek ... Zobacz wątek2018.1.10 9:13:20
Czy wynajmujący nie musi się rozliczać za nadpłatę?
Au mnie wynajmujacy od 3 lat nie poinformował mnie o nadpłatach w czynszu co płace co miesiąc 500 zł,teraz wyszło ze za 1 rok miał zysku ponad 200,za drugi ponad 600 a za 3 rok ponad 800 zł.Czy ... Zobacz wątek2018.1.9 23:39:35
alimenty za granicą
Witam mam takie pytanie .ja mieszkam w Holandii moja już była partnerka w Niemczech nie mamy ślubu ale mamy dziecko,ona chce teraz alimenty na siebie i dziecko ,prawo w niemczech brzmi ze mi może zostać ... Zobacz wątek2018.1.9 20:7:42
grożby karalne- dziewczyna mojego chłopaka
Mieszkałam z facetem pół roku. Podejrzewałam go o zdradę jednak wszystko kasował. W dniu kiedy dowiedziałam się o ciąży (jednak żadnych dowodów nie mam) on w asyście policji wyrzucił mnie ... Zobacz wątek2018.1.9 12:11:32
Jedna witryna www, dwóch przedsiębiorców
Prowadziłam wraz z koleżanką start-upa w inkubatorach przedsiębiorczości, w ramach którego wykonywałyśmy usługi. Postanowiłyśmy z różnych powodów jednak zrezygnować z inkubatora i założyć ... Zobacz wątek2018.1.9 11:34:28
Kancelaria Prawna w Łodzi i Bełchatowie
Kancelaria Prawna https://kancelariamadejczyk.biz/ zapewnia profesjonalną pomoc prawną z zakresu rozmaitych dziedzin prawa (prawo pracy, prawo rodzinne, prawo gospodarcze, prawo cywilne, prawo budowlane ... Zobacz wątek2018.1.9 11:13:29
Skuteczne odwołanie od decyzji PUP o pozbawieniu statusu bezrobotnego
Witam.Decyzją Prezydenta Miasta zostałem pozbawiony statusu osoby bezrobotnej na okres 120 dni. Zgodnie z przepisami odwołałem się od tej decyzji do Wojewody przytaczając odpowiednie argumenty. ... Zobacz wątek
2018.1.8 22:22:39
zerwanie umowy o dzieło
PRACOWNIK ZERWAŁ UMOWĘ O PRACE KTÓRA PODPISAŁ NA 3 MIESIĄCE PO MIESIĄCU PO OTRZYMANIU WYNAGRODZENIA 2 DNIA NOWEGO MIESIĄCA OŚWIADCZA Z NASTĘPNEGO DNIA BEDZIE JEGO OSTATNI DZIEŃ PRACY I ZRYWA ... Zobacz wątek2018.1.8 22:9:9
odstąpienie od umowy zawartej na odległość
Dzień dobry.W dniu 19 grudnia dokonałem zakupu nart w sklepie internetowym. Narty zostały dostarczone w dniu 22 grudnia 2017 r.
W dniu 5 stycznia 2018 r. wysłałem listem poleconym oświadczenie ... Zobacz wątek
2018.1.8 15:21:50
Śmierć rodzica a spadek
Witam serdecznie, bardzo proszę o wszelkie ważne informacje, sytuacja wyglada tak, moja mama zmarła i spisała mi testament do całośc przed ślubem, mój ojczym chce walczyć o to, tylko ze przed ... Zobacz wątek2018.1.7 21:41:6
Dom opieki społecznej - opłaty przerzucone na syna i byłą żonę
Witam,Pokrótce opiszę moją sytuację. Nie mieszkam z moim ojcem od blisko 25 lat. Problemy z alkoholem spowodowały, że wyprowadziliśmy się z mamą do babci.
Przez okres 25 lat z ojcem widziałem ... Zobacz wątek
2018.1.7 20:26:3
Umowa na świadczenie usług zawierana przez internet
Witam, mam taki problem.Poszukiwałem w internecie przestrzeni cooworkingowych. Udało mi się znaleźć ciekawą ofertę firmy Regus. Na początku wszystko było ok. Miła Pani zaprosiła mnie do siedziby ... Zobacz wątek
2018.1.7 17:39:44
Działka
Witam,Mam zapisaną w spadku działkę wraz z zabudowaniami mieszkalno-gospodarczymi. Budynki położone są na dużej działce, która w ewidencji gruntów posiada jeden numer ewidencyjny, jednakże ... Zobacz wątek
2018.1.7 14:54:11
Dofinansowanie za wymianę pieca.
Witam chcialbym zapytac o jakie dofinansowanie moge sie starac przy wymianie pieca weglowego na gazowy(Bytom).Slyszalem ze mogę sie starac o dofinasowanie z miasta i jednoczesnie z wojewódzkiego funduszu ... Zobacz wątek2018.1.7 11:38:19
separacja a nowy partner
Ale po co takie rzeczy mowic w sadzie?. Najpierw moze z matka dziecka pogadac o tym kim dla niej jest ten mezyczna ? Moze to dobry czlowiek. To chyba nie przez nowego partnera rozpadl sie Wasz zwiazek ... Zobacz wątek2018.1.6 20:42:57
Umowa najmu na czas określony-jak wypowiedzieć
Jak wywiązać umowę jak się ma nawynajmu umowę do sierpnia a chciałabym wywiązać się np. W lutym to jakieś będą koszty dodatkowe,? ... Zobacz wątek2018.1.6 19:41:5
Mandat za granicą, czy będę musiał płacić?
A mnie się zdarzyło dostac bezpodstawny mandat we Włoszech, rok temu. Wybrnąłem z tej sytaucji z dużą i nieocenioną pomocą Kancelarii Adwokackiej Stryjewska ? Cagnetta & Partners.Jednak jeśli ... Zobacz wątek
2018.1.6 12:34:15
Masz inne pytanie do prawnika?