Forum prawne (strona 177)
jak uzyskać alimenty od ojca dziecka który pracuje w UK
Łatwo jest oceniać i zmieszać kobietę, która samotnie wychowuje dzieci lub dziecko. ... Zobacz wątek2016.8.22 23:23:12
Zasiłek rodzicielski czyli kosniaow
Witam. Moja sytuacja wygląda tak. W 2015 roku zaszlam w ciążę byłam wtedy na umowie o pracę tymczasowa, która skończyła sie 31.12.2015 roku. Po ustaniu umowy od 02.01.2016 roku byłam na zasiłku ... Zobacz wątek2016.8.22 17:49:28
Najem mieszkania a umowa deweloperska
Witam serdecznie. Kupiłem kawalerkę na wynajem. Kawalerke już mógłbym wynajmować ale jedynym dokumentem przypisującym mieszkanie do mnie jest umowa deweloperska. Przeniesienie własności mieszkania ... Zobacz wątek2016.8.22 15:10:44
Posiedzenie odbyło się mimo zwolnienia
Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie do Was. Tydzień temu odbyło się w Sądzie Rejonowym posiedzenie z urzędu w przedmiocie rozstrzygnięcia co do dowodów rzeczowych. Na podstawie art. 44 ... Zobacz wątek2016.8.22 14:9:35
Jestem sołtysem II kadencji dużej miejscowości. Przy ostatnich wyborach na sołtysa, utworzyła
Jestem sołtysem II kadencji dużej miejscowości.Przy ostatnich wyborach na sołtysa, utworzyła się duża grupa przeciwników, która popierała na wszelki sposób moją kontrkandydatkę. Wybory ... Zobacz wątek
2016.8.22 11:49:56
alimenty - wstecz
Witajcie, jestem studentką dziennych studiów, mama przestała na mnie łożyć finansowo przez konflikt między nami (już od 14 miesięcy żadnego wsparcia), tata ma z kolei obowiązek alimentacyjny. ... Zobacz wątek2016.8.22 10:19:14
Wyjazd na wczasy podczas ciąży, a ZUS
Witam,Moja żona przebywa obecnie na zwolnieniu lekarskim L4 chodzącym ze względu na ciąże. Zwolnienie zostało wystawione przez lekarza ginekologa ze względu na szkodliwe warunki w miejscu pracy. ... Zobacz wątek
2016.8.22 0:39:33
Czasowy pobyt
Czasowy pobyt Dzień dobry, czytałem że członek rodziny obywatela Polski albo posiadacz Karty stałego pobytu króry uzyska czasowy pobyt ma takie samie prawa jako posiadacz Karty stałego pobytu. Czy ... Zobacz wątek2016.8.21 20:53:11
Praca podczas i po urlopie wychowawczym
Dobry wieczór.
Jestem mamą, której niedługo skończy się urlop wypoczynkowy wykorzystany po urlopach macierzyńskim i rodzicelskim. Rozważam złożenie wniosku o urlop wychowawczy i mam kilka ... Zobacz wątek
2016.8.21 19:18:33
Sposób wyliczania powierzchni użytkowej mieszkania.
Chcę kupić mieszkanie, którego powierzchnia jest określona przez właściciela na 50 mkw. Zmierzyłem wymiary wszystkich pomieszczeń oraz loggii. Suma wszystkich pomiarów wynosi w przybliżeniu 50 ... Zobacz wątek2016.8.21 17:23:16
Czy właściciel domu może usunąć osobę zameldowaną ? Osobę, która nie daje żyć!!
Witam. Zwracam się o prośbę bo już na prawdę nie mam sił na całą sytuację która panuje u mnie w domu. Proszę może ktoś pomoże w tej kwestii. Mieszkamy w domu jednorodzinnym gdzie właścicielem ... Zobacz wątek2016.8.21 11:49:14
Prawo pracy- proszę o pomoc.
Witam,Mam pytanie odnośnie sytuacji mojej mamy. Pracodawca od roku nie dostarczył mamie umowy o pracę oraz nie przedstawił jej praw oraz zasad pracy na piśmie. Umowa słowna została zawarta do ... Zobacz wątek
2016.8.21 7:15:5
Jak odzyskać zaliczkę
Witam, mam problem otóż w listopadzie ubiegłego roku wpłaciłem zaliczę za motocykl i niestety musiałem zrezygnować z kupna pojazdu ponieważ zmieniły mi się plany wyjechałem z kraju i stwierdziłem, ... Zobacz wątek2016.8.20 17:40:44
Jak sprawdzić, czy zostało się ubezwłasnowolnionym przez rodzinę ?
Jak sprawdzić, czy zostało się ubezwłasnowolnionym przez rodzinę ? ... Zobacz wątek2016.8.20 0:46:3
Pożyczka bez pisemnej umowy
Dzień dobry,tak jest szansa na odzyskanie pieniędzy. Przede wszystkim trzeba zacząć od wysłania oficjalnego wezwania do zapłaty i najlepiej postarać się jeszcze o zdobycie w trakcie postępowania ... Zobacz wątek
2016.8.19 20:24:52
czy krus wypłaca za śmierć teścia?
Czy po śmierci teścia należy mi się jakiś poieniądz... Zobacz wątek
2016.8.19 20:12:27
WITAM! Co mi grozi za pobicie Anglika w angli, w obronie własnej? Monitoring uja mamoent jak sie bronie
WITAM! Co mi grozi za pobicie Anglika w angli, w obronie własnej? Monitoring uja mamoent jak sie bronie a nie jak on mnie atakuje. z jakiego paragrafu tu jest? dziekuje za pomoc ... Zobacz wątek2016.8.18 22:26:5
Ponowne wystawienie raportu RMUA
Proszę o odpowiedź na pytanie czy pracodawca ma obowiązek wystawienia raportu RMUA na prośbę pracownika, w przypadku gdy informacja RMUA była już wydana pracownikowi? Czy firma może odmówić wydania ... Zobacz wątek2016.8.18 15:34:18
potrącenie pieszego na pasach
Witam . Tydzień temu doszło do spowodowania wypadku z udzialem pieszego w ruchu drogowym . Kierowca stukł pieszej kolano bo to była kobieta, oczywiście przyjechała karetka i zabrała piesza na obserwacje ... Zobacz wątek2016.8.18 11:56:33
adidas superstar ii femme de détail compl?te apr?s une br?ve interruption
Avec deux coups de pied égarer loin de leur og accumulation, d'une version arbore le downtown construction tandis que l'autre va pour une base hyperfuse. Ce que beaucoup don t sais est qu'il a été ... Zobacz wątek2016.8.18 11:33:41
Tworzenie rysunków i gadżetów - ryczałt 5,5%?
Witam,chciałabym rozpocząć sprzedaż kubków z moim projektem rysunków:
1)kupuję białe kubki na Allegro
2) wypalam/nanoszę mój projekt rysunku na kubek
3) sprzedaję kubek z moim rysunkiem
Czy ... Zobacz wątek
2016.8.18 8:16:11
Zachowek dla wnuka
Witam,Poczytała o Państwie na forum i pomyślałam, że może otrzymam tu odpowiedź. 10 czerwca 2015 umarła moja babacia ( mama mojej mamy ). Babcia w lutym 2014 ( jeszcze jak zyła) przepisała ... Zobacz wątek
2016.8.17 17:36:38
Alimenty na dziecko, które jest właścicielem domu
Dzień dobry! Chciałabym wnieść sprawe o rozwód z mężem bez orzekania o winie (mąż jest alkoholikiem jednak zależy mi na szybkim rozwodzie). Problem poleca w tym, że mąż zarabiał dużo (teraz ... Zobacz wątek2016.8.17 17:17:24
Konto bankowe nieletniego a rodzic
WitamRazem z matką kilka lat temu założyłyśmy konto bankowe na moje nazwisko. Ustaliłyśmy, że tam zostaną przelane moje oszczędności, a co miesiąc będzie przesyłana renta po ojcu.
Matka ... Zobacz wątek
2016.8.17 12:19:45
Wyburzenie
Witam.Proszę o pomoc w temacie :
Wprowadziłem się do domu który wcześniej należał do bliskiej mi osoby.
