Forum prawne (strona 177)
Wypowiedzenie najmu w okresie ochronnym zimowym
Witam. Podnajmuję pokój w domku jednorodzinnym. Od 10 października kiedy mieszkam mimo mojej prośby właściciel nie podpisał ze mną umowy, a jest już połowa stycznia. Nagle w okresie zimowym (ochronnym) ... Zobacz wątek2016.1.18 7:14:2
Odszkodowanie za upadek na kracie metra w Warszawie
Prosze o kontakt mkolary@wp.pl ... Zobacz wątek2016.1.16 21:12:45
2016.1.16 21:12:5
Wypadek z psem na ścieżce rowerowej - odszkodowanie za uraz
Prosze o kontakt mkolary@wp.pl ... Zobacz wątek2016.1.16 21:11:23
Wypadek na umowie zlecenie - czy uznają za wypadek przy pracy?
Prosze o kontakt mkolary@wp.pl Postaram sie pomoc ... Zobacz wątek2016.1.16 20:57:27
Błąd ortodonty - zniszczenie zębów i stawu
hejoczywiście jak najbardziej należy sie odszkodowanie Odezwij sie mkolary@wp.pl ... Zobacz wątek
2016.1.16 20:54:54
Brak pozwolenia budowlanego przy podziale budynku na dwa domy
Witam,mam pytanie /może ktoś wie :)/ w następującej sytuacji :
dom w trakcie rozbudowy o drugi lokal mieszkalny, jeden lokal uzytkowany, drugi w stanie surowym zamknietym. Inwestor części nie ... Zobacz wątek
2016.1.16 19:53:21
Udowodnienie płacenia alimentów do ręki bez pokwitowań
Jaka jest szansa udowodnienia, że płaciło się alimenty (jest wielu świadków, zarówno z rodziny jak i obcych). Do czasu gdy matka dziecka dostawała co chciała i było dobrze alimenty nie były ... Zobacz wątek2016.1.16 9:30:6
Pełnomocnictwo do wykupu mieszkania i zabezpieczenie przez dożywocie
WitamProszę o poradę na poniżej opisaną sytuację.
Opiekuję się moja babcią która mieszka u mnie i ma możliwość wykupienia swojego mieszkania komunalnego (jest tam głównym lokatorem) na ... Zobacz wątek
2016.1.15 23:28:30
Szantaż i groźby byłego partnera dziewczyny
Na pewno nie będę słuchał rad ameby - proste. ... Zobacz wątek2016.1.15 21:57:41
Warsztat terapii zajęciowej - obowiązek opłacania składki na FGŚP
Witam.Mam problem tedy typu, że nie wiem czy jako warsztat terapii zajęciowej powinien opłacać składkę na FGŚP? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. ... Zobacz wątek
2016.1.15 20:56:44
Kaucja za prawo do lokalu komunalnego po spłaceniu zadłużenia
Witam, jakiś czas temu utracilem prawo do lokalu komunalnego w Łodzi przez zadłużenie w czynszu. Dostałem dobra pracę i całe zadłużenie w czynszu splacilem. Wystapilem przez administrację do ... Zobacz wątek2016.1.15 20:44:51
Skarga na mechanika za nieprawidłową naprawę skrzyni biegów
gdzie mogę złozyc skarge na mechanika wymienił skrzynie biegów w lutym 2015 roku zapłaciłem 2200 za naprawę i auto nie jeździ. jaroslaw.jenkner@onet.pl ... Zobacz wątek2016.1.15 19:9:10
Skręcenie nogi w pracy bez zgłoszenia wypadku - zwykłe L4 i wypłata z ZUS
Witam. Mam pewien problem i nie bardzo wiem jak to ugryźć. Mianowicie, pracuję w firmie od 1-go grudnia na umowie o pracę , niestety 31-go grudnia skrecilem nogę w pracy lecz nie zgłosiłem ... Zobacz wątek2016.1.15 18:17:10
Zwrot pieniędzy za zepsutą bransoletkę sprzedaną przez OLX
Witam,Potrzebuję pomocy - doradzctwa, w sytuacji w której się znalazłam. Sprzedałam poprzez portal OLX bransoletkę. Po okresie 3 tygodni odezwała się do mnie osoba kupująca - bransoletka została ... Zobacz wątek
2016.1.15 16:42:42
Budowa przybudówki na granicy działki - zgoda współwłaścicieli
Mieszkam w Skierniewicach w centrum miasta w segmencie jednopiętrowym wybudowanym na wspólnej działce, w którym są trzy mieszkania. Ściana mojego mieszkania leży na granicy działki, a działka ... Zobacz wątek2016.1.15 12:58:56
Prawa do dziecka po rozwodzie - wymuszanie nocowania bez warunków
Witam, po krótce przedstawie mój problem. Jestem po rozwodzie(22.04.2015 data rozwodu ),z tego zwiazku mam 2 dzieci,córka 8 lat i syn 4 lata.Od momentu rozwodu mieszkałem z moją obecną partnerką ... Zobacz wątek2016.1.15 9:23:46
Montaż schodołazu w budynku wspólnoty - zgoda mieszkańców
To chyba Wam na złość zrobiła, bo nie wiem w czym jej to przeszkadzało no ale zawsze się trafi taka osoba. Ogólnie dobrze, że zarządca o tym pomyślał. U nas zarządca z Gestora w tamtym roku ... Zobacz wątek2016.1.14 23:6:8
Praktyki sprzedaży tylko przez www a prawo antymonopolowe
Witam! Chętnie porozmawiam dłużej i bardzo szczegółowo z prawnikiem zajmującym się prawem antymonopolowym i telekomunikacyjnym. Chodzi o wspólne omówienie pewnej stosowanej przez duże firmy od ... Zobacz wątek2016.1.14 20:16:7
Ochrona pracownicy w ciąży na umowie na okres próbny
Witam,Chciałabym się dowiedzieć czy chroni mnie prawo w następującym przypadku. Od 14 grudnia 2015 jestem zatrudniona na umowę o pracę na 3-miesięczny okres próbny. Zakładając że jestem ... Zobacz wątek
2016.1.14 18:37:29
Alimenty nie trafiają do dziecka tylko na wydatki matki
Najlepiej byłoby jakbys zamieszkał z ojcem. Ale rozumię że taka opcja nie wchodzi w grę. ... Zobacz wątek2016.1.14 17:39:6
2016.1.14 17:30:44
Błędne dane na karcie bankowej - zadośćuczynienie za niedogodności
Witam, w czerwcu założyłam konto w ING, przez pół roku z racji wyjazdu nawet go nie aktywowalam, po powrocie okazało się ze bardzo dużo danych się nie zgadza, w szczególności imię w którym ... Zobacz wątek2016.1.14 17:29:47
Informowanie byłego męża o miejscu pobytu dziecka w ferie
Witam serdecznie,Moj byly maz gdy zblizaja sie ferie badz wakacje zada ode mnie byl informowala go gdzie dziecko bedzie przebywalo. Czy musze to robic?
Nie ma ograniczonych praw itp. ... Zobacz wątek
2016.1.14 17:13:33
Wniosek o przechowanie mienia skradzionego i odzyskanego
Witam, jak i gdzie trzeba napisać wniosek o przechowanie mienia. w czerwcu tamtego roku wyłudzono ode mnie konsolę,a policja po przeszukaniu znalazła ją i chciałbym ją odzyskać, a sprawa się jeszcze ... Zobacz wątek2016.1.13 22:10:54
Zwolnienie lekarskie bez podpisanej umowy na nowym stanowisku
Witam.Pracuję w firmie od czterech miesięcy, pierwsze trzy miesiące na umowe oprace na okres prubny.
Tydzień przed końcem pierwszej umowy, kierownik poinformował mnie że, przedłuży mi umowe ... Zobacz wątek
2016.1.13 21:14:55
Współwłasność samochodu po rozwodzie - pozbycie się i rejestracja
Szanowni,pokrótce przedstawię temat.
Jestem po rozwodzie, podziału majątku nie było. Posiadam samochód, którego współwłaścicielem jest była żona. Samochód, który jest uszkodzony i ... Zobacz wątek
2016.1.13 21:2:56
Odzyskanie praw rodzicielskich po latach przez ojca
Dzień dobry.Dzisiaj się dowiedziałem, że bliskiej memu sercu dziewczyny były narzeczony wniósł do sądu wniosek o przywrócenie praw rodzicielskich.
Rozstali się 2 lata temu (tyle również ... Zobacz wątek
2016.1.13 17:57:20
Odcięcie prądu przez spółdzielnię za zaległości czynszowe w wykupionym mieszkaniu
WITAM. Mieszkanie które zajmuję jest moje-wykupione przeze mnie-bez księgi wieczystej. Od jakiegoś czasu nie płaciłem czynszu bo mam problemy i w związku z zadłużeniem spółdzielnia-właściciel ... Zobacz wątek2016.1.13 17:31:17
Prawa jako dziecko ojca z nowym małżeństwem - dziedziczenie
Dziedziczysz tak samo jak jego pozostałe dzieci. Ojciec może Cię wydziedziczyć wykazując rażącą niewdzięczność. ... Zobacz wątek2016.1.13 15:59:48
Pozbycie się szwagra z domu rodzinnego przez wykup części
Czy długi na dom zaciągnęła tylko siostra czy Pan z ojcem również? Czy dotyczą one wyłącznie dostawców (światło, gaz) czy np. jest hipoteka?To, że miałby Pan większość nie uprawnia ... Zobacz wątek
2016.1.13 15:58:13
Umowa zobowiązania do ukończenia studiów pod karą finansową
Witam, czy są jakieś przepisy pozwalające zawrzeć coś w rodzaju umowy miedzy dwoma osobami odnośnie dotrzymania danego słowa? Chodzi mi o to, że jeżeli ta druga osoba nie skończy studiów przed ... Zobacz wątek2016.1.12 22:32:54
Naliczanie zasiłku chorobowego za pracę we Francji - podstawa wymiaru
Proszę o porade ,pracowałem od 03.09.0.2015-09.10.2015 w tym 03 września do 27 września na terenie Francji . Po ustaniu umowy zachorowałem i przeszyłem na zasiłek chorobowy od 15 października ... Zobacz wątek
2016.1.12 20:38:24
Ochrona przed ubezwłasnowolnieniem przez rodziców dla pieniędzy
Witaj. Odpowiadając m Twoje pierwsze pytanie. Jeśli osoba za która masz zastępstwo będzie chciała wykorzystać urlop wypoczynkowy między urlopem macierzyńskim w wychowawczym Tobie niestety umowa ... Zobacz wątek2016.1.12 11:1:1
Trzynasta pensja na urlopie macierzyńskim po zwolnieniu lekarskim
Witam. Od 28 lutego zaczęłam przebywać na zwolnieniu lekarskim ze względu na zagrożona ciaze do momentu urodzenia. Od 21 września przebywam na urlopie macierzyńskim. Chciałabym dopytać czy należy ... Zobacz wątek2016.1.12 10:20:28
Bunt w zakładzie karnym - analiza prawna zagrożonych wartości
Bunt w zakładzie karnym (8 więźniów wzięło 3 zakładników ? odwiedzającego, wychowawcę oraz strażnika)pytania do wyżej wymienionego tematu :
Na jakie dobro / wartości dokonano ... Zobacz wątek
2016.1.12 0:7:23
Zwrot pieniędzy za usługę usunięcia blokady iCloud z telefonu
Witam zakupiłem usługę zdjęcia blokady icloud z telefonu dodam iż ze telefony też zakupiłem z 2 ręki ale mam wykaz światowej bazy że telefony są czyste. zleciłem usługę zdjęcia usługi blokującej ... Zobacz wątek2016.1.11 22:43:7
Przymusowe kontakty z dzieckiem przez matkę na imprezy
Witam. Czy matka dziecka (2,5 roku) moze mnie zmusic do zabierania dziecka na cale noce do mnie? Rozstalismy sie (konkubinat) 3 miesiace temu przez jej imprezowanie i zdrady. Ona chce podrzucac dziecko ... Zobacz wątek2016.1.11 16:0:33
Uzyskanie dyplomu z nazwiskiem panieńskim po rozwodzie i unieważnieniu
WITAM, W MOMENCIE UKOŃCZENIA STUDIÓW NOSIŁAM NAZWISKO BYŁEGO MĘŻA.NASTĘPNIE NA PODSTAWIE DECYZJI ADMINISTRACYJNEJ (GDYŻ UPŁYNĘŁO DUUUŻO WIĘCEJ CZASU NIŻ 3MIESIĄCE) POWRÓCIŁAM DO NAZWISKA ... Zobacz wątek2016.1.11 12:37:39
Czy stypendium socjalne wpływa na sprawę o alimenty?
Czy stypendium socjalne jest brane pod uwagę w sprawie o alimenty? ... Zobacz wątek2016.1.11 11:15:36
Przeprowadzka z dzieckiem do innego miasta bez rozwodu
Witam,nidgy nie szukalam pomocy w internecie piszac o swoim prywatnym zyciu, aletym razem jestem w kropce. Zaczne od opisu swojej sytuacji, moze bedzie zbyt dokladny, ale nie wiem co jest istotne ... Zobacz wątek
2016.1.11 9:24:49
Rolnik indywidualny - produkcja i sprzedaż wędlin bez zezwoleń
Witam serdecznie!Jestem rolnikiem idywidualnym i chciałbym rozpocząć sprzedaż mięsa w postaci wędlin i innych wyrobów przetwórczych. W związku z tym mam kilka pytań i wątpliwości, o rozwiązanie ... Zobacz wątek
2016.1.10 21:16:13
Intercyza w trakcie małżeństwa - ślub w Polsce a intercyza w UK
Czy można zawrzeć intercyze w trakcie trwania małżeństwa jeśli ślub był brany w Polsce a inercyze jeśli to możliwe zawrzeć na terenie Wielkiej Brytanii?? ... Zobacz wątek2016.1.10 17:16:21
Hipoteka przymusowa na mieszkaniu które chcę kupić
przymusowa hipoteka na mieszkaniu które chcę zakupić. Chcę kupić mieszkanie. Właściciele , którzy niestety nie żyją mają ustanowioną hipotekę przymusową (komornik).Obecnie odbyła się sprawa ... Zobacz wątek2016.1.10 14:3:25
Nieważna umowa pośrednictwa sprzedaży bez właściciela nieruchomości
Witam wszystkichW lipcu 2015 roku mój tata, nie będący właścicielem nieruchomości, zawarł umowę pośrednictwa sprzedaży nieruchomości z pośrednikiem z metrohouse. Współwłaścicielem domu ... Zobacz wątek
2016.1.8 15:45:45
Przekazanie alimentów z komornika bezpośrednio od ojca
Mam 20 lat i mój ojciec płaci na mnie alimenty, jednak robi to przez komornika w Świnoujściu ponieważ ma dług. Z ojcem mam dobry kontakt i widuję się z nim często dlatego oboje doszliśmy do wniosku, ... Zobacz wątek2016.1.8 13:24:35
Umowa przedwstępna mieszkania - odmowa kredytu i żądanie odszkodowania
W październiku 2015 mama chciała kupić mieszkanie na kredyt hipoteczny za pośrednictwem tego samego biura, z którym współpracowała przy sprzedaży naszego starego. Warunek był jeden-musimy wprowadzić ... Zobacz wątek2016.1.8 13:14:51
Przejęcie wypłaty zasiłku chorobowego przez ZUS - terminy i kwoty
Witam,od 23-30 października 2015 przybywałam na l4 z powodu choroby, obecnie od dnia 04.11.2015 jestem na l4 z powodu ciąży które jest przedłużane co 3 tygodnie. Pracuję w zakładzie pracy ... Zobacz wątek
2016.1.8 12:53:53
Oznakowanie progów zwalniających w strefie zamieszkania
Witam.Jesteśmy administratorami Wspólnoty Mieszkaniowej.
Z uwagi, że na osiedlu nie było respektowane ograniczenie prędkości, zgodne ze znakiem D-40 "strefa zamieszkania" zleciliśmy wykonanie ... Zobacz wątek
2016.1.8 9:42:21
Ubezwłasnowolnienie alkoholika ojca na wniosek córki
[cytat]Dziękuję serdecznie za powyższe odpowiedzi, wszystkie przekażę mojej znajomej. Dzięki Państwa odpowiedziom dowiedziałam się kilku istotnych informacji na temat ubezwłasnowolnienia, ... Zobacz wątek
2016.1.7 21:10:2
Masz inne pytanie do prawnika?