Parlament Europejski poparł rozporządzenie, które upraszcza procedury wydawania zezwoleń i wprowadzania do obrotu nowej żywności. Posłowie domagają się zakazu sprzedaży żywności pochodzącej ze sklonowanych zwierząt. Również żywność podlegająca przetworzeniu w procesach wykorzystujących nanotechnologie, będzie objęta oceną ryzyka przed uzyskaniem zezwolenia na wprowadzenie do obrotu.
Celem rozporządzenia w sprawie nowej żywności jest utrzymanie wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności, ochrony konsumentów, środowiska naturalnego i zdrowia zwierząt. Posłowie uważają, że nowa żywność nie może stanowić zagrożenia dla konsumentów bądź wprowadzać ich w błąd, a w przypadkach, kiedy ma zastąpić inny produkt żywnościowy, jej wartość odżywcza nie może być gorsza z punktu widzenia konsumenta.

Co to jest nowa żywność?
Nowa żywność, to takie produkty, które nie były sprzedawane na rynku Wspólnoty przed majem 1997 roku, kiedy weszła w życie pierwsza legislacja dotycząca nowej żywności. Mianem tym mogą być określane produkty, które zostały opracowane później w wyniku zastosowania nowych procesów technologicznych (jak nanotechnologia), ale także żywność spożywana tradycyjnie w krajach spoza UE.
Moratorium na żywność pochodzącą z klonowanych zwierząt
Zdaniem posłów, żywność pochodząca z klonowanych zwierząt i ich potomstwa powinna zostać uregulowana odrębnymi przepisami, przyjętymi w drodze procedury współdecyzji. Komisja powinna przedstawić odpowiedni wniosek legislacyjny przed wejściem w życie tego rozporządzenia. Do czasu wejścia w życie rozporządzenia dotyczącego klonowanych zwierząt powinno obowiązywać moratorium na wprowadzanie do obrotu żywności pochodzącej z klonowanych zwierząt i ich potomstwa.
Żywność wyprodukowana z użyciem nanotechnologii musi być bezpieczna i oznakowana
Posłowie zwracają uwagę, że w chwili obecnej nie istnieją odpowiednie metody oceniania bezpieczeństwa nanomateriałów. Dopóki nanotechnologiczne metody badań bez udziału zwierząt nie będą dostępne w celu dokonania odpowiedniej oceny bezpieczeństwa nanomateriałów w żywności, należy zakazać ich stosowania w celu ochrony zdrowia ludzkiego i zapobiegnięcia testom na zwierzętach.
W celu uniknięcia badań na zwierzętach, badania na kręgowcach powinny być przeprowadzane tylko w ostateczności. Należy unikać podwójnego testowania, a także promować wykorzystywanie metod badań bez udziału zwierząt oraz inteligentne strategie badań.
Posłowie chcą, aby każdy składnik użyty w postaci nanomateriału był wyraźnie wskazany w wykazie składników. Wyraz „nano" powinien zostać umieszczony w nawiasie po nazwie składnika.
Kwestie etyczne
Oprócz kwestii ochrony zdrowia, interesów konsumentów i zdrowia zwierząt, ocena ryzyka wykonywana na potrzeby nowej żywności powinna również uwzględniać rozważania dotyczące kwestii etycznych i ochrony środowiska naturalnego Te aspekty powinny być oceniane odpowiednio przez Europejską Grupę Etyki w Nauce i Nowych Technologiach oraz Europejską Agencję Środowiska.
Ochrona danych
Parlament popiera propozycje Komisji Europejskiej dotycząca pięcioletniej ochrony danych udostępnionych na potrzeby rejestracji nowych produktów, aby zapewnić niezbędne bodźce do badań naukowych i rozwoju. Zgłoszone zostały jednak poprawki, które umożliwią dostęp i wykorzystanie tych danych, jeśli kolejny wnioskodawca uzgodnił z pierwotnym wnioskodawcą, że takie dane i informacje mogą zostać wykorzystane.
Swobodnie dostępne do wykorzystywania przez innych wnioskodawców będą również dane z projektów badawczych sfinansowane przez UE lub instytucje publiczne.
Kontekst
Nowa żywność, to produkty, które nie były sprzedawane na rynku Wspólnoty przed majem 1997 roku, kiedy weszła w życie pierwsza legislacja dotycząca nowej żywności. Mogą to być produkty, które zostały opracowane później w wyniku zastosowania nowych procesów technologicznych (jak nanotechnologia), lub żywność spożywana tradycyjnie w krajach spoza UE.
Rocznie składanych jest średnio od 7 do 10 wniosków o rejestrację nowego produktu żywnościowego. Od grudnia 1997 roku zgłoszono już 100 wniosków. Do tej pory zarejestrowano ponad 20 produktów w kategorii nowej żywności, na przykład sok z owoców drzewa noni, albo produkty uzyskiwane w wyniku zastosowania nowych procesów technologicznych, jak zamiennik tłuszczu 'salatrim' oraz olej o wysokiej zawartości kwasów DHA.
Kartika Tamara LIOTARD (GUE/NGL, NL)
Nowa żywność [jednolita procedura]
Procedura: Współdecyzja
Debata: 24.03.2009
Głosowanie: 25.04.2009
Źródło: Serwis prasowy Parlamentu Europejskiego, redakcja polska, 25.03.2009

Potrzebujesz porady prawnej?
Zakazać klonowania zwierząt do celów produkcji żywności
Parlament Europejski wezwał do wprowadzenia na terenie Unii Europejskiej zakazu klonowania zwierząt do celów produkcji żywności. Posłowie wezwali ponadto do zakazania importu klonowanych zwierząt i ich potomstwa oraz produktów mięsnych i mlecznych pochodzących z klonowanych (...)
Zaostrzenie kontroli jakości żywności w UE
Skuteczniejsze inspekcje żywności w drodze od producenta na stół Przepisy wprowadzające skuteczniejsze inspekcje żywności podczas kolejnych etapów podroży od producenta na stoły konsumentów, zostały przyjęte podczas głosowania w Parlemencie Europejskim. Przepisy (...)
Ocena WPR: Parlament proponuje kompromisowe rozwiązania
Mniejsze redukcje wsparcia dla rolników, wzrost o 1% kwot mlecznych, możliwość dodatkowego wsparcia producentów mleka i hodowców, utrzymanie dopłat do produkcji oraz możliwość interwencji na rynkach w trudnej sytuacji, to główne postanowienia przyjęte przez Parlament (...)
Prawa konsumenta europejskiego
Prawa konsumenta europejskiego sformułowała Rada Wspólnot Europejskich w 1972 r. Parlament Europejski w 1978 r. nadał im charakter karty. Nie jest on jednak samodzielnym organem ustawodawczym i jego uchwały mają charakter jedynie deklaracji politycznych. Karta ta nie jest więc źródłem (...)
Nowy sposób na rozwiązanie sporu o żywność
Bez wychodzenia z domu i bez ponoszenia kosztów, szybko możesz rozwiązać swój problem dotyczący zakupu jedzenia czy napojów. Już działa pierwsze w Polsce i jedyne w Europie dedykowane wyłącznie żywności Centrum Polubownego Rozwiązywania Sporów. Po co (...)
VAT na artykuły spożywcze nie może być niższy...
Wyjaśnienie MF w sprawie kontaktów z KE ws. obniżki VAT na różne artykuły Zgodnie z dyrektywą VAT stosowanie stawki 0% VAT na żywność jest niedopuszczalne i stanowi naruszenie prawa UE. Polska aktywnie wspiera projekt reformy stawek VAT w UE, który dopuszczałby (...)
Przewaga kontraktowa w nowych przepisach
Weszła w życie nowa ustawa o przewadze kontraktowej. Wprowadzone zmiany poprawią sytuację rolników i dostawców produktów w kontaktach z największymi podmiotami na rynku rolno-spożywczym. UOKiK przygotował zestawienie najczęstszych pytań i odpowiedzi dotyczących (...)
Nowy sposób na rozwiązanie sporu o żywność
Bez wychodzenia z domu i bez ponoszenia kosztów, szybko możesz rozwiązać swój problem dotyczący zakupu jedzenia czy napojów. Już działa pierwsze w Polsce i jedyne w Europie dedykowane wyłącznie żywności Centrum Polubownego Rozwiązywania Sporów. Po co (...)
VAT na artykuły spożywcze nie może być niższy...
Wyjaśnienie MF w sprawie kontaktów z KE ws. obniżki VAT na różne artykuły Zgodnie z dyrektywą VAT stosowanie stawki 0% VAT na żywność jest niedopuszczalne i stanowi naruszenie prawa UE. Polska aktywnie wspiera projekt reformy stawek VAT w UE, który dopuszczałby (...)
Przewaga kontraktowa w nowych przepisach
Weszła w życie nowa ustawa o przewadze kontraktowej. Wprowadzone zmiany poprawią sytuację rolników i dostawców produktów w kontaktach z największymi podmiotami na rynku rolno-spożywczym. UOKiK przygotował zestawienie najczęstszych pytań i odpowiedzi dotyczących (...)
Szkoły tylko ze zdrowym jedzeniem
Sejm znowelizował ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Nowe przepisy przewidują, że w szkołach (oprócz szkół dla dorosłych), przedszkolach i tzw. innych formach wychowania przedszkolnego nie będzie można sprzedawać niezdrowej żywości, np. chipsów czy fast foodów. Zakazane (...)
Dowiedz się nt. bezpieczeństwa produktów spożywczych w dobie epidemii. Czy wirus może przenosić się za pomocą żywności? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 r. stanowisko, że zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, (...)
Ograniczenia działalności gastronomicznej, rozrywkowej oraz funkcjonowania galerii handlowych
Rząd ogranicza funkcjonowanie centrów i galerii handlowych. Jednak wszystkie sklepy spożywcze, apteki, drogerie i pralnie będą czynne – Polacy bez przeszkód kupią jedzenie, lekarstwa i środki czystości. Inaczej działać będą także restauracje, kawiarnie i bary. Tutaj zamówienie (...)
Ziemniaki z flagą, pora na inne produkty żywnościowe
Zapotrzebowanie konsumentów na informacje o pochodzeniu żywności nieustannie rośnie. Ziemniaki z flagą Rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych zostało przekazane do publikacji. Celem (...)
Skierowanie do szpitala Zarówno lekarz podstawowej opieki zdrowotnej, jak i specjalista, mogą skierować Cię do szpitala. Możesz wtedy wybrać dowolną placówkę na terenie Polski, pod warunkiem że ma ona umowę z NFZ. ##baner## Skierowanie Ze względu na stan zdrowia skierowanie (...)
Pomoc dla osób dotkniętych przemocą w rodzinie
Sprawdź, z jakiej pomocy mogą skorzystać osoby doświadczające przemocy w rodzinie. Czym jest przemoc w rodzinie? Przemoc w rodzinie to każde celowe działanie lub brak działania, na przykład zaniedbywanie, które powodują krzywdę i cierpienie fizyczne albo psychiczne członka rodziny. Sprawca (...)
Zalecenia dla targowisk i bazarów w czasie epidemii
Targowiska i bazary – zalecenia GIS Poznaj zalecane działania zapobiegające zagrożeniu epidemiologicznemu COVID-19 (koronawirus) dla targowisk i bazarów, na których sprzedawana jest żywność. Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością. Mogą być zorganizowane (...)
Podstawowe wymagania dotyczące znakowania żywności
Podawanie informacji na temat żywności na etykiecie czy opakowaniu służy ochronie zdrowia konsumentów i umożliwia konsumentom dokonywanie świadomych wyborów spośród szerokiego asortymentu produktów znajdujących się na rynku. Podstawowe wymagania dotyczące znakowania (...)
Pomoc żywnościowa w czasie pandemii
W czasie trwającej w całym kraju pandemii niektóre osoby nie są w stanie zapewnić sobie ciepłego posiłku, ani innych produktów żywnościowych. Dlatego rząd opracował i wdrożył szereg działań, których celem jest zapewnienie w tym zakresie konkretnej pomocy dla potrzebujących. ##baner## Pomoc (...)
COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przetłumaczyła i udostępniła polską wersję przewodnika pn. „COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego”, które są istotne dla sektora spożywczego, w szczególności (...)
Szkoły tylko ze zdrowym jedzeniem
Sejm znowelizował ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Nowe przepisy przewidują, że w szkołach (oprócz szkół dla dorosłych), przedszkolach i tzw. innych formach wychowania przedszkolnego nie będzie można sprzedawać niezdrowej żywości, np. chipsów czy fast foodów. Zakazane (...)
Dowiedz się nt. bezpieczeństwa produktów spożywczych w dobie epidemii. Czy wirus może przenosić się za pomocą żywności? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 r. stanowisko, że zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, (...)
Ograniczenia działalności gastronomicznej, rozrywkowej oraz funkcjonowania galerii handlowych
Rząd ogranicza funkcjonowanie centrów i galerii handlowych. Jednak wszystkie sklepy spożywcze, apteki, drogerie i pralnie będą czynne – Polacy bez przeszkód kupią jedzenie, lekarstwa i środki czystości. Inaczej działać będą także restauracje, kawiarnie i bary. Tutaj zamówienie (...)
Ziemniaki z flagą, pora na inne produkty żywnościowe
Zapotrzebowanie konsumentów na informacje o pochodzeniu żywności nieustannie rośnie. Ziemniaki z flagą Rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych zostało przekazane do publikacji. Celem (...)
Skierowanie do szpitala Zarówno lekarz podstawowej opieki zdrowotnej, jak i specjalista, mogą skierować Cię do szpitala. Możesz wtedy wybrać dowolną placówkę na terenie Polski, pod warunkiem że ma ona umowę z NFZ. ##baner## Skierowanie Ze względu na stan zdrowia skierowanie (...)
Pomoc dla osób dotkniętych przemocą w rodzinie
Sprawdź, z jakiej pomocy mogą skorzystać osoby doświadczające przemocy w rodzinie. Czym jest przemoc w rodzinie? Przemoc w rodzinie to każde celowe działanie lub brak działania, na przykład zaniedbywanie, które powodują krzywdę i cierpienie fizyczne albo psychiczne członka rodziny. Sprawca (...)
Zalecenia dla targowisk i bazarów w czasie epidemii
Targowiska i bazary – zalecenia GIS Poznaj zalecane działania zapobiegające zagrożeniu epidemiologicznemu COVID-19 (koronawirus) dla targowisk i bazarów, na których sprzedawana jest żywność. Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością. Mogą być zorganizowane (...)
Podstawowe wymagania dotyczące znakowania żywności
Podawanie informacji na temat żywności na etykiecie czy opakowaniu służy ochronie zdrowia konsumentów i umożliwia konsumentom dokonywanie świadomych wyborów spośród szerokiego asortymentu produktów znajdujących się na rynku. Podstawowe wymagania dotyczące znakowania (...)
Pomoc żywnościowa w czasie pandemii
W czasie trwającej w całym kraju pandemii niektóre osoby nie są w stanie zapewnić sobie ciepłego posiłku, ani innych produktów żywnościowych. Dlatego rząd opracował i wdrożył szereg działań, których celem jest zapewnienie w tym zakresie konkretnej pomocy dla potrzebujących. ##baner## Pomoc (...)
COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przetłumaczyła i udostępniła polską wersję przewodnika pn. „COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego”, które są istotne dla sektora spożywczego, w szczególności (...)
Oznaczanie produktów spożywczych informacją o kraju pochodzenia
Przepisy wymagają oznaczania produktów spożywczych informacją o kraju pochodzenia. Wskazywanie kraju pochodzenia produktów spożywczych wynikające z przepisów unijnych Dla większości nieprzetworzonych produktów spożywczych prawo unijne wprowadziło wymóg (...)
Fuzja kontroli jakości żywności Od 1 lipca nastąpi fuzja kontroli jakości żywności w jednej wyspecjalizowanej instytucji – Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Dzięki temu możliwe będzie efektywniejsze wykorzystanie potencjału inspektorskiego, (...)
Nowy sposób na rozwiązanie sporu o żywność
Bez wychodzenia z domu i bez ponoszenia kosztów, szybko możesz rozwiązać swój problem dotyczący zakupu jedzenia czy napojów. Już działa pierwsze w Polsce i jedyne w Europie dedykowane wyłącznie żywności Centrum Polubownego Rozwiązywania Sporów. Po co (...)
Jak prowadzone jest postępowanie w związku z nieuczciwym wykorzystywaniem przewagi kontraktowej?
12 lipca 2017 r. wejdzie w życie ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Określa ona zasady i tryb przeciwdziałania, w celu ochrony interesu publicznego, praktykom nieuczciwie wykorzystującym przewagę kontraktową (...)
Opłata recyklingowa od toreb na zakupy z tworzywa sztucznego
Od 1 stycznia 2018 r. lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego nie mogą być już oferowane za darmo w punktach sprzedaży. Zostały one objęte symboliczną opłatą (tzw. opłatą recyklingową), która jest doliczana do obowiązującej ceny takiej torby lub jest jej podstawową opłatą. (...)
Jak uzyskać 500 zł z programu „Rodzina 500 plus”?
Najważniejsze informacje o programie Program „Rodzina 500 plus” to 500 zł miesięcznie na drugie i kolejne dziecko do ukończenia 18 roku życia. Rodziny o niskich dochodach otrzymają wsparcie także na pierwsze dziecko po spełnieniu kryterium dochodowego. Wniosek o świadczenie (...)
Co piąty produkt eko nie przeszedł kontroli
Bio, eko i organic - oznakowany takimi wyrażeniami produkt powinien pochodzić z rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że musi zawierać co najmniej 95 proc. składników ekologicznych, czyli m.in. niemodyfikowanych genetycznie, uprawianych bez sztucznych nawozów, z zastosowaniem ograniczonej liczby (...)
Policja sprawdzi, co naprawdę jedzą Polacy
- Polscy konsumenci są oszukiwani - mówi prezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner. Wzorując się na rozwiązaniach włoskich, PFPŻ postuluje powołanie policji żywieniowej. Miałaby ona kontrolować zgodność składów produktów spożywczych z informacjami zamieszczonymi (...)
Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową
Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 przyjęty! 12 grudnia br. Komisja Europejska zatwierdziła Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ). Program będzie realizowany przez najbliższe 7 lat – do 2029 r., a jego łączny budżet to aż 583 (...)
Krajowa Grupa Spożywcza w budowie
Koferencja W Ministerstwie Aktywów Państwowych odbyła się pod koniec marca konferencja poświęcona finalizacji budowy Krajowej Grupy Spożywczej, w której udział wzięli wicepremierzy Jacek Sasin, minister aktywów państwowych oraz Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa i rozwoju (...)
Paszportyzacja polskiej żywności
Żywność bez tajemnic – pełna informacja dla konsumentów – to cel paszportyzacji polskiej żywności. Już wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu do rynków: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny. – "Projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w międzynarodowe (...)