Dom znajdował się uprzednio na jednej dużej działce która została podzielona ... Zobacz wątek
2016.8.17 8:56:54
Kość
[cytat]Udałem się ze złamaną ręką na zabieg nastawienia kości. Po zdjęciu gipsu okazało się, że ręka nadal jest niesprawna. Zapewne będzie konieczna operacja a później rehabilitacja. ... Zobacz wątek
2016.8.16 10:53:11
Problem pienoezny w firmie kurierskiej
[cytat]Domyślnie Praca umowa o zlecenie kurier problem
Witam wszystkich !
Mam taką nie fajną sytuacje w firmie
Jestem kurierem , umowa jest na zlecenie, jedynie co jest na niej napisane , to ... Zobacz wątek
2016.8.16 10:49:52
Nagranie rozmowy telefonicznej
PS.Nigdy nikogo nie nagrałam, ale, swoją drogą, spróbujcie zapewnić Sobie Dowód inaczej, przy założeniu Relacji prywatnej, i - bycia Osobą samotną, np w przyp. zniewag.
Dokumenty - brak
Swiadkowie ... Zobacz wątek
2016.8.15 14:44:8
Problem pienoezny w firmie kurierskiej
Domyślnie Praca umowa o zlecenie kurier problem
Witam wszystkich !
Mam taką nie fajną sytuacje w firmie
Jestem kurierem , umowa jest na zlecenie, jedynie co jest na niej napisane , to że pracownik ... Zobacz wątek
2016.8.15 0:19:47
Przepisanie gospodarstwa, a zachowek
Dzień dobry,chciałabym zapytać o następującą rzecz: moja mama skończyła w tym roku 60 lat i aby pobierać emeryturę rolniczą, powinna przepisać na mnie lub mojego brata gospodarstwo. W domu ... Zobacz wątek
2016.8.14 11:56:25
Otwarcie firmy a grupa inwalidzka
Witam niewiem czy pod dobrym tematem umieszczę post jak by co to proszę przenieść nie usuwać.Jestem osobą niepelnosprawna z umiarkowanym stopnie niepełnosprawność (mops) pracuje w zakładzie ... Zobacz wątek
2016.8.14 10:39:27
zamowienie dopalaczy przez internet
Taka hipotetyczna sytuacja, ktoś zamówił dopalacz jakiś (a dokładnie legalną substancję chemiczną, bo to sprzedawał sprzedawca internetowy) i z pewnego forum wiem, że wobec tego sprzedawcy toczy ... Zobacz wątek2016.8.13 8:38:30
Bezprawne ścięcie drzewa granicznego
Czy ktos moglby pomoc odnosnie powyzszego posta ?Z gory dziekuje ... Zobacz wątek
2016.8.12 14:39:56
2016.8.12 6:11:26
Spadek/sprzedaż
Dzień dobry,jeśli dziadkowie byli właścicielami nieruchomości w chwili swojej śmierci, to ciotka nie mogła jej sprzedać bez uprzedniego przeprowadzenia postępowania spadkowego. Jeśli sprzedała ... Zobacz wątek
2016.8.11 16:27:6
Potrzebna pomoc przy obliczeniu pensji
A jak to wyliczyłaś? Bo to mi się już w żadną stronę nie zgadza ;) ... Zobacz wątek2016.8.11 12:19:55
Problem ze stanowiskiem w pracy
Pierwsze podstawowe pytanie: czy zgodziłeś się na zmianę stanowiska pracy ( czy ta zmiana była poświadczona dokumentem? aneksem do umowy? ) ... Zobacz wątek2016.8.11 10:28:42
Zawiadomienie pracodawcy o zwolnieniu lekarskim
Dzień dobry.Mam prawdopodobnie banalne pytanie, ale chciałabym się upewnić. Informowałam ustnie przed pójściem na zwolnienie o tym bezpośredniego przełożonego (zwolnienie planowane ze względu ... Zobacz wątek
2016.8.11 9:58:30
firma w ktorej pracuje chce ociazyc mnie kosztami pomocy!!!
witam wszystkich. mam duzy problem z firma kurierska w ktorej pracowalem 7 dni roboczych po tym czasie ileglem wypadkowi poza praca. dostarczylem im zwolnienie..pewnego dnia zawiozlem pewnej pani wiate ... Zobacz wątek
2016.8.10 19:14:37
2 wesela na jednej sali w tym samym terminie
Dzień dobry,w takiej sytuacji przede wszystkim trzeba zacząć od analizy umowy. Bez tego nie da się określić co dokładnie można zrobić.
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta Parusińska- Ulewicz
ulewicz.kancelaria@onet.eu ... Zobacz wątek
2016.8.10 18:46:2
zrzeczenie się spadku czy należny się zachowek
Dzień dobry,jak się domyślam, ojciec osoby A zmarł przed babką. W takiej sytuacji co do zasady zachowek się należy, ale jest szansa na uniknięcie obowiązku zapłaty.
Pozdrawiam,
adwokat Bernadetta ... Zobacz wątek
2016.8.10 18:37:11
Bank odmawia zamknięcia rachunku firmowego
Witam wszystkich. Mam pytanie czy Bank może odmówic mi zamknięcia rachunku i naliczać w związku z brakiem obrotów na tymże rachunku opłaty? Dodam, że działalność zamknęłam rok temu!Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2016.8.10 8:54:27
Drogeria internetowa
[cytat]Procuję w dużej sieci drogerii jednak chciałabym założyć swój własny sklep internetowy o podobnej tematyce. Nie stać mnie na zrezygnowanie z pracy i otworzenie nowego biznesu natychmiast, ... Zobacz wątek
2016.8.9 16:11:47
Przesłuchanie świadka w domu
Policjant ma prawo przesłuchać Cię gdziekolwiek, nawet w radiowozie na miejscu. Prawdopodobnie zależy mu na czasie, bo może być taka sytuacja, że ktoś jest zatrzymany na 48 godzin a Twoje zeznania ... Zobacz wątek2016.8.9 15:19:1
Złomowanie samochodu z zajęciem komorniczym
Witam, postaram się opisać mój problem mam nadzieję że ktoś będzie wstanie mi pomóc:2 lata temu kupiłem auto nie będąc świadom tego że auto jest pod zajęciem komornika. Zajęcie komornicze ... Zobacz wątek
2016.8.9 13:22:39
Wypadek drogowy z niezarejestrowanym traktorem- ustalenie winnego/ konsekwencje
Zgłoś się najlepiej do dobrego prawnika. Mój mąż był w podobnej do ciebie sytuacji, spowodował wypadek drogowy, gdzie osoba trzecia odniosła obrażenia. Gdybyśmy zostali sami z taką sprawą ... Zobacz wątek2016.8.8 15:54:45
Alimenty na dorosłe nieuczące sie dziecko
Kris, jesli syn pidejmie szkołę zaoczną to może być trudno z uchyleniem alimentów. Jednak jesli szkoła nie będzie stanowiła przeszkody w podjęciu pracy to na pewno możesz próbować zmniejszyć ... Zobacz wątek2016.8.8 15:26:20
Zastraszanie Alimentami
[cytat]Witam.Wdalem sie w toksyczny zwiazek z ktorego mam Synka.Konkubina wymusila na mnie alimenty na synka straszac odejsciem i ukryciu dziecka.Karzdo razowa rozmowa z mojej strony o zrezygnowaniu ... Zobacz wątek
2016.8.8 14:46:21
jak napisac wniosek o umorzenie nienaleznie pobranych alimentów??
jak napisac wniosek o umorzenie nienaleznie pobranych alimentów?? ... Zobacz wątek2016.8.8 9:42:33
Fundacja
Witam. Czy osoba małoletnia w wieku lat 16 może być fundatorem fundacji oraz prezesem zarządu fundacji. Bo w zgodzie z ustawą o fundacjach podmiot może założyć każda osoba fizyczna, czyli każda ... Zobacz wątek2016.8.8 4:45:36
Masz inne pytanie do prawnika?