Forum prawne (strona 116)

Przekazanie darowizny przez małoletniego.

Witam. Odziedziczyłem wraz z młodszą siostrą skuter po ojcu. W dowodzie rejestracyjnym siostra jest wpisana jako współwłaścicielka. Siostra ma 16 lat, chciałem ją wykreślić z dowodu, żeby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.25 17:25:50

Czy muszę zarejestrować wózek widłowy?

Czy po zakupie wózka widłowego - używanego, muszę go zarejestrować jeśli jest on tylko na potrzeby prywatne? przeczytałem (dokłądnie tutaj: https://toyota-widlowe.pl/blog/14_rejestracja-przeglady-wozkow-widlowych.html ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.25 10:36:14

okres na wypowiedzeniu w urzędzie, a nowa umowa

witam,,
obecnie jestem na wypowiedzeniu z miesięcznym okresem wypowiedzenia, który zacznie mi się naliczać dopiero od 1 lipca. pracuję w Urzędzie, czy będąc na wypowiedzeniu (w takcie wykorzystywania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.25 10:4:14

Europejski Nakaz Aresztowania - szukam adwokata

Moj chłopak został zatrzymany w Szwecji miał kuratora w Polsce pierwsze się do niego nie wstawił Miał zostać przewieziony do Polski zadzwoni tylko raz i do dziś nic nie wiem .Był na liście ENA ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2018.6.25 8:20:18

Ustalanie spadkobierców u notariusza

Witam wszystkich,

jakie informacje na temat spadkobierców należy przekazać notariuszowi w przypadku spisywania u niego testamentu?

Czy trzeba znać wszystkie dane (PESEL, imię matki, ojca) spadkobiercy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.24 23:58:55

Pływanie łodzią bez patentu

Malina wpadnij to UK to sie dowiesz,że na kajak też chcą prawojazdy. oby nam w Polsce resztek wolnosci nie odebrali ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2018.6.24 17:26:59

jak napisać pozew o zwrot pieniędzy?

Mam wyrok Sadu o wygasniecie obowiazku alimentacyjnego - jak napisac pismo o zwrot nadplaconych alimentow ? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.6.24 10:49:43

dokumentacja medyczna dentysta jeden podpis na 2 zęby

Witam
Pobrałam dokumentację medyczną od dentysty. Okazało się , że na mojej zgodzie na leczenie kanałowe jest mój podpis ale nie ma daty. Natomiast są wpisane 2 zęby do jednej zgody . Czy ten ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.23 11:26:7

alimety-komornik-pelnomocnik do konta.

witam,komornik prowadzi moja sprawe odnosnie alimentow na dziecko.
Jestem pełnomocnikiem do konta cioci i korzystam z jej konta.
Wysłałam komornikowi ze wrazie przelewu prosze przelewac pieniazki ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2018.6.22 21:38:22

pomoc we wniosku

witam wlasnie pisze wniosek do sadu o pozbawienie raw rodzicielskich ojca mojego dziecka.ojciec dziecka byl 2 lata scigany przez organy za uporczywa niealimentacje.pod koniec maja sie zglosil do prokuratury.odsiaduje ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.6.22 20:55:56

Nie chcę rozwodu

Dokładnie , po co ci taki mąż skoro Cie zdradzał ? ja wolalam takiego puścić z torbami i mieć przynajmniej święty spokój.Też miałam awokata , który mnie reprezentował , była nia pani mec. ... Zobacz wątek

54 odpowiedzi | Strony: 1 2

2018.6.22 20:29:30

Stwardnienie rozsiane - wymiana stawu biodrowego - brak dopasowania rehabilitacji

Dzień dobry.

Moja mama od 35 lat choruje na SM, 2 tygodnie temu przeszła operacje wymiany stawu biodrowego i obecnie leży na oddziale rehabilitacji ogólnej. Operacje zniosła b.dobrze, ale teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.22 9:47:23

Nabycie gruntu we współwłasności a zwolnienie z podatku dochodowego

Mam pytanie odnośnie nabycia gruntu pod budowę budynku mieszkalnego po sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat. Tym samym chciałbym zwolnić się z płacenia wysokiego podatku (przeznaczając całkowicie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.22 9:2:32

2018.6.22 7:20:48

Oddalenie z pracy w czasie wypowiedzenia

Czy pracodawca może oddelegować mnie do innego miejsca pracy jeśli jestem w ostatnim tygodniu wypowiedzenia (likwidacja stanowska)?. W wypowiedzeniu nie było mowy o jakimkolwiek zmianie miejsca pracy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.21 22:14:41

Badania w RODK

ja również miałem badania w RODK, teraz już w sumie OZSS. minus taki że to tyle trwa. ponad 5 godzin, dla dzieci to zbyt długo, jednak uważam, że psychologowie i pedagodzy wykonali dobrą robotę. ... Zobacz wątek

189 odpowiedzi | Strony: 1 2 3 4

2018.6.21 20:35:9

Jak pozbawić spadku spatkobierców

Witam Czy jest ktoś w stanie pomóc mam do odebrania spadek pieniężny w banku niemieckim jak mam to zrobić żeby go odebrać nie musząc tam jechać oraz nie wiem który to bank ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2018.6.21 15:18:31

Umowa deweloperska, szukam specjalisty Lublin

Anita Iwaszko troche mnie tu nie było, sorry! Pewnie już nieaktualne, ale.. i tak odpowiem ;) Bardzo polecam konsultacje z Radcą, uważam, że warto. Dla mnie to chodzi o zabezpieczenie dużej kwoty, ... Zobacz wątek

19 odpowiedzi

2018.6.21 13:44:17

dom

Witam, matka mojej żony przepisała nam swój dom.W zamian za to zrobiliśmy kapitalny remont oraz płacimy wszystkie rachunki.Teściowa ma dożywotnie mieszkanie w tym domu.Niestety jak to w życiu bywa ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2018.6.20 20:30:13

Kupno mieszkania na współwłasność

Razem z narzeczoną chcemy kupić mieszkanie od dewelopera. Jej rodzice przekażą jej w darowiźnie ok. 80% kwoty zakupu a resztę sfinansuję ja. Czy możemy ustalić własność tego mieszkania po 50% ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.20 20:11:42

Jak zapisać w bibliografii kodeks cywilny?

Witam. Osiem lat temu podjęłam się remontu mieszkania którego właściciel zapewnił mnie że będę mogła w nim mieszkać tak długo jak będę tego chciała. Było to słowne uzgodnienie. Właściciel ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.6.20 17:32:27

pup skierowanie do pracy i do lekarza

Witam, dostałem skierowanie do pracy, lecz nie zostanę zatrudniony z powodów zdrowotnych (psychicznych). Wiec poszedłem do dr. Psych. U, którego się leczę i wystawił mi zaswiadczenienie o tymczasowej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.20 16:46:39

Darowizna działki, sprzedaż jej i nieodprowadzony podatek. Postępowanie komornicze

Witam.
W 2011r, aktualna małżonka mojego taty otrzymała od swojej matki nieruchomość rolną zabudowaną siedliskiem. Darowizna była imienna i mój tata nie miał nic wspólnego z nią. Po okresie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.20 9:26:29

Ustalenie miejsca pobytu dziecka i wniosek o zabezpieczenie.

Witam, od poczatku wychowauje 2,5letniego syna sama, ojciec dziecka ma ustalone alimenty i widzenia z dzieckiem, placi i zjawia sie u dziecka systematycznie lecz ciagle robi problemy i wygraza ze odbierze ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.6.19 12:57:1

Mam dwie piwnice, czy jedną muszę zdać zarządcy ?

w akcie notarialnym jest zapis, która piwnica przynależy do mieszkania, drugą moglibyście dysponować na podstawie umowy ze wspólnotą, jeżeli tych dokumentów nie ma to trzeba oddać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.6.19 12:49:6

pozew o podwyższenie alimentów a nowa rodzina

Bede bardzo wdzieczny za poradę poniewaz moja byla zona szantażuje mnie, ze jesli nie doloze się do zgubionych kolczyków oraz zniszczonego telefonu, to cytuje "wystąpie o podwyższenie alimentów ... Zobacz wątek

37 odpowiedzi

2018.6.19 9:35:28

unieważnienie małżeństwa - biegły psycholog

Witam. Mam stawić się na badania psychologiczne w związku z uniewaznieniem małżeństwa. Jest możliwość zrobić to w UK, gdzie aktualnie mieszkam. Sąd biskupi w Polsce prosi mnie, żebym podała ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2018.6.18 23:5:27

W którym kraju zarejestrować działalność?

Mieszkam poza Polską. Zamierzam otworzyć działalność świadczącą usługi zdalnie, a także pośredniczącą pomiędzy klientami o osobami, ktore beda ze mna wspolpracowac. Klienci beda przynajmniej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.18 20:58:19

Nazwisko dziecka

A ja, moi drodzy byłam sprytniejsza i nie zgodziła się na nadanie dziecku nazwiska ojca. Przeszłam przez piekło przez swoją upartodc, ale bardzo mi to ułatwiło życie. Biologiczny ojciec nawet ... Zobacz wątek

56 odpowiedzi | Strony: 1 2

2018.6.18 12:13:53

Pracownik tymczasowy A ciąża

Pracuje w agencji pracy tymczasowej mam umowy przedłużane co miesiąc, pracuje przy szkodliwych substancjach stąd moje pytanie, dostałam L4 od lekarza jestem w 5 tygodniu ciąży , czy agencja ma prawo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.18 10:45:7

Czy można robić zdjęcia dziecku bez zgody rodzica?

Jak w temacie. Nie chodzi mi tu o upublicznianie tych zdjęć ale o samo fotografowanie dziecka bez zgody rodzica przez osoby trzecie, i nie fotografa w szkole. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.17 23:42:23

nieuczciwy montażysta

Napisał, cytuję: "Co do pozwu, to jest ustawa o pozwach zbiorowych, zobacz ja wpisujac w google". ... Zobacz wątek

23 odpowiedzi

2018.6.17 14:35:11

Pobicie za granicą

witam mój syn ma termin do niemieckiej policji jest podejrzany o pobicie w pierwszej sprawie ,w drogiej sprwie jest podejrzany o pobicie i rabunek .proszę napisac co mu grozi ma 17 lat mowi ze w drugiej ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.6.17 11:43:58

Spadek po zmarłym Ojcu, jak dziedziczy macocha, córka i przyrodni brat?

Jest duża szansa, że nie odziedziczysz nic. Najpierw ustal czy ojciec pozostawił testament i czy Cię przypadkiem nie wydziedziczył- sama przyznałaś, że nie utrzymywałaś kontaktu zatem podstawy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.6.16 23:49:28

Rozliczenie VAT a zwrot kosztów

Dzien dobry,

Zwracam sie z prośbą o pomoc w nastepującej kwestii.

Moj Brat mieszka w moim domu i za nie długo ma sie przeprowadzić do swojego domu w którym go wykancza.

Problem jest w tym, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.16 22:31:23

zmiana w umowie o pracę

Witam. Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim. Umowa o pracę kończy się z dniem 30.06.2018.Przed pójściem na zwolnienie moje stanowisko uległo zmianie(niestety nie zdążyłam podpisać aneksu)Obecnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.16 20:53:49

Podglądanie pracowników przez monitoring

Witam, mam pytanie: czy pracodawca może podglądać swoich pracowników, ciągle obserwując monitoring w swoim biurze? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.16 11:48:6

Dom po zmarłej babci

Witam. Moja babcia zmarła parę miesiecy temu. Ja moje rodzeństwo i rodzice (mama jest córka babci) mieszkaliśmy z nią ponad 20 lat. Moi rodzice wyremontowali dom na swój koszt. Babcia zmarła A ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.16 6:11:40

Pozbawienie się niechcianego zameldowanego na stałe lokatora

Jestem zameldowana w mieszkaniu spółdzielczym lokatorskim które było na moja babcie .
Babcia zmarła .po niej są dwie córki -moja matka i jej siostra .Siostra zginęła a moja matka żyje ,pije,nie ... Zobacz wątek

25 odpowiedzi

2018.6.15 22:52:30

czy mogę wyrzucić zameldowanych???

Witam sprawa wygląda tak od 4 lat mieszkam u siostry opłacam wszystkie rachunki media . Siostra Ma meldunek administracyjny główny najemca zmarł . Dostała Pracę za granicą i od tamtego czasu nie ... Zobacz wątek

43 odpowiedzi

2018.6.15 21:13:24

zmiana na nazwisko matki

Dzień dobry Ja ma napisać pismo do przeczkola jeżeli mi się zmieniło nazwisko i adres zamieszkania. ... Zobacz wątek

26 odpowiedzi

2018.6.15 11:41:31

Mpzp a budowa drogi publicznej wewnętrznej

Zmieniany jest mpzp. W planie jest budowa drogi publicznej wewnętrznej należącej do gminy. Z tej drogi korzystają tylko wlascielele działek przynależących do tej drogi. Przy zmianie zaprojektowano ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.15 10:3:43

odwołanie zamówienia mebli

Witam. Złożyliśmy zamówienie na szafę na wymiar oraz meble łazienkowe. firma nie ma umowy a jedynie podpisuje się zlecenie z uwzględnioną specyfikacją (wymiary, materiał, data montażu). montaż ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2018.6.15 8:36:48

Reklamacja - używanie rzeczy po stwierdzeniu wady

Czy klient ma parawo używać rzeczy po stwierdzeniu wady?
Klient zakupił u nas bramkę piłkarską. Okazało sie, że w fabryce włożono do paczki siatkę od innego, niższego o 40 cm modelu bramki. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.14 16:23:58

Alimenty i szkoła prywatna

czytając te wypowiedzi zapewne zostanie mi zarzucona stronniczość, gdy napiszę, że jestem pod wielkim wrażeniem wypowiedzi "studentki". Oczywiście, że utrzymanie dzieci leży w gestii rodziców ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.6.14 15:12:14

alimenty z Wielkiej Brytanii

Mam pytanie czy partneraka może mnie zasadzić o alimenty w Polsce jeśli są już takie zasądzone w UK .a konkretnie czy może dostawać alimenty z dwóch krajów ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2018.6.13 19:9:10

urlop macierzyński, rodzicielski, l4

Witam,
chciałam zapytać, poradzić się co zrobić aby było jak najlepiej
pracuję na umowę na czas określony do 31.12.2018, obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim do 14.07.2018 i jeszcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.13 18:17:0

Komornik - alimenty - jak napisać pełnomocnictwo????

Witam. Ja też poproszę o wzór takiego pełnomocnictwa, bo syn ukończył 18 lat. Mój adres eda31@poczta.onet.pl ... Zobacz wątek

17 odpowiedzi

2018.6.13 10:15:12

Pełnomocnictwo od 18-to latka do egzekucji komorniczej

Witam jak by ktoś jeszcze miał wzór tego pełnomocnictwa to poproszę na emii@vp.pl ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.6.13 10:7:17

Moj taras stoi w granicy dzialki sasiada.

Witam od dawna dawna przy domu mamy wypuszczony taras ktory stoi w granicy dzialki sasiada. Jego dzialka to maly trojkacik okolo 4a na srodku naszego podworka. Od dawna nie uzytkowany przez nich okolo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.6.12 18:55:38

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika