Forum prawne (strona 129)

Rozwod apelacja

Witam. Mialam sprawę rozwodowa 12lutego, mąż na wszystko sie zgodzil. Tzn.na alimenty i rozwod oraz to co zeznalam w sadzie. Nie jestem z mężem juz od 3lat w ciagu tych 3lat prowadzilam juz drugie ... Zobacz wątek

26 odpowiedzi

2018.2.17 9:41:3

Przedawnienie? Żąda zapłaty po 8 latach. Kuriozalna sytuacja.

Dzień dobry. Chciałbym się poradzić odnośnie zaistniałej kilka dni temu sytuacji. Mianowicie 8 lat temu wynająłem Pana, który ma firmę i świadczy usługi stawiania płotów, montażu bram itp. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.16 23:6:34

Fałszywy dyplom

Dobry wieczór.
Moja koleżanka potrzebowała na potrzeby prywatne fałszywego dyplomu zdobycia tytułu inżyniera - chciała go pokazać rodzinie. Znalazła w Internecie ogłoszenie i kupiła dyplom, ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.2.16 22:34:36

Rura w piwnicy sąsiada

Witam.
Mam mieszkanie własnościowe w spółdzielni i mieszkam na parterze. Średnio co rok wybija mi wodę ze zlewu, gdyż pion jest zatykany w kolanie rury, która znajduje się w piwnicy sąsiada. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.16 18:58:49

Ubezpieczenie grupowe a omówienie wypłaty świadczeń zdrowotnych

Witam,mój mąż przeszedł operację chirurgiczną w zakresie okulistyki (korekra wzroku), w związku z tym że ma ubezpieczenie zbiorowe złożył wniosek o przyznanie odszkodowania na wypadek operacji ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.2.16 17:51:37

Sprzedaż mieszkania że spadku

Witam. Po swoich rodzicach - oboje nie zyja, został podzielony spadek. Pierwszy umarł ojciec przepisał połowę domu na swoją żonę, a druga połowę podzielił równo na swoje dziec. Matka przepisała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.16 17:42:35

Czy znajdę praktyki w wieku 19 lat?

Czy znajdę praktyki w wieku 19 lat? Witam, jestem uczennica klasy 2 zawodowej, w maju kończę 19 lat. Z pewnych źródeł słyszałam że szefowa chce zamknąć w czerwcu działalność. Sama nic o ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.16 13:50:2

Mam zajęcie komornicze w wysokości 10000zl, pracuje za umowę o pracę, nie zarabiam dużo i samotnie

Mam zajęcie komornicze w wysokości 10000zl, pracuje za umowę o pracę, nie zarabiam dużo i samotnie wychowuje syna. Udało mi się dogadać telefonicznie z formą windykacyjną oraz z Komornikiem na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.16 7:18:2

jak długo czeka się na wyrok sądu apelacyjnego?

Złozyłem pismo o uzasadnienie wyroku sądu II instancji . Czy dostanę bilet do odsiadki przed otrzymaniem uzasadnienia wyroku? czy sad wysle mi dopiero po odeslaniu uzasadnienia? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.2.16 0:57:30

czy trzeba zapłacić podatek od kupna domku holenderskiego?

czy trzeba zapłacić podatek od kupna domku holenderskiego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.15 23:14:24

Niezgodny towar z opisem?

Witam. Mój problem polega na tym , że zamówiłem szafe narzędziowa w tytule aukcji było napisane "szafa narzędziowa z wkładami" następnie w aukcji "szafka narzędziowa z wyposażeniem 128el." Dodatkowo ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2018.2.15 21:6:40

Palący robotnicy - problem

Oto mój problem.

Spółdzielnia rozpoczęła malowanie klatek schodowych i piwnic w bloku obok. W bloku, w którym mieszkam, dokładnie pod moim mieszkaniem, w piwnicy, znajduje się pomieszczenie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.15 9:57:4

jak napisac odwolanie od aresztu

Jak move sie odwolac of bileciku do aresztu ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.2.14 21:1:3

odpowiedzialność materialna?

jeśli zarówno w dokumentach, które dostałam do podpisania przed umową ani w samej umowie nie ma nic na temat odpowiedzialności materialnej to czy pracodawca ma prawo kazać mi placic za przeterminowany ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2018.2.14 15:11:56

ODPOWIEDZIALNOŚĆ MATERIALNA

jeśli zarówno w dokumentach, które dostałam do podpisania przed umową ani w samej umowie nie ma nic na temat odpowiedzialności materialnej to czy pracodawca ma prawo kazać mi placic za przeterminowany ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.2.14 15:8:50

Zaległość w szkole językowej

Możesz zapytać u mec. Dariusza Staniszewskiego. Pomagał mi z podobną sprawą. Papier powinnaś mieć i to niestety Twój błąd. Natomiast myślę, że jest to do wyjęcia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.2.14 14:0:56

Inspektor ds. biurowości w Sądzie- kryteria

Witam. Zwracam się z zapytaniem które spędza mi sen z powiek. Jestem aktualnie na stażu urzędniczym. Egzamin końcowy mam w maju tego roku. Poinformowano mnie zgodnie z rozporządzeniem ministra sprawiedliwości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.13 21:42:45

Mam 18 lat czy mogę dostać alimenty z funduszu na siebie?

Witam. Mój ojciec zostwaił mnie i moja mamę kiedy była w ciąży z moją siostrą. Od 2010 roku sąd przyznał alimenty w kwocie 600zł na ,mie i siostrę, ale ojciec nie płaci alimentów bo jak twierdzi, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.2.13 18:42:39

Uszkodzenie samochodu przez materiały budowlane.

Witam.
28.10.2017 podczas mocnej burzy i silnych wiatrów (orkan Grzegorz), nieodpowiednio zabezpieczone materiały budowlane uszkodziły mi w samochodzie błotnik przedni, błotnik tylni oraz karoserie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.13 17:31:9

OSP

Witam. Nie wiedziałem gdzie napisać temat to piszę tutaj. Mam pytanie czy niepełnoletnia osoba może narażać swoje życie w OSP? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.13 15:57:36

Zakup auta i nieudana naprawa w ASO VW

Witam. Zakupiłem auto z komisu wszystko w porządku jedyne co było to błąd immobilizera który się wyświetlał, sprzedawca powiedział że to raczej nic poważnego może po prostu błąd jakiś który ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.13 13:43:11

Długi mamy

Witam.

Miałabym do Państwa pytanie.

W 2013 w marcu rodzice przepisali na mnie dom jednorodzinny. (umowa darowizny). Czyli prawie 5 lat temu. Mają ustanowione prawo służebności osobistej mieszkania.

Mama ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.13 11:6:59

alimenty od obcokrajowca

Jestem mamą 9 miesięcznej córki. Jej ojcem jest Malijczyk mieszkający w Anglii. Rozstaliśmy się 5 miesięcy temu i od tamtej pory nie otrzymuję od niego żadnych pieniędzy na utrzymanie dziecka. ... Zobacz wątek

32 odpowiedzi

2018.2.12 22:43:5

www.kancelaria-antywindykacyjna.pl

Witam,

Chciałam polecić kancelarię antywindykacyjną Mecenasa Dominika Ciecierskiego z Wrocławia, miałam następujący problem:

Po prostu już wymiękałam. Nie wiem jak pozbyć się tego cholernego ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.2.12 22:20:55

Mieszkanie - czy należy się podatek ?

Witam

Czy osoba która mieszka nieprzerwalnie od np: 2 lat oraz bezpłatnie u osoby całkowicie obcej , jest w świetle przepisów dot. darowizn zobowiązania do opłacenia podatku za ten okres ? (jako ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.12 21:59:31

Problem z budową przechowalni na działce rolnej jako rolnik

Witam,

Sprawa ma się tak:

Jestem rolnikiem, mam działkę rolną na której chciałem wybudować przechowalnie. W gminie jest plan zagospodarowania przestrzennego. Działka ma status R1 - tereny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.12 19:35:9

co mogą mi zrobić za pobicie

Widzisz Gruby, intelektem, nie pięścią. ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2018.2.12 15:26:13

dwołanie darowizny a służebności

Witam,

Mam pytanie dotyczące wpływu odwołania darowizny na służebności wymienione w akcie darowizny

Moja mama przepisała mi dom z ziemią zastrzegając w akcie notarialnym następujące ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.12 14:59:17

Problem z ubezpieczycielem. Nie chce spłacić za zmarłą osobę kredytu.

Moim zdaniem powinieneś się od tego się od tego odwołać, a jeśli dalej będą się opierać - może założyć sprawę w sądzie? Tak nie może być. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.2.12 13:45:6

Ojciec chce odebrać dziecko matce.

Spokojnie, nic nie wskóra, zwłaszcza że formalnie nie jest nawet mężem twojej siostry. W każdym razie dobrze się składa, że siostra przetrzymuje te smsy - mogą posłużyć jako dowód. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.2.12 13:34:30

Zatarcie zawiasów przed rosprawą

Dzień dobry, otóż mam pytanie bo w momencie kiedy popełniłem przestępstwo miałem jeszcze zawiasy tzn został mi miesiąc okresu pruby do czystej kartoteki i miesiąc przed końcem dokonałem przestępstwa ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.2.12 12:3:18

Problem stawki-umowa o dzieło

Witam serdecznie.
Po raz pierwszy spotkałam się z problemem w sprawie wywiązania z warunków umowy i nie bardzo wiem, czy mogę wnieść jakiekolwiek roszczenia. Będę wiec bardzo wdzięczna za poradę. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.12 8:55:8

Pytanie o wysokość alimentów

Pracuje w ochronie, zarabiam po 3600-4100 na m-c (umowa zlecenie) i mi przyznali 1100zł alimentów. A prace moge stracić z dnia na dzień (uroki pracy na umowy zlecenie..) a i wypłaty mogą być dużo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.2.11 23:9:33

zadluzenie

witam z mojeo wunarodzenia komornik zabiera mi czesc wynarodzenia na splate kredytu juz kilka lat
z w chwili obecnej zablokowal mi konto na ktore wplywa reszte wynarodzenia nie moe pobrac z konta ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.11 15:50:22

Skończyłam 18 lat jak uzyskać alimenty od matki ?

Zamiast zaglądać innym, co mają i do czego doszli, może zajmij się sobą.
Wielu młodych ludzi uczy się i pracuje. Czują się odpowiedzialni za swoje życie. Zamiast szukać drogi do żerowania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.2.11 11:46:15

Witam. W Polsce dostałem zakaz prowadzenia pojazdów do września br. Mieszkam i pracuję w Niemczech.

Witam. W Polsce dostałem zakaz prowadzenia pojazdów do września br. Mieszkam i pracuję w Niemczech. Czy mogę tutaj zrobić prawo jazdy? Czy zakaz jest na całą unię europejską czy tylko na Polskę? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.10 23:26:16

Jestem mężatką z 47-letnim stażem. Mam 68 lat, a mąż 74. Przez cały czas małżeństwa byłam

Jestem mężatką z 47-letnim stażem. Mam 68 lat, a mąż 74. Przez cały czas małżeństwa byłam bita, poniżana i dręczona psychicznie. Niestety wychowanie wyniesione z domu i wstyd nie pozwoliły ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.10 19:59:6

Chore dziecko a widzenie

Dzień dobry. Jestem po rozwodzie od 2012r. mam ustalone kontakty z dzieckiem z których się wywiązuję. Mam pytanie w ostatnim okresie syn zaczął częściej chorowac. ostatnio był chory przez okres ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.2.10 18:55:38

Chorobowe a ZUS

Witam Panie i Panowie mam pytanie a mianowicie to ze byłam 14 dni na opiece nad chorym dzieckiem do tego 3 dni urlopu i wyszlo przepracowane 6 dni a wyplata przyszła taka ze nawet tysiąca nie bylo ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2018.2.10 18:10:7

Amortyzacja mieszkania

Witam!

Potrzebuję pomocy, po krótce opiszę swoją sytuację. Mieszkanie odziedziczyłam 10 lat temu, po ojcu. Wcześniej w tym mieszkaniu mieszkałam ja z ojcem oraz matką. Od początku było to ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.10 17:29:12

Zwrot kaucji

Witam zwracam sie do was z pytanie czy nalezy mi sie zwrot kaucji jezeli w umowie jest taki o to zapis "W przypadku wypowiedzenia umowy najmu przez najemce przed upływem 9 miesiecy od dnia zawarcia umowy ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.2.10 16:52:50

Odzyskanie kaucji za wynajem

Witam zwracam sie do was z pytanie czy nalezy mi sie zwrot kaucji jezeli w umowie jest taki o to zapis "W przypadku wypowiedzenia umowy najmu przez najemce przed upływem 9 miesiecy od dnia zawarcia umowy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.2.10 16:42:57

Ratunku Kruk ściga PILNE

Czy operator zawarł by ze mną następną umowę gdy bym zalegał z poprzednią.i dał by mi tel.za 1 zł.? ... Zobacz wątek

70 odpowiedzi | Strony: 1 2

2018.2.10 14:16:21

wyjazd z dziecmi za granice

Potrzebuje porady jestem po rozwodzie i chce wyjechac za granice ojciec dziecka ma przyznane prawa rodzicielskie mam synka ojciec dziecka wcale się nim nie interesuje alimenty mam z funduszu oprócz tego ... Zobacz wątek

18 odpowiedzi

2018.2.10 9:10:42

jak zgłosić skargę na geodetę?

czy geodeta sądowy może zamieżyć współrzędne inaczej niż ma w pstanowieniu sądu co z tym można zrobić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.2.9 19:28:18

Umowa na czas określony a wiek emerytalny i niewypracowany staż pracy

Dzień dobry,

Moja mama po stażu z urzędu pracy pracuje na okres 3 miesięcy u pracodawcy (pracodawca miał obowiązek po takim stażu ją zatrudnić). Teraz pracodawca przedłuża jej umowę tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.9 15:12:11

CZESNE ZA SZKOŁĘ A PRZEDAWNIENIE

Dzień dobry! Dostałam pismo z firmy windykacyjnej na adres rodziców że mam 7 dni na zapłatę długu z 2012roku. Skończyłam liceum zaoczne gdzie płaciłam za miesiąc i oni twierdzą że nie zapłaciłam ... Zobacz wątek

19 odpowiedzi

2018.2.9 10:54:4

Darowizny i testament a zachowek

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Chyba najlepiej będzie jak skontaktuję się z prawnikiem bo sprawa jest dość zagmatwana. Niestety siostra,która ma otrzymać w testamencie dom jest niemal na 100% ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.2.8 19:18:58

Koszty egzekucji alimentów

Witam. Mam pytanie odnosnie opłat należnych komornikowi przy egzekucji za alimenty. Wysokość alimentów to po 600zl na 3 troje dzieci. Na dzień dzisiejszy zaleglosc za 2 miesiące czyli 3600 zl. Komornik ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.2.8 12:50:18

czy osobie z rozrusznikiem nalezy sie renta?

Witam. Dziecku 5 letniemu wszczepiono rozrusznik serca ( wada wrodzona blok III stopnia przeds. komor.) wykryto wadę 2 lata temu. Czy mogę starać się o jakiś dodatek z zus czy mops? co trzeba najpierw ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2018.2.8 12:0:50

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika