Forum prawne (strona 176)
Brak dotrzymania warunków wypowiedzenia umowa współpracy
Dzień dobry,umowę powinna Pani wypowiedzieć i wezwać zleceniodawcę do umożliwienia świadczenia usług do końca okresu wypowiedzenia.
Pozdrawiam
adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz
ulewicz.kancelaria@onet.eu ... Zobacz wątek
2016.9.7 14:55:22
Gdzie na praktyki?
Witaj Krema. Miło, że do nas dołączyłaś i trzymam kciuki aby powiodło ci się na rozmowie kwalifikacyjnej. Przyznam, że miałam wielkiego pietra ale rozmowa przebiegła bardzo miło.Jestem w ... Zobacz wątek
2016.9.7 14:10:39
Czy jeśli nie mam wykupionego mieszkania to mogę parkować na parkingu przed kamienicą w której mieszkam?
Czy jeśli nie mam wykupionego mieszkania to mogę parkować na parkingu przed kamienicą w której mieszkam? Parking został zrobiony w zeszłym roku na zlecenie zarządcy wspólnoty.... Zobacz wątek
2016.9.7 10:37:13
jak napisać podanie do opieki społecznej o obiady?
jak napisac podanie do mops o dozywianie dzieci ... Zobacz wątek2016.9.7 6:41:12
Interwencja policji i łamanie prawa.
Policja jest cwana do starszych albo słabszych osób bo jak jest młodszy i zdrowo wygląda to są w dupe grzeczni ... Zobacz wątek2016.9.6 18:18:37
KREDYT BEZ OKAZYWANIA DOCHODÓW ! ! !
Siemano, jak chcesz kupić klimatyzatory to chyba nie na tym forum. Poszukaj sobie o kredycie gotówkowym a nie hipotecznym ... Zobacz wątek2016.9.6 12:20:32
Zagraniczna sieć afiliacyjna + Praca PL. Jak rozliczyć?
Witam, najpierw opiszę sytuację. Pracuje na etacie i uzyskuje dochód z zagranicznej sieci afiliacyjnej na poziomie 3-4 tysięcy. Pieniądze lądują na PayPalu i jest to bez pisemnej umowy.1. Czy ... Zobacz wątek
2016.9.5 20:23:17
Potrącenia z wynarodzenia
Witam, wykonuję kare ograniczenia wolności z obowiązkiem potrącania 10% wynagrodzenia miesięcznego. Wykonałem 5 miesięcy kary zostało mi jeszcze 7 (całość 12 miesięcy). Początkowo były to ... Zobacz wątek2016.9.5 14:38:7
Uprawnienia kat c.
Witam, moje pytanie to czy posiadając kat C nie mając kwalifikacji na przewoź towarów, mogę sobie jeździć samochodem ciężarowym rekreacyjnie, bez świadczenia usług. ... Zobacz wątek2016.9.5 14:37:24
Mandat ZDiKMP w Bydgoszczy.
Witam, w 2014 zostałem złapany w Bydgoszczy za mandat i minęło od tamtej pory ponad dwa lata.Przyszedł mi kiedyś jeden list do zapłaty, a tego roku w kwietniu dostałem 3 pisma i informacja, że ... Zobacz wątek
2016.9.5 3:12:50
Urlop dla nowego pracownika
Witam.Mam pytanie związane z moja pierwsza praca.
14 stycznia rozpocząłem pracę na umowę o pracę tymczasowa[agencja],która podpisywałem co miesiąc według umowy przysługiwało mi po każdym ... Zobacz wątek
2016.9.4 20:22:0
Czy. ZUS może wydać zaświadczenie o odprowadzanych skladkach przez ostatnie 30 dni na prośbę ubezpieczonego?
Czy. ZUS może wydać zaświadczenie o odprowadzanych skladkach przez ostatnie 30 dni na prośbę ubezpieczonego? ... Zobacz wątek2016.9.4 12:20:53
jak i czy można zmienić nazwisko dziecku bez jego zgody?
A czy można się starać jeśli ma zawieszenie władzy bez jego zgody czy wtedy trzeba iść do sądu... Zobacz wątek
2016.9.1 18:7:57
Jak udzielić żonie upoważnienia do reprezentowania w urzędach???
dzien dobry mam pytanie czy do wniosku o pesel I wyrobienia dowodu dla dziecka urodzonego za granica mozna upowaznic moja mame bo niedawno znajoma mi powiedziala ze jej mama sie wszystkim zajmowalamala ... Zobacz wątek
2016.9.1 16:41:48
Opuszczone samochody
Witam co mam zrobic sprzedalem auto jakiemus panu mam umowe kupna i sprzedazy przychodzi do mnie po dluzszym czasue pismo ze auto jest porzucone i trzeba je odebrac wysylam umowe kupna sprzedazy do zarzadu ... Zobacz wątek2016.8.31 23:30:46
Ciąża i zwolnienie lekarskie
Witam wszystkich. Szukam pomocy.Od 09.08.br jestem na umowie o prace na czas okreslony na 3 miesiące. Dnia 23 dowiedziałam się że jestem w ciąży i że nie powinnam juz pracowac wiec dostałam ... Zobacz wątek
2016.8.31 16:54:26
urlop wypoczynkowy po wychowawczym
Witam. Od września 2014 roku jestem na macierzyńskim. Od razu po macierzyńskim poszłam na urlop wychowawczy. I teraz moje pytanie czy po powrócie do pracy przepada mi urlop za 2014 rok i czy w 2015 ... Zobacz wątek2016.8.31 16:36:42
Odpowiedzialnośc za długi dzieci
syn jest narkomanem i ma długi w parabankach. czy rodzice beda te dlugi spłacać? ... Zobacz wątek2016.8.30 19:0:16
Opieka nad dzieckiem przez partnera.
witamm mam pytanie. maz wystapil o przysposobienie mojego syna. ojciec bilogiczny pozbawiony wladzy nie mial z nim kontaktu od 9.lat tyle ile ma syn. mojego meza uznaje za ojca. opinoa z osrodka adopcyjnego ... Zobacz wątek2016.8.30 18:9:31
2016.8.30 12:55:20
Import z Chin i handel na allegro - podatek VAT i dochodowy.
Sprowadzanie towaru z Chin przez internet to mało bezpieczny pomysł na biznes, nie lepiej wynająć jakiegoś pośrednika, słyszałem, że accbiznes-chiny.pl to dobry pośrednik. ... Zobacz wątek2016.8.30 12:54:3
Czy mogę ubiegać się o alimenty?
Dzień dobry,jeśli nie jest Pani w stanie utrzymać się samodzielnie, jak najbardziej może dochodzić alimentów od ojca. Przy czym w przypadku dziecka pełnoletniego bardzo istotne jest czy studiuje ... Zobacz wątek
2016.8.30 12:12:44
Jedna umowa o dzieło na potencjalne przyszłe dzieła
Dzień dobry,umowa o współpracy, regulująca kwestię zawierania w przyszłości umów o dzieło jest jak najbardziej dopuszczalna. Przy czym na podstawie jednego zapisu, który Pan przytoczył, nie ... Zobacz wątek
2016.8.30 12:4:45
Ewidencja czasu pracy
Adam, masz rację. U mnie też pracuje się z rcp Infinite i szczerze mówiąc pracownicy nie postrzegają systemu jako "oka Wielkiego Brata", tylko jako narzędzie usprawniające ich pracę. I mówię ... Zobacz wątek2016.8.30 7:13:32
Modernizacja kotłowni - Pozwolenie, czy zgłoszenie
Witam,Czy wymiana kotła węglowego na jednostkę na pellet oraz dostosowanie pomieszczenia składowania opału do pelletu wymaga pozwolenia na budowę, czy tylko zgłoszenia? ... Zobacz wątek
2016.8.29 19:47:44
Darowizna a opieka dozywotna
Witam mam pytanie mama w darowiznie dała nam dom i ogród (za przepis zapłaciłem sam) dom był w stanie opłakanym wszystko się walilo reszta rodzeństwa się zrzekla ale mimo wszystko każdy dostał ... Zobacz wątek2016.8.29 18:45:55
Co Państwo sądzą o tej umowie ?
Pod linkiem umowa jaka dostałem z Francji na zawarcie kredytu.http://speedy.sh/AhWWf/ADRIAN.pdf
Trochę mnie zastanawia ta umowa ponieważ wszystko pisane przez translator dostałem maila ze mam ... Zobacz wątek
2016.8.29 18:33:48
jak napisać wniosek o wcześniejsze wydanie dowodu osobistego?
Proszę o podpowiedź co napisać we wniosku o wczesniejsze wydanie dowodu osobistego 2 letniej córeczki gdyż 9 września mamy wykupione bilety do Dani do męża. ... Zobacz wątek2016.8.29 13:12:10
Poszukuję radcy prawnego w Lublinie
Tydzień temu miałem styczność z Panią Małgorzatą z kancelarii lexoptim. Została mi poleca przez jednego z moich współpracowników. Przeglądając forum natknąłem się na temat, poświęcony ... Zobacz wątek2016.8.29 12:28:53
Umowa zlecenie/umowa o prace
Dzień dobry!4 miesiąca pracowałam i mojego pracodawcy na umowę o pracę,w sierpniu z przyczyn takich,ze mój pracodawca podejrzewał że jestem w ciazy(nie jestem)dał mi zlecenie-zgodziłem się ... Zobacz wątek
2016.8.28 18:58:19
dochody matki a alimenty
Witam. Mam problem odnośnie mojego świadczenia o zarobkach z pracy. Szefowa nie wystawiła mi go mimo to, że ją prosiłam miesiąc wcześniej. Co się wydzarzy jeśli nie bede miała tego zaświadczenia ... Zobacz wątek2016.8.28 16:57:55
Wcześniejsze zerwanie umowy najmu na czas określony przez wynajmującego.
Dodam iż w umowie nie bylo zapisu że w szczególnych wypadkach można umowę zerwać. ... Zobacz wątek2016.8.27 9:55:51
Sprzedaż partycypacji a podatek dochodowy
Witam serdecznie mam pytanie jestem najemcą od 2002r, prawnym partycypantem jest mój znajomy. Ponieważ przepis w tamtym czasie mówił; ,,partycypantem nie może być najemca .Więc został nim mój ... Zobacz wątek2016.8.26 22:56:51
Wykonanie witryn internetowych a raczej ich brak
Witam.Mam problem o którym już kiedyś wspominałem tutaj:
[QUOTE]Mam pewien problem z Panem który zgodzil się na wykonanie stron internetowych.
Ponad pół roku temu się to wszystko zaczeło, ... Zobacz wątek
2016.8.26 16:6:9
Cofnięcie zmiany godzin pracy
Witam.Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy kierownik a nie sam pracodawca ustnie może cofnąć mi godziny pracy?
Chodzi o to, że dwa czy trzy lata temu kierownik kazał napisać mi wniosek o zmianę ... Zobacz wątek
2016.8.26 15:2:26
Wypowiedzenie umowy listownie.
Witam obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim do 25 września chce zrezygnować z pracy niestety jest ona oddalona od mojego miejsca pobytu 500 km chciałabym wypowiedzieć umowę pracodawcy ale listownie ... Zobacz wątek2016.8.26 12:44:2
Spadek po ojcu ziemie rolne i gospodarstwo 3/32
Radzę skontaktować się z dobrym prawnikiem, by pomógł poradzić sobie z tą sytuacją. Mnie w sprawie spadkowej skutecznie pomogła kancelaria Meritum, dlatego mogę polecić kontakt z nimi. ... Zobacz wątek2016.8.26 9:53:15
Założenie strony o takiej samej nazwie jak strona która kiedyś istniała
Dzień dobry, przeglądając odmęty internetu natchnąłem się na pewien portal który kiedyś istniał jednak już został zamknięty a domena pod którą był dostępny jest dostępna do rejestracji. ... Zobacz wątek2016.8.26 9:48:58
2016.8.25 23:25:44
pracodawca-pracownik-komornik
Idz dziadzie do prawnika albo do psychologa, a nie na forum wypisuj pier... ... Zobacz wątek2016.8.25 23:22:1
2016.8.25 23:21:2
Czy ojciec dziecka moze mi zabrac prawa rodzicielskie?
Witam czy ktoś wie jak pisac do sądu aby dziecko ponownie było zemną ponieważ rozwiodłam się i decyzją dzieci pozostały z ojcem płaciłam alimenty na syna i córkę ale teraz syn chce być ... Zobacz wątek2016.8.25 20:10:16
1/2 domu i 1/2 dzialki
WitamNowi sasiedzi odkupili od poprzedniego wlasciciela polowe domu i dzialki zrobili sobie nowe wejscie z tylu domu postawili ogrodzenie puscili psa ktory lata po wspulnocie bez kaganca i robia wylewki ... Zobacz wątek
2016.8.25 18:45:41
Niechciany lokator
Witam, mieszkam z mamą i przyszywanym bratem który jest chory psychicznie, nie leczy sie, nie pracuje, nie płaci za czynsz, hałasuje po nocach, robi ciagle jakies problemy itp. Czy istnieje jaka kolwiek ... Zobacz wątek2016.8.25 16:15:35
Mąż zatrzymany w Austrii
Ja z nam dobrego adwokata z Wiednia, sama korzystałam z jego pomocy i mogę go z czystym sumieniem polecić tomaszklimek.com. ... Zobacz wątek2016.8.25 13:20:56
Złożenie wypowiedzenia w trybie natychmiastowym oraz wezwania do zapłaty gdy pracodawca znajduję się w szpitalu psychiatrycznym
Witam,mam dość skomplikowany problem. Chcę złożyć do pracodawcy wezwanie do zapłaty wynagrodzenia za dwa miesiące wstecz, oraz rozwiązać umowę w trybie natychmiastowym, ale mój pracodawca znajduje ... Zobacz wątek2016.8.25 13:2:35
Czy sąsiad może kazać mi wykopać kabel energetyczny idący w ziemi ok 400m przez działkę której
Czy sąsiad może kazać mi wykopać kabel energetyczny idący w ziemi ok 400m przez działkę której ON nie jest właścicielem - dzierżawi ja od AGR ., żąda opłaty za użyczenie lub abym sobie zabrał ... Zobacz wątek2016.8.24 15:31:44
Ciąża a staż w urzędzie pracy
Witam. Mam pewien problem. Jestem ma stazu z urzedu pracy od maja do listoada. Dowiedzialam sie niedawno ze jestem w ciazy (5 testow pozytywnych i hcg - pokazuje 9 tydzien) . ale wiadomo ze ostatecznie ... Zobacz wątek2016.8.24 13:47:28
Odbiór dowodu rejestracyjnego przez osobę trzecią.
Odbiór dowodu rejestracyjnego przez osobę trzecią. Witam, czy osoba trzecia może odebrać dowód rejestracyjny pojazdu za upoważnieniem. Czy może zrobić to tylko właściciel? ... Zobacz wątek2016.8.24 13:36:9
Pożyczka pod zastaw samochodu
Posiadasz samochód możesz pod jego zastaw otrzymać pożyczkę do 100% jego wartości. Samochód pozostanie w twoim użytkowaniu, a wszystko załatwisz sprawnie przez Internet. Wejdź na http://www.kret.strefa.pl/pozyczka-pod-zastaw-samochodu.html... Zobacz wątek
2016.8.23 10:2:56
Masz inne pytanie do prawnika?