Forum prawne (strona 112)

Witam. Potrzebuję porady. Otrzymałem decyzję z ZUS -ZUS po rozpatrzeniu wniosku odmawia prawa do renty socjalne

wiesz, na Twoim miejscu skontaktowałbym się z jakimś prawnikiem, sam często korzystam z pomocy Tomasza Tomaszczyka z Warszawy, Ty możesz poszukać sobie swojego lub z polecenia kogoś, ale czasem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.29 23:19:3

Zamieszkanie u ojca i alimenty od matki

Były mąż proponuje ugodę pozasądową, w ktorej będzie zapisane, że dziecko mieszka u niego, a ja mam płacić alimenty. Do tej pory dziecko mieszka ze mną. Czy były mąż może odstąpić od ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.7.29 20:28:33

Pomoc dla studentów

Pisanie prac dyplomowych nie należy do najłatwiejszych sprawdzianów wiedzy dla studentów. Poza posiadaną wiedzą należy ją w sposób odpowiedni przelać na dziesiątki stron, co nie zawsze i nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.29 18:11:49

Pomoc dla studentów w Opolu

Pisanie prac dyplomowych nie należy do najłatwiejszych sprawdzianów wiedzy dla studentów. Poza posiadaną wiedzą należy ją w sposób odpowiedni przelać na dziesiątki stron, co nie zawsze i nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.29 18:11:20

Pomoc dla studenów

0 odpowiedzi

2018.7.29 18:10:17

związek toksyczny

Piszę do was drodzy internaici z prośbą o rozumne rozstrzygniecie życiowych dylematów i zależałoby mi na odpowiedzi prawników,lub bedących w takiej sytuaacji, a nie osób z "doskoku" nie majacych ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2018.7.29 14:0:1

jak sprawdzic do kiedy mam zakaz?

moj maz prowadzil samochod w terenie zabudowanym 118km/h w polsce, spieszyl sie bo byl po czesci bo mamy zniwa ,na polu stal zamowiony tir po odbior zboza a kombaj na polu sie zepsul. Policja jechala za ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.29 0:12:26

2018.7.28 14:39:5

podważanie etatu , umowy o prace przez zus

tak, słyszałem o tym Tomaszczyku, jego nazwisko często widać w kontekście dobrych specjalistów prawa pracy i ZUS ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2018.7.26 21:24:16

Serwis samochodowy na ulicy

Dzień dobry,

Jestem mieszkańcem osiedla domków jednorodzinnych. Niestety od dłuższego czasu na mojej ulicy, lokatorka z jednego domów, przyprowadziła "nowego chłopaka". Po pewnym czasie zaczęło ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2018.7.26 21:15:24

Odmowa przyznania renty rodzinnej dla wdowy

ja bym zwrócił się z tym do jakiegoś adwokata, znam Tomasza Tomaszczyka, ale on jest z Warszawy, dobry specjalista do spraw ZUS, natomiast nie każdy ma blisko, dobrze szukać kogoś w swoim rejonie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.26 21:6:43

jaki okres wypowiedzenia przy 1/4 etatu i 1,5 rocznym stażu pracy?

Witam mam pytanie posiadam umowę o pracę na 1/4etatu jako sprzedawca złożyłam wypowiedzenie umowy z dwutygodniowym okresem bo taki mam zapis w umowie że strony są zobowiązane do trekking właśnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.26 17:51:10

Instalacja klimatyzacji na parapecie

Witam uprzejmie,

Mam mały problem z zarządem spółdzielni mieszkaniowej w której obecnie mieszkam (mieszkanie własnościowe).

Trzy tygodnie temu wystąpiłem o zgodę na instalację jednostki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.26 17:47:20

ZUS zwlekał z wypłaceniem renty, wyrównanie po śmierci, teraz chce zwrot

Nie widzę możliwości edycji pierwszego postu, dlatego napiszę tutaj co powiedział zus, dla osób którzy trafią tutaj googlując podobny problem.
Formularz R18, akt zgonu, akt małżeństwa i list ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.26 17:27:41

Zwykłe odsetki kapitałowe czy juz anatocyzm

Witam, czy jest możliwe zawarcie w umowie pożyczki(nie z instytucją bankową) zapisu o 8%(w skali roku) odsetkach kapitałowych kapitalizujących się po każdym kwartale? Czy taki zapis nie będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.26 14:47:59

ZUS zarzuca fikcyjnośc prowadzonej działalności

polecam skontaktować się z prawnikiem od ZUS, pomoże i na pewno znajdzie jakieś argumenty, żeby wygrać z urzędem ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.26 0:7:20

Zus nie chce wyplacic zasilku macierzynskiego!

na Twoim miejscu skorzystałbym z porady jakiegoś prawnika, ja mam zaufanego człowieka od batalii z ZUS-em, ale z Warszawy. Tomasz Tomaszczyk z kancelarii JST. Bardzo dobry w swojej dziedzinie. Ale warto ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2018.7.26 0:4:57

zadośćuczynienie za niewłaściwy mandat

Sprawa ma się tak - jechałem komunikacją miejską i skasowałem bilet przez telefon komórkowy. Podczas kontroli wpierw okazałem legitymację, następnie wyjąłem komórkę i omyłkowo nacisnąłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.25 15:38:4

Asystent w dziale prawnym

Merkury Market spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. ogłasza nabór na stanowisko

Asystent w dziale prawnym
Miejsce wykonywania pracy: Krosno

Osoba zatrudniona na tym stanowisku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.25 12:55:48

Spłacenie przez rodzica jednego z dzieci

Dzień dobry,
Moja mama postanowiła sprzedać gospodarstwo rolne , które zostało jej po zmarłym mężu (2006 rok). Po śmierci taty została przeprowadzona sprawa spadkowa, nie znam dokładnego podziału, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.25 10:28:8

przebywam za granicą dostałem wezwanie na przesłuchanie

Witam, mam nadzieję, że wybralam. Odpowiedni dział.
Przed wczoraj moja mama odebrała list, który był zaadresowany do mnie, okazało się, że jest to wezwanie na przesłuchanie świadka. Ja obecnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.25 9:49:51

BIURO RACHUNKOWE

Ja korzystam z biura tax experts w Katowicach. Obsługa i podejście do klienta na wysokim poziomie. Warto poczytać o nich w internecie. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.7.25 8:34:9

Zwolnienie lekarskie po stażu czy należy sie?

Witam,

aktualnie jestem na stażu, który jest finansowany przez firmę, która zorganizowała kurs dla osób z niepełnosprawnością i zagwarantowała 3-miesięczne zatrudnienie. Otrzymuję wynagrodzenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.24 18:25:44

Pomyłka w nazwisku

Sprawa wygląda tak :
Spadkodawcy ma złe wpisane nazwisko z domu .Dzieci po niej mają prawidłowo .W urzędzie powiedzieli mi ze tylko sąd ale nie ma dokumentu stwierdzającego prawidłowe nazwisko.Tam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.24 17:26:50

Pomoc rodzinna w sklepie

Witam. Mam pytanie odnośnie prowadzenia sklepu. Zacznę od początku. Razem z siostrą założyliśmy sklep odzieżowy z zaznaczeniem że oficjalnie w dokumentach stoi on na Nią ja jestem tzw cichym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.24 12:43:1

Alimenty z 800 na 400

Witam.
Na czas rozprawy rozwodowej w zeszłym roku miałem zasądzone 600 zł alimentów na podstawie zarobków z małżeństwa.(pracowałem w firmie która po przekształceniach zwolniła część kadry) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.7.24 11:34:36

Jakie biuro rachunkowe na Śląsku

Witam! Poszukuje sprawdzonego biura rachunkowego na śląsku. Mieszkam w Chorzowie, więc mile widziane propozycje w okolicy. Z góry dziękuje za wszelkie rady :) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.24 10:54:24

Zmiana pracy / Działalność

Witam serdecznie,

Chce zmienić pracę, ale potencjalny pracodawca wymaga założenia działalności gospodarczej, a potem umowa b2b. U obecnego pracodawcy jestem na zatrudniony na umowę o pracę i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.23 20:7:57

Karany czy nie ?? Pilne

Witam . Mam takie pytanko na szybko i potrzebuje informacji . Szukam pracy jako kierowca międzynarodowy i oczekują zaświadczenia ode mnie a ja miałem już mały konflikt z prawem a natomiast złapali ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2018.7.23 15:40:5

Odpowiedź urzędu na skargę

Taka sytuacja:
1. Pan X pisze skargą na pana Y do jakiegoś urzędu.

2. Urząd powiadamia pana X (zgodnie z art. 237 par. 3 KPA), że wobec pana Y wszczęto postepowanie zaznaczając, że ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.22 14:11:29

Fotografia - umowa o dzieło czy zakładanie działalności?

Dzień dobry. Hobbystycznie zajmuje się fotografią i chciałabym zacząć na tym choć trochę zarabiać. Na razie studiuję więc nie mam czasu i funduszy na działalność gospodarczą, dlatego chciałabym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.22 11:52:14

Czy ojciec może ograniczyć prawo?

Witam, obecnie jestem w ciąży. Mamy też syna 1,5 roku , ma ojca nazwisko. Ojciec ma własne mieszkanie na kredyt, umowę o pracę na czas nieokreślony, zarabia koło 3,5-4 tys na rękę. Ja musiałabym ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.7.21 18:12:21

Moeszkanie w kamienicy.

Witam
Sytuacja wygląda następująco. Zameldowany w kamienicy , wynajmujący mieszkanie od poprzedniego właściciela , zostaje zmuszonu do opuszczenia mieszkania przez nowych właścicieli (poprzedni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.21 11:29:1

jak długo czeka sie na wezwanie na sprawe rozwodową od złożenia wniosku o rozwód?

Witam pozew rozwodowy złożony wgrodniu 2017 r do dnia dzisiejszego nie ma terminu rozprawy adwokat cały czas mówi czeba czekać rejon Legnica ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2018.7.19 10:24:0

problem z umowa

Witajcie
Mam taki sam problem Jak powyżej. Przysłali wypowiedzenie i zażądali spłaty wszystkich faktur i Kary umownej łącznie ok 3 tys zł.
Kolejny rok się juz z nimi mecze. N szczęście ostaly ... Zobacz wątek

23 odpowiedzi

2018.7.19 8:42:20

Przyznanie renty a zaległe składki.

Witam.

Rodzice prowadzą wspólnie gospodarstwo od 1993 roku. Tato w tym czasie był na ZUSie do 2002 roku, wcześniej kilka lat na KRUSie. Od tego momentu nie pracował i nie płacił składek w KRUSie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.18 21:49:48

Zaległe składki a przyznanie renty

Witam.

Rodzice prowadzą wspólnie gospodarstwo od 1993 roku. Tato w tym czasie był na ZUSie do 2002 roku, wcześniej kilka lat na KRUSie. Od tego momentu nie pracował i nie płacił składek w KRUSie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.18 21:46:10

Widzenia ojca z dzieckiem

Witam. Mam takie pytanie. Niedawno rozstalam się z moim partnerem z powodu jego picia z czego stał się agresywny w stosunku do mnie. Były partner naduzywa alkoholu w dużych ilościach. Z tego związku ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.7.18 21:1:22

Alimenty dziecko, ktore nie mieszka z matka?...

Witam syn skaczył 18 lat chce pracowac i nauke kontynuować dwa razy w tygodniu nie chce juz odemnie alimentow a mieszka z ojcem ktory żada alimentow nadal co mam robic by syna decyzje uszanowal a mi ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2018.7.18 20:57:25

Bezpieczenstwo w pracy

Witam,
W firmie obecnie trwa remon. Moje biurko wyladowalo na korytarzu, gdzie za sciana trwaja prace budowlane, ciagly halas nie pozwala sie skupic na pracy,oprocz tego biurko znajduje sie tuz pod schodami. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.18 17:8:22

widzenia z dzieckiem

Witam mam pytanie od rozwodu upłynął już długi czas ex przypomniał sobie że ma dzieci i zdecydował że zabierze dzieci na 7 dni. Zapytałam o warunki okazało się że on jego konkubina i dziecko ... Zobacz wątek

74 odpowiedzi | Strony: 1 2

2018.7.18 16:26:30

Reklamacja, rękojmia dalsze postępowanie

Witam, nie znalazłam odpowiedzi nie tylko na forum ale i w innych miejscach na moje pytania. Otóż sytuacje mam taką, że zakupiłam towar w jednej z sieciówek, towar - konsolę playstation. Zakupiona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.18 14:28:43

Uraz Stawu kolanowego a odszkodowanie Zus

Witam . może ktoś coś podpowie. W listopadzie 2017 miałam wypadek w pracy. Wstępna diagnoza ortopedy skręcenie stawu kolanowego do tego przykurcz i brak wyprostu. Zwolnienie L4 i zabiegi (oczywiście ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.18 13:20:15

Jak napisać poprawne CV i list motywacyjny?

nie wiem czy temat dalej aktualny, ale jest naprawdę dużo generatorów online, które bardzo estetycznie wyglądają. Warto poszukać frazami generator cv :) ... Zobacz wątek

25 odpowiedzi

2018.7.18 11:10:23

Taras na dachu budynku mieszkalnego/bloku

jeżeli można o przesłanie odpowiedzi mam takie samo pytanie? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2018.7.17 21:30:33

woda z działki sąsiada zalewająca całe nasze osiedle domów

Witam, każdy z sąsiadów kupił działkę wybudowaliśmy domy (każdy otrzymał pozwolenie na budowę, oddal dom do użytkowania) nad nami jest bardzo duża działka rolna, lekki stok, przez pierwsze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.17 18:54:55

bezpłatne porady prawne

Dzień dobry

Proszę o poradę w sprawie formalności jakie muszę spełnić przy wydzielaniu łazienki z istniejącej kuchni.

Kuchnia jest na tyle duża, że mogę wydzielnc z niej łazienkę o ... Zobacz wątek

16 odpowiedzi

2018.7.17 16:49:43

ekologiczna oczyszczalnia ścieków - zgłoszenie, a budynek budowany

Witam
mam taki problem, chciałbym oddać budynek i zakończyć budowę, a okazuje się że nie mogę bo mam przez projektanta wyrysowane szambo zamiast oczyszczalni ekologicznej. W warunkach zabudowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.17 14:28:49

Wspólnota żąda pozwoleń na remont. Zgodnie z prawem?

Dzień dobry,
Kupiliśmy mieszkanie w bloku. Jest tam wspólnota mieszkaniowa a zarządcą jest BOM (dawny ADM). Rozpoczęliśmy remont. Zgłosiliśmy podanie o zgodę na rozbiórkę ścian działowych. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2018.7.17 11:57:46

2018.7.16 19:57:45

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika