Forum prawne (strona 129)

2018.2.3 13:21:28

Wydanie wyroku

Zlozylam pozew i alimety czekam na sprawe a jezeli ojciec dziecka nie przyjdzie to jak to bedzie sprawa zostanie przelozona na inny termin czy sedzia wyda bez niego wyrok prosze mi doradzic ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.2.2 23:13:1

Czy pracownik ma obowiązek oddania oryginalnych dokumentów pracownikowi?

Nie wiem czy w dobrej kategorii zadałam pytani i czy było już kiedyś zadane, ale nigdzie nie znalazłam nic podobnego...

Ostatnio mój pracodawca zażądał ode mnie oryginalnych dokumentów, ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.2 15:28:50

Zakup spawarki Allegro

Witam , zakupiłem spawarkę na allegro . Przyszła do mnie z złymi kablami (za małe wtyki) , oraz z uszkodzonym wyświetlaczem(pokazuje złe wartości prądu).

Jak dzwoniłem to zaczęli kombinować, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.2 14:35:58

Alimenty i zasiłek dla samotnej matki

Witam mam zasadzone alimenty wyplacane są przez fundusz ojciec dzieci ma zabrane prawa nie interesuje się wgl czy mogę starać się o zasiłek dla samotnej matki??? ... Zobacz wątek

23 odpowiedzi

2018.2.2 13:26:38

Dziwny? termin uprawomocnienia rozwodu

Dzień dobry, czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego w mojej sprawie termin nieuprawomocnienia rozwodu przypada na 10 lutego?

Zacząć należy od tego, że ostatnia rozprawa odbyła się 10 stycznia ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2018.2.2 12:52:17

wymiana pinw w blku

Witam jestem nabywca mieszkania w spodzielni mieszkaniowej od osoby prywantej.W tej ze spodzielni widnieje juz jako wlasciciel mieszkania jednak ze zamieszkam w nim z dniem 1 czerwca. W notarialnym widnieje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.2 12:51:23

e-Sądy a terminy odpowiedzi n pisma sądowe

100zl.od sprawy taka powinna być wypłata sędziego. który marnuje nasz czas.moze by to coś zmieniło.ludzie dalej będą z tad wyjeżdżać.jako obywatel i ojciec wiem tyle .że nie mam żadnego prawa ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2018.2.2 7:57:18

Porada w otwarciu DG

Witam. Przeczytałem kilka artykułow o otwieraniu działalności jednoosobowej. Ale i tak to dużo wiedzy dla mnie na ten temat, nowej, nigdy nie pogłębiane wcześniej. Na Podstawach Przedsiębiorczości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.1 23:40:36

Brak zainteresowania dzieckiem ze strony opiekuna prawnego

Pytam bo nie moge patrzec jak ta dziewczyna sie marnuje, denerwuje i chodzi smutna ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.2.1 21:9:7

Zasiłek dla osoby z lekkim stopniem niepełnosprawności

Mieszkam z chłopakiem, mamy po 22 lata. Oboje się uczymy, ja studiuję, on uczy się weekendowo i pracował dorywczo.
Ja dostaję pieniądze od rodziców i uzyskuję stypendium naukowe (500zł) na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.1 17:27:55

Praca po wygasnieciu terminu wypowiedzenia- pilna porada

Witam,
Prosze o pilna porade.
Pracuje w jednej firmie prawie 3 lata. W grudniu zlozylem wypowiedzenie, przez pania z HR zostalem poinformowany o 3miesiecznym okresie wypowiedzenia. Do tej pory wszystko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.1 16:46:6

Pozew - formularz "P"

Witam, piszę z prośbą o pomoc w wypełnieniu pozwu "P" dostępnego na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości. Wszędzie można spotkać wzory ale nigdzie nie ma przykładu jak go poprawnie napisać, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.1 15:16:4

Stary dom bez odbioru

Witam,

Prosze o porade. Odziedziczylam dom pietrowke 35-letni w stanie surowym zamknietym. Chcialam dany dom wykonczyc i zamieszkac tam. Okazalo sie jednak że dom nie byl odebran,nie byl prowadzony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.1 14:49:26

Dodatek nocny-umowa o prace z umową o dzieło

Witam ,mam problem z dodatkiem nocnym,pracuję od roku tylko na noce na etat z umową o prace na najniższą krajową ale zarabiam 2300zł netto bo mam drugą umowę o dzieło która uzupełnia do sumy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.2.1 12:9:17

Matka niszczy dziecko psychicznie

Witam, razem z narzeczonym od ponad roku męczymy się z matką jego dziecka. Sprawa wygląda następująco.
Ona ze swej zazdrości założyła mu kilka spraw , o odebranie praw, podwyżsZenie alimentów, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.2.1 10:57:31

Akt oskrażenia - Art. 286. 1

Dzień dobry, proszę bardzo o pomoc i poradę.

Zostałem oskarżony o handel podrobionym sprzętem elektronicznym o wartości 1000zł. Pominę szczegóły.. Fakt jest taki, iż faktycznie sprzedałem ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2018.2.1 9:14:40

jak napisać sprawozdanie ze stażu w sklepie?

Jak napisać sprawozdanie ze stażu ze sklepu miesnego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.1.31 19:55:27

Rozwód i pozbawienie praw rodzicielskich po wieloletniej nieformalnej separacji

Witam.
W lipcu 2005 roku wyszłam za mąż. Nasze małżeństwo nie przetrwało nawet roku. Rozstaliśmy się (z mojej inicjatywy). Od tamtego czasu żyjemy w nieformalnej separacji. Nasza córka we ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2018.1.31 11:53:58

Zakres obowiązków woźnej

PARE LAT TEMU ODBYWALAM STAZ W SZKOLE NA STANOWISKU POMOC KUCHENNA . TERAZ CHCIALABYM ODBYC STAZ U TEGO SAMEGO PRACODAWCY ALE JAKO WOZNA. BARDZO CHCIALABYM UZYSKAC ODPOWIEDZ CZY JEST TAKA MOZLIWOSC. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.1.31 9:16:0

Samowol abudowlana a darowizna

Witam
Mój tata wybudował dom (oddany do użytkowania w 1991 roku). W międzyczasie, dokonał kilku przeróbek - między innymi zmienił dach, dobudował ganek, balkon, zlikwidował garaż. Zmiany te ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.31 8:54:47

odleglosc od skrzyzowania, pasow

Witam, mam pytanie czy dozwolonie jest parkowanie auta, tak jak panowie po prawicy? https://postimg.org/image/3rm9xtupn/, jest to droga jednokierunkowa, a w zasadzie miejsce ktore sluzy za parking, choc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.30 22:27:11

Przekształcanie SWPL do OW?

Dzień dobry,
Mam taki oto dylemat, czy przekształcać mieszkanie z: Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność?

Jak wygląda sytuacja w moim przypadku:
1. spółdzielnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.30 18:42:35

Remont/budowa/grodzenie terenu bez zgody współwłaściciela

Witam i bardzo proszę o poradę w następującej sprawie: dzielę dwupiętrowy dom z dalszą rodziną - jedno piętro moje, drugie ich. Sprawa o podział majątku jest dopiero w sądzie, dotąd taki podział ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.30 12:48:47

jak odzyskac prawo jazdy zabrane we francji?

PO UPLYWIE OKRESU ZAKAZU PROWADZENIA POJAZDU JAK ODZYSKAC PRAWO JAZDY POLSKIE WE FRANCJI?
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.1.30 11:58:1

czy lekarz wystawiający l4 może sprawdzić czy zwolnienie zostało dostarczone do pracodawcy

Jak w temacie
czy lekarz wystawiający l4 może sprawdzić czy zwolnienie zostało dostarczone do pracodawcy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.30 11:56:46

Lekarz w przychodni

Czy przychodnia do której "przypisany" jest pacjent ma prawo odmówić zapisania do specjalisty do którego zawsze chodził? Chodzi dokładnie o ginekologa. Wiadomo że państwowo się czeka miesiącami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.30 10:48:35

Witam, chcę zakupić mieszkanie które zostało odziedziczone przez osobę sprzedającą wraz z siostrą.

Witam, chcę zakupić mieszkanie które zostało odziedziczone przez osobę sprzedającą wraz z siostrą.

Przy sprawdzaniu księgi wieczystej w dziale III jest zapis OSTRZEŻENIE O NIEZGODNOŚCI STANU ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.29 21:15:41

Odpis i załączniki do sprzeciwu na nakaz zapłaty

Mam pytanie również napisałam sprzeciw od nakazu zapłaty. Dowód w postaci potwierdzenia płatności posiadam w oryginale czy i do sądu i do drugiej strony mogę wysłać kopię dowodu wpłaty. Mam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.1.29 17:42:27

czy moge sie starac o odszkodowanie za podrobienie mojego podpisu?

Proszę o poradę. Podrobiono mój podpis na dokumecie rzekomej dzierżawie rzeczy której nie posiadam. Grozi mi zwrot kosztów lub tejże rzeczy. Mam zdjęcie tego dokumentu a nie chcą mieć dać ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2018.1.29 15:40:31

Windykacja za nieświadomy dług

Witam

W sierpniu ubiegłego roku żona zamówiła usługę reklamy w pewnej firmie. Firma użyła moich danych firmowych (wcześniej faktycznie ja zamawiałem). O sierpniowym zamówieniu nie miałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.29 13:48:6

Witam mój partner chce dobrowolnie płacić aliemnty na naszą córeczkę ale chodzi mi o to żeby

Witam mój partner chce dobrowolnie płacić aliemnty na naszą córeczkę ale chodzi mi o to żeby było to prawomocne oświadczenie . W takim razie proszę o podpowiedź gdzie się z tym udać. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.29 13:40:51

Konto na fb

Witam, mam problem rozeszlem sie z partnerka z ktora mam dziecko ona zalozyla profil na fc dziecku w wieku 8 lat ja jako ojciec nie zycze sobie aby dziecko mialo taki profil i publikowalo np. zdjecia swoje. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.1.29 12:51:23

Zachowek dla wnuków

Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi bo nie znalazłam, mianowicie zmarł mój dziadek,ma dwie córki(jedną z nich to moja matka) zostawił testament w którym wydziedziczył moja matkę (uważamy ze ... Zobacz wątek

23 odpowiedzi

2018.1.29 12:46:45

Trądzik różowaty, pomocy!

Część, tak, dieta jest bardzo istotna. :) Ostre produkty powodują, że na mojej twarzy na drugi dzień jest "wysyp". Męczę się z trądzikiem różowatym już od kilku miesięcy. Zauważyłem, że ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.1.29 10:9:41

Umowa o dzieło a rachunek

Biuro podróży zatrudnia mnie na podstawie umowy o dzieło. Otrzymałam zaliczkę(poniżej 100 zł) - niestety gdzieś zapodziałam rachunek i nie mam jak udowodnić że te pieniądze wydałam. Czy biuro ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.29 9:34:4

Zabicie ptaka drapieżnego - jaka kara.

Trzeba było myśleć wcześniej co się robiło. Skoro kara pieniężna jest podobna do wycinki drzewa to znasz odpowiedz. Masakra biedny ptak :( ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2018.1.28 20:46:25

Całkowite zerwanie więzadła oraz nie wypłacenie należnych świadczeń z tytułu nieszczęśliwego wypadku przez towarzystwo AVIVA

Witam serdecznie, chciałbym uzyskać wiedzę i pomoc na temat mojego problemu z wypłaceniem świadczeń przez towarzystwo AVIVA.
Opis Historii
1. Poślizgnięcie się na schodach/
2. Trafiłem na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.28 20:22:24

Wypowiedzenie umowy w formie skanu wysłanego mailem

Podpisałem z kontrahentem umowę, która w części dotyczącej rozwiązania stanowi tak:
"Rozwiązanie przedmiotowej umowy może nastąpić z zachowaniem 1 miesięcznego okresu wypowiedzenia przez każdą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.28 16:14:45

Komu przyznają dziecko?

Witam wszystkich na forum jestem tu nowa i pragnę podzielić się z Wami swoją sytuacja. Mój mąż dopuścił się zdrady w trakcie trwania małżeństwa i ma dziecko z tamta Panią sprawa o ustalenie ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2018.1.28 13:33:46

Odebranie praw rodzicielskich matce

Witam. chciałbym dowiedzieć się jak można pozbawić matkę praw rodzicielskich, gdyż wyjechała do kochanka za granicę zostawiając dzieci samym sobie (są nieletni) a mnie jako ojcu ograniczyła ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2018.1.28 11:5:15

Jak długo ważna jest zgoda ojca z apostillą - amerykanina na wyrobienie w Polsce paszportów dzieciom

Jak długo ważna jest zgoda ojca z apostillą - amerykanina na wyrobienie w Polsce paszportów dzieciom . ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.28 10:35:57

Darowizna nieruchomosci

Witam. Moi rodzice chca przekazac nieruchomosc w postaci 30arow dzialki rolnej mojej siostrze o czym dowiedzialem sie przypadkiem. Czy moga to zrobic bez mojej pisemnej zgody? Siostra twierdzi ze przekaze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.27 15:27:42

Prawo pracy w Anglii,Włoszech i na Węgrzech

Jeśli masz problem z zakresu prawa pracy we Włoszech to polecam serdecznie Kancelarię Adwokacką WS LEX, to kancelaria, która działa zarówno na terenie Włoch jak i Polski. Adwokaci są rzetelni, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.1.27 15:25:48

Alimenty ? pozwanie

Ja polecam we Włoszech Kancelarię Adwokacką WS LEX. Mają dobrych specjalistów z cywilnego. Całą moją sprawę o alimenty doprowadzili do końca po bardzo niskiej cenie. Polecam każdemu
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.1.27 15:17:54

Czy można wziąć rozwód za granicą?

Polecam Kancelarię Adwokacką WS LEX działają we Włoszech jak i w Polsce - bardzo dobrzy specjaliści
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.1.27 14:49:54

Dodatek za pracę na stanowisko o I stopniu szkodliwości

Ze względu na wykonywany rodzaj pracy w kancelarii osoby mają zaklejone okna. Polega to na oklejeniu ich jasną matującą folią (efekt białej szyby ornamentowej), folia ta przepuszcza światło dzienne, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.1.27 14:22:27

Porada - jak się bronić przed niesprawidliwą kwotą alimentów !!!!!

mam pytanie;kto mi poradzi mam syna niepełnosprawnego .28 lat,matka uchyla sie od płacenia alimentowod kilku lat ,sa przysadzone 250 zl a placi od dawna po 50 zl 70 lub 120zluporczywie sie uchyla .zlozylem ... Zobacz wątek

22 odpowiedzi

2018.1.27 9:50:59

proszę o pomoc

Witam, mój mąż pracuje fizycznie i ma własną zarejestrowaną firmę i właśnie chce podpisać umowę pracy na centrum handlowym i jest mu potrzebny mój podpis i pesel. Nie wiem tylko do czego ponieważ ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.1.27 8:25:51

Alimenty po skonczeniu 18 lat

Witam, wlasnie sie dowiedzialem ze moj tata zaczal placic alimenty. Za chwile koncze 19 lat. Do tej pory placil ta minimalna kwote pare zlotych, zeby nie bylo ze sie uchyla. W skrocie, co zrobic zebym ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.1.26 22:45:9

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika