Forum prawne

Zmiany w Kodeksie pracy 2026 - doliczenie stażu pracy - forum prawne

Witam,
Mam pytanie odnośnie doliczenia stażu pracy "po nowemu" od stycznia 2026. Pracowałem 5 lat i 5 miesięcy w firmie X zajmującej sie transportem sanitarnym. Obecnie pracuje w budżetowce. W styczniu wypłacono mi nagrodę jubileuszowa za 35 lat pracy. Mam pytanie, czy po udokumentowaniu tych 5 lat i 5 miesięcy przepracowanych w firmie X bedzie należała mi sie nagroda za 40 lecie? Proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedzi w temacie: Zmiany w Kodeksie pracy 2026 - doliczenie stażu pracy (1)

Dzień dobry,

Tak, udokumentowanie tych 5 lat i 5 miesięcy będzie skutkowało nabyciem prawa do nagrody jubileuszowej za 40-lecie. Zakładam, że okres w firmie X to praca na podstawie np. oskładkowanej umowy zlecenia lub działalności gospodarczej, które na mocy nowych przepisów z 2026 roku są wliczane do ogólnego stażu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

Skoro w styczniu wypłacono nagrodę za 35 lat (na podstawie dotychczas udokumentowanego stażu), to doliczenie dodatkowych 5 lat i 5 miesięcy sprawia, że Pana/Pani łączny staż przekracza próg 40 lat. W jednostkach sfery budżetowej zasada jest jasna: jeżeli w związku z udokumentowaniem dodatkowego stażu pracy pracownik nabywa prawo do nagrody wyższego stopnia, pracodawca ma obowiązek mu ją wypłacić. Wymagane jest jednak formalne przedłożenie odpowiednich dokumentów (np. zaświadczeń z ZUS o opłacaniu składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za ten okres).

Zalecam złożenie do działu kadr formalnego wniosku o przeliczenie stażu pracy z uwzględnieniem nowych przepisów oraz o wypłatę nagrody za 40-lecie pracy.

Więcej szczegółowych analiz tego typu przypadków znajdzie Pan(i) na moim blogu, gdzie na bieżąco omawiam prawo pracy w praktyce.

Pozdrawiam serdecznie!

DODAJ POST W TEMACIE

Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika