Forum prawne (strona 275)

Zakończenie L4 po 182 dniach - urlop i renta

18 lutego orzecznik przyzna mi trwale częściową niezdolność do pracy,do 7 marca miałam świadczenie rechabilitacyjne ,nie mam do dziśjaj decyzji z zus co mam robić ,zwolnić się ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.4.9 19:18:15

Kredyt mieszkaniowy przed ślubem - czy żona może odebrać mieszkanie?

Witam
mieszkanie kupiłem na kredyt w 2005-2006 r, W akcie notarialnym, jestem wpisany jako właściciel.
Ożeniłem sie w XI.2011, zameldowałem żonę zaraz po ślubie.
Dziecko się urodziło IV.2012
Niestety ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.9 18:20:40

Szanse na zwolnienie z więzienia z innej podstawy prawnej

Witam. Mam wyrok w zawieszeniu popelniony przed 18 rokiem zycia 2 na 5 z art.280 par.1 który został wykryty w trakcie odsiadywania kary za inne przestepstwo z tego samego artykulu i paragrafu za ktory ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.9 17:40:57

Zwolnienie lekarskie w ciąży po okresie próbnym - prawa pracownicy

Witam,

Pisze z takim zapytaniem, ponieważ jestem po okresie probnym trwajacym od polowy pazdziernika 2012 do polowy stycznia 2013. Umowe o prace na czas okreslony dostalam do styczna 2015. Mianowicie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.9 14:59:19

Czy brak odwołania od zajęcia wynagrodzenia przez komornika oznacza uznanie długu

Witam, Być może ten temat był już tu poruszany, jadenak nijak nie mogę go znaleźć. Moje pytanie brzmi następująco: Czy jeśli komornik zajął mi wynagrodzenie z tytułu długu mieszkaniowego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.9 13:47:12

Rozliczenie umowy o dzieło z Belgii - jak wypełnić PIT bez dokumentów?

Witam,
Wykonywałem umowę o dzieło dla zleceniodawcy z Belgii. Kwota którą otrzymałem po przeliczeniu przez bank wynosi 600zł. Zleceniodawca nie rozliczył się z tego, więc nie mam jak uzupełnić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.9 13:17:16

Czy muszę płacić składkę udziałową mimo braku informacji przez lata

Witam.Otrzymałam wezwanie do zapłaty składki udziałowej za lata 2007-2012 w kwocie 412,40,oraz 93,20 za 2013rok.Nie zgadzam się co do zaległości,ponieważ nigdy nie otrzymałam jakiejkolwiek informacji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.9 11:28:44

Jak zwolnić niewydajnego pracownika bez odprawy

jak zwolnic pracownika bez odprawy chce zwolnic pracownika, ktory jest niewydajny, nie wyrabia planu akordowego, ktory dla innych pracownikow jest normą, jak to zrobić, aby nie wyplacac odprawy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 20:53:14

Rozliczenie delegacji krajowych - czy należą się dodatki za nadgodziny

Witam. Czesto zdaza mi sie wyjezdzac w delegacje krajowe i zagraniczne. Z zagranicznymi nie mam problemu bo trzeba przyznac ze stawki sa przyzwoite ale denerwuje sie czasami pracujac 13h i nie majac z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 20:46:50

Czy zadłużenie czynszu może spowodować eksmisjię z mieszkania własnościowego

Witam
Mam problem. Moi rodzice mają mieszkanie własnościowe w spółdzielni mieszkaniowej.
Od pół roku zalegają spółdzielni z czynszem na wysokość 5tys zł.
Czy taka kwota może spowodować ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 19:46:10

Mobbing w pracy - przełożony używa wulgaryzmów i poniża

Dzięki za odpowiedź, sytuacja trwa już kilka lat z tym, że wcześniej używał wulgaryzmów między wierszami, ostatnio coraz częściej używa ich wprost do mnie czemu też towarzyszą napady agresji. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.4.8 18:20:0

Zakup mieszkania i lokalu przez obywatela Białorusi - zezwolenia i podatki

Jestem z Białorusi, chciałbym kupić mieszkanie w Białymstoku, czy muszę mieć zezwolenie ministerstwa?
Jakie koszta wiążą się z zakupem mieszkania? Podatki?
Chciałym też nabyć lokal usługowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 18:19:51

Darowizna od rodziców na mieszkanie i samochód - problem z US

Witam, dostałam wezwanie do urzędu skarbowego. W 2010 roku kupiłam mieszkanie za 125000 zł oraz samochód za 36000 zł. zarówno do mieszkania jak i samochodu dołożyli mi rodzice, mój wkład w mieszkanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 18:11:43

Czy będę mogła korzystać z wydłużonego urlopu macierzyńskiego po wygaśnięciu umowy

Bardzo prosiłabym o poradę,

Aktualnie jestem w ciąży, planowana data porodu 15.05.2013,

Mam umowę o pracę na czas określony która trwa do dnia 15.06.2013 roku, chciałabym skorzystać z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 17:46:12

Ile można dorobić na zasiłku przedemerytalnym pracując w Niemczech

ile można dorobić na zaiłku przed emerytalnym odbieranym polsce apraca w niemczech ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 17:10:44

Czy komornik może zajmować połowę wynagrodzenia z wspólnego konta

czy komornik może z wspólnego konta zajmować połowę wynagrodzenia męża . pensja męża jest w pracy zajęta przez komornika na konto wpływa 940 zł a bank wypłaca mi tylko 470 zł ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 16:55:29

Jakie papiery musi mieć właściciel motocykla sprowadzonego z Francji

Witam. Chciałem zapytać jakie papiery musi posiadać właściciel motocykla sprowadzonego z Francji. Zarejestrowany jest on na brata człowieka, u którego motor teraz przebywa w Polsce, brat ma stały ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 16:39:46

Czy przysługuje zasiłek niepełnosprawnemu tymczasowo aresztowanemu

Moj wnuk ma orzeczenie o niepelnosprawnosci.W chwili obecnej został tymczasowo aresztowany na 3 miesiące.Czy przysluguje mu nadal zasilek w kwocie 153 zl,poniewaz kwota ta wpływa na Jego konto. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 16:19:33

Czy można być eksmitowanym z mieszkania komunalnego gdy główny najemca pracuje za granicą

Witam.
Razem z mężem zamieszkujemy mieszkanie komunalne od 19 lat. Głównym najemcą jest mąż, który od ponad roku wyjeżdża za granicę do pracy. Przyjeżdża on do domu mniej więcej co 2 miesiące, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 16:9:5

Ojciec wypił po kolizji - policja badała alkohol godziny później

Nie ma żadnego dowodu na to, że ojciec jechał po wpływem alkoholu. W sądzie wystarczy zaprzeczyć stwierdzeniu, że był pijany, kiedy prowadził pojazd, ponieważ wypił już po powrocie do domu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.4.8 16:4:8

Zwrot iPhone na Allegro - problem z odblokowanem simlocka

Sprzedając go zapewniał pan, że nie ma simlocka lub że da sie ściągnąć simlocka?Bo jeżeli tak a jest teraz inaczej to wprowadza pan w błąd osobę kupującą. Nie należy od razu oddawać kasy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.4.8 13:1:56

Mieszkanie po konkubinie ojca - czy syn ma prawo do spadku?

Mieszkanie było jej, ojca i jej, czy tylko ojca a ona tam mieszkała jak ojciec zmarł?To dość istotne w innym wypadku raczej nic pan nie dostanie.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.4.8 12:55:43

sex z 14 latką

No nie wiedział że ma tyle lat, ktoś z imprezy wiedział na bank, ale on nie.
Nie wiadomo czy sprawa wyjdzie na jaw czy nie, ale obawiamy się że tak, jak na razie cicho jest w tej kwestii, próbujemy ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.4.8 11:50:34

Fałszywe zeznania - jakie środki karne dla sprawcy?

A czy osoba oskarżona w swojej sprawie może składać fałszywe zeznania?
Czy jako osoba oskarżona jest wtedy bardziej karana czy mnie? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.4.8 11:47:39

Odwieszenie kary w zawieszeniu - czy zawsze następuje?

Okej, trochę więcej już rozumiem. Dziękuje @soniaaa za szybko odpowiedź. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.4.8 11:45:7

Uprawa marihuany na własny użytek - czy zmienić zeznania w sądzie?

Art. 62.1 Kto, wbrew przepisom ustawy, posiada środki odurzające lub substancje psychotropowe,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
2. Jeżeli przedmiotem czynu, o którym mowa w ust. 1, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.4.8 11:44:11

Odpowiedzialność sprzedawcy za zapalenie się baterii do laptopa

Witam,
zakupiłem na FV baterie do laptopa która w pierwszym dniu użytkowania się zapaliła i uszkodziła stolik na którym stał laptop i przypaliła samego laptopa. bateria zgodnie z opisem sprzedawcy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 10:54:39

Czy osoba karana może zarejestrować działalność gospodarczą?

czy osoba karana (wyrok w zawieszeniu) może zarejestrowć działalność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.8 10:44:16

Stawki podatku dochodowego od osób fizycznych w 2011 roku

Potwierdzam do 85 528 - 18% minus kwota zmniejszająca podatek 556 zł 02 gr, a ponad 85 528 - 14 839 zł 02 gr + 32% nadwyżki ;)  ... Zobacz wątek

30 odpowiedzi

2013.4.8 9:43:29

Zamiana mieszkania lokatorskiego bez głównego najemcy

Witam.mam pytanie.Kto po zmarłym lokatorze ma prawo do tego mieszkania ?Lokator ma dwie siostry rodzone trzecia siostra zmarła pozostawiając troje dzieci Czy prawo do w/w lokalu mają wszyscy wymienieni ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.4.7 23:25:2

Kara za handel bronią niezarejestrowaną

Tak, posiadanie " łusek ze strzelnicy i pocisków ze strzelnicy, ale takich po rykoszecie, czy z kulochwytu wyjętych" w celach kolekcjonerskich jest legalne, jeśli nie nadają się już do użytku(ustawa ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.4.7 19:32:43

Cofnięcie cesji do serwisu - złożenie samochodu bez remontu

Staram się o odszkodowanie z OC sprawcy (kolizja). Oddałam samochód do serwisu i podpisałam cesję. Umownym warunkiem było że remontują w momencie otrzymania odszkodowania tak że ja nie ponoszę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.7 18:55:51

Syn oskarżony o handel narkotykami na podstawie zeznań schwytanego

Pana syn może zostać oskarzony o posiadanie i handel narkotykami ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.4.7 18:24:1

Spawacz z alergią na gazy spawalnicze - procedura ubiegania się o rentę

jesten spawaczem w 2008 r stwierdzono u mnie alergie na gazy spawalnicze obecnie stwierdzono egzeme.kazali zmienic zawod.albo ubiegac sie o rente.jakie dokumenty potrzebuje zgromadzic i gdzie sie zglosic.mam43 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.7 14:54:21

2013.4.7 13:30:52

Ukrywanie się za granicą przed sprawą o ustalenie ojcostwa

sprawa o odebranie praw rodzidzielskich nie musi ciagnac sie latami ja odebrałam prawa rodzidzielskie swojemu bylemu w kilka minut. bo on tez nie chcial dac pozwolenia na paszport. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.4.7 13:28:52

Reklamacja telefonu z ukrytymi wadami sprzedanego na Allegro

Witam, sprzedałęm przez allegro felefon, taka była treść aukcji:
"Sprzedam Nokię E52 widoczną na zdjęciach, zdjęcia mojego autorstwa przedstawiają sprzedawany telefon. Jest bez simlocka, posiada ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.4.7 11:33:23

Wprowadzenie w błąd przez konsultanta T-Mobile przy podpisywaniu umowy

Chciałbym poruszyć temat Umowy o Świadczenie Usług Telekomunikacyjnych.
Podpisałem umowę z Polską Telefonią Cyfrową w sklepie T-Mobile.
W dniu i podczas podpisania umowy konsultant wprowadził ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.7 2:13:47

Jak obliczyć zaliczkę od przychodu za napisanie książki o tematyce muzycznej

Jak obliczyć zaliczkę od przychodu za napisanie książki? Napisałem książkę o tematyce muzycznej na zlecenie fundacji- organizatora jednego z festiwali muzycznych. Ustaliłem kwotę za tę pracę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.6 22:31:8

Pomówienia byłego pracodawcy - czy pozwać za zniesławienie?

Byłam zatrudniona w dużej firmie, jako konsultant. Po okresie 3mc. dostała propozycje pracy w innej firmie co wiązało się z złożeniem wypowiedzenia, mój pracodawca nie przyjął go, ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.6 18:51:52

Jak wycofać działki z spółki jawnej jako majątek prywatny

Mam spółkę jawną - 50% udziałów
My wspólnicy chcemy wycofać z niej dwie działki o równej wartości jako majątek prywatny, zakupione wcześniej - 10 lat temu za pieniądze.
Jak to zrobić?
Wystarczy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.6 17:59:49

Wymiana pionów kanalizacyjnych - obowiązek tynkowania przez wykonawcę

Na dniach odbędzie sie u mnie wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych. W jakim stanie musza mi zostawic łazienkę po wykonanch pracach. tylko zacementowac czy cos jeszcze? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.4.6 13:58:4

Przesyłka zatrzymana przez urząd celny z powodu niewłaściwej faktury

Witam,

nadałem przesyłkę (prezent) pocztą-polską
do Wielkiej Brytanii, długo nie dochodziła więc zweryfikowałem co się z nią dzieje wpisując nr nadania przesyłki na stronie poczty.
otrzymałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.6 13:1:8

Jakie wartości ułamkowe wpisać w formularzu SD-Z2 przy dziedziczeniu

W maju 2011r. zmarł mój ojciec. Na podstawie aktu poświadczenia dziedziczenia spadkobiercami w równych częściach tj 1/3 są : moja mama , siostra i ja. Proszę o informację jakie wartości ułamkowe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.6 10:8:37

Ojciec z demencją podpisał dokumenty u notariusza - czy można unieważnić?

Witam mam spore zmartwienie.
W latach 70 mój tata zakupił ziemie wchodząc w spółkę z swoim szwagrem i jego żoną. Niestety nasza mama nie była uwzględniona jako współwłaścicielka.
Po pewnym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.5 21:55:19

Czy można zmienić komornika na innego?

Czy komornika można zmienić na innego, czy porostu nie ma takiej opcji? komornik ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.5 20:33:24

Komornik zajął całe wynagrodzenie - kto decyduje o wysokości zajęcia?

posiadam umowę zlecenie, i komornik zabrał 100% wynagrodzenia. pisałem do niego o zmniejszenie jego poborów, odpowiedział mi że pisał do wierzyciela. Czy komornikowi ktoś zleca ile ma zabrać wynagrodzenia, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.5 20:24:51

Wycofanie zawiadomienia o przestępstwie złożonego w prokuraturze

Jak i gdzie mozna wycofac zawiadomienia o przestepstwie zglosilem zawiadomienie o przestepstwie mego ojca ktory zneca sie i truje moja mame tylko zawiadomilem to w prokuraturze okregowej w Gdansku a oni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.5 18:48:47

Nauczyciele narzucają poglądy polityczne - ankieta w szkole

Dzień dobry.
Jestem uczennicą państwowego Liceum Ogólnokształcącego. Od pewnego czasu w mojej szkole pojawiły się dziwne sytuacje.
1. Nauczycielka (nie Wiedzy o Społ.), zamiast prowadzić lekcję, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.4.5 17:40:20

Opodatkowanie działalności przedstawiciela ubezpieczeniowego i handlu z Niemiec

Witam,

Mam pytanie odnośnie mojego opodatkowania. Wykonuję jednoosobową działalność gospodarczą jako przedstawiciel ubezpieczeniowo-finansowy. W związku z powyższym jestem na zasadach ogólnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.5 15:56:36

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika